Wednesday, May 29, 2024
Jurnalism corect


Ziua 194 de război din Ucraina / ISW susține că armata ucraineană înregistrează progrese vizibile în timpul contraofensivei din Herson

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 5 septembrie 2022 Etichete: , , , , , , , , ,

Contraofensiva ucraineană în Herson înregistrează progrese vizibile, susține think-thank-ul american Institute for the Study of War, în cea de-a 194-a zi a invaziei ruse în Ucraina. Armata ucraineană a precizat că a omorât peste 100 de soldați ruși și a distrus mai multe vehicule militare în Sud. 3 localități din Donetsk și Herson au fost recucerite în ziua precedentă.

Main News transmite LIVE cele mai importante informații din ziua 194 a războiului din Ucraina:

20:36 – Ultimul reactor funcțional al centralei nucleare din Zaporojie a fost deconectat de la rețeaua ucraineană după ce bombardamentele rusești au întrerupt luni, 5 septembrie, liniile de alimentare. Anunțul a fost făcut de agenţia nucleară ucraineană Energoatom, citată de Swiss Info.

DETALII AICI

19:14 – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a lansat luni, 5 septembrie, procesul de selecție a asociațiilor, fundațiilor și a altor organizații nonguvernamentale în vederea derulării Programului de acordare de burse elevilor etnici români, înscriși în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, din Ucraina.

DETALII AICI

17:32 – Comisia Europeană va acorda Ucrainei un nou ajutor, în valoare de 500 de milioane de euro, destinat locuinţelor şi educaţiei pentru persoanele strămutate, precum și pentru susținerea producătorilor agricoli, relatează AFP, citată News.ro.

DETALII AICI

16:04 – „Au fost instruite două organisme ale localnicilor. Ei luptă mai bine decât militarii profesioniști. Luptă cu curaj, îndrăzneală și într-un mod eficient”, a declarat Vladimir Putin, citând un raport al Ministerului rus al Apărării, la un eveniment pe teme ecologice.

DETALII AICI.

15:30 – Apropiații Kremlinului susțin că așa-zisul referendum pentru anexarea la Federația Rusă din regiunea Herson ar fi fost amânat pe fondul contraofensivei ucrainene din Sud, notează TASS și Kyiv Independent.

13:56 – „45% din regiunea Donetsk se află sub controlul Ucrainei”, a transmis Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii Donetsk, citat de Ukrinform.

 „Operațiunile ofensive ale inamicului nu au succes”, susține Kyrylenko.

13:50 – Un colaborat al Armatei Ruse, ce a furnizat informații despre locul în care se aflau soldații ucraineni din Chernihiv și Cherhnivtsi, a fost condamnat la 16 ani de închisoare, potrivit Procurorului General al Ucrainei, citat de Kyiv Independent.

12:50 – Energoatom a anunțat că 4 dintre cei 6 membri ai misiunii Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA) au părăsit teritoriul Ucrainei, în timp ce ceilalți doi vor rămâne la Centrala Nucleară Zaporojie, potrivit The Guardian.

11:12 – Ministerul  britanic al Apărării susține că Armata Rusă a ratat mai multe termene limită pentru a ocupa întreaga regiune Donbas. Următorul termen ar fi 15 septembrie, dar oficialii britanici din Apărare susțin că există șanse foarte mari ca armata rusă să eșueze.

Avansul din Donbas ar fi de 1 kilometru pe săptămână, iar termenele limită ratate ar îngreuna obiectivul Kremlinului de a organiza așa-zise referendumuri în regiunile ocupate.

9:30 – Guvernatorului regiunii Dnipropetrovsk susține că orașul Nikopol a fost bombardat în noaptea de duminică spre luni, fiind lovite, printre altele, 10 case, un bloc, o școală și un magazin, potrivit Kyiv Independent.

9:25 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în Ucraina, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

9:20 – Institute for the Study of War arată că armata ucraineană înregistrează progrese vizibile în timpul contraofensivei din Herson. ISW mai notează că ritmul contraofensivei se va schimba zilnic.

9:15 – Un regiment al armatei ruse din Sudul Ucrainei ar fi refuzat să se lupte cu forțele ucrainene, iar serviciile secrete ruse ar fi luat măsuri împotriva lor și i-ar fi retras de pe poziții, potrivit Kyiv Independent.

9:10 – Armata Ucrainei susține că a omorât 104 de soldați ruși și a distrus șase tancuri, nouă obuziere și 26 de blindate și vehicule militare pe 4 septembrie, în Sudul țării.

9:00 – 3 așezări din Donetsk și Herson au fost recucerite de Armata Ucrainei pe 4 septembrie, potrivit datelor transmise de Kyiv Independent.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW