Monday, December 11, 2023
Jurnalism corect


Ziua 252 de război în Ucraina / Kievul cere ca exporturile de cereale să nu fie perturbate


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis, în discursul său zilnic, că este nevoie de o apărare pe termen lung pentru coridorul de export de cereale al Ucrainei, iar lumea trebuie să răspundă ferm oricăror încercări rusești de a-l perturba. 

Mai multe nave sunt încărcate în prezent în porturile ucrainene de la Marea Neagră și așteaptă să plece în larg, în ciuda faptului că Moscova și-a suspendat participarea la acordul de export de cereale în contextul războiului, intermediat de ONU.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 252 a războiului din Ucraina:

19:47 – Statele Unite ale Americii acuză Coreea de Nord că a furnizat în secret Rusiei obuze de artilerie pentru războiul din Ucraina, dar a ascuns adevărata destinaţie a transporturilor pretinzând că muniţia ar fi trimisă în ţări din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord, potrivit unor informaţii recent declasificate, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă, relatează CNN.

17:50 – Pe fundul mării, la o distanţă de 248 de metri unul de celălalt, au fost găsite cratere „tehnogenice”, adică create de tehnologia umană, cu o deschidere de 3 până la 5 metri, este concluzia la care a ajuns Nord Stream AG, operatorul gazoductului Nord Stream 1, care a anunţat miercuri că a încheiat „faza iniţială de strângere a datelor” în privinţa gazoductului avariat din Marea Baltică.

16:35 – Statele Unite acuză Coreea de Nord că a furnizat în secret Federației Ruse un număr semnificativ de obuze de artilerie pentru a fi folosite în războiul din Ucraina și încearcă să ascundă transporturile făcând să pară că muniția ar fi trimisă în țări din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord, conform informațiilor proaspăt declasificate, relatează CNN.

16:25 – Un grup compus din victime de război din Ucraina a lansat un proces la Înalta Curte de Justiție din Regatul Unit împotriva Grupului Wagner, grupul paramilitar rus implicat în războiul Rusiei din Ucraina și a liderului său și aliat cheie al lui Putin, Evgheni Prigozhin, au anunțat avocații presupuselor victime într-o declarație, conform CNN.

16:07 – Republica Moldova va beneficia de un suport financiar în valoare de 19,5 milioane dolari, oferit de Statele Unite ale Americii, pentru consolidarea securității energetice a țării vecine.

DETALII AICI.

15:08 – Președintele rus Vladimir Putin nu a decis încă dacă va candida pentru un nou mandat prezidențial în 2024, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN.

Putin ocupă funcția de președinte al Rusiei din 2012 și a ocupat-o anterior între 2000 și 2008. A fost, de asemenea, prim-ministru din 1999 până în 2000 în timpul președinției lui Boris Elțin și din nou din 2008 până în 2012.

13:52 – Federația Rusă a anunțat că revine în cadrul acordului privind exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră, negociat cu Ucraina, Turcia și Organizația Națiunilor Unite (ONU). Moscova anunțase sâmbătă, 26 octombrie, că se retrage din acesta, invocând un atac cu drone care a vizat nave rusești în Crimeea.

DETALII AICI.

12:32 –  Polonia va construi un gard de sârmă la granița cu enclava rusă Kaliningrad, a declarat ministrul apărării. Construcția barierei temporare de 2,5 metri înălțime și 3 metri adâncime va începe imediat, a declarat Mariusz Błaszczak într-o conferință de presă, conform The Guardian.

12:15Rusia îl va convoca pe ambasadorul Marii Britanii la Moscova pentru ceea ce a spus că este implicarea specialiștilor britanici în așa-zisul atac cu drone ucrainene asupra flotei Mării Negre, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Moscovei, Maria Zaharova, citat de Reuters

11:48 – Serviciile de securitate ruse au reținut un cetățean ucrainean suspectat că plănuia să „saboteze” o linie electrică din Crimeea, a anunțat miercuri Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei, conform Reuters.

11:00ONU spune că nicio navă cu cereale nu va pleca miercuri, 1 noiembrie, din porturile ucrainene.

„Exporturile de cereale și produse alimentare din Ucraina️ trebuie să continue. Deși nu sunt planificate mișcări ale navelor pentru 2 noiembrie în cadrul inițiativei de export de grâne de la Marea Neagră, ne așteptăm ca navele încărcate să plece din porturi joi”, a transmis pe Twitter Amir Abdulla, coordonatorul din partea ONU al acordului. 

09:30 – Consiliul de Securitate al ONU a programat miercuri un vot asupra unei rezoluții care ar înființa o comisie care să investigheze afirmațiile nefondate ale Rusiei conform cărora Ucraina și Statele Unite desfășoară activități „biologice militare” care încalcă convenția de interzicere a folosirii armelor biologice, relatează Associated Press.

09:00 – Autorităţile din Kiev pregătesc peste 1.000 de puncte de încălzire în tot oraşul în cazul în care sistemul de termoficare al orașului este distrus de atacurile ruse continue, a declarat miercuri primarul Vitali Klitschko.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursa foto: Președinția Ucrainei

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW