Friday, July 26, 2024
Jurnalism corect


Ziua 109 / Volodimir Zelenski: Nimeni nu știe cât va dura războiul din Ucraina

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 12 iunie 2022

Ziua cu numărul 109. Ucraina rezistă, însă lupte violente au avut loc în Sievierodonetsk, după ce o uzină chimică ce adăpostea civili a fost lovită de forțele rusești. Guvernatorul zonei a declarat duminică, 12 iunie, că situația a rămas foarte dificilă în satul Toshkivka, aflat la periferia nord-vestică a orașului Sievierodonetsk, dar a dat asigurări că forțele ucrainene au reușit să blocheze cu succes avansul Rusiei în apropiere de Popasna, potrivit Kyiv Independent.

Sâmbătă, Haidai a recunoscut că cea mai mare parte a orașului Sievierodonetsk se află acum sub control rusesc. Armata rusă a declarat că toate zonele rezidențiale din Sievierodonetsk se află sub controlul său. Oficialii ucraineni estimează că până la 800 de civili se ascund în adăposturile subterane de la uzina Azot. Tot sâmbătă, Haidai a declarat că situația din Sievierodonetsk este „dificilă, dar sub control”.

Main News a transmis LIVE cele mai importante evenimente din ziua 109 de război în Ucraina:

21:00 – Șeful Comitetului rus pentru prevenirea torturii a anunțat duminică că a dizolvat organizația după ce autoritățile ruse au catalogat-o drept „agent străin”.

Calificând eticheta drept o „insultă”, Serghei Babineț a declarat: „Nu vrem să continuăm să lucrăm fiind etichetați drept „agenți străini”. Considerăm acest termen o insultă și o calomnie”, a declarat Serghei Babineț pe Telegram.

19:50 – Forțele ruse au aruncat în aer un pod care leagă orașul ucrainean Severodonețk de un alt oraș de peste râu, eliminând o posibilă rută de evacuare a civililor, au declarat duminică oficialii locali.

19:07 – Luptele violente au continuat în orașul strategic Sievierodonetsk din estul Ucrainei, unde bombardamentele rusești au provocat un incendiu la o uzină chimică în care se crede că sute de civili s-au adăpostit în timpul unuia dintre cele mai intense bombardamente din timpul războiului.

Guvernatorul regiunii Luhansk, Serhiy Haidai, a declarat într-un interviu acordat televiziunii locale că uzina chimică Azot a rămas sub control ucrainean, adăugând că duminică se purtau lupte la „periferia orașului, pe străzile din imediata apropiere a uzinei”.

18:29 – O comisie ONU investighează crimele de război comise de Rusia în regiunea Kiev. Comisia își va desfășura prima misiune în Ucraina până la 16 iunie. ONU a votat în luna mai pentru lansarea unei anchete privind presupusele încălcări ale drepturilor omului de către trupele rusești în Ucraina.

18:02 – Serviciile secrete britanice susțin că Rusia va desfășura batalioane de rezervă în Ucraina. Rusia s-ar putea baza pe noi recruți sau pe rezerviști mobilizați pentru a aduce un nou batalion în estul Ucrainei, se arată în cel mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării.

17:38 – Președintele american, Joe Biden, a declarat duminică, 12 iunie, că Vladimir Putin vrea să distrugă cultura ucraineană „pentru că el crede că nu există o cultură ucraineană independentă”. „De aceea acordăm ajutor Ucrainei”, a explicat Biden.

17:00 – Ministrul ceh de externe a declarat, duminică, că lui Vladimir Putin, președintele rus, nu îi pasă cum este percepută Rusia în Occident. Jan Lipavsky a comentat astfel recenta poziție a președintelui francez Emmanuel Macron, care a precizat că „trebuie să evităm umilirea Rusiei”. „Probabil că Macron nu înțelege foarte bine această problemă”, a remarcat oficialul ceh.

16:40 – Un fost soldat britanic a fost împușcat mortal în luptele împotriva rușilor din orașul ucrainean Severodonetsk, a anunțat familia acestuia.

Jordan Gatley a părăsit armata britanică în martie pentru „a-și continua cariera de soldat în alte domenii” și ajutase trupele ucrainene să-și apere țara împotriva Rusiei.

16:31 – Liderul separatist pro-rus Denis Puşilin din autoproclamata Republica Populară Doneţk, estul Ucrainei, a declarat că nu doreşte să schimbe sentinţa celor doi britanici şi a marocanului condamnaţi la moarte sub acuzaţia că au luptat cu armata ucraineană, considerând-o „perfect echitabilă”, relatează Le Figaro.

16:16 – Polonia a primit peste 4 milioane de refugiaţi care au fugit de războiul din Ucraina începând din 24 februarie, a anunţat duminică poliţia de frontieră poloneză, relatează Agerpres.

16:02 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că nimeni nu știe cât va dura războiul din țara sa.

Cu toate acestea, el a declarat că forțele sale sfidează așteptările, împiedicând trupele rusești să invadeze estul Ucrainei, unde au loc cele mai dure lupte de câteva săptămâni, relatează Associated Press.

15:26 – Cadavrele a zeci de luptători ucraineni uciși în timpul asediului combinatului siderurgic Azovstal din orașul Mariupol (sud) așteaptă încă să fie recuperate, a declarat duminică fostul comandant al regimentului ucrainean al Gărzii Naționale Azov.

15:19 – Peste 50.000 de persoane s-au întors în Ucraina cu trenul în decurs de o lună. Un număr din ce în ce mai mare de ucraineni se întorc în țară, potrivit operatorului feroviar ucrainean Ukrzaliznytsia.

15:10 – Ucraina a stabilit două rute prin Polonia și România pentru a exporta cereale și a evita o criză alimentară globală, deși blocajele au încetinit lanțul de aprovizionare, a declarat duminică, 12 iunie, ministrul adjunct de externe de la Kiev. Detalii, aici.

14:37 – Mai multe explozii au fost auzite pe teritoriu Rusiei, care ar fi avariat valva conductei de petrol „Druzhba”. Trei explozii au fost auzite pe 11 iunie, în apropiere de Gulevka, în regiunea rusă Briansk, care au avariat părți din supapa conductei, dar nu și conducta în sine, a relatat presa rusă de stat.

14:20 – The Guardian relatează o grupare specializată face face contrabandă cu artefacte istorice ucrainene și aur scitic în Rusia.

„Există acum dovezi foarte puternice că este vorba de o mișcare intenționată a Rusiei, cu picturi și ornamente furate și duse în Rusia”, susține antropologul Brian Daniels.

14:13 – Rusia se folosește de faptul că are mai multe forțe și artilerie pentru a cuceri treptat teritoriile din interiorul și din jurul orașului ucrainean Sieverodonetsk, a declarat duminică Ministerul britanic al Apărării.

13:42 – Forțele rusești au tras rachete de croazieră pentru a distruge un mare depozit care conținea arme americane și europene în regiunea Ternopil din vestul Ucrainei, a relatat duminică Interfax.

Guvernatorul regiunii Ternopil a declarat că un atac cu rachete asupra orașului Chortkiv, lansat din Marea Neagră, a distrus parțial o instalație militară, rănind 22 de persoane. Un oficial local a declarat că acolo nu erau depozitate arme.

13:23 – Câștigătorul unei loterii canadiene va dona o parte din premiul său de 70 de milioane de dolari pentru reconstrucția Ucrainei. Potrivit postului canadian CTV News, un pensionar din Quebec, Marcel Lussier, a declarat că intenționează să folosească o parte din premiul cel mare de 70 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina, dar și persoanele cu autism.

13:06 – SBU, Serviciul de Securitate al Ucrainei, a demascat mai mulți escroci care înșelau rudele apărătorilor Ucrainei în Zaporizhzhia. Escrocii au sunat rude și prieteni ai soldaților din Forțele Armate ale Ucrainei „oferind ajutor pentru eliberarea lor din captivitate” în schimbul a 50.000-200.000 de grivne ucrainene (1.710-6.837 de dolari americani).

12:55 – Producția metalurgică a Ucrainei a scăzut cu aproape 50% în 5 luni, în 2022.  Potrivit asociației întreprinderilor metalurgice Ukrmetalurhprom, producția de fontă, oțel și metal laminat a scăzut în medie cu 47% de la an la an.

12:43 – Secretarul britanic pentru Irlanda de Nord, Brandon Lewis, a condamnat sentința la moarte a doi britanici și a unui cetățean marocan capturați în timp ce luptau în armata ucraineană la Mariupol.

El a declarat că ministrul de externe Liz Truss și premierul Boris Johnson sunt „pe deplin implicați” în acest caz. Oficialul a menționat că cei trei bărbați sunt protejați în conformitate cu Convenția de la Geneva.

12:37 – Ministerul Apărării Naționale anunță o misiune umanitară a Forțelor Aeriene Române pentru preluarea a trei pacienți ucraineni. Mai multe detalii, aici.

12:24 – Publicația germană Der Spiegel relatează, citând surse guvernamentale, că Germania împiedică Spania să trimită tancuri Leopard în Ucraina. Sursa citată notează că Germania a avertizat Spania că acest lucru „ar constitui o abatere” de la presupusa decizie informală a Occidentului de a nu furniza tancuri occidentale Ucrainei.

12:07 – Până la 12 iunie, peste 795 de copii au fost uciși sau răniți în Ucraina, a transmis, duminică, Guvernul de la Kiev.

Acesta a precizat că cel puțin 287 de copii au murit, iar 508 au fost răniți în conflict, precizând, totodată, că cifrele ar putea fi mult mai mari în realitate, deoarece în zonele cu ostilități active și în teritoriile ocupate nu se poate ajunge atât de ușor.

11:46 – În ultimele 24 de ore, 9.323 de cetăţeni ucraineni au intrat în România (în creştere cu 13,7% faţă de ziua precedentă), a transmis duminică, 12 iunie, Poliția de Frontieră.

„Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.136 cetăţeni ucraineni (în creştere cu 24,2 %), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.083 cetăţeni ucraineni (creştere cu 5%).

De la declanşarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 11.06.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.179.173 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţară noastră 1.213.702 ucraineni”, conform Poliției de Frontieră.

11:11 – Producătorul rus de gaze Gazprom a declarat că aprovizionarea cu gaze către Europa prin Ucraina, prin punctul de intrare Sudzha, este duminică la 41,9 milioane de metri cubi (mcm), neschimbată față de sâmbătă, transmite Reuters.

10:35 – Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a răspuns, în obișnuitul său discurs de noapte, informațiilor privind distribuirea de pașapoarte rusești locuitorilor din Herson.

„Știri despre distribuirea pașapoartelor rusești în Herson și despre distribuirea pașapoartelor în Melitopol au fost răspândite în mod activ în teritoriile ocupate și în Rusia. Și m-am uitat la cine în aceste știri a fost prezentat ca fiind rezident din Kherson și Melitopol care se presupune că doresc pașapoarte rusești. Câțiva colaboratori și oameni din anturajul lor. Ei bine, nu părea o coadă pentru a obține un pașaport, ci o încercare de a obține un bilet pentru a fugi”, a spus Zelenski.

10:00 – Luptele continuă în orașul Sievierodonetsk din estul Ucrainei, unde bombardamentele rusești au provocat ieri un incendiu uriaș la o uzină chimică. Într-un mesaj video transmis duminică, șeful regional al zonei a declarat că luptele continuă.

Serhiy Haidai a declarat că incendiul de sâmbătă a izbucnit după ce zeci de tone de petrol s-au scurs din radiatoarele deteriorate de la uzina Azot. Sute de civili se adăposteau la uzină. Haidai nu a precizat dacă incendiul a fost localizat și stins.

Guvernatorul zonei a declarat duminică, 12 iunie, că situația a rămas foarte dificilă în satul Toshkivka, aflat la periferia nord-vestică a orașului Sievierodonetsk, dar a dat asigurări că forțele ucrainene au reușit să blocheze cu succes avansul Rusiei în apropiere de Popasna, potrivit Kyiv Independent.

Sâmbătă, Haidai a recunoscut că cea mai mare parte a orașului Sievierodonetsk se află acum sub control rusesc. Armata rusă a declarat că toate zonele rezidențiale din Sievierodonetsk se află sub controlul său. Oficialii ucraineni estimează că până la 800 de civili se ascund în adăposturile subterane de la uzina Azot. Tot sâmbătă, Haidai a declarat că situația din Sievierodonetsk este „dificilă, dar sub control”.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW