Thursday, May 23, 2024
Jurnalism corect


336 de zile de război în Ucraina / SUA și Germania trimit tancuri în Ucraina

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 25 ianuarie 2023 Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Miercuri, 25 ianuarie, președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, împlinește 45 de ani. Este cea de-a 336-a zi a invaziei ruse în Ucraina. SUA și Germania au anunțat livrări de tancuri Abrams, respectiv Leopard II, în Ucraina, în timp ce Federația Rusă cataloghează acest sprijin drept „o provocare flagrantă”. Președintele ucrainean a avertizat că armata rusă s-ar pregăti de un nou val de atacuri asupra țării pe care o reprezintă.

Main News transmite LIVE cele mai importante informații din ziua 336 a războiului din Ucraina:

20:50 – Rusia a reacţionat miercuri cu furie la decizia Germaniei de a aproba livrarea de tancuri Leopard 2 către Ucraina, afirmând că Berlinul îşi abandonează „responsabilitatea istorică faţă de Rusia” care decurge din crimele naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează Reuters.

20:11 – Preşedintele Joe Biden a anunţat miercuri că SUA vor trimite 31 de tancuri de luptă Abrams în Ucraina şi a subliniat că această decizie nu trebuie interpretată ca un gest ofensiv la adresa Rusiei, ci un ajutor pe care aliaţii îl acordă Ucrainei pentru a se apăra.

17:22 – În ciuda faptului că nu deţine în prezent niciun tanc Leopard 2 de fabricaţie germană, Olanda a declarat miercuri că este pregătită să cumpere tancurile pe care în prezent doar le închiriază, pentru a le trimite în Ucraina, relatează CNN.

16:40 – Sirenele de apărare anti-aeriană au răsunat pe parcursul zilei de miercuri în toate regiunile ucrainene, mai puțin în Lugansk și Crimeea, relatează Kyiv Independent.

15:27 – Un pensionar în vârstă de 74 de ani a fost arestat miercuri, 25 ianuarie, de poliția spaniolă, fiind principalul suspect în cazul scrisorilor capcană trimise la finalul anului trecut la mai multe instituții, printre care se numără Ambasada Ucrainei din Madrid, Ambasada SUA și biroul premierului Pedro Sanchez, relatează cotidianul El Pais.

MAI MULTE DETALII, AICI.

15:00 – Volodîmîr Zelenski le-a mulțumit „prietenilor germani” și cancelarului Olaf Scholz, după ce Guvernul de la Berlin a anunțat oficial că va trimite tancuri Leopard II în Ucraina.

14:23 – Ministrul Apărării din Germania, Boris Pistorius, susține că tancurile Leopard II ar putea fi văzute pe câmpul de luptă din Ucraina în aproximativ trei luni, potrivit unei declarații citate de The Guardian.

13:57 – Armata Ucrainei a confirmat pentru prima dată că s-a retras din localitatea Soledar, din regiunea Donetsk, potrivit unei confirmări transmise de un purtător de cuvânt al armatei ucrainene pentru Suspilne News.

13:14 – Germania a anunțat că va trimite 14 tancuri Leopard II în Ucraina și va permite livrările altor state către țara afectată de invazia Federației Ruse, a anunțat Guvernul de la Berlin.

Anunțul a fost primit cu entuziasm în rândul oficialilor europeni, în timp ce Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitry Peskov, a spus că „vor arde ca restul” echipamentelor militare livrate Ucrainei de către Occident.

10:30 – Federația Rusă consideră că posibilitatea ca SUA să trimită tancuri Abrams în Ucraina poate fi catalogată drept „o provocare flagrantă”, potrivit ambasadorului din Washington, Anatoly Antonov, citat de The Guardian.

Decizia SUA legată de livrările de tancuri Abrams, dar și decizia Germaniei de a furniza tancuri Leopard II, ar urma să fie anunțate pe parcursul zilei de miercuri.

10:25 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în Ucraina, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

10:20 – În Lvov au răsunat alarmele anti-aeriene în dimineața zilei de miercuri, iar guvernatorul regiunii, Maksym Kozytskiy, i-a sfătuit pe cetățeni să rămână la adăposturi.

10:10 – Ministerul rus al Apărării a informat că fregata Admiral Goshkov a simulat un atac cu rachete hipersonice Zircon în Vestul Oceanului Atlantic, notează Reuters.

10:00 – Rusia se pregătește pentru un nou val de atacuri la scară largă asupra Ucrainei, unde ar urma să fie aduse mai multe trupe și echipamente militare față de atacurile recente, a avertizat președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, în mesajul transmis în noaptea dinspre marți spre miercuri.

9:50 – Cetățenii ucraineni care au fost închiși în închisori controlate de apropiații Kremlinului sunt recrutați în gruparea de mercenari Wagner, a avertizat Statul Major al Apărării ucrainean.

9:40 – La apogeul primei invazii ilegale a Rusiei în estul Ucrainei, în vara anului 2014, mai mulţi oficiali ruşi de rang înalt s-au adunat la sediul Ministerului Apărării, o clădire impunătoare din epoca lui Stalin, situată pe malul râului Moskva.

Se aflau acolo pentru a-l întâlni pe Evgheni Prigojin, un bărbat de vârstă mijlocie, cu capul ras şi un ton aspru în voce, pe care mulţi dintre cei prezenţi în sală îl cunoşteau doar ca fiind persoana responsabilă cu contractele de catering ale armatei, relatează The Guardian.

MAI MULTE DETALII DESPRE ȘEFUL GRUPĂRII DE MERCENARI WAGNER, AICI.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW