Thursday, November 30, 2023
Jurnalism corect


Grindeanu, după tragedia de la Galați: Locomotiva care a cauzat accidentul tocmai ieșise dintr-o revizie tehnică

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 27 martie 2023 Etichete: , ,

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a avut luni, 27 martie, o primă ieșire publică după accidentul feroviar din Galați, soldat cu moartea șefei de tren și cu accidentarea altor trei persoane. Ministrul de resort a declarat că locomotiva care a provocat accidentul ieșise în acea dimineață dintr-o revizie tehnică.

„Locomotiva care a cauzat accidentul de sâmbătă seară a ieșit din revizie tehnică, din depoul Ploiești, în dimineața acelei zilei. A făcut o cursă de la Ploiești la Galați. Mie mi se pare o informație extrem de importantă. Toate aceste rapoarte vor fi publice și vor fi prezentate”, a transmis Sorin Grindeanu.

Chestionat de jurnaliști, ministrul Transporturilor a mai spus că nu știe când a avut loc ultima revizie capitală a acelei locomotive, dar că „ancheta va spune exact dacă s-au respectat normativele”.

Grindeanu a mai precizat că va cere Adunării Generale a Acționarilor (AGA) să facă o evaluare a managementului CFR Călători.

Cum s-a produs accidentul

În seara zilei de sâmbătă, 25 martie, un vagon de călători etajat, care se afla garat la linia nr. 4 din Gara Galaţi în aşteptarea formării garniturii trenului pentru ruta Galaţi – Mărăşeşti, a fost lovit frontal de locomotiva care urma să tracteze garnitura, condusă de mecanicul de serviciu, un bărbat în vârstă de 49 ani.

În urma coliziunii extrem de puternice, vagonul a fost deformat şi s-a deplasat aproximativ 80 metri. În momentul producerii evenimentului, în vagonul de călători se afla partida trenului, formată din șefa de tren, o femeie cu vârsta de 53 ani, conductorul de tren, un bărbat cu vârsta de 47 ani, precum şi un călător, un bărbat, cu vârsta de 53 ani din comuna Piscu, judeţul Galaţi.

Ca urmare a coliziunii, atât mecanicul de locomotivă, cât şi cele trei persoane aflate în vagon au suferit leziuni, călătorul a rămas încarcerat, iar femeia a intrat în stop cardio-respirator și ulterior și-a pierdut viața.

Din primele informații se conturează ipoteza unei probleme tehnice. Poliţiştii din cadrul Regionalei de Poliţie Transporturi Galaţi au stabilit că acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziţia 75 km/h.

Mecanicul locomotivei susține că locomotiva s-a accelerat brusc şi nu a răspuns manevrelor de frânare.

În cauză a fost deschis dosar penal pentru infracţiunile de distrugere sau semnalizare falsă, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, cercetările fiind continuate pentru stabilirea împrejurilor în care s-a produs tragicul eveniment.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW