Wednesday, November 29, 2023
Jurnalism corect


Ziua 36 a războiului din Ucraina | SUA va elibera zilnic, timp de 6 luni, 1 milion de barili din rezerva de petrol

By Redactia , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 31 martie 2022

Este a 36-a zi a războiului din Ucraina. Deși și-a retras o parte din trupele staționate în regiunea Kiev, cel mai probabil pentru reaprovizionare, Armata rusă își continuă bombardamentele asupra capitalei ucrainene. Potrivit unui înalt oficial din Pentagon, citat de AFP, forțele ruse au început să se retragă de la centrala nucleară dezafectată de la Cernobîl, asupra căreia au preluat controlul în prima zi a invaziei.

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 36-a zi de război în Ucraina:

21:18 – Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden, a anunțat, joi, că va elibera zilnic, timp de 6 luni, 1 milion de barili din rezerva strategică de petrol a SUA, pentru a contracara creșterea prețurilor la energie, în contextul războiului din Ucraina, relatează The Guardian.

Știu cât de mult doare. Acum, creșterea prețurilor lui Putin îi lovește pe americani la pompă”, a declarat președintele SUA.

20:50 –  Mai mulți lideri europeni au reacționat după ce Vladimir Putin a anunțat că, începând cu data de 1 aprilie, Federația Rusă nu va mai furniza gaze cumpărătorilor străini care nu vor plăti în ruble.

Mai multe detalii, aici. 

20:38 – Rusia a anunţat, joi, 31 martie, că interzice intrarea pe teritoriul rus a liderilor europeni şi a majorităţii eurodeputaţilor, ca măsură de retorsiune faţă de măsuri punitive care i-au fost impuse din cauza intervenţiei militare în Ucraina.

Mai multe detalii, aici. 

20:20 -SUA a anunțat că va impune noi sancțiuni împotriva unor companii ruse din domeniul tehnologiei. Este vorba de 34 de organizații și persoane, implicare în producerea de hardware, software și componente de microelectronică, folosite de sectorul de Apărare al Kremlinului, relatează Kyiv Independent.

19:30 – Forțele ruse și-ar fi retras 700 de unități de echipament militar din Kiev în noaptea de 30 spre 31 martie, potrivit forțelor armate ale Ucrainei.

18:50 – Compania ucraineană de stat Energoatom a transmis că ocupanții ruși au început să elibereze Centrala Nucleară de la Chernobyl și orașul statelit Slavutych, potrivit Kyiv Independent.

O mare parte din Armata Rusiei s-ar îndrepta spre Nordul țării, către granițele cu Belarus, dar a avertizat că încă există trupe ruse în zonă.

17:43 – Un înalt oficial din Armata Ucrainei, Oleksandr Hruzevych, susține că Federația Rusă „aproape și-a epuizat potențialul de atac” din jurul Kievului, notează the Guardian.

Acesta a menționat că forțele ruse ar urma să apeleze la atacurile de la distanță, în detrimentul celor directe.

17:17 – Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, la Bruxelles, că Armata Federației Ruse nu se retrage din Ucraina, ci se regrupează în Estul țării, în regiunea Donbas, relatează Kyiv Independent.

16:38 – Denis Pușilin, șeful Republicii Populare Donețk (DPR), controlată de separatiștii pro-ruși încă din 2014 și a cărei așa-zisă independență a fost recunoscută de Moscova înainte să invadeze Ucraina, a anunțat că a înființat o administrație locală a DPR în orașul Mariupol, potrivit agenției Interfax.

Orașul-port Mariupol se află în partea controlată de ucraineni a regiunii Donetsk, dar în timpul invaziei a fost bombardat masiv de Armata Federației Ruse.

15:52 – Bilanțul persoanelor ucise în bombardamentul de marți al unei clădiri administrative din Mykolaiv a ajuns la 20, au anunțat autoritățile ucrainene, potrivit The Kyiv Independent. 

15:00 – Marea Britanie a impus noi sancțiuni împotriva publicațiilor care răspândesc propaganda lui Vladimir Putin, potrivit Kyiv Independent. Printre acestea se numără firmele care dețin Russia Today și Sputnik.

14:12 – Vladimir Putin a semnat un decret pentru recrutarea a 134.500 de persoane în Armata Rusă, notează Interfax. Reprezentanții Statului Major al Apărării susțin că aceștia nu vor fi trimiși în Ucraina.

13:29 – În noaptea dintre 30 și 31 martie, Armata Federației Ruse a continuat atacurile aeriene asupra regiunii Donetsk, a transmis Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii, citat de Euromaidan Press. 11 civili, inclusiv 4 copii, au fost răniți.

13:19 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

13:17 – Ucraina a cerut Poloniei și statelor de la Marea Baltică (Letonia, Lituania și Estonia) să își închidă frontierele cu Federația Rusă și Belarus, potrivit Kyiv Independent.

13:10 – O operațiune de evacuare a civililor din Mariupol ar urma să aibă loc joi, notează The Guardian. Iryna Vereshchuk, vicepremierul Ucrainei, a anunțat că va fi trimis un convoi de 45 de autobuze din Zaporizhzhia către orașul port distrus în urma atacurilor Federației Ruse.

În paralel, reprezentanții Crucii Roșii au anunțat că vor ajunge în Mariupol cu ajutoare umanitare.

13:00 – Volodymyr Zelenskiy a susținut două discursuri în fața parlamentarilor australieni și olandezi. Președintele Ucrainei le-a cerut oficialilor din Țările de Jos să oprească orice colaborare economică cu Federația Rusă.

11:07 – Forţele ruse par să fi fost relocate în Belarus, „probabil pentru regruparea unităţilor, precum şi crearea unei rezerve pentru refacerea pierderilor de personal, armament şi echipamente ale grupurilor care operează în Ucraina”, a anunţat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, într-un comunicat, conform CNN.

10:50 – Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, afirmă că Federaţia Rusă a folosit negocierile cu Ucraina „mai degrabă ca o modalitate prin care să desfăşoare anumite tactici sau strategii militare” şi a tras de timp, fără a respecta anumite promisiuni. DETALII AICI.

9:37 – Poliţia de Frontieră anunţă, joi dimineaţă, că 8.650 de cetăţeni ucraineni au intrat în ţară miercuri, în creştere cu 4,7% faţă de ziua precedentă. De la declanşarea acestei crize, până la data de 30.03.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 587.478 cetăţeni ucraineni.

Sursa foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW