Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Ziua 316 de război | Putin a cerut oprirea temporară a focului între 6 și 7 ianuarie. Reacția oficialilor de la Kiev

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 5 ianuarie 2023 Etichete: , ,

Ucraina e pe cale să primească blindate de luptă din Franța și SUA, după cum au anunțat liderii celor două țări, dar nu și tancuri. Volodimir Zelenski a spus, în discursul său zilnic, că „nu există niciun motiv rațional” pentru care Ucraina nu a fost încă aprovizionată cu tancuri occidentale. Joi, 5 ianuarie, marchează ziua cu numărul 316 de război în țara vecină.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 316 a războiului din Ucraina:

20:31 – Preşedintele american Joe Biden și-a exprimat scepticismul faţă de armistiţiul ordonat de către omologul său rus Vladimir Putin în Ucraina, de Crăciunul după rit vechi, de vineri de la prânz şi până la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, relatează CNN.

„Sunt reticent să răspund la orice spune Putin. Consider interesant acest lucru. Era pregătit să bombardeze spitale şi grădiniţe şi biserici pe 25 (n.r. – decembrie) şi de Anul Nou”, a declarat presei şeful statului american.

19:05 – „Timp de 10 luni și jumătate, agresorul a omorât și torturat oameni în țara mea, a distrus infrastructura și viețile oamenilor. Acum, agresorul vrea să celebreze Crăciunul”, a fost reacția unei foste purtătoare de cuvânt a președinției ucrainene, Iuliia Mendel.

18:45 -Mykhailo Podolyak, consilier prezidențial, a respins cererea lui Vladimir Putin de a ordona încetarea focului cu ocazia Crăciunului de rit vechi.

Ucraina nu atacă teritorii străine și nu omoară civili, doar distruge membri ai armatei ocupante care se află pe teritoriul ei. O încetare temporară a focului ar putea avea loc doar când Rusia părăsește teritoriul ocupat din Ucraina”, a transmis Podolyak, pe Twitter.

17:28 – Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, i-a cerut ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, să oprească orice confruntare militară între 6 și 7 ianuarie, zile în care este sărbătorit Crăciunul de rit vechi, notează Interfax.

Partea rusă cere părții ucrainene să înceteze la rândul ei orice atacuri în perioada menționată.

16:54 – Rusia și Belarus au intensificat exercițiile militare comune în care sunt folosite diverse arme, soldați și echipament specializat și urmează să susțină și exerciții comune cu forțele aeriene ale celor două state, a transmis ministerul bielorus al Apărării, citat de Reuters.

16:18 – Vladimir Putin a transmis în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, că Federația Rusă ar urma să intre în negocierile de pace doar dacă Ucraina acceptă „noile realități teritoriale”. Erdogan ar urma să aibă tot joi o convorbire telefonică și cu președintele ucrainean, Volodîmîr Zelenski.

Detalii, aici.

13:03Patriarhul Kirill, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, a cerut joi, 5 ianuarie, o încetare temporară a focului cu ocazia sărbătoririi Crăciunului ortodox pe rit vechi, relatează CNN.

11:32 – Produsul intern brut al Ucrainei a scăzut cu 30,4% în 2022, fiind cea mai mare scădere anuală din ultimii 30 de ani, din cauza războiului cu Rusia, după cum a declarat ministrul Economiei Iulia Svyrydenko joi dimineață.

09:10Potrivit British Forces Broadcasting Service, „Principala diferență dintre un tanc și un vehicul blindat este rolul lor pe câmpul de luptă. Un tanc este un vehicul blindat care este utilizat în mod special pentru a sparge liniile inamice.”

Un tanc este un vehicul blindat deosebit de puternic sau greu. Ucraina a cerut tancuri americane, numite tancuri Abrams, și tancuri germane Leopard.

Tancurile „nu transportă în mod obișnuit infanterie și sunt de fapt concepute pentru a lupta în luptă directă cu forțele inamice”, folosind armura pentru a se proteja, „și arma lor principală ca infracțiune”, potrivit BFBS.

09:00Președintele american Joe Biden a declarat că Washingtonul ia în considerare trimiterea vehiculelor de luptă Bradley în Ucraina, notează The Guardian.

Vehiculul blindat Bradley, care are o armă puternică, este un transportor de bază al armatei americane pe câmpurile de luptă încă de la mijlocul anilor 1980.

Cu o zi în urmă, preşedintele francez Emmanuel Macron l-a anunțat pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski că Franţa urmează să livreze Ucrainei vehicule de luptă de tip AMX-10 RC.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Sursa foto: UNIAN

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW