Sunday, February 25, 2024
Jurnalism corect


Ziua 242 de război | G7 cere restituirea imediată a controlului centralei Zaporojie către Ucraina


Grupul celor Șapte (G7) a condamnat răpirea de către ruși a liderilor ucraineni de la centrala nucleară Zaporojie și a cerut restituirea imediată a controlului deplin al centralei, într-o declarație citată de Reuters. Duminică, 23 octombrie, este ziua 242 de război în țara vecină. 

Energia a fost restabilită în unele zone unde a fost întreruptă de atacurile rusești asupra infrastructurii energetice de sâmbătă, 22 octombrie, a declarat președintele Zelenski. Zeci de rachete au lovit facilități din toată Ucraina de-a lungul zilei de ieri, provocând pene de curent pe scară largă. 

În discursul său de noapte, Zelenskii a spus că sursele de energie electrică au fost parțial restaurate în regiunea de sud a Odesei și regiunile de vest Hmelnytsky și Rivne.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 242 a războiului din Ucraina: 

19:09 – Rusia a lansat rachete și drone în Mykolaiv, distrugând un bloc de apartamente din oraș și a spus că războiul are tendința de „escaladare necontrolată”, relatează Reuters.

17:12 – Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a purtat un apel telefonic cu omologul său britanic, Ben Wallace, a anunţat ministerul rus al Apărării. Acesta a adăugat că Shoigu a vorbit și cu omologii săi francezi și turci, Sebastien Lecornu și Hulusi Akar, notează The Guardian.

16:30Compania energetică DTEK a declarat că operatorul energetic național, Ukrenegro, a introdus reduceri de alimentare cu curent în capitala Kiev pentru a „evita accidentele”. 

Întreruperile au început la ora locală 11:13, gospodăriile din Kiev fiind împărțite în trei grupuri care vor fi „deconectate pentru o anumită perioadă de timp”, a spus DTEK. Întreruperile ar trebui să dureze „nu mai mult de patru ore”, dar pot fi mai lungi „din cauza amplorii deteriorării sistemului de alimentare cu energie”.

Președintele Zelenskiy a cerut oamenilor din întreaga țară să fie atenți la utilizarea energiei și să limiteze utilizarea aparatelor care necesită multă putere electrică.

15:24 – Un avion militar rusesc s-a prăbuşit pe o clădire rezidenţială din oraşul Irkuţk, din Siberia. Cei doi piloţi au murit, au anunţat oficiali ruşi, notează News.ro.

Într-un mesaj postat pe Telegram, guvernatorul din Irkuţk Igor Kobzev a precizat că avionul s-a prăbuşit peste o casă cu două etaje.

Este al doilea astfel de incident din ultima săptămână. Luni, un avion Suhoi Su-34 s-a prăbuşit pe un bloc din oraşul Eisk, în apropiere de Ucraina. Atunci au murit cel puţin 15 oameni.

Presa rusă scrie că avionul care s-a prăbuşit duminică este un Su-30.

14:04 – Rusia încearcă să întrerupă telecomunicațiile în Herson pentru a împiedica reprezentanții opoziției din oraș să trimită informații forțelor armate ucrainene, conform The Guardian.

Aceasta vine pe fondul retragerii trupelor ruse din vestul regiunii Herson înaintea unei contraofensive așteptate a Ucrainei pentru recucerirea orașului.

Mai mult, potrivit unui raport al Centrului pentru Rezistență Națională administrat de guvern, Rusia a început să demonteze echipamentele de comunicații de la centrul local de televiziune.

12:00 – Federația Rusă a declarat că forțele sale au împiedicat o încercare a Ucrainei de a sparge linia sa de control în regiunea Herson, unde anticipează o contraofensivă ucraineană puternică.

11:16Numărul total al trupelor ruse ucise de la începutul invaziei a ajuns la 67.470, potrivit Ucrainei.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Sinitsa Aleksandr / UNIAN

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW