Wednesday, November 29, 2023
Jurnalism corect


41 de zile de la începutul războiului în Ucraina / Uniunea Europeană expulzează de la Bruxelles 19 diplomaţi ruşi

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 5 aprilie 2022

Sirenele anti-aeriene au răsunat în toate regiunile Ucrainei și în noaptea de 4 spre 5 aprilie, iar autoritățile au descoperit noi dovezi pentru a acuza Federația Rusă de crime de război, după imaginile din Bucha. Este a 41-a zi a invaziei ruse în Ucraina. 

Guvernatorul regiunii Sumî susține că a găsit, în districtul Konotop, cel puțin 3 corpuri ale unor cetățeni ucraineni care ar fi fost torturați în timpul în care regiunea a fost controlată de Armata Federației Ruse, notează Kyiv Independent.

Vezi cum s-au desfășurat primele zile de război:

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 41-a zi de război în Ucraina:

22:00 – Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a declarat marţi, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, că UE va finanţa în special arme uşoare defensive pentru a ajuta Ucraina, întrucât acestea s-au dovedit a fi „foarte eficiente” împotriva trupelor ruse, conform Agerpres.

20:34 – Uniunea Europeană a anunţat marţi că a declarat indezirabili 19 diplomaţi ruşi pentru „angrenarea în activităţi contrare statutului lor diplomatic” şi le-a cerut să părăsească ţara-gazdă, Belgia, transmite Agerpres.

20:12 – Statele Unite vor anunța miercuri noi sancțiuni împotriva Rusiei, în coordonare cu țările G7 și Uniunea Europeană, potrivit unui membru al administrației președintelui american Joe Biden, care a declarat că acest pachet de măsuri radicale „va impune costuri semnificative Rusiei și o va trimite și mai departe pe calea izolării economice, financiare și tehnologice”.

Noul pachet de sancțiuni va interzice toate investițiile noi în Rusia, va crește sancțiunile asupra instituțiilor financiare și a întreprinderilor de stat din Rusia și va sancționa oficialii guvernamentali ruși și membrii familiilor acestora.

19:41 – Marți, Organizația Națiunilor Unite a declarat că imaginile cu atrocitățile comise în orașul ucrainean Bucha prezintă „toate semnele” că civilii au fost ”direct vizați și direct uciși”.

În cadrul unei conferințe de presă virtuale, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului (OHCHR), Liz Throssell, a reiterat „oroarea” ONU față de imaginile apărute, care arată cadavre de civili împrăștiate pe străzile orașului situat la nord-vest de Kiev.

19:30 – Ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochova, a transmis pe Twitter că Republica Cehă trimite „echipament militar esenţial” Ucrainei, după ce o postare pe reţelele sociale a arătat tancuri principale de luptă T-72 şi vehicule blindate de tip BMP-1 încărcate pe vagoane platformă de cale ferată, care ar fi fost, aparent, în Republica Cehă, scrie News.ro.

19:18 – Orașul ucrainean Borodyanka a fost complet distrus de luptele dintre forțele ruse și ucrainene, potrivit unor noi înregistrări video verificate de CNN.

18:57 – România a decis marți, 5 aprilie, expulzare a 10 persoane din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, raliindu-se astfel altor state europene care au decis același lucru.

Mai multe detalii, aici.

18:30 – Posibila naţionalizare a activelor ruseşti în străinătate este „o armă cu două tăişuri”, a declarat, marţi, preşedintele rus Vladimir Putin, sugerând astfel că Rusia este capabilă să răspundă cu aceeaşi monedă, relatează Reuters.

18:02 – În discursul său de marți, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a cerut Consiliului de Securitate al ONU să ofere garanții de securitate Ucrainei.

„Unde este securitatea pe care Consiliul de Securitate trebuie să o garanteze? Nu este acolo. Deși există un Consiliu de Securitate. Deci, unde este pacea? Care sunt acele garanții pe care Națiunile Unite trebuie să le garanteze?”, a întrebat el.

Vorbind prin intermediul unui traducător, el a subliniat că tragerea la răspundere a Rusiei „trebuie să fie inevitabilă”.

„Aș dori să vă reamintesc articolul 1, capitolul 1 din Carta ONU. Care este scopul organizației noastre? Scopul său este de a menține pacea. Acum Carta ONU a fost încălcată la propriu, începând cu articolul 1. Care este rostul tuturor celorlalte articole?”, a completat liderul de la Kiev

Calificând acțiunile rusești drept „crime de război”, Zelensky a declarat că dorește investigații complete și transparente.

17:35 – Cel puțin 1.480 de civili au fost uciși și cel puțin 2.195 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie, a declarat Rosemary DiCarlo, subsecretarul general al Națiunilor Unite pentru afaceri politice și consolidarea păcii.

17:11 – De la începutul sancțiunilor economice împotriva Rusiei, Belgia a blocat tranzacții în valoare de 196,4 miliarde de euro (aproximativ 215 miliarde de dolari) și active rusești în valoare de 2,7 miliarde de euro (3 miliarde de dolari), potrivit ultimelor cifre anunțate de ministrul belgian de finanțe, Vincent Van Peteghem.

Ministerul belgian de Finanțe a precizat că activele înghețate aparțin unui număr de 877 de persoane și 62 de entități care apar pe lista de sancțiuni europene, iar tranzacțiile blocate sunt rezultatul altor restricții impuse de Uniunea Europeană Rusiei.

16:45 – Guvernatorul regiunii Harkiv, Oleh Synehubov, a anunțat că, în ziua precedentă, forțele ruse au bombardat regiunea de 54 de ori, atacuri ce au omorât 6 persoane și au rănit alte 8, potrivit Kyiv Independent.

16:30 – Ursula von der Leyen a anunțat marți, 5 aprilie, noile sancțiuni la adresa Federației Ruse, propuse de Comisia Europeană ca răspuns la invazia din Ucraina.

Importurile de cărbune din Rusia vor fi oprite, navele maritime ale Rusiei nu vor mai fi primite în porturile Uniunii Europene, iar firmele ruse nu vor mai putea participa la licitațiile publice organizate pe teritoriul UE.

Mai multe detalii, aici.

16:20 – Rusia nu renunţă la ofensiva din Ucraina, dar va încerca să se reorienteze pe ocuparea completă a regiunii Donbas în săptămânile următoare, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Mai multe detalii, aici.

15:53 – Karl Nehammer, cancelarul Austriei, plănuiește să se întâlnească cu președintele Volodymyr Zelenskiy în Ucraina în următoarele zile, notează CNN.

15:25 – Guvernul de la Roma a anunţat marţi, 5 aprilie, expulzarea a 30 de diplomaţi ruşi. Administraţia de la Moscova a avertizat că va reacționa simetric.

Mai multe detalii, aici.

14:58 – Forţele ruse au atacat un rezervor de acid azotic din Rubijne, în estul Ucrainei, astfel că oamenii au fost sfătuiţi să rămână în case. Nu este clar cât de mult acid era în rezervor, dar substanţa este „destul de toxică”, a avertizat, marţi, şeful administraţiei militare regionale din Lugansk, Serhiy Haidai, citat de News.ro.

14:43 – Spania a decis să expulzeze aproxmativ 25 de diplomaţi ruşi care reprezintă o „ameninţare la adresa intereselor” spaniole, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul spaniol de Externe, Jose Manuel Albares.

14:31 – Suedia expulzează trei diplomaţi ruşi, a anunţat marţi şefa diplomaţiei suedeze Ann Lindeannouncement.

13:22 – Franța deschide o anchetă pentru crime de război în legătură cu actele împotriva cetățenilor săi în Ucraina.

13:00 – În timp ce Moscova neagă orice implicare în masacrul din localitatea Bucha, o analiză a imaginilor din satelit realizată de The New York Times infirmă această versiune.

Mai multe detalii, aici. 

12:50 – Vizita președintelui Comisiei Europene și a șefului diplomației UE în Kiev a fost confirmată de un purtător de cuvânt al instituției europene.

Mai multe detalii, aici.

12:00 – Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și Josep Borrell, șeful diplomației UE, ar urma să aibă o vizită în Capitala Ucrainei, susține prim-ministrul Sloveniei, citat de Kyiv Independent.

11:49 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse, potrivit datelor transmise de autoritățile ucrainene:

11:20 – Primarul Kievului, Vitali Kiltschko, a făcut un nou apel la adresa politicienilor europeni, de a opri orice legătură comercială cu Moscova.

Orice euro, orice cent pe care îl primiți din Rusia sau îl trimiteți în Rusia este pătat de sânge”, a spus Klitschko, citat de The Guardian.

11:00 – Vicepremierul Iryna Vereshchuk a anunțat că autoritățile ucrainene vor încerca să deschidă, marți, 7 coridoare umanitare pentru evacuarea civililor.

10:32 – Volodymyr Zelenskiy a transmis, în cadrul unei declarații prezentată de televiziunile ucrainene, că nu crede că o întâlnire între el și Vladimir Putin va avea loc, notează The Guardian.

10:16– Ministrul francez de Externe, Clement Beaune, a declarat că Uniunea Europeană ar urma să adopte miercuri o nouă tranșă de sancțiuni, relatează The Guardian.

9:50 – 7.189 de cetățeni ucraineni au intrat în România pe parcursul zilei de luni, în creștere cu 6,8% față de ziua precedentă, informează Poliția de Frontieră.

9:25 – Potrivit unui fost purtător de cuvânt al președintelui Zelenskiy, mai multe mame din Ucraina au început să scrie pe spatele copiilor numele și o serie de numere de telefon, pentru a-i ajuta în cazul în care se pierd sau în cazul în care părinții sunt omorâți sau răniți în timpul războiului.

9:20 – Guvernatorul regiunii Sumî susține că a găsit, în districtul Konotop, cel puțin 3 corpuri ale unor cetățeni ucraineni care ar fi fost torturați în timpul în care regiunea a fost controlată de Armata Federației Ruse, notează Kyiv Independent.

9:10 – Departamentul de Stat al SUA a trimis o echipă formată din mai mulți procurori pentru a ancheta crimele de război ale Federației Ruse.

9:00 – Peste 3.000 de persoane au fost evacuate din orașele aflate sub asediu, a declarat vicepremierul Vereshchuk. Cele mai multe dintre acestea provin din Mariupol, Berdyansk sau Zaporizhia, potrivit Kyiv Independent.

8:50 – În Bucha, o cameră de tortură ce ar fi fost folosită de Armata Federației Ruse a fost găsită într-o clădire care, înainte de invazie, găzduia un centru de tratamente pentru copii. Potrivit procurorului general, au fost descoperite 5 cadavre în subsolul clădirii, ale căror mâini păreau legate.

Sursă foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW