Friday, January 27, 2023
Jurnalism corect


Două luni de război în Ucraina / Rusia a expulzat 40 de diplomaţi germani. Reacția Germaniei

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 25 aprilie 2022

Luni, 25 aprilie, se împlinesc 61 de zile de la invazia Federației Ruse în Ucraina. Duminică, 24 aprilie, a avut loc prima vizită a unor oficiali americani de rang înalt în Ucraina, de la începutul invaziei Federației Ruse. Este vorba despre secretarul de stat american Antony Blinken și secretarul american al Apărării Lloyd Austin, care s-au deplasat la Kiev, unde au avut discuții cu președintele Volodimir Zelenski. Deși vizita a avut loc duminică, Statele Unite au confirmat întâlnirea abia luni, după ce cei doi oficiali au părăsit Ucraina, din motive de siguranță.

De altfel, tot luni, cei doi oficiali au susținut o conferință de presă în care au dat detalii despre discuțiile avute cu miniștrii și președintele Ucrainei. Mai multe detalii, aici.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 61-a zi de război în Ucraina:

21:13 – Uniunea Europeană a evacuat aproximativ 200 de pacienți ucraineni care necesită îngrijiri medicale urgente din Ucraina și din țările vecine către spitale din alte țări europene, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Balazs Ujvari.

21:00 – Un adjunct al ambasadorului Rusiei la ONU a declarat luni că o încetare a focului în Ucraina nu este o opțiune bună în acest moment.

„Nu credem că încetarea focului este o opțiune bună în acest moment, deoarece singurul avantaj pe care îl va oferi este că va da posibilitatea forțelor ucrainene să se regrupeze și să organizeze alte provocări precum cea de la Bucea”, a declarat Dmitri Polianskiy, prim-adjunctul reprezentantului permanent al misiunii Rusiei la ONU. „Sincer, nu depinde de mine să decid, dar nu văd niciun motiv (ca acest lucru să se întâmple) în acest moment”, a punctat el.

20:43 – Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, se află în prezent într-un avion în drum spre Moscova, a declarat luni purtătorul de cuvânt adjunct al secretarului general, Farhan Haq.

Guterres va fi „primit” marți de președintele rus Vladimir Putin și va avea o întâlnire de lucru și un prânz cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. De asemenea, el urmează să se deplaseze la Kiev și să se întâlnească joi cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba.

„Este important ca el [secretarul general] să poată discuta în mod clar cu liderii din ambele părți și să vadă ce progrese putem face. În cele din urmă, scopul final este să avem o oprire a luptelor și să avem modalități de a îmbunătăți situația oamenilor din Ucraina, de a diminua amenințarea la care sunt supuși și de a oferi ajutor umanitar față de ei”, a declarat Haq reporterilor în timpul unei conferințe de presă de după-amiază.

20:12 – Occidentul trebuie să se asigure că pșătit de Rusia pentru războiul din Ucraina este „cât mai mare posibil”, a declarat luni ministrul danez de externe Jeppe Kofod la CNN.

„Este foarte important să ajutăm Ucraina să-și apere propria țară și să facem în așa fel încât costul pentru Rusia să fie cât mai mare posibil, să fie cât mai mare și pe câmpul de luptă. Asta este ceea ce facem în prezent și vom continua să facem acest lucru”, a declarat oficialul danez.

19:20 – Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat luni că aproximativ 15.000 de militari ruși au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei.

Wallace a precizat, în Camera Comunelor, că peste 2.000 de vehicule blindate rusești, inclusiv peste 500 de tancuri, au fost distruse în război, dar și 60 de elicoptere și avioane de luptă.

Cifrele oficiale ale Rusiei privind numărul victimelor sunt însă mult mai mici decât estimările britanice. Cele mai recente cifre publicate de Ministerul rus al Apărării, la 25 martie, evocă 1.351 de militari în Ucraina și 3.825 de răniți.

19:03 – Departamentul de Stat al SUA a aprobat luni o vânzare militară externă către Ucraina de „muniție nestandardizată” în valoare de 165 de milioane de dolari, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat. Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a notificat Congresul privind această vânzare la 24 aprilie, se arată în comunicat.

18:48 – Germania denunță drept nejustificată decizia Federației Ruse de a expulza 40 de diplomați germani.

„Cei 40 de membri ai reprezentanţelor ruse în Germania pe care i-am expulzat în urmă cu trei săptămâni nu au muncit nici măcar o zi în serviciul diplomaţiei în timpul şederii lor în Germania”, denunţă într-un comunicat ministrul german de Externe Annalena Baerbock.

17:33 – Rusia a anunţat luni că expulzează 40 de diplomaţi germani, ca reacție la o măsură similară luată recent de Germania.

16:47 – Papa Francisc l-a chemat pe patriarhul Kirill să-şi unească eforturile pentru pace în Ucraina, notează Agerpres. „Fie ca Sfântul Duh să ne schimbe inimile şi să ne transforme în aducători ai păcii, în special în Ucraina răvăşită de război”, i-a scris papa Francisc în limba rusă patriarhului Kirill, cu ocazia Paştelui Ortodox.

16:30 – Rusia a anunţat că va investiga cauza incendiului care a izbucnit luni, la primele ore ale dimineţii, la un depozit de petrol din oraşul rusesc Briansk (update 11:14).

16:22 – Cel puțin cinci persoane au fost ucise luni după ce rachete rusești au lovit două orașe din regiunea centrală ucraineană Vinnytsia, a anunțat biroul procurorului regional ucrainean.

16:00 – Nu s-a ajuns la niciun acord cu Rusia privind un coridor pentru evacuarea civililor de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, a declarat luni vicepremierul ucrainean Iryna Vereshchuk.

„Astăzi, partea rusă a anunțat din nou existența unui coridor pentru ca civilii să părăsească Azovstal. Am putea crede acest lucru dacă rușii nu ar fi încălcat coridoarele umanitare de mai multe ori anterior. Știu ce spun, deoarece, în numele președintelui, conduc personal astfel de negocieri și organizez coridoare umanitare. Este important să înțelegem că coridorul umanitar este deschis prin acordul ambelor părți. Coridorul, anunțat unilateral, nu oferă securitate și, prin urmare, de fapt, nu este un coridor umanitar”, a punctat ea.

15:47 – Consiliul Regional Zaporijie a anunţat, luni, că regiunea „se pregăteşte pentru apărare”, pe fondul avertismentelor că forţele ruse pregătesc o ofensivă în partea central-sudică a Ucrainei, relatează CNN.

15:34 – Ucrainenii vor demonta o sculptură din epoca sovietică din centrul Kievului care comemorează „prietenia” dintre ruși și ucraineni, a anunțat luni primarul Kievului, Vitali Klitschko.

„Săptămâna aceasta vom demonta o sculptură din bronz cu doi muncitori, ridicată în 1982 ‘pentru a comemora reunificarea Ucrainei cu Rusia’”, a declarat Klitschko.

15:02 – Forţele rusești au înfiinţat un lagăr de concentrare în Vovceansk, regiunea Harkov, unde torturează civilii, denunţă Liudmila Denisova, însărcinata cu drepturile omului în Parlamentul ucrainean, relatează Kiev Independent.

14:48 – Biroul procurorului Curţii Penale Internaţionale (CPI) urmează să participe la o anchetă europeană cu privire la principalele presupuse crime comise în Ucraina – o premieră – anunţă luni agenţia de cooperare judiciată Eurojust, relatează AFP.

14:15 – Forțele rusești au făcut doar „progrese minore” de când și-au mutat atenția spre preluarea controlului asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, a declarat luni Ministerul britanic al Apărării (MoD). „Fără a avea la dispoziție suficiente mijloace logistice și de sprijin de luptă, Rusia nu a reușit încă să realizeze un progres semnificativ”, a declarat Ministerul Apărării pe Twitter.

14:00 – Ministerul rus al Apărării a anunţat că trupele rusești vor opri ostilităţile, pentru a permite civililor să părăsească combinatul asediat Azovstal din oraşul-port ucrainean Mariupol. Aici se adăpostesc mai mulți civili.

13:10 – Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) a cerut eliberarea imediată a patru membri ai Misiunii sale speciale de monitorizare (SMM) în Ucraina care au fost „reținuți în zonele neguvernamentale din Donețk și Luhansk”, în estul țării.

„Detenția membrilor misiunii naționale SMM în Donețk și Luhansk este inacceptabilă și solicităm eliberarea lor imediată”, a declarat președintele în exercițiu al OSCE și ministrul polonez al afacerilor externe, Zbigniew Rau, potrivit CNN.

OSCE a anunțat sâmbătă că mai mulți membri ai personalului său sunt reținuți, dar nu a confirmat public cine este responsabil pentru detenția lor – cu toate acestea, zonele neguvernamentale din Donețk și Luhansk sunt controlate de separatiștii susținuți de Rusia.

Luni, un purtător de cuvânt al OSCE a declarat pentru CNN că „încă lucrează pentru a asigura eliberarea personalului misiunii lor”.

12:59 – În regiunea Luhansk din estul Ucrainei alimentarea cu apă și energie electrică a fost întreruptă în mii de gospodării, din cauza bombardamentelor intense ale Rusiei, a declarat Serhiy Hayday, șeful administrației militare regionale.

S-au înregistrat „încă 7.500 de întreruperi de energie electrică, aproape întreaga regiune Luhansk a rămas fără alimentare cu apă”, a declarat Hayday luni.

„În ultimele 10 zile, în 10 localități a fost întreruptă alimentarea cu energie electrică din cauza bombardamentelor rusești, dintre care nouă au fost întrerupte complet. Asta înseamnă că 30.000 de familii au rămas fără electricitate. Numai în ultima zi, 7.500 de apartamente și case private au fost deconectate (…) În total, 39 de așezări au avut întreruperi de energie electrică, 26 complet și 13 parțial”, a detaliat el, adăugând că „121.746 de consumatori nu au electricitate”.

12:18 – Rusia a bombardat cinci stații de cale ferată din centrul și vestul Ucrainei. Oleksandr Kamyshin, președintele Ukrzaliznytsia – compania feroviară de stat a Ucrainei -, a declarat luni că forțele rusești au lovit cinci gări din centrul și vestul Ucrainei.

„Trupele rusești continuă să distrugă în mod sistematic infrastructura feroviară. În această dimineață (luni, 25 aprilie – n.red.), în decurs de o oră, au fost lovite cinci gări din centrul și vestul Ucrainei”, a precizat el. Totodată, oficialul a menționat că există și victime, dar nu a avansat o cifră.

12:00 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, 25 aprilie, că apreciază „asistența fără precedent a Statelor Unite pentru Ucraina”.

Biroul lui Zelenski a emis o declarație în urma unei întâlniri la Kiev între liderul ucrainean, secretarul de stat american Antony Blinken și secretarul american al apărării Lloyd Austin.

„Aș dori să îi mulțumesc președintelui (Joe) Biden personal și în numele întregului popor ucrainean pentru conducerea sa în susținerea Ucrainei, pentru poziția sa personală clară. Să mulțumesc întregului popor american, precum și Congresului pentru sprijinul lor bicameral și bipartizan. Îl vedem. Îl simțim”.

Zelenski a discutat, de asemenea, despre consolidarea sancțiunilor americane împotriva Rusiei, se mai arată în comunicat.

„Înțelegem care ar trebui să fie următorii pași pe această cale. Și ne bazăm pe sprijinul partenerilor noștri”, a declarat Zelenski, citat în document.

11:22 – Alarmele de atac aerian au sunat în regiunea Lviv, în vestul Ucrainei. Maksym Kozytskyy, șeful administrației militare regionale din Lviv, a precizat că alarmele au fost activate, pentru ca cetățenii să se adăpostească.

11:14 – Un incendiu aizbucnit la un depozit de petrol din oraşul rusesc Briansk, situat la aproximativ 100 de kilometri nord de graniţa cu Ucraina, relatează TASS, citând un reprezentant al guvernului regional.

11:00 – Rusia plănuieşte un referendum în oraşul sudic Herson din Ucraina, menit să justifice ocupaţia, potrivit celui mai recent raport al Ministerului Apărării din Marea Britanie, relatează BBC.

Foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW