Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Ziua 281 de război în Ucraina / 6 milioane de ucraineni nu au curent electric în prima zi de iarnă

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 1 decembrie 2022 Etichete: , , , , ,

Joi, 1 Decembrie, marchează ziua cu numărul 281 de război în țara vecină. Aproape șase milioane de ucraineni nu au electricitate în prima zi de iarnă, a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în discursul său zilnic. 

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 281 a războiului din Ucraina:

19:43 – „Am confiscat aproape 20 de miliarde de euro de la oligarhi şi persoane care sprijină Rusia şi controlăm aproximativ 300 de miliarde de euro din resursele financiare ale băncii centrale ruseşti(…)Aceşti bani trebuie să fie folosiţi pentru reconstrucţia Ucrainei”, a declarat Josep Borrell, șeful diplomației europene, în timpul reuniunii OSCE de joi, citat de Agerpres.

19:33 –  Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la un acord provizoriu pentru a seta un plafon de 60 de dolari/baril pentru petrolul importat pe mare din Federația Rusă, a transmis un diplomat european pentru Reuters. În paralel, va fi adoptat și un mecanism de ajustare pentru a menține plafonarea la cel puțin 5% sub prețul pieței.

DETALII, AICI.

18:10 – Câte 50 de soldați au fost eliberați într-un nou schimb de prizonieri între forțele ruse și ucrainene, notează CNN.

17:18 – Președintele Consiliului European, Charles Michel, a purtat o discuție de peste 3 ore cu președintele Chinei, Xi Jinping, căruia i-a transmis, printre altele, să își exercite influența asupra lui Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează The Guardian.

16:12 – Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a lansat un atac dur la adresa preşedintelui Republicii Moldova Maia Sandu, întrebând ce a făcut „cetăţeana României” pentru cetăţenii Republicii Moldova şi afirmând că Federația Rusă a ajutat întotdeauna R. Moldova, iar în schimb autorităţile de la Chişinău „propagă rusofobia la comanda curatorilor din Occident”, relatează News.ro.

Ea a mai acuzat Chişinăul de intimidarea posturilor de televiziune independente din R. Moldova care „sunt zilnic intimidate, întrucât le este interzisă transmiterea buletinelor de ştiri ruseşti”.

14:17 – Preşedintele din Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a afirmat că „Ucraina foloseşte orice pretext pentru a atrage în conflict trupele statelor membre NATO”, relatează agenţia de presă BELTA.

Potrivit lui Lukaşenko, toate organele de aplicare a legii au observat o creştere a numărului de provocări în apropierea frontierei de stat.

13:23 – Ucraina l-a demis pe inginerul şef adjunct al Centralei Nucleare Zaporojie, ocupată de ruși, acuzându-l de colaborare cu forţele Moscovei şi de trădare, a anunţat compania de energie nucleară de stat Energoatom, relatează Reuters.

Energoatom a primit informaţii potrivit cărora forţele ruse s-ar pregăti să se retragă din instalaţie, a anunţat duminică directorul companiei, Petro Kotin, însă separatiştii pro-ruşi au respins anunţul.

12:06Forțele de securitate spaniole au găsit un al treilea dispozitiv exploziv ascuns într-un colet trimis prin poștă la o bază a forțelor aeriene din Torrejón de Ardoz, în afara Madridului, conform ziarului El Mundo.

Două scrisori cu exploziv au fost găsite în urmă cu o zi, acestea fiind adresate ambasadei Ucrainei din Madrid și unui producător de arme din Zaragoza, în nordul Spaniei, a declarat poliția.

Prima a explodat provocând răni ușoare unui oficial ucrainean.

DETALII AICI

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW