Monday, December 11, 2023
Jurnalism corect


50 de zile de când Federația Rusă a început invazia. Războiul este pe cale să intre într-o nouă etapă critică

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 14 aprilie 2022

Joi, 14 aprilie, se împlinesc 50 de zile de când Federația Rusă a început invazia Ucrainei, în data de 24 februarie. Războiul este pe cale să intre într-o nouă etapă critică, potrivit unei analize ample realizate de CNN.

Asaltul inițial a început înainte de răsăritul soarelui cu o serie de atacuri cu rachete și utilizarea artileriei cu rază lungă de acțiune, înainte de a se răspândi rapid în centrul și estul Ucrainei, pe măsură ce forțele rusești atacau țara din trei părți.

Dar planul președintelui rus Vladimir Putin de a cuceri rapid Kievul a eșuat, din mai multe motive – rezistența puternică a Ucrainei, eșecul de a obține superioritate aeriană în Ucraina, probleme de comandă, control și aprovizionare și pierderi masive de soldați.

Pe măsură ce forțele rusești s-au retras din zonele din apropierea Kievului pentru a se concentra din nou asupra estului, ororile ocupației lor au devenit clare. În mediul online au apărut informații și imagini video cu zeci de victime din rândul civililor, care ar fi fost torturați înainte de a fi uciși.

Orașele din Ucraina continuă să fie bombardate fără încetare, în timp ce Rusia desfășoară mai multe atacuri aeriene devastatoare, creând o catastrofă umanitară.

După aceste 50 de zile, războiul este pe cale să intre într-o nouă etapă critică.

Războiul se mută în est

Putin și-a revizuit strategia de război pentru a se concentra pe încercarea de a prelua controlul asupra Donbasului și a altor regiuni din estul Ucrainei. Termenul limită pentru cucerirea Donbasului ar fi începutul lunii mai, potrivit mai multor oficiali americani care cunosc cele mai recente evaluări ale serviciilor de informații americane.

Ucraina se pregătește pentru o escaladare masivă a conflictului, un oficial avertizând asupra unei bătălii care „va aminti de cel de-al Doilea Război Mondial”. Imaginile din satelit arată un număr tot mai mare de trupe rusești și vehicule blindate care se îndreaptă spre estul Ucrainei.

Teren diferit

Teritoriul estic este cel în care Rusia deține mult mai multe avantaje, comparativ cu asaltul său anterior asupra nordului Ucrainei și a capitalei, Kiev.

Bătăliile ar urma să aibă loc pe teren deschis, spre deosebire de luptele strânse din zonele urbane și împădurite, cum a fost până acum.

De asemenea, regiunea se învecinează cu sud-vestul Rusiei, permițând forțelor rusești să evite problemele de logistică și comunicare ce le-au pus dificultăți în primele zile ale invaziei.

Goana după arme

Statele Unite ale Americii (SUA) își intensifică angajamentul față de Ucraina, trimițând arme și muniții în valoare de 800 de milioane de dolari în plus, într-un pachet care include elicoptere Mi-17, tunuri Howitzer, drone Switchblade, sisteme radar contra-artilerie și echipamente speciale de protecție, care ar putea fi folosite în eventualitatea unor atacuri chimice.

De câteva săptămâni, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a tot pledat pe lângă liderii mondiali să trimită Ucrainei mai multe arme și echipamente militare.

Catastrofă umană

De la începutul invaziei, peste 4,6 milioane de persoane au fugit din Ucraina în țările vecine și mii de civili au murit, inclusiv copii, potrivit Organizației Națiunilor Unite (ONU). Organizația Mondială a Sănătății a verificat și confirmat aproape 120 de atacuri asupra asistenței medicale, de la începutul invaziei, aici fiind incluse și spitale sau maternități.

De asemenea, locuitorii blocați în orașele bombardate constant de ruși au raportat că nu au primit alimente, apă sau medicamente, întrucât mai multe convoaie umanitare au fost blocate și nu le-a fost permis accesul în orașele respective.

Acuzații de genocid și crime de război

Președintele american Joe Biden a descris pentru prima dată în această săptămână atrocitățile din Ucraina drept „genocid”. Procurorul general al Ucrainei a anunțat că sunt în curs de investigare 5.800 de cazuri de crime de război și crime împotriva umanității comise de Rusia, inclusiv țintirea intenționată a civililor.

CITEȘTE ȘI După Joe Biden, și Justin Trudeau acuză Federația Rusă de genocid

Imagini video cu zeci de cadavre împrăștiate pe străzile din Bucea/Bucha au făcut înconjurul lumii. De asemenea, zeci de civili au fost uciși într-un atac asupra unei gări, în timp ce încercau să părăsească țara.

Toate acestea s-au întâmplat după ce armata rusă bombardase anterior spitale, școli, dar și un teatru în care se adăposteau sute de persoane, inclusiv copii.

NATO

Putin a început războiul cerând ca NATO să nu se mai extindă spre est și să nu mai primească noi membri în alianță.

Deși Zelenski a acceptat că țara sa nu va deveni membru, războiul a unit Occidentul împotriva Moscovei. Finlanda și Suedia – națiuni care nu sunt oficial membre NATO – se apropie tot mai mult de aderarea la alianța politică și militară.

Foto: Kyiv Independent / Twitter / Kostyantyn Chernichkin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW