Wednesday, November 29, 2023
Jurnalism corect


Război în Ucraina / Când ar urma să aibă loc a treia rundă de negocieri pentru pace

By Redactia , in Stirile zilei , at 4 martie 2022

Este a 9-a zi de război în Ucraina. Centrala nucleară din Zaporijia, cea mai mare din Ucraina, dar și din Europa, a fost bombardată intens azi-noapte. Un obuz a lovit o clădire administrativă și a declanșat un incendiu în incinta sitului centralei. Vineri dimineață, 4 martie, serviciile de urgență ucrainene au confirmat că au reușit să stingă incendiul, însă forţele ruseşti au preluat controlul asupra centralei.

A treia rundă de discuții dintre reprezentanții Ucrainei și cei ai Federației Ruse ar putea avea loc pe 5 sau 6 martie, a precizat Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui Volodymyr Zelenskiy, citat de agenția UNIAN.

Vezi cum s-au desfășurat primele zile ale războiului din Ucraina:

24 februarie             25 februarie             26 februarie             27 februarie            28 februarie            1 martie            2 martie            3 martie

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 9-a zi de război în Ucraina:

20:44 – În cadrul Consiliului de Securitate al ONU, SUA a acuzat Federația Rusă că a provocat „o imensă amenințare pentru întreaga Europă și lume”, după atacul asupra centralei nucleare Zaporijia, potrivit Agerpres.

Ambasadorul rus la ONU l-a acuzat pe ambasadorul american că ar minți și a precizat că ar fi vorba despre o operațiune ucraineană de sabotaj.

20:40 – 51 de civili și-au pierdut viața în regiunea Donetsk, Ucraina, în timpul invaziei Armatei Ruse, potrivit șefului administrației locale, Pavlo Kirilenko.

20:23 – Autoritățile din Federația Rusă au blocat platforma de socializare Facebook.

19:40 – Vadym Boichenko, primarul din Mariupol, susține că orașul nu mai are canalizare, curent și căldură, după a cincea zi de atac al Armatei Ruse, relatează Babel.ua. Acesta a menționat că este o penurie și de alimente și medicamente în orașul-port din Estul Ucrainei.

19:30 – „Vrem Ucraina în interiorul Uniunii Europene cât mai repede posibil”, a declarat vineri Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene, relatează Agerpres.

Însă, într-o primă etapă, „trebuie să ne concentrăm pe ce este cel mai important: să ajutăm Ucraina în lupta sa împotriva inamicului săi să îi oferim toată asistenţa posibilă”, a adăugat el.

19:05 – Oficialii Uniunii Europene iau în considerare limitarea accesului şi influenţei Rusiei în ceea ce priveşte finanţarea obţinută de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) după invazia forţelor ruse în Ucraina.

Mai multe detalii, aici. 

18:25 – A treia rundă de discuții dintre reprezentanții Ucrainei și cei ai Federației Ruse ar putea avea loc pe 5 sau 6 martie, a precizat Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski, citat de agenția UNIAN.

18:24 – În pofida agresiunii militare din partea Federației Ruse, Ucraina nu va face nicio concesie prin care să fie diminuată integritate teritorială, a dat asigurări vineri, 4 martie, Mikhailo Podoliak, consilier al președintelui Volodimir Zelenski și membru în delegația care a mers la negocieri cu emisarii Moscovei.

Mai multe detalii, aici.

18:15 -Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat vineri, 4 martie, că susține intenția lui Alexandr Lukashenko, președintele Bielorusiei, de a avea acces la Marea Baltică.

Mai multe detalii, aici.

17:45 – Harta conflictului din Ucraina. Noi atacuri înregistrate în regiunea Kiev și Estică a țării.

(Sursă: Liveuamap)

17:30 – Volodymyr Zelenskiy a transmis că a avut o conversație cu Charles Michel, președintele Consiliului European. Printre subiectele discutate s-au numărat protecția centralelor nucleare, sancțiunile împotriva Rusiei, dar și cererea Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană.

17:13 – Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, i-a cerut lui Vladimir Putin să oprească războiul din Ucraina, în cadrul unei convorbiri telefonice ce a durat aproximativ o oră, relatează BBC. Scholz i-a mai cerut președintelui Rusiei să permită accesul asistenței umanitare în zonele de conflict.

Cei doi lideri de stat au convenit să reia discuțiile la o dată ulterioară.

17:07 – Printr-un comunicat de presă transmis vineri, 4 martie, de așa-zisul minister al afacerilor externe, la o zi distanță după ce președintele Republicii Moldova a semnat cererea de aderare a țării la Uniunea Europeană, regimul separatist de la Tiraspol a cerut recunoașterea „independenței”.

Mai multe detalii, aici. 

16:45– Microsoft intră pe lista firmelor care își suspendă activitatea în Rusia. Gigantul tech nu își va mai vinde produsele și serviciile pe teritoriul Federației Ruse, relatează Kyiv Independent.

16:20 – Jens Stoltenberg a avertizat că următoarele zile ale războiului din Ucraina vor fi mai dificile decât prima săptămână a invaziei. Șeful NATO se așteaptă la o creștere a numărului persoanelor ucise și a clădirilor distruse în timpul invaziei.

Vezi aici mai multe detalii.

15:42 – Peste 1 milion de ucraineni au fost evacuați din zonele de conflict prin intermediul transportului feroviar, relatează Kyiv Independent.

15:40 – Consiliul de Securitate al ONU se va reuni de urgență vineri la solicitarea Regatului Unit pentru a analiza consecințele bombardamentelor rusești asupra centralei nucleare de la Zaporijia, notează AFP.

15:25 – CFR Călători a deschis în Gara de Nord o casă de bilete prioritară pentru refugiaţii din Ucraina.

„Facilități suplimentare pentru persoanele refugiate Pentru simplificarea tranzitului persoanelor refugiate din Ucraina și pentru a veni în sprijinul acestora, CFR Călători a deschis în Gara de Nord din București o casă de bilete prioritară. Această casă funcționează 7 zile din 7, conform programului caselor de bilete din Gara de Nord”, a anunțat vineri CFR Călători.

15:11 – Miniştrii de externe din statele NATO, care au vineri o reuniune extraordinară la Bruxelles consacrată invaziei ruse în Ucraina, s-au manifestat la sosire împotriva creării unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei, solicitată de Kiev, potrivit Agerpres.

15:00 – Locuitorii din Melitopol au ieșit în stradă pentru a protesta față de invazia rușilor.

14:54 – Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că „nu există nicio discuție” privind semnarea de către Rusia și Ucraina a vreunui document oficial după cea de-a doua rundă de negocieri pentru pace, care a avut loc joi.

„A doua rundă de negocieri a avut loc ieri. Acum depinde de aceste negocieri. Este o oportunitate pentru ca delegațiile să își transmită reciproc toate elementele pozițiilor fără intermediari inutili. Elemente ale poziției noastre au fost aduse la cunoștința părții ucrainene. Deocamdată nu se vorbește despre (semnarea) niciunui document”, a declarat Peskov, citat de CNN.

14:43 – Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a votat pentru înființarea unei comisii independente de anchetă ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

„Membrii ONU din toate regiunile lumii s-au alăturat în cadrul consiliului pentru a condamna agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei în cei mai fermi termeni posibili. Mesajul către Putin a fost clar. Ești izolat la nivel global și întreaga lume este împotriva ta”, a declarat reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Evghenia Filipenko, după vot.

14:35 – Mai mult de 18.000 de ucraineni s-au dus în Germania, de la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina.

„Până în prezent, 18.436 de refugiați din Ucraina au sosit în Germania”, a declarat Maximilian Kall, purtătorul de cuvânt al Ministerului german de Interne, în cadrul unui briefing de presă la Berlin.

14:27 – Putin face apel la țări să normalizeze relațiile cu Moscova și sugerează că Rusia ar putea beneficia de pe urma sancțiunilor.

„Nu avem intenții rele, nu este nevoie să escaladăm situația, să impunem restricții, ne îndeplinim toate obligațiile (…) Dacă cineva nu dorește să coopereze cu noi în cadrul cooperării unice și, prin aceasta, își face rău, ne va face rău și nouă, desigur (…)

Va trebui doar să mutăm unele proiecte un pic mai la dreapta, să dobândim competențe suplimentare. Dar vom rezolva în continuare problemele cu care ne confruntăm. În cele din urmă, chiar vom beneficia de pe urma acestei situații, deoarece vom dobândi competențe suplimentare”, a declarat liderul de la Kremlin vineri.

14:23 – Ambasada Statelor Unite în Ucraina a precizat că atacarea unei centrale nucleare constituie o crimă de război.

14:19 – Ministrul Culturii din Ucraina a cerut închiderea spațiului aerian, argumentând că „un dictator nebun amenință că va distruge Catedrala Sf. Sofia din Kiev, construită în secolul al XI-lea”. El l-a acuzat pe Vladimir Putin că „ne distruge intenționat patrimoniul cultural”.

14:11 – Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, anunţă că în urma incidentelor de la centrala de la Zaporojie, din Ucraina, nu au existat scurgeri de material radioactiv, sistemele de siguranţă ale tuturor celor şase reactoare ale centralei nucleare sunt pe deplin funcţionale iar integritatea fizică a reactoarelor nu a fost compromisă, transmite News.ro.

14:00 – Imagini cu un cartier rezidențial din Irpen, după ce a fost bobmardat:

13:36 – Ucraina cere Crucii Roșii să organizeze coridoare umanitare pentru populația din orașele și satele bombardate de ruși.

„Mii de oameni au nevoie de evacuare urgentă. Există o lipsă acută de hrană, apă, medicamente. Oamenii au rămas fără curent și alimentare cu apă”, a transmis biroul de presă al președintelui Zelenski.

13:25 – 28 de copii au fost uciși de trupele ruse, iar 64 au fost răniți, de la începutul invaziei Federației Ruse, potrivit Interfax.

13:19 – Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat, vineri, invazia „brutală” a Rusiei în Ucraina şi a condamnat atacurile asupra civililor şi asupra centralei nucleare Zaporojie din Energodar, din sud-estul Ucrainei.

DETALII AICI – Jens Stoltenberg condamnă atacurile de la centrala nucleară Zaporojie

13:00 – 47 de persoane au fost ucise în atacul de la Cernihiv. 38 de bărbați și nouă femei au fost uciși de atacurile aeriene rusești asupra unor zone rezidențiale la 3 martie, potrivit guvernului ucrainean. 18 persoane au fost rănite.

Cernihiv este un oraș cu 285.000 de locuitori, situat la nord de Kiev.

12:42 – Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, vineri, că începând din 24 februarie au intrat în România aproape 1.500 de cetăţeni ruşi, iar 1.142 au ieşit, potrivit News.ro.

12:35 – Ministerul Sportului a anunțat vineri că ajută refugiații din Ucraina și pune la dispoziție 700 de locuri de cazare în baze sportive.

„În aceste vremuri brăzdate de război, punem la dispozitie 700 de locuri de cazare în baze sportive aflate în administrarea Ministerului Sportului și a instituțiilor subordonate. Aceste spații care în vremuri de pace găzduiesc sportivii în pregătire și cantonamente vor deveni ”acasă” pentru povești de viață ale cetățenilor ucrainieni. Una dintre valorile sportivilor de pretutindeni este întrajutorarea, iar Ministerul Sportului este un partener de nădejde al tuturor celor care ne solicită priceperea și resursele în demersuri care scriu istorie!”, a precizat, pe Facebook, ministrul Eduard Novak.

12:28 – România donează Ucrainei 12 ambulanţe de transport şi urgenţă, a anunțat vineri secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

12:13 – Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, a prezentat vineri, 4 martie, situația copiilor ucraineni care au venit în România, în contextul războiului. În total, 58.284 de minori ucraineni au intrat în țara noastră, iar în prezent peste 22.000 au rămas în România.

DETALII AICI – Gabriela Firea a prezentat situația copiilor refugiați din Ucraina: Peste 22.000 au rămas în România

12:01 – Regina Marii Britanii a făcut o donație importantă pentru un fond de ajutorare a refugiaților din Ucraina. Suma nu este precizată, dar pe site-ul Buckingham Palace se precizează că donația este foarte generoasă.

11:33 – Ministrul de Interne, Lucian Bode, a anunțat vineri că aproape 1.900 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România.

„Total cetățeni ucraineni care au intrat în România – 172.935. Dintre aceștia, au ales să părăsească România 114.829, astfel că pe teritoriul României se află 58.106 cetățeni ucraineni. Total solicitări de azil, am inventariat 1.897 de cetățeni ucraineni care au solicitat azil”, a precizat ministrul Bode.

11:24 – Imaginile cu atacul asupra centralei nucleare din Energodar:

11:14 – Patruzeci şi şapte de persoane au fost ucise într-un atac aerian vizând un cartier rezidenţial din oraşul Cernihiv, au anunţat, vineri, autorităţile regionale ucrainene, relatează Reuters, citată de News.ro.

10:59 – Belarusul şi-a consolidat apărarea aeriană de-a lungul perimetrului frontierelor sale, conform unui ordin al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, transmite Agerpres.

10:38 – News.ro relatează că autorităţile din Rusia au restricţionat, vineri, accesul pe site-urile a patru organisme media independente, între care ediţia locală a BBC, radio-televiziunea internaţională germană Deutsche Welle (DW), site-ul independent Meduza şi Radio Svoboda.

10:32 – Poliția de Frontieră precizează vineri, 4 martie, că de la declanşarea crizei în Ucraina, „la nivel naţional, au intrat în România 167.613 cetăţeni ucraineni şi au ieşit 109.687 cetăţeni ucraineni”.

10:11 – Estimări orientative ale pierderilor suferite de Federația Rusă la data de 4 martie, conform Forțelor Armate ale Ucrainei.

10:01 – Preşedintele Senatului și liderul PNL, Florin Cîţu, a afirmat vineri că „trebuie să oprim schimburile comerciale cu Rusia acum”, justificând că „este imperativ pentru siguranţa noastră”.

DETALII AICI – Florin Cîţu: Trebuie să oprim schimburile comerciale cu Rusia acum. Este imperativ pentru siguranţa noastră

09:45 – Ministrul Mediului dă asigurări că „autoritățile din România nu detectează radioactivitate crescută”, în contextul incendiului de la centrala nucleară din Zaporijjia, cea mai mare din Ucraina, dar și din Europa.

09:30 – Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a transmis, pe Facebook, că „în contextul incendiului de la centrala atomică din Zaporozhie nu se atestă creșteri ale nivelului radiației și nu există pericol pentru populație”.

09:22 – Forţele ruseşti au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporojie (Zaporijjia), au anunţat autorităţile locale, confirmând astfel relatările din presa ucraineană.

„Centrala nucleară Zaporojie este capturată de forţele militare ale Federaţiei Ruse. Personalul operaţional controlează starea unităților de putere şi asigură funcţionarea acestora conform reglementărilor tehnologice de funcţionare în condiţii de siguranţă”, a anunţat Inspectoratul de Stat pentru Reglementări Nucleare din Ucraina, potrivit News.ro.

09:18 – Centrala nucleară din Zaporijjia, care este cea mai mare din Ucraina, dar și din Europa, a fost capturată de forțele ruse, potrivit mass-media ucrainene.

09:06 – Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă, vineri, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre NATO, la care iau parte şi Finlanda, Suedia şi UE.

09:00 – Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a anunțat că a pregătit peste 1000 de locuri în corturi încălzite, alimente și servicii medicale gratuite pentru refugiați și repatriați la Aeroportul Henri Coandă.

„Pentru a facilita tranzitul unui numar tot mai mare de repatriați și refugiați din Ucraina, C.N. Aeroporturi București a luat măsuri suplimentare pentru acomodarea acestora. În acest sens, CNAB a finalizat, în seara zilei de 3 martie a.c., instalarea și dotarea a două corturi de mari dimensiuni în parcarea din fața aerogării Plecări a Aeroportului Internațional Henri Coandă. Acestea sunt încălzite și asigură un minim confort pentru pasagerii care urmează să se îmbarce pe zborurile de repatriere care se derulează constant în aceste zile. Capacitatea corturilor depășește 1000 locuri și acestea sunt accesate în special de către grupurile mari de repatriați. Aceste locuri se adaugă celor din zonele de așteptare dedicate din interiorul terminalului, totalul ridicându-se la peste 1500”, a transmis compania vineri, 4 martie, într-un comunicat de presă.

08:56 – România s-a alăturat unui grup de 44 de state participante OSCE pentru activarea Mecanismului OSCE de la Moscova de evaluare a impactului asupra drepturilor omului şi situaţiei umanitare cauzat de agresiunea Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, transmite News.ro.

08:42 – Volkswagen a anunţat că îşi încetează activitatea în Rusia din cauza conflictului din Ucraina, transmite Reuters.

08:35 – Reddit anunţă că blochează complet orice link care trimite către oricare dintre site-urile instituţiilor de presă de stat din Rusia, fiind una dintre cele mai aspre măsuri luate vreodată de o reţea socială împotriva dezinformărilor plecate din această ţară.

08:23 – Preşedintele SUA, Joe Biden, nu intenţionează să aibă vreo întrevedere sau conversaţie cu omologul său rus, Vladimir Putin, a declarat Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe. Aceasta a subliniat că „acum nu este momentul”, relatează CNN.

08:11 – Strada din Vilnius pe care se află sediul Ambasadei Rusiei în Lituania îşi schimbă denumirea în „Eroii ucraineni”, anunţul fiind făcut de primarul oraşului.

08:00 – Airbnb își suspendă toate operațiunile în Belarus și Rusia, a anunțat pe 3 martie, pe Twitter, directorul general al companiei, Brian Chesky.

07:39 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un mesaj video în care cere liderilor europeni să ia acțiune, după incidentul de la centrala nucleară. „Europenilor, vă rog, treziți-vă!”, a transmis el.

„Avertizăm pe toată lumea că nicio altă ţară cu excepţia Rusiei nu a tras vreodată asupra centralelor nucleare. Este prima dată în istoria noastră, prima dată în istoria omenirii. Acest stat terorist recurge acum la teroarea nucleară”, a adăugat Zelenski.

07:30 – Centrala nucleară din Zaporijjia, cea mai mare din Ucraina, dar și din Europa, a fost bombardată intens azi-noapte. Un obuz a lovit o clădire administrativă și a declanșat un incendiu în incinta sitului centralei.

Foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW