Sunday, December 3, 2023
Jurnalism corect


Ziua 33 a războiului din Ucraina | Un oraș din apropierea Kievului a fost recucerit de forțele ucrainene. 5.000 de persoane au murit în Mariupol

By Redactia , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 28 martie 2022

Este a 33-a zi de confruntări în Ucraina. Potrivit CNN, o explozie puternică s-a auzit de dimineață în Kiev, în vreme ce, sursele ucrainene au raportat alte deflagranții în Luțk, Harkiv, Jîtomîr și Rivne. Într-un interviu acordat unor jurnaliști ruși, Volodimir Zelenski și-a reiterat disponibilitatea de a negocia cu Federația Rusă un statut de „neutralitate” pentru Ucraina. O nouă rundă de discuții este programată să se desfășoare, săptămâna aceasta, în Turcia. 

Main News a transmis cele mai importante momente din a 33-a zi de război în Ucraina:

20:39 – Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, susține că deține „probe” care ar demonstra că Federația Rusă a folosit bombe cu submuniție, armament interzis de convențiile internaționale, în regiunile Odessa și Herson, notează News.ro.

20:29 – Mykhailo Podoliak, unul dintre consilierii președintelui Ucrainei, a negat informațiile legate de otrăvirea unui oligarh rus și a doi membri care au făcut parte din delegația Ucrainei pentru negocierile de pace, notează Kyiv Independent.

19:25 – Pierderile suferite de Ucraina în timpul războiului cu Federația Rusă se ridică la 564,9 de miliarde de dolari, potrivit ministrului Economiei, Iulia Sviridenko.

19:15 – Aproximativ 5.000 de persoane, inclusiv 210 copii, au fost ucise în Mariupol de la debutul invaziei ruse, potrivit autorităților ucrainene.

19:05 – Roman Abramovich și alți doi membri ai delegației Ucrainei pentru negocierile de pace ar fi fost otrăviți în timpul unei vizite în Kiev, ce ar fi avut loc luna trecută, notează Wall Street Journal, citat de The Guardian.

Aceștia ar fi prezentat o serie de simptome precum „ochi roșii sau lăcrimare constantă și dureroasă”, conform surselor citate de WSJ.

Apropiații acestora ar fi dat vina pe oficialii de la Kremlin, acuzându-i că ar fi încercat să saboteze discuțiile de pace dintre Ucraina și Federația Rusă.

18:50 – Volodymyr Zelenskiy a avut o discuție telefonică cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

I-am transmis progresul în ceea ce privește apărarea în fața agresiunii ruse și crimele făcute de Federația Rusă. Mi-am exprimat recunoștința față de ajutorul adus de Germania. Presiunea asupra Rusiei trebuie să continue, iar sancțiunile trebuie să se intensifice”, a transmis Volodymyr Zelenskiy, pe Twitter.

17:30 – Orașul Irpin, situat în apropierea capitalei Kiev, a fot recucerit de forțele ucrainene, relatează The Guardian.

17:00 – Un depozit de carburant din nord-vestul orașului Lutsk a fost lovit de atacurile aeriene lansate de Federația Rusă, notează The Guardian.

16:45 – Novaya Gazeta, una dintre singurele publicații independente din Rusia, a anunțat că își va suspenda activitatea până la finalul războiului din Ucraina, după ce a primit a doua notificare din partea Agenția Federală pentru Supravegherea Comunicațiilor din Rusia.

16:20 – Ministrul rus de Externe, Sergei Lavrov, a anunțat că Rusia ar urma să nu le mai permită cetățenilor care vin din state aflate pe lista „țărilor neprietenoase”, din care face parte și România, să intre pe teritoriul țării.

16:07 – Rusia anunţă luni expulzarea a trei diplomaţi slovaci, după ce Slovacia a expulzat, în martie, trei diplomaţi ruşi, relatează AFP.

12:05 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vrea să semneze un acord cu țările vecine, inclusiv România, pentru protejarea limbilor vorbite de cetăţenii din aceste state. Decizia ar fi luată în contextul în care protejarea limbii ruse în Ucraina este una dintre temele dezbătute în cadrul negocierilor pentru pace și încetarea focului în Ucraina. DETALII AICI.

12:55 – Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunţat, luni, o uşoară relaxare a restricţiilor de circulaţie în capitala Ucrainei. Interdicţia de circulaţie va intra în vigoare cu o oră mai târziu şi se va încheia cu o oră mai devreme, relatează CNN.

11:22 – Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR) a anunţat că nu poate livra ajutoare în oraşul Mariupol, care este asediat de forţele ruse, până când Rusia şi Ucraina nu ajung la un acord care să garanteze trecerea în siguranţă, relatează BBC.

9:50 – 143 de copii au murit și 216 copii au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei Federației Ruse, conform datelor publicate de comisarul Radei Supreme pentru drepturile omului Liudmila Denisova, notează UNIAN.

Sursa foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW