Sunday, December 3, 2023
Jurnalism corect


Ziua 38 de război / Papa Francisc ia în calcul o deplasare în Ucraina

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 2 aprilie 2022

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua 38. Peste 6.000 de persoane au fost evacuate vineri din oraşele ucrainene. Potrivit celor mai recente date ale Organizației Națiunilor Unite (ONU), peste 4 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul războiului. 13 milioane sunt în zonele afectate sau în imposibilitatea de a pleca. 

Vezi cum s-au desfășruat primele zile de război:

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 38-a zi de război în Ucraina:

20:12 – Germania încă primește gaz rusesc, deși Berlinul a refuzat să plătească pentru contractele de gaz în ruble, așa cum a cerut președintele Rusiei, Vladimir Putin.

„Gazul curge în Germania. Livrările sunt primite. Securitatea aprovizionării este în continuare garantată”, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al guvernului german pentru CNN.

Guvernul german este „în contact strâns” cu partenerii săi europeni și va „monitoriza situația îndeaproape”, a adăugat acesta.

18:59 – Atacurile ruşilor în regiunea Dnipropetrovsk au întrerupt traficul feroviar şi au cauzat un incendiu. Anunțul vine de la șeful administrației militare regionale din regiunea centrală ucraineană Dnipropetrovsk. Valentyn Reznichenko a declarat că o rachetă a lovit calea ferată în districtul Pavlohrad, forțând suspendarea traficului feroviar.

„O rachetă a lovit calea ferată. Șinele și liniile electrice sunt grav avariate. Vagoanele de tren au explodat. Traficul feroviar este suspendat. Salvatorii sting focul”, a susținut el.

Reznichenko a declarat că nimeni nu a fost ucis, potrivit informațiilor preliminare, dar un al doilea proiectil a lovit o zonă deschisă, provocând un incendiu. O persoană a fost rănită.

18:10 – Fotograful ucrainean Maks Levine, despre care nu mai existau veşti de trei săptămâni, a fost găsit mort după retragerea trupelor Rusiei de pe teritoriul apropiat Kievului, a anunţat preşedinţia ucraineană, potrivit Le Figaro.

15:01 – Autorităţile locale din oraşul ucrainean Enerhodar susțin că forţele ruse au dispersat cu violenţă o manifestaţie pro-Ucraina, sâmbătă, şi a reţinut câţiva protestatari, relatează Reuters.

14:14 – Directorul agenției spațiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, a publicat, sâmbătă, mai multe tweet-uri care sugerează că Rusia ar putea pune capăt cooperării cu Stația Spațială Internațională (ISS), din cauza sancțiunilor internaționale impuse capitalei țării, Moscova.

„Cred că restabilirea unor relații normale între parteneri la Stația Spațială Internațională și în alte proiecte comune este posibilă doar după eliminarea completă și necondiționată a sancțiunilor ilegale”, a transmis Rogozin în postările de pe contul său verificat de Twitter. Rogozin a avertizat că Roscosmos va pregăti „propuneri concrete pentru conducerea țării noastre” cu privire la posibilitatea de a pune capăt cooperării la ISS cu agențiile spațiale ale SUA, Canadei, Uniunii Europene și Japoniei.

13:02 – Papa Francisc a declarat, sâmbătă, că ia în calcul o deplasare în Ucraina, la Kiev, informează Reuters.

12:50 – Șapte coridoare de evacuare sunt așteptate să se deschidă sâmbătă în Ucraina, potrivit vicepremierului ucrainean Iryna Vereshchuk. Anunțând coridoarele într-o postare pe Facebook sâmbătă, Vereshchuk a menționat că lista include și traseul din Mariupol, oraș aflat sub asediu în sudul țării, spre orașul Zaporizhzhia, aflat sub controlul guvernului, în sud-estul Ucrainei.

Transportul privat se va deplasa de-a lungul traseului de evacuare, oprindu-se în Mangush, Berdiansk, Tokmak, Vasylivka și Kamyanske, înainte de a ajunge la destinația finală Zaporizhzhia.

12:42 – Forțele rusești au vizat o importantă rafinărie de petrol ucraineană într-o serie de lovituri lansate sâmbătă dimineața, potrivit unui purtător de cuvânt al armatei ruse.

Rafinăria, situată în orașul Kremenciuk din centrul Ucrainei, a fost lovită de „arme aeriene și maritime de mare precizie și cu rază lungă de acțiune”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, sâmbătă.

Konașenkov a declarat că armata rusă a distrus depozite de benzină și motorină care aprovizionau trupele ucrainene din regiunile centrale și estice ale țării. Rusia a lovit, de asemenea, aerodromurile militare din Poltava și Dnipro, orașe situate la est de Kremenciuk, folosind rachete aeriene de înaltă precizie, a spus Konashenkov.

12:31 – Poliția de Frontieră transmite sâmbătă, 2 aprilie, că în ultimele 24 de ore au intrat în țară peste 7.300 de cetățeni ucraineni.

„În data de 01.04.2022, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 69.524 de persoane, dintre care 7.365 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 11 % faţă de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.047 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 10,8%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.480 cetăţeni ucraineni (scădere cu 11,2%).

De la declanşarea acestei crize, până la data de 01.04.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 603.120 cetăţeni ucraineni”, potrivit Poliției de Frontieră.

12:22 – În cazul în care Marea Britanie livrează Ucrainei arme de artilerie cu rază lungă de acțiune și sisteme anti-navă, acestea ar fi „ținte legitime” pentru forțele ruse, a declarat ambasadorul rus în Marea Britanie, Andrei Kelin, într-un interviu publicat sâmbătă de agenția de presă de stat rusă TASS.

„Orice livrări de arme sunt destabilizatoare, în special cele menționate de (Ben) Wallace (secretarul britanic al Apărării). Ele exacerbează situația și o fac mai sângeroasă”, a declarat Kelin, potrivit TASS.

12:07 – Noi imagini din satelit arată că forțele rusești s-au retras de pe aeroportul Antonov din Hostomel, la aproximativ 29 de kilometri la nord-vest de capitala ucraineană, Kiev.

12:00 – ONU a transmis, sâmbătă dimineaţă, că 4 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul războiului, iar 13 milioane sunt în zonele afectate sau în imposibilitatea de a pleca.

11:09 – Statele Unite vor oferi încă 300 de milioane de dolari în asistenţă de securitate Ucrainei, a anunţat Pentagonul.

11:00 – Ministrul ucrainean al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar , Irina Vereşciuk, a anunţat că 6.266 persoane au fost evacuate vineri din oraşele ucrainene, potrivit News.ro.

Foto: Musienko Vladislav / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW