Wednesday, November 29, 2023
Jurnalism corect


39 de zile de război / Rusia susţine că imaginile de la Bucea sunt „o provocare” a Kievului şi neagă acuzaţiile

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 3 aprilie 2022

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 39. Rușii au răpit 11 primari și au un ucis unul dintre aceștia, a anunțat duminică, 3 aprilie, vicepremierul ucrainean. În mediul online au apărut mai multe imagini video cu zeci de civili uciși în orașul ucrainean Bucea. Liderii de la nivel mondial au reacționat prompt și au condamnat „genocidul”. În schimb, Rusia neagă acuzaţiile.

Vezi cum s-au desfășruat primele zile de război:

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 39-a zi de război în Ucraina:

20:12 – Rusia susţine că imaginile de la Bucea sunt „o provocare” a Kievului şi neagă acuzaţiile că armata rusă a ucis civili.

19:53 – Cadavrele a 410 civili au fost găsite în teritoriile din regiunea Kiev recent preluate de forţele ucrainene de sub controlul trupelor ruse, a anunţat duminică procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, potrivit AFP şi Reuters.

19:35 – Orașul Cernihiv din nordul Ucrainei este distrus în proporție de aproximativ 70% în urma unui asalt al trupelor ruse, a declarat duminică Vladyslav Atroshenko, primarul orașului.

19:23 – Rusia a respins duminică acuzaţiile Ucrainei că a ucis civili în oraşul ucrainean Bucea şi susţine că imaginile cu cadavre sunt fabricate de Kiev, notează Agerpres.

19:03 – Peste 500.000 de persoane s-au întors în Ucraina de la începutul invaziei ruse, a anunţat duminică Ministerul de Interne ucrainean.

18:43 – Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a lăsat să se înțeleagă că o acțiune suplimentară a SUA împotriva Rusiei va avea loc „foarte curând”, atunci când a fost întrebat despre cererea președintelui ucrainean Vladimir Zelenski de a impune sancțiuni mai dure din partea G7 ca răspuns la ultimele atrocități de la Bucea.

17:54 – Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat duminică că Departamentul de Stat va ajuta la documentarea oricăror atrocități comise de armata rusă împotriva civililor ucraineni, în urma unor noi imagini transmise de AFP din orașul Bucha, situat la nord-vest de Kiev, care arată cadavrele a cel puțin 20 de civili găsite împrăștiate pe stradă.

17:31 – Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat duminică Rusia de comiterea unui „genocid” în Ucraina, după descoperirea a numeroase cadavre pe străzile din oraşul Bucea în apropiere de capitala Kiev după plecarea forţelor ruse, relatează AFP.

„Da, este un genocid. Eliminarea întregii naţiuni şi a întregului popor. Suntem cetăţeni ai Ucrainei. Putem avea peste 100 de naţionalităţi. Este vorba de distrugerea şi exterminarea tuturor acestor naţionalităţi”, a declarat el într-un interviu pentru postul american de televiziune CBS.

17:10 – Guvernul informează că din data de 10 februarie 2022 până în prezent au intrat în România 646.087 de cetăţeni ucraineni, iar dintre aceştia, 4.332 au solicitat o formă de protecţie din partea statului roman.

17:02 – SUA vor oferi 50 de milioane de dolari pentru a ajuta Republica Moldova să combată efectele invaziei rusești în Ucraina, inclusiv pentru a sprijini programe de formare și echipamente pentru gestionarea frontierelor, precum și eforturile de combatere a traficului de persoane, potrivit unui comunicat de presă.

Misiunea SUA a declarat că finanțarea va oferi, de asemenea, asistență „pentru a îmbunătăți responsabilitatea și transparența în sectorul justiției și pentru a combate corupția și criminalitatea cibernetică”, se arată în comunicat.

„Astăzi, am putut vedea la fața locului modul în care guvernul dumneavoastră și poporul moldovean s-au unit pentru a îmbrățișa refugiații ucraineni – majoritatea femei și copii – care au fost forțați să lase în urmă tot ceea ce au și oamenii pe care îi iubesc pentru a fugi în siguranță”, a declarat ambasadorul ONU, Linda Thomas-Greenfield, în cadrul unei conferințe de presă comune cu prim-ministrul moldovean.

16:00 – Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat, duminică, drept o „brutalitate” moartea civililor într-un oraș situat la nord-vest de Kiev, după informațiile potrivit cărora aceștia au fost executați de forțele rusești din zonă.

15:32 – Kremlinul a afirmat, duminică, că este imposibilă izolarea Rusiei în lumea contemporană, în condițiile în care ţara este vizată de sancţiuni occidentale fără precedent, din cauza războiului împotriva Ucrainei, notează Le Figaro.

15:17 – Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat că atacurile din Ucraina vor continua și se vor intensifica.

„Ceea ce vedem nu este o retragere reală. Dar vedem că Rusia își repoziționează trupele și că își ia o parte din ele înapoi pentru a le reînarma, pentru a le întări, pentru a le realimenta. Într-un fel, nu ar trebui să fim prea optimiști, pentru că atacurile vor continua”, a subliniat șeful NATO.

14:52 – Președintele Consiliului European, Charles Michel, a promis duminică noi sancțiuni împotriva Rusiei, după ce au apărut imagini șocante cu 20 de cadavre de civili împrăștiate pe jos în orașul Bucha, la nord-vest de Kiev, Ucraina.

14:23 – Preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Olaf Scholz au cerut duminică să se facă lumină în legătură cu crimele comise de armata rusă în oraşul ucrainean Bucea.

14:00 – Poliția de frontieră poloneză a transmis duminică, 3 aprilie, că 2,461 milioane de refugiați au trecut granița ucraineană în Polonia. Peste 4,1 milioane de refugiați au fugit din Ucraina de la începutul invaziei Rusiei, la 24 februarie, potrivit celor mai recente cifre ale ONU.

Aceleași date arată că, deși marea majoritate a acestor refugiați au fugit în Polonia, alții au intrat și în țările vecine din Europa, inclusiv România, Republica Moldova și Ungaria.

13:44 – Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a cerut lumii să reacționeze la „masacrul” care, în opinia sa, a avut loc în orașul Bucha, în apropiere de Kiev, relatează BBC.

13:16 – Duminică dimineață, rachete de mare precizie lansate pe mare și din aer au distrus o rafinărie de petrol și trei instalații de depozitare de combustibil, în apropierea orașului Odesa, de unde se aproviziona cu combustibil grupul de trupe ucrainene din direcția Mykolaiv, a anunțat primarul din Odesa, Hennadii Trukhanov. Potrivit edilului, nu au existat victime în urma atacului.

„Astăzi, ocupanții au lovit cu rachete obiecte de infrastructură critică din Odesa. Din fericire, nu există victime. Doar clădirile sunt avariate. Situația este sub control”, a anunșat Trukhanov.

12:22 – Guvernul britanic vrea să furnizeze Ucrainei rachete anti-navă pentru a scufunda navele de război ruse și pentru a ușura presiunea asupra orașelor de coastă bombardate de pe mare, relatează Sunday Times.

12:00 – Încercările de evacuare a oamenilor din orașul-port Mariupol, aflat sub asediu, vor fi reluate duminică, potrivit vicepremierului ucrainean Iryna Vereshchuk. Ea a declarat că 17 autobuze vor pleca din apropierea orașului sudic Berdiansk, în vederea evacuării oamenilor din Berdiansk și din orașul vecin Mariupol.

„10 (autobuze) pentru a evacua oamenii din Mariupol și locuitorii locali din Berdiansk… șapte autobuze vor încerca să se apropie de Mariupol, însoțite de Crucea Roșie”, a declarat Vereshchuk într-un videoclip postat duminică pe rețelele de socializare.

11:00 – Forțele ruse au răpit 11 primari ai unor localități ucrainene și au ucis un primar pe care îl țineau în detenție, a declarat duminică vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk. Într-un mesaj postat pe rețelele de socializare, Vereshchuk a spus că 11 primari locali din regiunile Kiev, Kherson, Mykolaiv și Donețk „se află în captivitate rusească”.

Ea a adăugat că Ucraina va „informa Comitetul Internațional al Crucii Roșii, ONU și alte organizații despre captivitatea lor”. Vereshchuk a declarat că guvernul ucrainean a aflat sâmbătă că Olga Sukhenko, primarul din Motyzhyn – un sat din regiunea Kiev – a fost ucisă în captivitate de către forțele rusești.

10:30 – Turcia s-a oferit să evacueze cu vaporul persoanele blocate în orașul asediat Mariupol, a anunțat sâmbătă ministrul Apărării din această țară, conform CNN.

10:18 – Cadavrele a 57 de persoane au fost găsite într-o groapă comună la Bucea, oraş din regiunea Kiev unde forţele ucrainene au preluat din nou controlul în această săptămână şi unde au fost deja descoperite pe străzi numeroase trupuri neînsufleţite, a declarat duminică Serhii Kapliceni, şeful echipelor locale de salvare.

10:00 – Cadavrele a cel puțin 20 de bărbați în haine civile au fost găsite zăcând pe o stradă sâmbătă, după ce forțele ucrainene au recucerit orașul Bucha, în apropiere de Kiev, de la trupele ruse, au relatat jurnaliștii AFP.

Nexta TV / Telegram

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW