Sunday, February 25, 2024
Jurnalism corect


Ziua 217 / Liderii pro-ruși din Lugansk, Herson și Zaporojie îi cer lui Putin anexarea teritoriilor la Rusia

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 28 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

Mieruri, 28 septembrie, ziua 217 a războiului din Ucraina. Vestul respinge rezultatele așa-ziselor referendumuri din Ucraina, anunțate ieri de autoritățile pro-ruse din cele patru regiuni ucrainene – Donetsk, Lugansk, Zaporojie și Herson. În același timp, oficialii din mai multe state europene cataloghează scurgerile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2 ca acte de sabotaj, acţiuni deliberate a căror sursă nu a fost încă stabilită şi apreciază că următoarele ore sunt critice.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 217 a războiului din Ucraina: 

20:39 – Rusia va solicita reuniunea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite cu privire la scurgerile de gaze identificate în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, a anunţat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează AFP.

18:32 – Președinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, și Josep Borrell, șeful diplomației europene, au prezentat miercuri, 28 septembrie, al optulea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, în contextul invaziei din Ucraina. Între acestea se numără blocarea importurilor ruse și sancționarea persoanelor fizice care sprijină, facilitează sau beneficiază de pe urma invaziei Ucrainei. 

DETALII AICI

17:57 – Autorităţile din regiunea rusă Osetia de Nord, care se învecinează cu Georgia, pun în aplicare restricţii de călătorie pentru a împiedica oamenii să fugă în Georgia cu scopul de a evita recrutarea în armată, relatează The Guardian.

17:52 – Rusia va solicita reuniunea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite cu privire la scurgerile de gaze identificate în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, după ce i-a cerut preşedintelui american Joe Biden să declare dacă Statele Unitee se află în spatele ”sabotajului”, a anunţat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează AFP.

16:57 – Cancelarul german Olaf Scholz i-a spus miercuri, în cadrul unei convorbiri telefonice, președintelui Ucrainei, Volodymyr Zelenskiy, că Germania nu va accepta niciodată rezultatele referendumurilor „false” privind aderarea la Rusia în regiunile ocupate din Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.

Scholz a mai spus că sprijinul financiar, politic și umanitar al Germaniei pentru Ucraina nu se va schimba și că va continua să sprijine Ucraina în apărarea suveranității și integrității sale teritoriale, inclusiv prin livrări de arme, relatează Reuters.

16:35 – Armata ucraineană ar putea intra în Crimeea până la mijlocul anului 2023. Vorbind pentru mass-media lituaniană LRT, generalul-locotenent în retragere Ben Hodges a declarat: „Sper ca până la sfârșitul acestui an, forțele ucrainene să împingă forțele rusești pe pozițiile din 23 februarie, iar până la jumătatea anului viitor, ucrainenii să fie în Crimeea”.

16:21 – Autoritățile germane se tem că Nord Stream 1 ar putea deveni „inutilizabil pentru totdeauna”, după scurgerile majore din Marea Baltică. Publicația Tagesspiegel citează surse guvernamentale care au avertizat că volume mari de apă sărată vor pătrunde în conducte și vor provoca coroziune dacă scurgerile din cele două linii nu vor fi reparate rapid.

16:09 – Ucraina îşi va continua contra-ofensiva, pentru a-şi recuceri teritoriul ocupat de Rusia, în pofida ”referendumurilor” de anexare, relatează BBC News.

16:00 – Liderul instalat de Moscova în partea ocupată a regiunii ucrainene Zaporojie a făcut apel la președintele Vladimir Putin pentru a încorpora regiunea în Rusia, a anunțat presa de stat. Evgheni Balițki, șeful administrației pro-ruse din regiune, s-a alăturat apelurilor liderilor instalați de Rusia în regiunile ucrainene Luhansk și Kherson de a anexa teritoriile ocupate.

15:40 – Ministerul rus al Apărării a declarat că antrenamentele pentru rezerviștii nou mobilizați au început în întreaga țară, inclusiv în regiunea Rostov de la granița cu Ucraina și în peninsula Crimeea, anexată ilegal în 2014.

De asemenea, antrenamentele au început și în exclava Kaliningrad, care se învecinează cu Polonia și Lituania, membre NATO, a precizat acesta. Aproximativ 2.000 de rezerviști au primit deja arme în Crimeea.

15:37 – Ambasada SUA la Moscova a emis o alertă de securitate și i-a îndemnat pe cetățenii americani să părăsească imediat Rusia. Într-un comunicat publicat pe site-ul propriu, ambasada americană a declarat că cetățenii cu dublă cetățenie, rusă și americană, ar putea fi chemați în cadrul mobilizării guvernului rus în sprijinul invaziei sale în Ucraina.

15:30 – Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a prognozat o contracție de 30% a PIB-ului Ucrainei în 2022. Având în vedere nivelul ridicat de incertitudine cu privire la evoluția războiului și la redresarea economică a Ucrainei, BERD și-a actualizat, de asemenea, așteptările privind o revenire a PIB-ului în 2023 de la 25% la 8%.

15:18 – Primele trupe rusești mobilizate sosesc pe linia frontului din Ucraina. La numai o săptămână după ce Rusia a anunțat mobilizarea „parțială”, au sosit deja recruții ruși, trimiși să completeze rândurile Regimentului 1 de tancuri din cadrul Diviziei a 2-a de pușcași motorizați a Armatei 1 de tancuri a Rusiei, potrivit guvernatorului regiunii Luhansk, Serhiy Haidai. „Ei nu au fost supuși niciunui antrenament”, a declarat Haidai pe Telegram.

15:10 – Rachete rusești au lovit o școală din regiunea Donețk. Douăsprezece persoane, inclusiv doi copii, se aflau în adăpostul antiaerian al școlii din orașul Mykolaivka din regiunea Donețk în momentul loviturii, potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko. Adăpostul antiaerian a rezistat loviturii, dar un angajat al școlii încă nu a fost găsit.

15:00 – Poliția națională suedeză a deschis o anchetă privind scurgerile din conducta Nord Stream, după ce autoritățile din Stockholm au sugerat că „exploziile” au fost „probabil un act deliberat”. Un raport al poliției cu privire la incident a fost întocmit, iar cazul este în prezent analizat de procuratura suedeză, a relatat CNN.

14:54 – Scurgerile din gazoductele Nord Stream, care leagă Rusia de Europa, par a fi „foarte grave” și „cu siguranță par foarte suspecte”, a declarat un oficial din Occident, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

„În ceea ce privește conductele, în mod clar, acest lucru pare foarte grav. Exploziile multiple în același timp – este foarte grav și va trebui să fie investigat. Cu siguranță pare foarte suspect, dar cred că trebuie să stabilim faptele și apoi să atribuim vina”.

14:42 – Ruşii care fug de mobilizarea lui Vladimir Putin în Războiul din Ucraina cu orice preț plătesc până la 28.000 de euro pentru un loc într-un avion privat, iar unii încearcă să închirieze avioane private cu opt locuri, cu preţuri cuprinse între 89.000 şi 156.000 de euro, dezvăluie The Guardian.

14:36 – Rusia a pierdut 58.150 de soldați în Ucraina din 24 februarie. Statul Major General al Ucrainei a raportat la 28 septembrie că Rusia a pierdut, de asemenea, 2.312 tancuri, 4.889 de vehicule blindate de luptă, 3.742 de vehicule și rezervoare de combustibil, 1.331 de sisteme de artilerie, 331 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 175 de sisteme de apărare aeriană, 262 de avioane, 224 de elicoptere, 989 de drone și 15 ambarcațiuni.

14:21 – Clubul de fotbal Real Madrid a strâns peste 1 milion de dolari pentru Ucraina în ultimul an.

14:14 – Peste 580 de crime de război au fost înregistrate în regiunea eliberată Harkov. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne, Alyona Matveeva, începând cu 23 septembrie, anchetatorii poliției au înregistrat peste 582 de crime de război comise de forțele rusești în regiunea Harkov. Matveeva a mai informat presa că, de când au început exhumările în Izium, poliția a identificat 212 femei decedate, peste 190 de bărbați, cinci copii și au fost găsiți 22 de militari ai forțelor armate. Sexul a 12 cadavre nu a fost încă identificat.

14:02 – Autorităţile proruse din regiunile ucrainene Lugansk şi Herson îi cer miercuri preşedintelui rus Vladimir Putin anexarea acestor teritorii ucrainene la Rusia, la o zi după un vot de anexare amplu condamnat de către comunitatea internţaională, relatează AFP, preluată de News.ro.

13:53 – Aproximativ 30.000 de soldați ucraineni au primit medalii pentru curaj începând cu 24 februarie.

13:44 – Atacurile rusești asupra Ucrainei au făcut 5 morți în regiunea Donețk. Alte 10 persoane au fost rănite în cursul zilei de 27 septembrie în mai multe atacuri rusești asupra civililor din regiune, potrivit guvernatorului regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko. În Oblastul Harkov, zonele civile din districtul Kupiansk au fost puternic bombardate, cinci persoane fiind rănite.

13:27 – Serviciile secrete britanice transmis că Ucraina face progrese constante în nord-estul țării. Forțele ucrainene continuă să avanseze spre est în părțile ocupate ale oblasturilor Harkov, Donețk și Luhansk, după ce au reușit să traverseze cu succes râurile Oskil și Siversky Donets în mai multe locații, au scris serviciile de informații din Marea Britanie. Aceste progrese au loc în ciuda eforturilor Rusiei de a consolida liniile defensive după contraofensiva rapidă a Ucrainei în regiunea Harkov la începutul lunii septembrie.

13:15 – Forţele ruse au lovit marţi noaptea oraşul Harkov din nord-estul Ucrainei cu mai multe rachete, provocând o pană gravă de curent, transmite AFP.

13:06 – Ministrul de externe al Norvegiei, Anniken Huitfeldt, a declarat că „exploziile și scurgerile de gaze din Marea Baltică reprezintă o problemă de profundă îngrijorare pentru guvernul norvegian” și a confirmat că a vorbit cu omologii săi din Suedia și Danemarca. Ea a adăugat: „Cooperarea este esențială, iar Norvegia este pregătită să ofere sprijin”.

12:35 – Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, susține că o afirmație a unui fost ministru de externe polonez, care a mulțumit Statelor Unite pentru „daunele aduse” gazoductului rusesc Nord Stream 2, poate fi văzută drept „o declarație oficială că acesta a fost un atac terorist”, conform Digi24.

12:27 – ONU îşi reiterează susţinerea „integrităţii teritoriale a Ucrainei” în „frontierele recunoscute”, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate pe tema „referendumurilor” de anexare din Ucraina, pe care Statele Unite vor să le condamne printr-o rezoluţie, relatează AFP.

12:16 – Denis Pușilin și Leonid Pasechnik, liderii pro-ruși ai autoproclamatelor Republică Populară Donețk (RPD) și Republica Populară Luhansk (RPL), s-au îndreptat spre Moscova, potrivit informațiilor furnizate de agenția rusă de presă RIA Novosti. RIA precizează că aceștia au mers acolo pentru a „finaliza procedura de aderare la Rusia”.

12:00 – Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a îndemnat miercuri la o creştere semnificativă a ajutorului militar occidental, la o zi după aşa-zisele referendumuri pentru anexare la Rusia a patru regiuni ucrainene, scrutinuri denunţate de cea mai mare parte a comunităţii internaţionale, informează AFP.

11:44 – Institutul pentru Studiul Războiului a declarat că rezultatele publicate de oficialii ruși cu privire la referendumurile din Ucraina ocupată sunt „neverosimile”. Fiecare referendum ar fi primit între 87% și 99% de voturi favorabile din partea locuitorilor ucraineni.

11:31 – Oleh Synyehubov, guvernatorul orașului Harkov, a enumerat, într-o nouă postare pe rețelele sociale, diverse locații care au fost bombardate de forțele rusești în ultimele 24 de ore. El afirmă că „cinci persoane au fost spitalizate cu răni în districtul Kupyansk” și că „o fată de 16 ani a fost rănită în regiunea Bohodukhiv”. Afirmațiile nu au fost verificate în mod independent.

11:12 – Austria este cea mai recentă țară europeană care a emis o declarație pentru a condamna „referendumurile false și ilegale pentru a justifica anexarea teritoriilor ucrainene” de către Rusia. Într-o declarație, ministerul austriac de externe a afirmat că este vorba de „încă un atac grav” la adresa suveranității Ucrainei.

11:00 – Ministrul danez al apărării a declarat că există motive de îngrijorare cu privire la situația de securitate din regiunea Mării Baltice. Subliniind suspiciunea de sabotaj asupra celor două conducte Nord Stream ca fiind cel mai recent exemplu, Morten Bodskov a declarat, potrivit Reuters, că „Rusia are o prezență militară semnificativă în regiunea Mării Baltice și ne așteptăm ca aceasta să continue să se folosească de sabotaj”. Declarația a fost făcută după o întâlnire cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la Bruxelles.

10:48 – Proiectul „Sănătate în comunitate”, prin care cetăţenii ucraineni pot beneficia de consultaţii medicale gratuite, va fi implementat în perioada următoare, în Bucureşti, de Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, informează un comunicat citat de Agerpres.

10:24 – Premierul canadian Justin Trudeau a declarat că țara sa va introduce noi sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la referendumurile „false” organizate în regiunile ucrainene ocupate. Trudeau a declarat că țara „se implică activ cu partenerii și aliații noștri internaționali pentru a asigura o respingere unitară” și că țara intenționează să „impună noi sancțiuni persoanelor și entităților complice la această ultimă încercare de a submina principiile suveranității statului”.

10:07 – Ministerul rus al Apărării a declarat miercuri că rezerviștii nou mobilizați din regiunea Kaliningrad au început antrenamentele de luptă la baza Flotei rusești din Marea Baltică, relatează Reuters.

„Toți militarii mobilizați respectă standardele de tragere cu arme de calibru mic. În plus, cetățenii chemați din rezervă își restabilesc abilitățile în operarea și întreținerea armelor, echipamentelor militare și speciale”, a precizat ministerul pe canalul său Telegram.

09:43 – Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, a comentat în această dimineață atât „referendumurile” pe care autoritățile ruse le-au organizat în Ucraina ocupată, cât și presupusul sabotaj al conductelor Nord Stream. Referitor la primul caz, el a scris pe Twitter: „UE denunță organizarea de referendumuri ilegale și rezultatul lor falsificat. Aceasta este o altă încălcare a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, pe fondul unor încălcări sistematice ale drepturilor omului. Lăudăm curajul ucrainenilor, care continuă să se opună și să reziste invaziei rusești”.

De asemenea, el a promis „un răspuns solid” din partea UE în ceea ce privește atacurile asupra infrastructurii energetice, a scris pe Twitter:

„Avariile la Nord Stream 1 și 2 nu sunt o coincidență și ne afectează pe toți. Toate informațiile disponibile indică faptul că scurgerile sunt rezultatul unui act deliberat. Perturbarea deliberată a infrastructurii energetice europene este absolut inacceptabilă și va fi întâmpinată cu un răspuns ferm și unitar”.

09:10 – Poziţia Berlinului cu privire la teritoriile ucrainene ocupate unde Rusia a organizat referendumuri pe parcursul ultimelor zile nu se va modifica, susţine cancelarul german Olaf Scholz, transmite miercuri DPA.

09:05 – Ministrul rus al Apărării, generalul de armată Serghei Şoigu, a inspectat, marţi, modul în care sunt instruiţi oamenii care au fost mobilizaţi la poligoanele militare ale Districtului Militar de Vest, transmite agenţia rusă de ştiri TASS. Şoigu a inspectat personal instrucţia de tragere, tactică şi medicală.

09:00 – Preşedintele Georgiei, Salome Zurabişvili, a descris aşa-numitele referendumuri din părţile ocupate ale Ucrainei ca fiind un act cinic din partea Rusiei, care este „complet inacceptabil”, transmite CNN.

08:00 – Oficialii din mai multe state europene cataloghează scurgerile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2 ca acte de sabotaj, acţiuni deliberate a căror sursă nu a fost încă stabilită şi apreciază că următoarele ore sunt critice, transmite CNN.

07:20 – Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a transmis felicitări Giorgiei Meloni pentru câştigarea alegerilor din Italia şi a apreciat ajutorul constant pe care l-a primit de la italieni. „Aşteptăm cu nerăbdare o cooperare fructuoasă cu noul guvern italian”, a transmis Zelenski. În replică, Meloni a transmis: „Puteti conta pe sprijinul nostru loial”.

07:00 – Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, la ONU, că referendumurile false ale Rusiei din patru regiuni din estul Ucrainei au fost „o încercare de a fura teritoriul unui alt stat”. „Recunoaşterea de către Rusia a referendumurilor false şi o nouă încercare de anexare a teritoriului Ucrainei vor însemna că nu mai este nimic de discutat cu acest preşedinte al Federaţiei Ruse”, a transmis preşedintele.

Informații transmise LIVE din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: UNIAN

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW