Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Un an de război în Ucraina. Generalul (r) Virgil Bălăceanu: La ora actuală, Rusia are inițiativa pe câmpul de luptă. Vom vedea rezistența apărării ucrainene – INTERVIU

By Matthew Garvey , in Interviuri Război în Ucraina Stirile zilei , at 22 februarie 2023 Etichete: , , , , , , , , ,

Războiul din Ucraina s-ar putea transforma într-un conflict înghețat, dar livrările de armament așteptate din Occident ar putea întoarce soarta invaziei ruse și ar putea permite armatei ucrainene să recucerească provinciile pierdute. În acest moment, în schimb, inițiativa pe câmpul de luptă aparține Rusiei, iar trupele de la Kiev trebuie să dea dovadă încă o dată că pot ține piept invadatorilor.

Main News a stat de vorbă cu generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, pentru a afla care sunt particularitățile războiului care durează, deja, de un an și care ar putea fi deznodământul conflictului din țara vecină.

Principalele idei din interviul acordat de Generalul (r) Virgil Bălăceanu pentru Main News:

– „Nu putem vorbi de succese majore, însă, la ora actuală, putem vorbi de câștigarea inițiativei, pentru că, în Donbas, Federația Rusă este în ofensivă pe mai multe direcții

– „Resursele umane ale Federației Ruse sunt inepuizabile, pentru că au apelat doar la o mobilizare parțială. Dacă va fi nevoie, ei pot apela la o altă mobilizare parțială, ei au milioane de rezerviști care au satisfăcut stagiul militar

– „Dacă cifrele prezentate de Biden la Kiev se vor realiza, Ucraina are posibilitatea unei grupări de contraonfesivă foarte puternică

– „Probabilitatea cea mai mare, pentru că sunt mai multe scenarii, este acela al unui conflict înghețat

Redăm, integral, interviul acordat de generalul (r) Virgil Bălăceanu pentru Main News

Main News: Știm că Rusia se aștepta ca invazia declanșată în anul 2022 să se încheie într-un timp relativ scurt. Care considerați că sunt motivele pentru care acest război durează, deja, de un an de zile?

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Se vorbea în termenii unui blitzkrieg, o cădere într-un timp de câteva luni. Lupta de rezistență ar fi continuat. Sigur, se pleca de la premisa că odată cu cucerirea Kievului, ar fi însemnat căderea regimului. Dar nu putem lua în calcul, s-ar fi rezistat conducându-se și din alte părți.

Ucraina avea pregătit și un asemenea scenariu, însă rezistența pe direcția nord a fost excelentă. I-a obligat pe ruși să își reconsidere misiunea, să renunțe la trei direcții operative, să se concentreze pe o singură direcție operativă, de Sud-Est, unde sunt cantonați acum și unde dezvoltă, în Donbas, ofensiva și pregătesc pentru apărare lucrări de fortificații foarte extinse în Herson, Zaporojie, partea cucerită din Lugansk.

MN: Care considerați că a fost „rețeta” armatei ucrainene pentru a rezista în fața armatei ruse?

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Armata Ucraineană are voința poporului ucrainean de a rezista. Armata ucraineană avea un antrenament specific războiului, chiar dacă a fost un război de poziție, din cei 8 ani de zile, 2014-2022 (n.r. perioada de după anexarea Crimeei, când au continuat conflictele în Estul Ucrainei). Șeful statului major, generalul Zaluzhniy, spunea că 400.000 de militari ucraineni au fost pregătiți în sistem rotațional pe linia de demarcație, apare și asistența pe care a dat-o NATO, legată de pregătire.

Prima etapă – rezistența a fost a Ucrainei, pentru că după aceea au apărut livrările de mijloace, mai ales mijloace antitanc și mijloace antiaeriene din partea Occidentului. Rezistența a fost a ucrainenilor, ucrainenii „bucurându-se” de faptul că aveau antrenament de luptă pe linia de demarcație, cunoșteau cum luptă armata sovietică, le știau echipamentele, pentru că echipamentele armatei ucrainene sunt tot model sovietic produs în Ucraina. Adăugăm și asistența NATO pe partea de pregătire, iar apoi a apărut și sprijinul legat de livrările de arme, echipamente și muniție.

MN: Considerați că Armata Rusă poate considera câștigurile obținute în timpul invaziei drept succese majore?

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Nu putem vorbi de succese majore, însă, la ora actuală, putem vorbi de câștigarea inițiativei, pentru că, în Donbas, Federația Rusă este în ofensivă pe mai multe direcții, axe, fie că vorbim Bahmut-Siversk, fie că vorbim de axa la Vest de Donetsk, fie că vorbim de axa Nord, pe direcția de contraofensivă a ucrainenilor, între Kremmina și Svatove. De asemenea, mai este dezvoltată o altă axă de la Kreminna înspre Lîman. Vom vedea capacitatea lor de dezvoltare a ofensivei și, în mod sigur, vom vedea și rezistența apărării ucrainene.

MN: De ambele tabere, pierderile sunt estimate la peste 100.000 de soldați. Mai au cele două armate resursă umană suficientă pentru a continua războiul?

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Resursele umane ale Federației Ruse sunt inepuizabile, pentru că au apelat doar la o mobilizare parțială. Dacă va fi nevoie, ei pot apela la o altă mobilizare parțială, ei au milioane de rezerviști care au satisfăcut stagiul militar. Resursa umană a Ucrainei este și ea consistentă. Vorbim de peste 700.000 de luptători ucraineni, ori raportul le este lor favorabil, dacă la ora actuală vorbim de prezența a peste 300.000 de ruși în Sud-Estul Ucrainei.

Însă, este mai greu pentru Ucraina să se regenereze. Nu mai are posibilitatea, pentru că mobilizarea generală a fost decretată la începutul invaziei și nu mai are posibilitatea, decât prin noile contingente de militari recruți, instruirea lor pe o perioadă de timp și introducerea lor în război. Dacă numeric, ei sunt dublu față de prezența rușilor, posibilitatea de regenerare este mai scăzută.

MN: Are șanse Ucraina să își recucerească provinciile pierdute – Donetsk, Lugansk, Zaporojie, Herson și Crimeea?

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Este greu de aproximat la ora actuală, pentru că nu știm câte și ce echipamente vor fi livrate. Sunt diferențe față de opțiunile statelor, fie că vorbim de tancuri, mijloace blindate, de sisteme de apărare antiaeriană, și ceea ce cer ucrainenii. Dacă cifrele prezentate de Biden la Kiev se vor realiza (n.r. un nou pachet asistență militară, în valoare de 500 de milioane de dolari, ce va include muniție pentru sistemele Himars și Javelin), Ucraina are posibilitatea unei grupări de contraonfesivă foarte puternică.

Dacă se rămâne undeva peste ce s-au angajat statele la această dată, nu, vorbim de o ofensivă doar pe direcții limitate. Putem vorbi de Herson, Zaporojie, Donetsk și Lugansk. Va depinde de cât reușesc rușii să cucerească în zona Donbas, pentru că ceea ce cuceresc va trebui eliberat prin contraofensivă ucraineană.

MN: Dacă am compara cu alte războaie cunoscute, considerați că acest conflict din Ucraina aduce o componentă de noutate? 

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Sigur că aduce. Există și elemente care țin inclusiv de Primul Război Mondial, dacă vorbim de războiul de poziție, războiul în tranșee, de folosirea masivă a artileriei și aspecte care țin de Al Doilea Război Mondial, folosirea blindatelor. Există aspecte care țin și de elemente de noutate – folosirea dronelor, este un război cu folosire la scară largă a sistemelor de drone, folosite de ambele părți. O folosire a muniției inteligente, cu o densitate mai mare decât în alte conflicte.

Un specific nou al desfășurării acțiunilor de luptă în mediul urban, de pregătire a apărării în mediul urban și acțiunile militare pentru cucerirea localităților mari, sunt alte elemente de noutate. Este un război de tip mecanizat, un război de manevră, un război clasic, un război cu folosirea masivă a artileriei, un război în care forțele aeriene au fost folosite mai puțin, iar forțele navale folosite nu au avut succesul scontat.

Nu vorbim de acțiuni militare în războiul naval de ambele părți, pentru că Ucraina nici nu mai avea flotă, avea doar arme de patrulare destul de moderne, dar pe care nu le-a folosit. Folosirea forțelor navale pentru lovirea țintelor terestre a adus repercusiuni asupra lovirii navelor de luptă.

Sunt probleme legate de continuitate, pentru că, până la urmă, războaiele nu pot fi cu totul diferite unele de altele, însă apar elemente noi și, iată, elementele noi sunt legate de folosirea unor game foarte largi de senzori și la cuplul senzori-muniție inteligentă adăugăm toate categoriile de muniție inteligentă.

Este un război în care, de exemplu, internetul s-a folosit la scară largă, în scopuri militare, ținând cont de sistemul Starlink. Dar, elemente spectaculoase nu sunt, pentru că războiul se bizuie în continuare pe folosirea mijloacelor blindate, a tancurilor, a mașinilor de luptă, a infanteriei, folosirea artileriei, fie că vorbim de artileria cu țeavă, fie că vorbim de sistemele de rachete.

Există o competiție între tanc, mijloace blindate și sistemele antitanc. Un element de noutate a fost că în lovirea mijloacelor blindate a predominat folosirea rachetelor, mai puțin a tunurilor.

MN: Cum considerați că ar putea să se încheie războiul din Ucraina?

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: Cred că probabilitatea cea mai mare, pentru că sunt mai multe scenarii, este acela al unui conflict înghețat deschis-extins. Este un conflict care încetează, cel puțin prin folosirea masivă a luptei armate, așa cum s-a întâmplat între 2014 și 2022. Exista, atunci, un conflict înghețat, dar în care s-au produs acțiuni militare. Ucrainenii au avut aproape de 40.000 de oameni pierduți, fie uciși fie răniți. Nu se încheie un acord de pace, pentru că dacă ne referim la conflictul înghețat din 2014-2015, nu a existat un Acord de pace, au existat discuții de pace, dar nu s-a încheiat definitiv un acord de pace.

Informații transmise zilnic, pe parcursul invaziei ruse în Ucraina:

Sursă foto: Președinția Ucrainei

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW