Sunday, February 25, 2024
Jurnalism corect


A 88-a zi a războiului din Ucraina / Zelenski: Numai diplomația poate pune capăt războiului

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 22 mai 2022

Legea marțială a fost extinsă pentru încă 90 de zile, a anunțat parlamentul ucrainean. Zelenski a sugerat că țara sa ar fi dispusă să reia negocierile cu Moscova.

„Fără îndoială vor avea loc discuții între Ucraina și Rusia… sub ce formă nu știu… dar războiul va fi sângeros, va fi luptă și se va încheia definitiv doar prin diplomație.

Vrem totul înapoi. Și Federația Rusă nu vrea să returneze nimic. De aceea, finalul va fi la masa negocierilor”, a declarat președintele ucrainean, citat de The Guardian.  

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Main News a transmis LIVE cele mai importante evenimente din cea de-a 88-a zi de război în Ucraina:

17:50 – Andrei Şevciuk, numit de ruși primar al Enerhodarului, ar fi fost rănit într-o explozie, relatează Reuters.

Presa din Rusia scrie că Şevciuk este la terapie intensivă.

Dmitro Orlov, pe care Ucraina îl recunoaşte ca adevăratul primar al oraşului, a precizat, într-un mesaj pe Telegram, că Şevciuk a fost rănit.

„Avem confirmarea informaţiei că în explozie autoproclamatul şef al administraţiei poporului, Şevciuk, şi gărzile sale de corp au fost răniţi”.

Enerhodar are o populaţie de peste 50.000 de oameni. Mulţi localnici sunt angajaţi la centralele de lângă oraş, una dintre ele fiind centrala nucleară Zaporojie.

17:13 – Oficiali de rang înalt de la Moscova cred că războiul din Ucraina este pierdut şi se pregătesc pentru o Rusie fără Vladimir Putin la conducere, susţine un expert în securitate, citat de Insider.

17:01 – Pierderile suferite de Federația Rusă în războiul din Ucraina, conform părții ucrainene:

16:42 – Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a vizitat Ucraina și a ținut un discurs în parlament.

„Nu voi avea odihnă până când Ucraina va deveni membru al Uniunii Europene”, a spus Duda, potrivit News.ro.

„Dragi ucraineni, rudele voastre – soţii, părinţi, copii – care au fost forţaţi să meargă în Polonia nu sunt refugiaţi în ţara noastră, sunt oaspeţii noştri”, a mai spus el.

Andrzej Duda este primul lider străin care a rostit un discurs aflându-se fizic în parlamentul Ucrainei, după startul invaziei. Duda a fost aplaudat de parlamentari.

15:57 – Rusia amplasează lansatoare de rachetă Iskander în regiunea Belgorod, a transmis The Kyiv Independent, citând Statul Major General al Forţelor Armate Ucrainene.

15:54Raiduri aeriene ruse au lovit regiunile Mykolaiv și Donbas, vizând centre de comandă, trupe și depozite de muniții, a anunțat duminică ministerul rus al apărării, citat de The Guardian.

15:38 – Parlamentul ucrainean a extins legea marţială pentru încă 90 de zile, până pe 23 august, informează The Kyiv Independent.

12:50 – Oraşul ucrainean Severodonetsk este una dintre „priorităţile tactice imediate” ale Federației Ruse, a afirmat Ministerul britanic al Apărării. Forțele ruse desfășoară tancuri Terminator în zonă.

12:00 – Volodimir Zelenski a transmis, în discursul său de noapte, că ucrainenii trebuie să rămână vigilenți, pentru că războiul este departe de a se fi încheiat, în ciuda faptului că forțele ucrainene rezistă eroic de aproape trei luni de invazie a Federației Ruse.

„Situaţia militară nu s-a schimbat semnificativ astăzi. Dar a fost foarte greu. Dar faptul că putem spune acest lucru în a 87-a zi a unui război pe scară largă împotriva Rusiei este o veste bună (…) Poate cineva din oraşe crede că se poate uita de război. Şi devin fără griji. Sau chiar neglijent. Nu este aşa.În fiecare zi mor ucraineni pentru independenţa noastră. În fiecare zi!

Şi fiecare dintre noi trebuie să avem grijă de apărarea noastră în fiecare zi. Cu tot ce pot. În ce fel pot”, a declarat președintele ucrainean.

11:30 – Potrivit Poliției de Frontieră, în ultimele 24 de ore, au intrat în România peste 9.000 de cetățeni ucraineni.

„În data de 21.05.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 95.276 de persoane, dintre care 9.569 de cetăţeni ucraineni (în crestere cu 8,4% faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.870 cetăţeni ucraineni (în creștere cu 7,3%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.032 cetăţeni ucraineni (creștere cu 0,7%)”, a transmis duminică, 22 mai, Poliția de Frontieră.

Sursa foto: UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW