Wednesday, November 29, 2023
Jurnalism corect


LIVE TEXT Război în Ucraina, ziua 200 : Cum și-au recuperat ucrainenii din teritorii

By Redactia , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 11 septembrie 2022 Etichete: , , ,

Ziua 200 de război în Ucraina. Mult mediatizata ofensivă din sudul Ucrainei a fost o campanie de dezinformare pentru a distrage atenţia Rusiei de la cea reală, pregătită în regiunea Harkov, au declarat reprezentanţi ai forţelor speciale ale Ucrainei, citaţi de The Guardian, potrivit News.ro.

Forţele ucrainene continuă să facă progrese rapide şi neaşteptate în nord-estul ţării, recâştigând peste o treime din regiunea ocupată Harkov în trei zile. O mare parte din câştigurile teritoriale ale Ucrainei au fost confirmate sâmbătă de Ministerul rus al Apărării.

Main News transmite LIVE cele mai importante informații din ziua 200 a războiului din Ucraina

18:02 – Conform unui document văzut de Reuters, Franța ar urma să coopereze la dezvoltarea unui proiect care vizează creșterea eficienței portului Galați, dotarea punctelor de frontieră din nordul României și maximizarea utilizării containerelor de cereale staționate în portul Constanța. 

DETALII AICI

17:30Președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez Emmanuel Macron au discutat despre situația securității de la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina, a anunțat Kremlinul.

Vorbind la telefon, cei doi lideri și-au exprimat disponibilitatea pentru o „interacțiune nepolitizată” pe această temă, cu participarea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), potrivit declarației publicate pe site-ul Kremlinului.

14:38 – Franța va semna mâine, 12 septembrie, un acord cu România pentru a crește exporturile de cereale ucrainene către țările în curs de dezvoltare, inclusiv către țările de la Marea Mediterană, a anunțat ministrul francez al Transporturilor, Clement Beaune.

DETALII AICI

14:00Gazprom a transmis că va livra duminică 42,4 milioane de metri cubi (mcm) de gaze naturale către Europa prin Ucraina, același volum ca și sâmbătă. 

La începutul lunii septembrie, Gazprom a anunțat oprirea pe termen nedefinit a conductei Nord Stream 1.

12:30Ucraina spune că forțele sale se află la aproximativ 50 kilometri de granița cu Federația Rusă la nord de Harkov, potrivit The Guardian

Centrala nucleară Zaporojie, complet oprită

Centrala este complet oprită după ce agenția a deconectat unitatea de alimentare cu numărul 6 de la rețea la 3:41 a.m. (0041 GMT).

DETALII AICI

Cum s-a pus în scenă dezinformarea

„A fost o mare operaţiune specială de dezinformare”, a spus Taras Berezovets, un fost consilier pentru securitate naţională devenit ofiţer de presă pentru brigada Bohun a forţelor speciale ucrainene.

„Rusia s-a gândit că va fi în sud şi şi-a mutat echipamentul. Apoi, în loc de sud, ofensiva a avut loc acolo unde se aşteptau mai puţin, iar acest lucru i-a făcut să intre în panică şi să fugă”, susţine el.

La 29 august, comandamentul sudic al Ucrainei a anunţat că a început ofensiva mult aşteptată din regiunea Herson. Dar soldaţii de pe linia frontului din Herson au declarat la acea vreme că nu au văzut nicio dovadă a ofensivei menţionate sau că luptele active care au avut loc au fost o reacţie la o tentativă de ofensivă a Rusiei cu câteva zile mai devreme.

În ultimele două săptămâni, forţele ucrainene din sud au ocupat mai multe sate – nu este puţin lucru, având în vedere puterea raportată a poziţiilor ruseşti şi unul care, totuşi, a dus la răniţi.

Şi totuşi, capturarea acestor mici sate din regiunea Herson, cu câteva mii de locuitori, a devenit dintr-o dată o mare ştire internaţională.

Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului de Sud al Ucrainei, a insistat asupra unui „regim al tăcerii” şi le-a interzis temporar jurnaliştilor să viziteze primele linii din Herson.

Dar Berezovets a spus că agitaţia mass-media în jurul ofensivei din sud a fost o campanie coordonată de dezinformare a Ucrainei, care vizează forţele ruse, care se construia de câteva luni.

Arme americane

A avut succes în a provoca Rusia să mute echipamente şi personal pe frontul de sud, inclusiv parţial din regiunea Harkov, a spus Berezovets.

„Între timp [băieţilor noştri] din Harkov li s-au oferit cele mai bune arme vestice, în mare parte americane”, a declarat el.

O parte a operaţiunii speciale a implicat îndepărtarea informatorilor din părţile controlate de forţele ucraineene în Harkov, pentru a-i împiedica să transmită ruşilor informaţii despre pregătirile Ucrainei, a declarat o sursă militară care cunoaşte detaliile operaţiunii.

„[Informatorii] au fost aproape complet îndepărtaţi. Ei erau în mare parte civili ucraineni normali, dar erau nişte agenţi ruşi sub acoperire ca civili ucraineni”, a spus sursa. „Ruşii habar nu aveau ce se întâmplă.”

Ministerul rus al Apărării a confirmat retragerea, descriind-o ca o regrupare şi susţinând că forţele ruseşti s-au retras din Izium şi din oraşul Balakliia pentru a întări fotţrlr pe frontul Doneţk.

„A fost efectuată o operaţiune de trei zile privind retragerea şi transferul organizat al grupului de trupe Izium-Balakliia pe teritoriul Republicii Populare Doneţk”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

Presa de stat rusă şi bloggerii au confirmat că soldaţii ruşi au fost forţaţi să se retragă pe scară largă din Harkov.

Trupele ucrainene au îndepărtat în ultimele zile forţele ruse dintr-o serie de aşezări din regiunea pe care Moscova a ocupat-o încă din primele zile ale invaziei sale.

Zelenski anunță eliberarea a 30 de așezări din Harkov

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că forţele ucrainene au eliberat peste 30 de aşezări în regiunea Harkov.

Un localnic din Izium, care a preferat să rămână anonim, a spus că trupele ucrainene au intrat în oraş. Înainte de aceasta, „forţele de ocupaţie ruse s-au retras rapid, lăsând în urmă muniţii şi echipamente”.

Recucerirea oraşului Izium de către Ucraina ar putea fi cel mai important succes al său de la începutul invaziei.

”Prin capturarea oraşului din apropiere,  Kupiansk, forţele ucrainene au reuşit să întrerupă liniile de aprovizionare pentru formaţiunile ruse care controlează zona Izium”, a declarat Serghei Kuzan, expert militar la Centrul de Securitate şi Cooperare din Ucraina.

Informații transmise LIVE din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursa foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW