Monday, December 11, 2023
Jurnalism corect


Ziua 108 de război/ Fost ministru ucrainean al Apărării: Să nu ne supraestimăm capacitatea de a lupta

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 11 iunie 2022

Sâmbătă, 11 iunie, este ziua 108 a invaziei Federației Ruse în Ucraina. Ucraina încă deține controlul asupra fabricii Azot din Sievierodonetsk, după cum a declarat Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk. 287 de copii au murit, iar alți 492 au fost răniți, de la începutul războiului, a precizat sâmbătă Procuratura Generală a Ucrainei.

Joe Biden, președinte Statelor Unite ale Americii, a declarat că omologul său ucrainean, Zelenski, i-a ignorat avertismentele privind invazia Rusiei. Liderul de la Casa Albă a afirmat, în timpul unei strângeri de fonduri politice în Los Angeles, că președintele Volodimir Zelenski a ignorat avertismentele că Rusia va invada țara sa în perioada premergătoare atacului din 24 februarie.

Îmtre timp, Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, se află sâmbătă în Kiev, unde va avea o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski.

Main News a transmis LIVE cele mai importante evenimente din ziua 108 de război în Ucraina:

20:35 – Bombardamentele rusești asupra uzinei chimice Azot din orașul ucrainean Sievierodonetsk, aflat pe linia frontului, au provocat un incendiu puternic după o scurgere de petrol, a declarat sâmbătă guvernatorul regional Serhiy Gaidai.

Vorbind la televiziunea națională, Gaidai nu a precizat dacă incendiul de la uzină, unde se adăpostesc sute de civili, a fost stins, potrivit Reuters.

El a spus că au avut loc lupte neîntrerupte în Sievierodonetsk, un mic oraș din regiunea Luhansk care a devenit punctul central al avansului Rusiei în estul Ucrainei.

20:00 – Loviturile rusești au întrerupt alimentarea cu energie electrică în cele mai mari două orașe din Donețk controlate de ucraineni, Kramatorsk și Sloviansk, a scris guvernatorul regional Pavlo Kyrylenko pe aplicația Telegram.

El a declarat că această acțiune face parte dintr-o strategie deliberată de a întrerupe energia electrică în orașele din Donețk care au rămas în mâinile ucrainenilor, relatează Reuters.

„Inamicul înțelege unde lovește și în ce scop”, a spus el.

19:27 – 32.050 de soldați ruși au fost uciși și 1.419 tancuri au fost distruse, conform celei mai recente actualizari oferite de Ucraina privind pierderile suferite de Rusia de la începutul războiului.

18:41 – Cancelarul german Olaf Scholz a cerut Bulgariei să ridice dreptul de veto asupra negocierilor de aderare a Macedoniei de Nord la UE, afirmând că blocul comunitar ar trebui să evite să distrugă speranțele de aderare ale țărilor din Balcanii de Vest.

Scholz, aflat în vizită la Sofia în cadrul unui turneu de două zile în regiune înaintea summitului liderilor UE-Balcanii de Vest din 23 iunie, a declarat că a simțit o „nouă dorință” a UE de a se extinde după invazia Rusiei în Ucraina.

Războiul a conferit o nouă urgență procesului de încercare de a lega Balcanii de Vest mai strâns de blocul celor 27 de membri, în încercarea de a contracara influența Rusiei și a Chinei, potrivit Reuters.

Cancelarul german a făcut din această chestiune o prioritate de politică externă și s-a conturat ca un mediator în timpul călătoriei sale. „Văd șanse de progres”, a declarat Scholz în cadrul unei conferințe de presă cu premierul bulgar Kiril Petkov.

18:23 – Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, a declarat că a discutat cu omologul său polonez, sâmbătă dimineață, despre livrările de arme grele către Ucraina și despre cel de-al șaptelea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei.

Postând din nou pe Twitter, Kuleba a spus că a vorbit, de asemenea, cu ministrul de externe al Lituaniei despre deblocarea exporturilor de alimente ucrainene:

Lituania înțelege pe deplin și împărtășește preocupările de securitate ale Ucrainei și împărtășește preocupările de securitate ale Ucrainei. Avem nevoie de mai multe arme grele pentru a proteja Odesa de mare.

18:00 – O deputată ucraineană s-a declarat „foarte surprinsă” și „extrem de supărată” de lipsa unei strategii sau a unui plan din partea Occidentului.

Într-o înregistrare video postată pe Twitter, Kira Rudik, liderul partidului liberal de opoziție Golos, a declarat că, deși Forumul Economic Mondial – care a avut loc în luna mai – a fost pro-ucrainean, Rudik a spus că momentul în care se va pune capăt războiului va fi determinat de sprijinul internațional pe care îl primesc.

17:34 – Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a transmis președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, că avizul Executivului UE privind cererea Ucrainei de aderare la blocul comunitar va fi gata până la sfârșitul săptămânii viitoare, relatează Reuters.

17:15 – Operatorul de stat ucrainean de energie nucleară a contribuit la restabilirea unei conexiuni de internet între Agenția Internațională pentru Energie Atomică și serverele centralei nucleare ucrainene Zaporizhzhia, ocupată de forțele rusești, relatează Reuters.

Operatorul nuclear, Energoatom, a declarat că conexiunea a fost pierdută la 30 mai, dar a fost restabilită începând cu 10 iunie. Conexiunea permite AIEA să reia monitorizarea datelor privind controlul materialelor nucleare de la centrală, potrivit Reuters.

17:00 – După ce a fost lovită de sancțiunile occidentale, după ce s-a confruntat cu un exod al companiilor și o prăbușire a exporturilor, economia Rusiei va scădea cu 15% în acest an, relatează Reuters.

Raportul Institutului de Finanțe Internaționale (IIF) arată că economia Rusiei se va contracta cu 3% în 2023, iar cifrele se vor înrăutăți probabil pe măsură ce se așteaptă ca sancțiunile să fie extinse și înăsprite în următoarele luni.

16:49 – Un cetățean sud-coreean capturat, care a luptat alături de armata ucraineană, va fi judecat în autoproclamata Republică Populară Donețk, a anunțat agenția de presă Interfax, citând un oficial separatist, Natalia Nikonorova.

16:14 – Purtătorul de cuvânt al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns la afirmaţiile preşedintelui american Joe Biden potrivit cărora liderul ucrainean „nu a vrut să audă” avertismentele SUA înainte de invazia Rusiei. Oficialul ucrainean a declarat că Zelenski a cerut sancţiuni preventive împotriva Rusiei înainte de invazia pe scară largă, dar partenerii Ucrainei „nu au vrut să audă”, relatează BBC.

15:21 – Rusia și China au inaugurat un nou pod transfrontalier care leagă orașul rus Blagoveshchensk de orașul chinez Heihe peste râul Amur.

15:06 – Autoritățile ruse din zonele ocupate din Melitopol și Kherson au început să distribuie pașapoarte rusești, a anunțat agenția rusă de știri Tass. Vladimir Putin a semnat în luna mai un decret care a simplificat procesul de solicitare a unui pașaport rusesc pentru rezidenții din regiunile sud-ucrainene Zaporizhzhia și Kherson.

14:32 – Până la 300.000 de tone de cereale se aflau în depozitele distruse de bombardamentele rusești de săptămâna trecută, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean al agriculturii, citat de Reuters.

Vorbind la televiziunea națională, Taras Vysotskyi a declarat că, potrivit înregistrărilor, la începutul războiului, depozitele de la unul dintre cele mai mari terminale agricole ucrainene din portul Mykolaiv de la Marea Neagră dețineau între 250.000 și 300.000 de tone de cereale, grâu și porumb în special.

Vestea vine după ce președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat că lumea se va confrunta cu o „criză alimentară acută și severă și foamete”.

14:16 – Încă doi generali ruşi au fost ucişi în războiul din Ucraina în regiunea Herson, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici pentru televiziunea belarusă Nexta.

14:03 – Ministrul ucrainean al Apărării a mulțumit, într-un tweet, Marii Britanii pentru „sprijinul solid” acordat Ucrainei, în urma unei „discuții productive și sincere” cu omologul său britanic, Ben Wallace.

13:57 – Ucraina încă deține controlul asupra fabricii Azot din Sievierodonetsk.

„Informațiile despre blocarea fabricii Azot sunt o minciună completă răspândită de propagandiștii ruși. Forțele noastre dețin o zonă industrială din Sievierodonetsk și distrug armata rusă din oraș”, a scris pe Telegram Serhiy Gaidai, guvernatorul regiunii Luhansk.

Aproximativ 800 de persoane, inclusiv copii, se ascund sub o fabrică chimică din orașul cheie din estul Ucrainei, Sievierodonetsk, controlat acum în proporție de 80% de trupele ruse.

Capturarea orașului Sievierodonetsk i-ar oferi președintelui rus, Vladimir Putin, controlul asupra întregului Luhansk – regiunea care, împreună cu Donețk, formează centrul industrial al Donbasului ucrainean.

13:25 – 4 civili au fost găsiți morți sub dărâmături după un bombardament rusesc în regiunea Harkov. Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din regiune a raportat că o casă din Chkalovske, la periferia orașului Harkov, a fost distrusă, iar salvatorii au ajutat la scoaterea cadavrelor din dărâmături.

13:16 – Un deputat conservator a declarat că cei doi britanici condamnați la moarte pentru că au luptat împotriva forțelor rusești reprezintă o „sfidare monstruoasă a drepturilor omului” și a criticat ombudsmanul pentru drepturile omului din autoproclamata republică Donețk pentru că nu a respectat dreptul internațional.

12:48 – Fostul ministru ucrainean al apărării, Andriy Zagorodnyuk, a declarat că „nu ar trebui să supraestimăm capacitatea de a lupta împotriva Rusiei”.

„Putem învinge, Ucraina va învinge, însă trebuie să finalizăm acele planuri cu țările aliate și să obținem acele echipamente care ne-au fost promise”, a declarat acesta sâmbătă pentru CNN.

Comunitatea militară internațională trebuie să reevalueze amenințările de escaladare a Rusiei, a declarat Zagorodnyuk, explicând că actuala escaladare din partea Rusiei vine în timp ce Ucraina epuizează echipamentul și așteaptă arme de la aliații occidentali.

12:15 – Forțele ruse de apărare aeriană au doborât trei avioane de război ucrainene, potrivit Ministerului Apărării din această țară. Armata a doborât două avioane MIG-29 în regiunea Mikolayiv și un avion de luptă Su-25 în regiunea Harkov.

11:57 – Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, se află sâmbătă în Kiev, unde va avea o întâlnire cu președintele Volodimir Zelenski.


11:40 – Joe Biden, președinte Statelor Unite ale Americii, a declarat că omologul său ucrainean, Zelenski, i-a ignorat avertismentele privind invazia Rusiei. Liderul de la Casa Albă a afirmat, în timpul unei strângeri de fonduri politice în Los Angeles, că președintele Volodimir Zelenski a ignorat avertismentele că Rusia va invada țara sa în perioada premergătoare atacului din 24 februarie.

10:48 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, respinge petiția de ridicare a interdicției de a părăsi Ucraina pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani. Zelenski a invocat articolul 17 din Constituție, potrivit căruia apărarea suveranității Ucrainei este responsabilitatea poporului său, notează Kyiv Independent.

10:13 – În ultimele 24 de ore, în România au intrat 8.195 de cetăţeni ucraineni (în scădere cu 1,6% faţă de ziua precedentă).

„Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.135 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 6,6 %), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.031 cetăţeni ucraineni (scădere cu 12,8%).

De la declanşarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 10.06.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.169.850 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţară noastră 1.204.379 ucraineni”, a transmis, sâmbătă, Poliția de Frontieră.

10:00 – 287 de copii au murit, iar alți 492 au fost răniți, de la începutul războiului, a precizat sâmbătă Procuratura Generală a Ucrainei. Este de așteptat însă ca cifrele să fie mai mari, deoarece nu includ victimele copii în zonele în care ostilitățile sunt în curs de desfășurare și în zonele ocupate de ruși.

09:36 – Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că se pregăteşte o restaurare pe scară largă a ţării, după război, dar luptele grele care se duc în Donbas vor decide „când va veni acest «după»” şi care vor fi graniţele unde vor fi „stricate” planurile ocupanţilor.

09:21 – Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andriy Melnyk, a declarat, în cadrul unui interviu pentru Novoe Vremya, că Germania nu a livrat încă nicio piesă de armament greu Ucrainei.

09:00 – Rusia şi-a oficializat, vineri, retragerea din Organizaţia Mondială a Turismului (UNWTO), de la care a fost suspendată în aprilie, în contextul invaziei.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW