Saturday, September 23, 2023
Jurnalism corect


190 de zile de război / Directorul AIEA, la centrala Zaporojie: Am reușit să vedem lucrurile cheie pe care trebuia să le vedem

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 1 septembrie 2022

Joi, 1 septembrie, se împlinesc 190 de zile de când Vladimir Putin a declanșat invazia Federației Ruse în Ucraina. Informațiile din presa americană arată că Statele Unite au ajutat Ucraina cu simulări de război, înainte ca forțele armate ale Kievului să lanseze contraofensiva în Herson. Peste 200 de trupe ruse au fost ucise în urma unui atac ucrainean în Sud. 

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 190 a războiului din Ucraina:

21:00 – Oleksii Hromov, adjunctul șefului Direcției operațiuni principale a Statului Major General, a declarat la 1 septembrie că forțele rusești continuă să dețină zonele ocupate din regiunile Harkov, Luhansk, Donețk, Zaporizhzhia, Kherson și Mykolaiv, încercând în același timp să creeze condiții favorabile pentru reluarea ofensivei. El a susținut că Putin a ordonat trupelor sale să ocupe întreaga regiune Donețk până la 15 septembrie.

20:47 – Ministrul Ecologiei și Resurselor Naturale, Ruslan Strilets, a declarat că aproximativ trei milioane de hectare de păduri au suferit pagube în urma bombardamentelor rusești și a exploziilor de mine. Potrivit oficialului, costul pagubelor aduse pădurilor și florei este estimat la aproximativ 5 miliarde de dolari.

20:34 – Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat că țara sa nu ar trebui să se bazeze pe gazul care va veni prin conducta Nord Stream 1 în timpul iernii. „Ceea ce mă aștept este că nu ne putem baza în niciun fel pe Rusia, sau pe Gazprom, restul sunt pure speculații„, a declarat Harbeck. Rusia a fost acuzată că întrerupe în mod constant livrările de gaze prin Nord Stream pentru a șantaja și intimida Europa.

20:22 – Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că echipa sa de inspectori nucleari și-a încheiat primul tur al centralei nucleare Zaporojie din sud-estul Ucrainei și, totodată, că își va menține prezența la centrala nucleară.

20:09 – Autoritățile ucrainene depun „toate eforturile” pentru a porni din nou al cincilea reactor al centralei nucleare din Zaporojie, după ce acesta a fost oprit din cauza bombardamentelor de astăzi, a declarat șeful companiei nucleare de stat din Ucraina.

Mult așteptata vizită a inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară ocupată de Rusia în sud-estul Ucrainei ar fi un succes dacă ar duce la „demilitarizarea” instalației, a declarat șeful Energoatom, Petro Kotin, într-un interviu acordat Reuters.

19:25 – Forțele rusești au transferat cu forța civili ucraineni în Rusia sau în zonele din Ucraina aflate sub controlul lor, potrivit Human Rights Watch. Civilii ucraineni, inclusiv cei care fug de ostilități, sunt „lăsați fără altă opțiune decât să meargă cu Rusia”, a avertizat organizația pentru drepturile omului într-un raport. Acesta documentează transferurile de civili ucraineni, mulți dintre ei fugind din orașul portuar devastat Mariupol. Alții proveneau din regiunea Harkov din estul Ucrainei.

18:48 – Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat că a reușit să vadă „lucrurile esențiale” pe care trebuia să le vadă în timpul vizitei de astăzi la centrala nucleară Zaporojie, a relatat presa rusă.

Misiunea agenției nucleare a ONU a reușit să adune „o mulțime” de informații în câteva ore, a declarat Grossi reporterilor într-o înregistrare video difuzată de agenția de presă de stat rusă RIA Novosti.

„Am reușit, în aceste câteva ore, să adunăm multe, foarte multe informații. Lucrurile cheie pe care trebuia să le văd, le-am văzut”, a declarat el.

Grossi a părăsit deja uzina, în urma vizitei, a mai relatat agenția rusă de știri.

18:27 – Un tribunal ucrainean a confiscat bunurile lui Vladimir Evtușenkov, un oligarh rus cu legături strânse cu președintele rus, Vladimir Putin. Potrivit postului Suspilne, printre bunurile confiscate se numără proprietăți imobiliare, o uzină și acțiuni la o companie privată înregistrată în Ucraina. Compania Sistema, deținută de Evtușenkov, este acuzată că a furnizat drone Orion armatei ruse.

18:06 – The Guardian relatează că unii membri ai echipei de inspecție a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) au părăsit centrala nucleară Zaporojie, după ce au petrecut câteva ore la fața locului. Patru dintre cele nouă vehicule din cadrul misiunii au părăsit teritoriul centralei nucleare, potrivit agenției ruse de presă Interfax.

17:40 – Ucraina nu poate asigura securitatea echipei de inspectori AIEA de la centrala nucleară Zaporojie, a declarat ministrul Energiei din Ucraina, Herman Halushchenko. Situația din jurul centralei nucleare controlate de Rusia rămâne „un dezastru”, a declarat Halushchenko, citat de CNN, la Novooleksandrivka, în regiunea Zaporojie, unde a însoțit delegația AIEA înainte ca aceasta să se deplaseze pe teritoriul ocupat de Rusia.

Halushchenko a declarat că i-a spus directorului general al AIEA, Rafael Grossi, că propria securitate este „responsabilitatea dumneavoastră”.

17:25 – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avut primul apel telefonic cu noul prim-ministru al Israelului, Yair Lapid, joi, 1 septembrie. „Contez pe aderarea țării sale la sancțiunile împotriva Rusiei și pe acordarea de asistență practică Ucrainei în contracararea agresiunii Federației Ruse”, a scris pe Twitter liderul de la Kiev.

17:11 – Boris Johnson, premierul britanic, a declarat că centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși, este ucraineană și că ucrainenii ar trebui „să recapete controlul asupra ei”. Premierul britanic a fost întrebat despre riscurile centralei Zaporojie, după ce a ținut un discurs la Sizewell, în Suffolk.

„Este clar obiectivul rușilor (…) vor să o deconecteze de la rețeaua ucraineană și să o conecteze la rețeaua rusă.

Și sunt experți în domeniul nuclear mult mai mari decât mine în această sală … mi s-a spus că acest lucru are tot felul de riscuri. Nu vrem să ne asumăm niciun risc cu Zaporojie”, a punctat el.

17:00 – Finlanda a anunțat că va oferi Ucrainei un ajutor suplimentar în domeniul apărării în valoare de 8,3 milioane de euro. Reuters relatează că ministrul finlandez al apărării, Antti Kaikkonen, a declarat că „lupta defensivă a Ucrainei continuă, nevoia de ajutor rămâne ridicată”.

Astfel, donațiile totale din partea Finlandei către Ucraina se ridică la 92,3 milioane de euro. Ministerul finlandez al Apărării nu a precizat în ce va consta exact ajutorul și nici un calendar de livrare, din motive de securitate.

16:39 – Oleg Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a transmis că acuzațiile lui Lavrov reprezintă „falsul pretext pe care Rusia l-a folosit să justifice invazia Ucrainei”.

Ne exprimăm susținerea față de suveranitatea și integritatea teritorială ale Moldovei”, a adăugat Nikolenko.

16:20 – Federația Rusă a răpit peste 300 de persoane în regiunea Herson, dintre care 185 încă ar fi în captivitate, potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii, Yaroslav Yanushevych, citat de Kyiv Independent.

15:52 – Orice acțiune care ar amenința securitatea trupelor de menținere a păcii din Transnistria va fi considerat un atac asupra Federației Ruse, a avertizat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Interfax.

DETALII AICI.

15:17 – Energoatom a anunțat că experții AIEA au ajuns la Centrala Nucleară Zaporojie.

15:11 – În prima zi a noului an școlar din Ucraina, Ministerul Apărării arată că 2.405 de instituții educaționale au fost distruse pe parcursul celor 190 de zile de război.

15:00 – Peste 900 de militari de elită ai Federației Ruse au fost uciși în Ucraina, arată BBC. 151 dintre ei făceau parte din forțele speciale ale GRU, 254 ai Gărzii Naționale ai Rusiei, 67 de piloți militari și mai multe unități de forțe speciale.

14:32 – Serviciile secrete ucrainene susțin că forțele ruse evacuează personalul Rosatom de la Centrala Nucleară Zaporojie, potrivit Kyiv Independent.

13:30 – Un elicopter ce ar putea fi Kamov Ka-50 a fost doborât în Estul Ucrainei de Forțele Aeriene ucrainene.

13:20 – Ministerul britanic al Apărării a confirmat că Ucraina continuă contraofensiva în Sud, în regiunea Herson.

12:56 – Oleg Nikolenko, un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, a transmis, pe Twitter, un mesaj prin care cere Federației Ruse să nu mai bombardeze ruta pe care experții AIEA urmează să călătorească spre Centrala Nucleară Zaporojie.

Anterior, reprezentanții armatei ruse au acuzat forțele ucrainene că ar fi încercat să captureze Centrala Nucleară.

12:29 – Reprezentanții Agenției Internaționale pentru Energia Atomică se află, în prezent, la un punct de control din apropierea frontului și așteaptă ca situația din jurul Centralei Nucleare Zaporojie să se liniștească, după ce au fost raportate mai multe atacuri între forțele ruse și forțele armate, potrivit Reuters.

12:26 – Șeful Consiliului de Administrație al companiei Lukoil, Ravil Maganov, a murit după ce ar fi căzut de la etajul 6 al spitalului unde era internat cu probleme cardiace, notează publicația rusă RBC și Interfax.

DETALII AICI.

12:04 – 1 septembrie marchează începutul anului școlar în Ucraina, iar guvernatorul regiunii Kiev, Oleksiy Kuleba, a transmis un mesaj:

Este un an neobișnuit pentru toți(…)Este un război la scară largă în țară și asta este noua noastră realitate. În primul rând, trebuie să ne gândim la siguranța cetățenilor noștri tineri. În ciuda lucrurilor care se întâmplă, începem noul an școlar”, a transmis guvernatorul regiunii Kiev.

10:26 – Armata rusă ar fi bombardat ruta pe care experții AIEA urmau să o folosească pentru a ajunge la Centrala Nucleară de la Zaporojie, notează Ukrinform, citând un oficial ucrainean.

Echipa ONU nu poate avansa din cauza unor motive de securitate”, a adăugat oficialul.

9:54 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în Ucraina, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

9:36 – Echipa de experți ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică se îndreaptă înspre Centrala Nucleară de la Zaporojie, notează Reuters.

9:30 – Forțele ruse au lansat atacuri aeriene asupra orașului din apropierea Centralei Nucleare de la Zaporojie, Enerhodar, notează Kyiv Independent.

9:25 – Autoritățile americane au confiscat o aeronavă de 45 de milioane de dolari ce aparține companiei ruse Lukoil, pe fondul sancțiunilor aplicate în contextul invaziei ruse în Ucraina, potrivit presei ucrainene.

9:20 – Peste 200 de lăcașuri de cult au fost distruse de forțele ruse de la declanșarea invaziei. Printre cele mai afectate regiuni se numără Donetsk, Lugansk, Kiev și Harkiv, potrivit Kyiv Independent.

9:15 – Contraofensiva ucraineană din Sud produce noi victime în rândul trupelor Armatei Federației Ruse. 201 de soldați ruși au fost uciși, iar 12 tancuri T-72, 18 vehicule blindate și 6 depozite de muniție au fost distruse.

9:10 – SUA a făcut simulări înaintea contraofensivei din Herson, iar oficialii americani au sugerat forțelor ucrainene să evite expansiunea de-a lungul liniei frontului și să mențină contraatacul în limite rezonabile din punct de vedere geografic, notează CNN.

Inițial, Ucraina ar fi plănuit un atac la scară largă, dar în urma simulărilor menționate a decis să atace doar regiunea de Sud.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW