Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Ziua 253 de război / Steagul rusesc a fost dat jos de pe clădirea consiliului municipal din Herson

By Redactia , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 3 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

Mișcări suspecte în Hersonul ocupat. Steagul Federației Ruse a dispărut de pe clădirea consiliului municipal din Herson, situat în zona de vest a orașului, unde forțele ucrainene au făcut progrese semnificative în urmă cu câteva săptămâni. Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, îndeamnă la prudență, spunând că manevrele neobișnuite ale Federației Ruse la Herson ar putea fi o capcană pentru a atrage forțele ucrainene.

Oficialii ruși au anunțat că autoritățile instalate de Moscova în Ucraina au început să integreze centrala nucleară Zaporojie în jurisdicția operatorului rus de centrale nucleare, Rosenergoatom.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 253 a războiului din Ucraina:

20:54 – Ucraina nu va participa la summitul G20 programat pentru mijlocul lunii noiembrie în Indonezia, dacă preşedintele rus Vladimir Putin va fi prezent, a declarat joi liderul ucrainean Volodimir Zelenski la o conferinţă de presă comună la Kiev cu omologul său grec Katerina Sakellaropoulou, relatează AFP.

20:03 – Preşedinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou, a venit, joi, în vizită în Ucraina şi a fost primită de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

18:23 – Inspectorii Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA) au anunțat joi, 3 noiembrie, că au finalizat verificările la trei facilități nucleare ucrainene și că nu au descoperit „activități sau materiale nucleare nedeclarate”, după ce Federația Rusă a acuzat că Ucraina ar urma să folosească „bomba murdară”.

16:58 – Organismul de supraveghere nuclear al ONU, AIEA, a declarat că nu a găsit niciun semn de activitate nucleară nedeclarată în trei locații din Ucraina pe care le-a inspectat la cererea Kievului, ca răspuns la acuzațiile ruse că se lucrează la o „bombă murdară”.

DETALII AICI.

16:30Europa trebuie să acționeze acum pentru a evita o penurie de gaze naturale anul viitor, pe fondul pierderii ofertei rusești și a unei creșteri a cererii din China, a declarat joi, 3 noiembrie, șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol.

DETALII AICI.

15:10 – Miniștrii de externe din țările G7 se reunesc astăzi în Germania pentru a discuta despre sprijinul suplimentar pentru Ucraina, cu accent pe recentele atacuri ale Rusiei asupra infrastructurii energetice a țării, relatează CNN.

Germania a invitat și Ghana, Kenya și Uniunea Africană să se alăture reuniunii G7 pentru diferite discuții.

15:08 – Autoritățile separatiste din estul Ucrainei au anunțat eliberarea a 107 militari, în cadrul unui nou schimb de prizonieri cu Kievul, care urmează să recupereze același număr de prizonieri, notează News.ro.

14:50 – Pierderile suferite de armata Federației Ruse de la începutul răzbiului din țara vecină, conform părții ucrainene:

13:36 – Elveția s-a angajat să furnizeze 106 milioane de dolari pentru refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei.

13:10 – Un purtător de cuvânt al ministerului de externe ucrainean a declarat că Ucraina nu și-a asumat noi angajamente care să depășească termenii semnați inițial în iulie privind acordul de export al mărfurilor alimentare prin Marea Neagră.

Cu o zi în urmă, ministerul rus al Apărării a declarat că a primit garanții scrise de la Kiev că nu va folosi coridorul de cereale al Mării Negre pentru operațiuni militare împotriva Rusiei.

DETALII AICI.

11:35 – Șapte nave cu produse agricole au părăsit porturile ucrainene de la Marea Neagră, la o zi după reluarea acordului cu cereale care vizează livrarea alimentelor ucrainene pe piețele externe, a anunțat Ministerul Infrastructurii din Ucraina.

Navele sunt încărcate cu 290.000 de tone de produse alimentare și se îndrepta către țări europene și asiatice, conform Reuters.

11:16 – Liderul impus de Rusia la Herson, Kirill Stremousov, a raportat că forțele ucrainene au distrus clădirea administrației din Hola Prystan, care se află pe malul de sud al râului Nipru.

Acesta le-a spus din nou locuitorilor din Herson – una dintre regiunile Ucrainei pe care Rusia pretinde că le-a anexat – că ar trebui să se mute de pe malul drept pe malul stâng al Niprului. Autoritățile impuse de Rusia au descris acest lucru drept o evacuare, în timp ce autoritățile de la Kiev au descris-o ca o deportare forțată a populației civile din Herson.

10:26 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat decizia Rusiei de a se alătura acordului de export de cereale susținut de ONU, la doar câteva zile după ce Kremlinul a amenințat să se retragă, drept un „rezultat diplomatic semnificativ” pentru Ucraina și „întreaga lume”, notează The Guardian.

09:00Oficialii ruși au anunțat că autoritățile instalate de Moscova în Ucraina au început să integreze centrala nucleară Zaporojie în jurisdicția operatorului rus de centrale nucleare, Rosenergoatom.

Renat Karchaa, consilier al directorului general al Rosenergoatom, a declarat că tranziția va avea loc după ce uzina va epuiza toate rezervele de combustibil disponibile în acest moment. 

Viceministrul rus de externe, Andrey Rudenko, a susținut că personalul de la Zaporojie a semnat contracte cu Rosenergoatom. 

Totodată, Energoatom (Ucraina) a declarat pe 28 octombrie că doar 100 din cei 6.700 de angajați ucraineni rămași la uzina Zaporojie au semnat noi contracte cu agenția rusă de energie (din 11.000 de angajați înainte de 24 februarie).

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursa foto: Anton Gerashchenko / Twitter

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW