Thursday, April 25, 2024
Jurnalism corect


Ziua 272 de război / SUA vede „tot mai multe dovezi ale crimelor de război” comise în Ucraina


„Forțele ruse au ucis, torturat și răpit ucraineni într-un mod sistematic, care ar putea implica înalți oficiali ruși”, a declarat ambasadorul Departamentului de Stat al SUA pentru justiția penală globală, Beth Van Schaack.

Dovezile din zonele eliberate indică atacuri „deliberate, nediscriminatorii și disproporționate” împotriva populației civile, abuzuri în detenție asupra civililor și a prizonierilor de război, deportarea forțată a cetățenilor ucraineni, inclusiv a copiilor,  către Federația Rusă, și acte de violență sexuală, a mai spus Van Schaack, conform The Guardian

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 272 a războiului din Ucraina:

20:30 – Procuratura ucraineană a deschis o anchetă în urma difuzării pe reţele de socializare a unei înregistrări video care, acuză Moscova, surprinde execuţia unor militari ruşi după ce s-au predat forţelor ucrainene, în weekend, relatează CNN.

20:27 – Două persoane au fost arestate în regiunea Stockholm pentru că „au divulgat ilegal informaţii”, au anunţat marţi autorităţile suedeze. Potrivit AFP, ar fi vorba despre un cuplu căsătorit de origine rusă.

DETALII AICI

20:11 – Exploziile izbucnite în regiunea rusă Belgorod, la graniţa cu Ucraina, s-au soldat cu trei morţi, a anunţat marţi, Viaceslav Gladkov, guvernatorul acestui teritoriu vizat permanent de focuri de armă şi unde sunt în construcţie fortificaţii, relatează AFP.

19:40 – Guvernul japonez a anunţat că va furniza Ucrainei generatoare şi lanterne solare ca ajutor de urgenţă în valoare de 2,57 milioane de dolari, relatează The Guardian.

19:07 – Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat că Germania trebuie să fie pregătită pentru o escaladare a situaţiei din Ucraina, relatează The Guardian.

16:07Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, s-a declarat „recunoscător” Uniunii Europene și președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce aceasta a anunțat un ajutor suplimentar de 2,5 miliarde de euro pentru Ucraina.

15:56 – Anton Gerashchenko, un consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, a transmis că Federația Rusă s-ar pregăti pentru o a doua rundă de mobilizare în ianuarie, cu intenția de a recruta până la 700.000 de rezerviști.

15:35 – Experţi din Iran şi Ucraina s-au întâlnit pentru a discuta despre acuzaţiile referitoare la utilizarea dronelor de atac de fabricaţie iraniană în războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat marţi pentru CNN un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev.

14:56 – Anchetatorii ucraineni au arestat un conducător al Centrelor ruseşti de Detenţie Provizorie de la Herson, pe care îl acuză de „trădare”.

„Încă din primele zile ale ocupaţiei Hersonului, acest angajat al unui Centru de Detenţie a lucrat pentru invadatori (…) în calitate de conducător al Centrelor de Detenţie Provizorie şi locurilor de execuţie din închisori”, anunţă într-un comunicat Biroul de ucrainean de Stat însărcinat cu Anchetele.

13:39 – Pierderile suferite de armata Federației Ruse de la începutul invaziei din țara vecină, conform părții ucrainene:

12:27  – Un centru de distribuire a ajutoarelor umanitare din oraşul ucrainean Orihiv a fost lovit de bombardamentele forțelor ruse. Un voluntar a murit şi două femei sunt rănite, a anunţat guvernatorul regional, citat de Reuters.

12:15 – Actualizarea de astăzi a Ministerului Apărării din Regatul Unit informează că mass-media rusă și ucraineană a raportat un atac la un terminal petrolier din portul Novorssiysk, pe coasta Rusă a Mării Negre, pe 18 noiembrie.

O bază importantă a flotei Federației Ruse de la Marea Neagră este situată în apropiere de terminalul petrolier.

Rusia și-a mutat multe dintre submarine la Novorssiysk, după ce baza sa de la Sevastopol din Crimeea ocupată a fost lovită de forțele ucrainene în vară. 

12:05 – Serviciul de securitate al Ucrainei și poliția au percheziționat o mănăstire creștină ortodoxă veche de 1.000 de ani din Kiev, ca parte a operațiunilor de contracarare a „activităților subversive suspectate ale serviciilor speciale ruse”, conform The Guardian.

11:19Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că țara sa „nu intenționează ca prin <<operațiunea specială>> să schimbe guvernul din Ucraina”, relatează Sky News.

Acest lucru contrastează cu începutul invaziei din februarie, când Moscova și-a propus să răstoarne guvernul ucrainean și să instaleze un regim prietenos cu Federația Rusă, notează The Guardian.

09:55 – Ucrainenii vor înfrunta „cel mai probabil” pene de curent cel puțin până la sfârșitul lunii martie, a declarat șeful YASNO, important furnizor de energie pentru regiunea Kievului, citat de The Guardian.

09:00 – O echipă de inspectori ai Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA) a raportat că nu există „nicio problemă imediată de siguranţă nucleară sau de securitate” la Centrala Nucleară Zaporojie, potrivit unei declaraţii oficiale, citate de CNN.

Inspecția a avut loc după ce pe parcursul weekendului au fost raportate numeroase explozii în zonă. Federația Rusă și Ucraina s-au acuzat reciproc de lansarea bombardamentelor.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW