Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Ziua 114 de război în Ucraina / Numărul victimelor în rândul civililor a trecut de 10.000. Luptele continuă în sud și est

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 17 iunie 2022

Luptele continuă în Estul și Sudul Ucrainei, în special în orașele Sievierodonetsk și Lysychansk, iar forțele ruse au lansat ofensive fără efect în zona orașelor Sloviansk, Izium și Harkov, potrivit analizei zilnice a Institutului pentru Studierea Războiului (ISW). Premierul britanic, Boris Johnson, a efectuat o nouă deplasare la Kiev, la o zi după Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Mario Draghi. Peste 10.000 de civili sunt victime ale războiului, notează ONU, menționând că numărul persoanelor ucise se apropie de 4.500. 

Main News a transmis LIVE cele mai importante evenimente din ziua 114 de război în Ucraina:

19:47 – Premierul britanic Boris Johnson a făcut vineri o nouă deplasare la Kiev, vizită surpriză care vine la o zi după cea a lui Klaus Iohannis, Emmanuel Macron, Olaf Scholz şi Mario Draghi.

DETALII AICI

19:41 – Economia Rusiei ar putea avea nevoie de un deceniu pentru a reveni la nivelurile anterioare sancţiunilor din 2021, a declarat vineri German Gref, directorul general al celei mai mari bănci din ţară, Sberbank, deoarece sancțiunile economice au oprit jumătate din comerţul acesteia, transmite Reuters.

18:10 – Gestionarul reţelei franceze de transport de gaze naturale GRTgaz anunţă vineri că nu mai primeţte gaze naturale ruseşti prin gazoduct de la 15 iunie, în urma unei ”întreruperi a fluxului fizic între Franţa şi Germania”, relatează AFP.

17:23 – Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a acuzat liderii din Vest că au provocat „operațiunea militară specială” pe care a intreprins-o în Ucraina, în discursul său de la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, de vineri, 17 iunie. Totodată, a susținut că puterile din Occident tratează restul lumii ca pe „coloniile lor” și „țări de rangul al doilea”, relatează The Guardian.

DETALII AICI

16:42 – Ministerul rus al Apărării a transmis vineri, 17 iunie, că 504 de „mercenari” români ar fi luptat alături de Armata Ucrainei în timpul invaziei, dintre care 102 ar fi murit, iar alți 98 ar fi părăsit între timp țara vecină, notează Interfax.

În urmă cu două luni, autoritățile ruse spuneau că numărul „mercenarilor” români care luptă în Ucraina este de 1.500.

DETALII AICI.

16:02 – Au loc negocieri pentru a permite evacuarea în siguranță a sutelor de civili care se adăpostesc la uzina chimică Azot, a declarat șeful administrației militare a districtului pentru televiziunea ucraineană, citat de CNN

La începutul săptămânii, Rusia a declarat că va permite formarea unui coridor umanitar pentru ca civilii de la uzină să se poată evacua, dar numai către teritoriul controlat de ruși, în Nord, și nu către Vest, potrivit aceleiași surse.

15:52Eurovision Song Contest 2023 nu va avea loc în Ucraina din motive de siguranță, în ciuda tradiției ca câștigătorul din anul precedent să găzduiască următorul eveniment. Marea Britanie ar putea găzdui concursul, clasându-se pe locul al doilea la ediția de la Torino din 2022, a transmis The Kyiv Independent.

Kalush Orchestra a câștigat ediția Eurovision Song Contest 2022 cu melodia „Stefania”. 

15:21 – Pierderile suferite de armata Federației Ruse de la începutul războiului, potrivit părții ucrainene:

15:16 – Guvernatorul din Luhansk, Serhai Haidai, a transmis că este „imposibil și periculos din punct de vedere fizic” pentru civili să părăsească uzina chimică Azot din Sievierodonetsk din cauza „bombardamentelor și luptelor constante”, notează de The Guardian

15:02Discursul președintelui rus Vladimir Putin programat la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg a fost amânat cu o oră din cauza unu atac cibernetic, conform CNN

„Din păcate, astăzi, din cauza atacurilor masive de tip DDoS asupra sistemului forumului, baza de acreditare și admitere a fost dezactivată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Concret, din cauza atacului cibernetic nu se mai pot verifica persoanele cărora le este permisă prezența în sala de ședință. Peskov a mai spus că este nevoie de 30-40 de minute pentru a restaura baza de date.

14:19 – Ucraina nu va mai permite intrarea cetățenilor ruși pe teritoriul ei fără să prezinte o viză la graniță, notează AFP.

14:00 – Maia Sandu a transmis că opinia forului european reprezintă „un pas enorm” și întărește convingerea autorităților de la Chișinău că se află „pe calea cea dreaptă”.

DETALII AICI.

13:38 – Comisia Europeană a recomandat vineri, 17 iunie, ca Republica Moldova și Ucraina să primească statutul de candidate la Uniunea Europeană. Decizia finală va fi luată în cadrul întâlnirii Consiliului European de săptămâna viitoare.

DETALII AICI.

11:38 – O navă militară rusă care transporta muniții, arme și trupe către Insula Șerpilor a fost lovită de o rachetă Tor lansată de forțele navale ucrainene, potrivit Armatei Ucrainei.

11:23 – Aproximativ 15.000 de milionari din Federația Rusă plănuiesc să părăsească țara până la finalul anului 2022, pe fondul efectelor negative produse de războiul din Ucraina în plan intern, potrivit datelor citate în analiza Ministerului britanic al Apărării.

DETALII AICI.

10:28 – Ucraina ar plănui să atace podul care face legătura între Crimeea și teritoriul continental al Federației Ruse, potrivit unor informații din presă.

10:22 – Emmanuel Macron a transmis că Franța și partenerii din UE încearcă să stabilească o nouă rută de transport pentru grâul ucrainean, ce va trece prin România, „întrucât Odessa e la câțiva kilometri de graniță”, notează BBC.

10:05 – Peste 10.000 de civili au fost victime ale invaziei ruse, notează ONU. 4.481 de civili au fost uciși, iar alți 5.565 au fost răniți. În Donbas, 2.611 de persoane au fost ucise, iar 3.103 au fost rănite. Cifrele ar putea fi mult mai mari, avertizează ONU.

9:50 – Luptele continuă în estul și sudul Ucrainei, notează ISW. Think-thank-ul american a menționat că forțele ruse au lansat ofensive în Sievierodonetsk și Lysychansk și a precizat că ofensivele lansate în jurul orașelor Sloviansk, Izium și Harkiv nu au avut niciun succes.

9:40 – 568 de civili, inclusiv 38 de copii, au rămas blocați în fabrica chimică Azot, din Lugansk, potrivit guvernatorului Serhiy Haidai, citat de Kyiv Independent.

9:30 – 1 persoană a murit și alte 6, inclusiv un copil, au fost rănite în urma unui atac lansat vineri dimineață asupra orașului Mykolaiv, notează Kyiv Independent.

9:20 – Sergei Lavrov, ministrul rus de Externe, a acuzat conducerea de la Chișinău că încearcă să transforme Republica Moldova într-o „a doua Ucraina”, notează Deschide.Md.

DETALII AICI.

9:00 – În urma vizitei celor patru lideri europeni în Kiev, președintele Volodymyr Zelenskiy le-a transmis ucrainenilor că țara lor este cel mai aproape de Uniunea Europeană din momentul în care și-a câștigat independența. Președintele ucrainean a precizat motivele pentru care le este recunoscător liderilor României, Italiei, Germaniei și Franței.

DETALII AICI.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursă foto: UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW