Wednesday, November 29, 2023
Jurnalism corect


Ziua 201 a războiului / Aproape întreaga regiune Harkiv, din nou sub controlul Ucrainei – ISW

By Redactia , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 12 septembrie 2022 Etichete: , ,

Forțele armate ale Ucrainei au reușit în ultimele zile să provoace o înfrângere operațională majoră Armatei Federației Ruse, în condițiile în care au reușit să elibereze aproape întreaga regiune Harkiv, observă analiștii Institute for the Study of War. Potrivit acestora, contraofensiva ucraineană pune acum Rusia într-o teribilă dilemă de timp și spațiu. Prudent ar fi ca Federația Rusă să retragă forțele din alte sectoare ale terenului de luptă pentru a stabili linii defensive mai la est decât râul Oskil, pentru a se asigura că poate ține granița regiunii Luhansk, dar trupele ruse din Donbas continuă operațiunile ofensive ca și cum nu ar fi conștiente de pericol.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 201 a războiului din Ucraina:

21:50 – Deputați municipali din 18 districte din Moscova și Sankt Petersburg au semnat o declarație publică prin care îi cer lui Vladimir Putin să demisioneze.

20:31 – Forțele ucrainene au câștigat teren semnificativ în ultimele zile, în special în regiunea Harkov, unde au lansat o contraofensivă dramatică care a schimbat complet configurația războiului. Se pare că astăzi au continuat să facă pași mari, ajungând la graniță în încă o locație din regiunea Harkov: lângă satul Ternova.

20:02 – Soldații ruși s-au angajat în jafuri în masă în timp ce fugeau din regiunea Harkov, a declarat serviciul de informații al Ministerului ucrainean al Apărării. Soldații au încărcat „generatoare, telefoane și computere luate de la ucraineni în mașinile lor. Au fost înregistrate cazuri rare de jafuri în școli; chiar și bare orizontale și echipamente sportive au fost luate din sălile de sport”.

19:47 – Autoritățile au găsit cadavrele a patru civili torturați în Zaliznychne, recent recucerit în regiunea Harkov, a anunțat biroul procurorului general.

19:34 – Rusia a lansat luni cinci raiduri cu rachete, peste 10 lovituri aeriene și peste 20 de atacuri cu sisteme de rachete asupra unor obiective militare și civile din Ucraina, a anunțat statul major al forțelor armate ale țării.

18:50În teritoriile recent recucerite de la Harkov, forțele ucrainene găsesc cadavre de civili care prezintă semne de tortură, a declarat Inna Sovsun, deputată a parlamentului ucrainean – ecouri ale crimelor de război descoperite după ce forțele ucrainene au reluat Bucha.

Un reporter de la Telegraph a declarat vineri că poliția a exhumat două cadavre care prezentau semne de tortură în Hrakov. Soldații ruși au forțat localnicii să îngroape cadavrele, care purtau haine civile, cu câteva luni în urmă.

18:28 – Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) – care se consultă cu Moscova în vederea stabilirii unei zone de securitate în jurul Centralei Nucleare ucrainene Zaporijje – anunţă luni „semnale pozitive”, notează News.ro.

„Am văzut semne care arată că ei (ruşii) sunt interesaţi de un asemenea acord. Discutăm despre diverse caracteristici tehnice. Iar ceea ce observ este că cele două părţi cooperează cu noi şi pun întrebări, multe întrebări”, anunţă într-o conferinţă de presă directorul general al AIEA Rafael Grossi.

Într-un raport publicat săptămâna trecută, la scurt timp în urma unei misiuni în centrală, AIEA anunţa implementarea unei zone de protecţie a Centralei Nucleare Zaporijje.

18:20Forțele ruse continuă să bombardeze Harkivul. După ce mai devreme au întrerupt alimentarea cu energie și apă a regiunii Harkov, forțele ruse și-au continuat ofensiva asupra orașului, de data aceasta îndreptându-și bombardamentul către cartierul rezidențial Nemyshlyansky, a declarat Ihor Terekhov, primarul orașului Harkiv. pe Telegram.

Terekhov a numit aceste lovituri direcționate asupra infrastructurii regiunii „răzbunare” din partea Rusiei pentru recentele succese ale Ucrainei pe câmpul de luptă, în timp ce Volodymyr Zelenskiy i-a condamnat pe „teroriștii ruși” pentru pane de curent.

18:00 – Ministerele Transporturilor din România și Franța au semnat luni, 12 septembrie, un acord pentru facilitarea tranzitului de cereale din Ucraina.

DETALII AICI

17:32Germania poartă discuții pentru a cumpăra sistemul de apărare antirachetă Arrow 3 de la Israel, ca parte a eforturilor Berlinului de a-și consolida forțele armate după invazia Rusiei în Ucraina.

DETALII AICI

17:13 – Cel puțin 1.000 de oameni au fost uciși în ultimele șase luni în luptele din Izium, oraș din nord-estul Ucrainei.

Izium este unul dintre cele peste 20 de orașe recucerite în ultimele zile de forțele armate ale Ucraine, ca parte a unei contraofensive care a forțat forțele ruse să-și abandoneze pozițiile și să lase în urmă stocuri uriașe de muniție și echipament. Acum, cu orașul din nou în mâinile ucrainene, oficialii pot evalua pierderile sale și au avertizat că cifra reală a persoanelor ucise de când forțele ruse au luat orașul ca fortăreață principală este probabil mult mai mare.

16:30Guvernatorul Harkovului, Oleh Synyehubov, a postat pe Telegram pentru a spune că cel puțin o persoană a fost ucisă și șase rănite în atacurile de astăzi ale Rusiei asupra regiunii, notează The Guardian

16:20 – Atacuri aeriene ruseşti au întrerupt din nou alimentarea cu electricitate şi apă la Harkov, anunţă luni primarul celui de-al doilea cel mai important oraş din Ucraina, Ihor Terehov, relatează AFP.

15:26 – Militarii ruși probabil că întâmpină dificultăţi în a trece rezerve suficiente de cealaltă parte a fluviului Nipru, până la linia frontului, în sud, în apropiere de Herson, au transmis serviciile britanice de intelligence, relatează AFP.

15:16 – O hartă a Harkivului, prezentată în weekend de către Ministerul rus al Apărării, arată o retragere de amploare a armatei ruse din această regiune, teatrul unei vaste contraofensive ucrainene, relatează AFP.

13:38 – Trupele ucrainene au eliberat peste 20 de localităţi în ultimele 24 de ore, în contextul în care avansul lor rapid în estul ţării continuă, a anunţat Kievul luni dimineaţă, notează DPA, citată de Agerpres.

11:50 – Forțele ruse au lansat noi atacuri asupra cu rachete asupra orașului Zaporojie. Nimeni nu a fost rănit, fiind înregistrate doar pagube materiale, notează UNIAN.

10:48 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskii, a declarat că orice negocieri cu Federația Rusă vor fi posibile numai după eliberarea completă a tuturor teritoriilor ucrainene ocupate, notează Ukrinform.

Informații transmise LIVE din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW