Tuesday, June 25, 2024
Jurnalism corect


Ziua 221 de război la graniță / Trupele ucrainene au recucerit bastionul Lîman

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 2 octombrie 2022 Etichete: , ,

Duminică, 2 octombrie, ziua 221 de război. Trupele ucrainene au declarat că au reluat bastionul cheie Lîman din estul Ucrainei, o înfrângere care a determinat un aliat apropiat al președintelui rus Vladimir Putin să ceară posibila utilizare a armelor nucleare de calitate scăzută, relatează Reuters

Federația Rusă a confirmat că trupele sale s-au retras din Lîman, pentru a evita să fie încercuiți.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 221 a războiului din Ucraina: 

17:08 – Curtea Constituţională a Federației Ruse a decis că sunt legale tratatele de anexare a teritoriilor ucrainene semnate vineri la Kremlin de preşedintele Vladimir Putin şi liderii regiunilor separatiste şi ocupate din Ucraina, informează AFP.

14:18Papa Francisc a spus că este „absurd” că lumea se confruntă cu o amenințare nucleară asupra Ucrainei, relatează Reuters. Cerând o încetare a focului „în numele lui Dumnezeu”, el a făcut apel la președinții rus și ucrainean să găsească o cale de ieșire din criză.

14:14 – Pierderile suferite de armata Federației Ruse de la începutul invaziei din Ucraina, potrivit părții ucrainene:

12:00 – Partidul centrist pro-occidental al prim-ministrului Krisjanis Karins a câștigat alegerile în Letonia, în timp ce partidele susținute de marea minoritate de limbă rusă a statului baltic au suferit eșecuri majore, relatează AFP.

11:20Germania va livra Ucrainei primul dintre cele patru sisteme avansate de apărare aeriană IRIS-T în zilele următoare pentru a ajuta la prevenirea atacurilor cu drone, a declarat ministrul Apărării Christine Lambrecht în timpul unei vizite neanunțate la Odesa.

11:00 – Federația Rusă nu a reușit să câștige suficiente voturi pentru realegerea în consiliul de conducere al agenției de aviație a ONU, într-un impuls al puterilor occidentale care au vrut să tragă Moscova la răspundere după invazia sa din Ucraina, scrie Reuters.

10:00 – O catedrală ortodoxă rusă din cartierul Upper East Side din New York pare să fi fost vandalizată cu vopsea roşie vineri seară, în aceeaşi zi în care clădirea Consulatului Rusiei, aflată la aproximativ şase străzi distanţă, a fost vandalizată cu spray graffitti roşu, notează News.ro.

09:30 – Serviciul de securitate al Ucrainei (SBU) a declarat că cel puțin 20 de civili au fost uciși în bombardarea rusă a unui convoi de civili la sfârșitul lunii septembrie, într-o „zonă gri” din est, între teritoriul controlat de ruși și ucraineni.

09:00Ramzan Kadyrov, un aliat al lui Putin și șef al regiunii Cecenia a Rusiei, a declarat că Moscova ar trebui să ia în considerare utilizarea unei arme nucleare cu randament redus în Ucraina după pierderea, conform Reuters. 

08:50 – 10.644 de cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore (în creştere cu 5.74% faţă de ziua precedentă), a transmis Poliția de Frontieră.

Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 01.10.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 2.474.780 cetăţeni ucraineni, conform sursei citate.

Informații transmise LIVE din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW