Sunday, February 25, 2024
Jurnalism corect


Ziua 159 a războiului din Ucraina | Armata rusă a atacat Odesa cu rachete Iskander

By Redactia , in Stirile zilei , at 1 august 2022

Armata rusă a atacat regiunea Odesa cu două rachete Iskander lansate din Crimeea, notează Ukrinform. Din fericire, nu s-au raportat victime. Potrivit aceleași surse, de la începutul invaziei ruseşti la scară largă, aproximativ 400.000 de ucraineni au părăsit teritoriile ocupate prin oraşul Zaporojie.

Main News a transmis cele mai importante informații din ziua 159 a războiului din Ucraina:

21:00 – Umanitatea se află „la o neînțelegere distanță” sau „o eroare de judecată” de „distrugerea nucleară”, a avertizat secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), în debutul conferinței celor 191 de țări semnatare a Tratatului de Neproliferare Nucleară (NPT).

DETALII AICI.

20:30 – Ucraina a câștigat aproximativ 20 de milioane de dolari din vânzarea de electricitate în Uniunea Europeană, după ce a început exporturile printr-o conductă care trece și prin România la 1 iulie, relatează Kyiv Independent.

19:50 – Președintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, a avut o discuție telefonică cu omologul francez, Emmanuel Macron, în cadrul căreia cei doi șefi de stat au discutat despre asistența acordată de Occident Ucrainei, evoluțiile invaziei ruse, și securitatea alimentară globală, potrivit Ukrinform.

19:19 – Noul procuror general al Ucrainei, Andriy Kostin, s-a întâlnit cu ambasadorii statelor G7, notează Ukrinform.

19:14 – Ucraina cere companiei Meta, care deține Facebook, să nu mai blocheze postările ucrainenilor legate de crimele de război comise de forțele ruse în timpul invaziei.

17:20 – 203 de copii ucraineni sunt dați dispăruți, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Interne din Ucraina, citate de Kyiv Independent.

16:00 – Ucraina a primit patru lansatoare de rachetă HIMARS suplimentare de la Statele Unite ale Americii (SUA).

„Ne-am dovedit a fi operatori inteligenți ai acestei arme”, a scris pe Twitter ministrul apărării din Ucraina, Oleksii Reznikov.

15:39 – Sistemele de rachete cu lansare multiplă MARS II, donate de Germania, au ajuns în Ucraina, a anunțat ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov.

13:52 – Unul dintre cei mai bogați cetățeni ucraineni, Oleksiy Vadatursky, și soția sa, Raisa, au fost uciși în bombardamentele din cursul nopții din Mykolaiv, conform The Guardian

Vadatursky conducea firma Nibulon de producție și export de cereale care includea o flotă de nave pentru trimiterea cerealelor în străinătate.

Un consilier prezidențial, Mykhailo Podolyak, a spus că Vadatursky a fost vizat în mod specific și că moartea sa nu a fost „un accident, ci o crimă premeditată bine gândită și organizată.”

13:40 – Federația Rusă susține că cinci persoane au fost rănite după ce o dronă ucraineană a lovit sediul flotei ruse din Marea Neagră, determinând oficialii să anuleze festivitățile planificate pentru Ziua Marinei, a declarat Mihail Razvozhayev, șeful administrației locale ruse din Sevastopol, Crimeea.

13:32 – Pierderile suferite de armata Federației Ruse de la începerea războiului din țara vecină, potrivit părții ucrainene:

13:20 – Federația Rusă mută un număr mare de trupe în sudul Ucrainei, pregătindu-se pentru o contraofensivă ucraineană și, probabil, să lanseze o ofensivă proprie, conform The Guardian.

11:47 – Orașul Mykolaiv a fost bombardat intens noaptea trecută, relatează CNN. Potrivit unor oficiali ucraineni, forțele ruse au lovit mai multe clădiri civile, inclusiv un centru de traumatologie din incinta unui spital. 

11:05 – Nava Razoni părăsind portul Odesa cu primul transport ucrainean de cereale:

11:00Volodymyr Zelenskiy le-a cerut civililor să evacueze regiunea Doneţk, în mesajul său zilnic, notează The Guardian

Președintele ucrainean i-a rugat pe cei care cunosc oameni care încă se află în regiunea Donbas, în special pe cei cu copii, să le vorbească despre plecare. 

„Plecați, vă vom ajuta! În etapa aceasta a războiului, teroarea este principala armă a Rusiei”, a mai spus Zelenskiy. 

10:53 – Primul transport de cereale ucrainene părăseşte portul Odesa luni dimineaţa, anunţă Ministerul turc al Apărării. Nava Razoni, sub pavilionul ţării Sierra Leone, care transportă 26.000 tone de cereale trebuie să ajungă în Liban.

DETALII AICI.

10:50 – 13.178 de ucraineni au intrat duminică în România, potrivit datelor Poliției de Frontieră.

9:53 – Ambasadorul SUA la Kiev, Bridget Brink, a condamnat atacul asupra penitenciarului Olenivka.

„Atacul asupra centrului de detenţie din Olenivka este de neconceput, la fel şi informaţiile cu privire la tratamentul barbar al prizonierilor de război ucraineni de către forţele ruse. Vom continua să urmărim responsabilitatea şi să îi dăm Ucrainei ceea ce îi trebuie pentru a se apăra împotriva agresiunii îngrozitoare a Moscovei”, a scris Brink pe Twitter.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW