126 de zile de război în Ucraina / NATO a adoptat noul Concept Strategic de contracarare a amenințărilor Rusiei
Alianţa Nord-Atlantică a adoptat, la summitul de la Madrid, noul Concept Strategic, care prevede contracararea ameninţărilor generate de Federația Rusă şi de China. Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat, în deschiderea summitului trimiterea a 5.000 de trupe americane în România.
Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, s-a adresat Consiliului de Securitate al ONU, după atacul cu rachete asupra unui centru comercial din Kremenchuk, și a solicitat o anchetă pentru a dovedi că mall-ul a fost lovit de forțele ruse, cât și eliminarea Federației Ruse din calitatea de membru permanent al grupului.
„Cei care au efectuat atacul nu ar fi avut cum să nu știe că este vorba de un mall”, a insistat Zelenskiy.
Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 126 a războiului din Ucraina:
21:00 – Jucătoarea ucraineană de tenis Lesia Tsurenko a declarat că susține decizia de la Wimbledon de a interzice accesul jucătorilor ruși la turneul din acest an.
20:39 – Vladimir Putin nu și-a schimbat obiectivele politice de când a ordonat intrarea trupelor sale în Ucraina și încă ”vrea să cucerească cea mai mare parte” a țării, potrivit celui mai important oficial american din serviciile de informații.
Avril Haines, șefa serviciului național de informații al SUA, a declarat că agențiile americane de informații văd trei scenarii posibile pe termen scurt, cel mai probabil fiind un conflict mocnit în care forțele rusești obțin doar câștiguri graduale, dar nu fac niciun progres spre obiectivul lui Putin.
20:13 – Un oficial american de rang înalt, Celeste Wallander, a declarat că departamentul de apărare al SUA „sprijină pe deplin” planurile de modernizare ale Turciei, care includ modernizarea forțelor sale aeriene cu noi avioane de luptă F-16 și îmbunătățiri ale flotei mai vechi.
19:50 – Președintele american, Joe Biden, i-a mulțumit omologului său turc, Recep Tayyip Erdoğan, pentru că a renunțat la opoziția față de intrarea Finlandei și Suediei în NATO.
19:00 – Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, l-a lăudat pe omologul său turc, Recep Tayyip Erdoğan, pentru eforturile sale de a scoate cereale din Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Downing Street.
18:47 – Președintele Volodimir Zelenski a estimat costul lunar al apărării Ucrainei împotriva invaziei ruse la aproximativ 5 miliarde de dolari, notează BBC.
18:26 – Potrivit Ministerului Apărării din Ucraina, Federația Rusă a eliberat 144 de soldați, dintre care 95 de apărători de la zuina Azovstal din Mariupol.
Majoritatea soldaților eliberați sunt grav răniți. Kievul a dat la schimb un număr egal de soldați ruși.
17:50 – Numai în Bucha, ONU, prin Misiunea de Monitorizare a Drepturilor Omului, a documentat execuțiile a cel puțin 50 de civili, majoritatea bărbați, dar și femei și copii, a transmis The Kyiv Independent.
17:44 – Siria a recunoscut oficial „independența și suveranitatea Republicilor Populare Lugansk și Donețk” potrivit agenției de știri de stat SANA.
Siria este astfel a doua țară care recunoaște în mod oficial independența regiunilor separatiste, alături de Federația Rusă.
17:25 – Marea Britanie a anunțat noi sancțiuni împotriva cetăţenilor şi companiilor din Federația Rusă, notează News.ro.
Printre cei sancţionaţi se numără Vladimir Potanin, descris de Guvernul britanic drept al doilea cel mai bogat om al Rusiei, cu o avere netă estimată la aproximativ 16 miliarde de dolari, şi un „susţinător-cheie al Kremlinului”, acuzat că „acumulează avere în timp ce sprijină regimul lui Putin”.
Verişoara lui Putin, Anna Tsivileva, a fost şi ea sancţionată. În calitate de preşedinte al companiei ruse de exploatare a cărbunelui JSC Kolmar Group – sancţionată, la rândul ei, marţi, – Marea Britanie consideră că Tsivileva şi soţul ei, Sergei Tsivilev, guvernatorul regiunii Kemerovo, bogată în cărbune, au „beneficiat semnificativ” de pe urma relaţiei lor cu şeful statului.
Guvernul britanic a menționat că a sancţionat peste 1.000 de persoane şi peste 120 de companii de când Rusia a invadat Ucraina la sfârşitul lunii februarie.
17:19 – Alianţa Nord-Atlantică a adoptat, la summitul de la Madrid, noul Concept Strategic, care prevede contracararea ameninţărilor generate de Rusia şi de China, iar Finlanda şi Suedia au fost invitate oficial să devină membre NATO, a anunţat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
17:07 – Norvegia a anunțat că va dona Ucrainei trei sisteme de rachete cu lansare multiplă, conform CNN.
Și președintele american Joe Biden a anunțat recent că SUA vor furniza Ucrainei „sisteme de rachete și muniții mai avansate”, pe măsură ce războiul cu Federația Rusă continuă.
15:22 – „Acest război nu a fost inițiat de Federația Rusă doar împotriva Ucrainei. Este un război luptat pentru a câștiga dreptul de a pune condiții Europei, de a dicta cum va arăta noua ordine mondială”, le-a transmis Volodymyr Zelenskiy liderilor NATO, în cadrul unei intervenții video la Summitul de la Madrid, potrivit The Guardian.
14:30 – Papa Francisc a spus despre atacul aerian de acum două zile asupra unui centru comercial din Kremenchuk că este „ultima barbarie dintr-un șir lung”, notează The Guardian.
13:55 – Cel puțin 4.731 de civili au fost uciși în Ucraina de la începutul invaziei ruse, susține ONU, cu mențiunea că numărul victimelor poate fi mai mare, întrucât nu poate fi estimat încă în zonele unde conflictul este în desfășurare, adică Est și Sud.
13:49 – Președintele Indoneziei, Joko Widodo, a anunțat că se îndreaptă spre Kiev, unde are programată o întâlnire cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy.
13:20 – Cel puțin trei persoane au fost ucise după ce opt rachete au lovit orașul ucrainean Mykolaiv în ziua precedentă, potrivit oficialilor regionali, citați de CNN.
Oleksandr Sienkevych, primarul Mykolaivului, a spus că 114 localnici au murit din cauza atacurilor rusești de când a început invazia.
13:18 – Pierderile suferite de armata rusă de la începerea invaziei din țara vecină, potrivit părții ucrainene:
These are the indicative estimates of Russia’s combat losses as of June 29, according to the Armed Forces of Ukraine. pic.twitter.com/zNI5jSgohK
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) June 29, 2022
12:57 – Forțele ruse își concentrează eforturile pe încercuirea orașului Lysychansk, a anunțat joi dimineața Statul Major al armatei ucrainene, potrivit CNN.
Rușii încearcă, de asemenea, să se apropie de orașul Bakhmut, la aproximativ 50 de kilometri vest de Lysychansk.
12:35 – Joe Biden a anunțat, în deschiderea Summitului NATO de la Madrid, că Statele Unite ale Americii își va întări postura de descurajare din Europa, prin înființarea unei baze permanente în Polonia și prin trimiterea a 5.000 de trupe americane în România. Președintele SUA a menționat că Europa are nevoie de „NATO-lizare”, opusul a ceea ce și-a dorit Vladimir Putin.
12:20 – Şeful statului rus, Vladimir Putin, suferă într-adevăr de o gravă maladie, iar aceasta constă în lipsa de respect faţă de poporul ucrainean, a apreciat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a subliniat că de această boală suferă mulţi din anturajul liderului rus, potrivit Agerpres.
12:09 – Un înalt oficial susținut de Rusia, instalat să conducă regiunea de sud a Hersonului din Ucraina, a declarat că autoritățile de acolo se pregătesc pentru un referendum pentru aderarea la Federația Rusă, relatează CNN.
Primarul ales al orașului Herson, Ihor Kolykhaiev, a fost arestat marți, 28 iunie.
12:02 – Klaus Iohannis a declarat miercuri, înainte de reuniunea liderilor NATO de la Madrid, că România are așteptări „foarte concrete”, printre care se regăsesc creșterea trupelor staționate în țară, declararea Mării Negre drept zonă de interes strategic și catalogarea Rusiei drept „amenințarea semnificativă pentru NATO”.
11:49 – Poliția Română și Serviciul Român de Informații (SRI) au demarat verificări după ce o persoană a amenințat, de mai multe ori, că luptătorii din Ucraina vor să arunce în aer un spital din Transilvania și să omoare un medic.
11:29 – Forțele ucrainene au reușit să lovească un depozit de arme de pe teritoriul controlat de Moscova din regiunea Luhansk, notează CNN.
Forțele separatiste susținute de ruși din Luhansk au spus că Kievul a folosit sistemul de lansare multiplă HIMARS (MLRS) donat de SUA pentru a face acest lucru. Imaginile de după atac, postate de conturile afiliate rusești, au arătat rămășițele a ceea ce părea o rachetă de fabricație occidentală.
11:10 – 10.200 cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore, în scădere cu 0,14% faţă de ziua precedentă potrivit Poliției de Frontieră.
Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.761 cetăţeni ucraineni (în creștere cu 14%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.211 cetăţeni ucraineni (creștere cu 2,7 %).
De la izbucnirea războiului din țara vecină au intrat în România 1.355.094 cetățeni ucraineni.
10:00 – Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat, înainte de primele întâlniri ale liderilor NATO de la Madrid, că Alianța va adopta noul Concept Strategic, despre care a spus că reprezintă „cea mai mare consolidare a securității colective după Războiul Rece” și care va statua că Rusia reprezintă un pericol la adresa NATO.
Totodată, NATO va mai aproba un pachet de asistență pentru Ucraina, pentru a face față invaziei ruse „pentru mai mulți ani de acum înainte”, a mai precizat Stoltenberg.
Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:
- 24 februarie, 25 februarie, 26 februarie, 27 februarie, 28 februarie,1 martie, 2 martie, 3 martie
- 4 martie, 5 martie , 6 martie , 7 martie, 8 martie, 9 martie , 10 martie, 11 martie, 12 martie,
- 13 martie, 14 martie, 15 martie, 16 martie, 17 martie, 18 martie, 19 martie,20 martie, 21 martie
- 22 martie, 23 martie, 24 martie, 25 martie, 26 martie, 27 martie, 28 martie, 29 martie, 30 martie;
- 31 martie, 1 aprilie, 2 aprilie, 3 aprilie, 4 aprilie;5 aprilie; 6 aprilie; 7 aprilie; 8 aprilie, 9 aprilie;
- 10 aprilie, 11 aprilie, 12 aprilie;13 aprilie, 14 aprilie, 15 aprilie, 16 aprilie,17 aprilie,
- 18 aprilie,19 aprilie; 20 aprilie; 21 aprilie;22 aprilie; 23 aprilie; 24 aprilie,25 aprilie;
- 26 aprilie;27 aprilie; 28 aprilie; 29 aprilie;30 aprilie; 1 mai;2 mai; 3 mai;4 mai;
- 5 mai; 6 mai; 7 mai; 8 mai; 9 mai; 10 mai; 11 mai; 12 mai; 13 mai; 14 mai; 15 mai;
- 16 mai;17 mai; 18 mai;19 mai;20 mai;21 mai;22 mai; 23 mai;24 mai;25 mai; 26 mai;
- 27 mai; 28 mai; 29 mai; 30 mai; 31 mai; 1 iunie; 2 iunie; 3 iunie; 4 iunie; 5 iunie;6 iunie;
- 7 iunie; 8 iunie; 9 iunie; 10 iunie; 11 iunie;12 iunie; 13 iunie;14 iunie; 15 iunie; 16 iunie;17 iunie;
- 18 iunie; 19 iunie; 20 iunie; 21 iunie; 22 iunie; 23 iunie; 24 iunie;25 iunie;26 iunie;27 iunie;28 iunie.
Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu
Comentarii