Sunday, February 25, 2024
Jurnalism corect


Ziua 265 a războiului din Ucraina. ONU cere Federației Ruse să acorde despăgubiri Ucrainei | Bombardamente raportate la Kiev

By Vîrban Robert , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 15 noiembrie 2022 Etichete: , , ,

În seara zilei de marți, 15 noiembrie, au loc atacuri cu rachete rusești în mai multe regiuni ale Ucrainei. Clădiri rezidențiale au fost lovite în Kiev, iar alarmele antiaeriene sună în toată țara.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a votat o rezoluţie, cu valoarea mai degrabă simbolică,  prin care cere ca Federația Rusă să fie trasă la răspundere pentru comportamentul său faţă de Ucraina, solicitând totodată ca Moscova să achite despăgubiri ţării pe care a invadat-o, relatează Reuters. China şi Iranul au votat împotrivă.

Main News a transmis cele mai importante informații din ziua 265 a războiului din Ucraina: 

19:00 – Situaţia energetică din Ucraina este „critică” în urma valului de atacuri care au afectat infrastructura energetică a ţării, a declarat adjunctul şefului biroului preşedintelui.

Operatorul reţelei naţionale de electricitate a Ucrainei, Ukrenergo, a declarat că cele mai grave pagube au fost înregistrate în regiunile nordice şi centrale ale ţării, iar în aceste zone au fost introduse întreruperi de urgenţă ale energiei electrice pentru „toate categoriile de consumatori”.

Ukrenergo a anunţat, de asemenea, întreruperi speciale de urgenţă în Kiev.

18:30 – Mai multe localități din Republica Moldova au rămas marți, 15 noiembrie, fără energie electrică din cauza atacurilor forțelor ruse asupra infrastructurii energetice din Ucraina.

DETALII AICI.

18:05 – Şeful adjunct al Biroului Preşedintelui Ucrainei Kyrylo Timoşenko a publicat un videoclip cu o clădire rezidenţială care a fost lovită de rachetele rusești.

Au fost două lovituri în total, a spus Timoșenko. Mai multe rachete au fost distruse de forțele de apărare aeriană.

18:00 – Jumătate din capitala ucraineană este în beznă, în urma atacurilor care au vizat regiuni din întreaga ţară.

17:30 – Ambasada SUA la Kiev a emis marţi o alertă de securitate prin care avertizează că există „o ameninţare sporită continuă de atacuri cu rachete pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în orașul Kiev şi în regiunea Kiev”, relatează CNN.

Ambasada SUA „îi îndeamnă pe cetăţenii americani să respecte alarmele antiaeriene, să se adăpostească în mod corespunzător, să urmeze îndrumările autorităţilor locale şi să consulte informaţii suplimentare de siguranţă despre cum să se adăpostească în cazul unui atac cu rachete”.

17:21 – „Încă o lovitură în districtul Pecersk. O clădire cu mai multe etaje”, spune primarul Kievului, Vitali Kliciko, într-o nouă postare pe Telegram.

Cartierul vizat este o zonă rezidenţială situată la nord de administraţia prezidenţială.

17:19 – „Atac asupra capitalei. Potrivit informaţiilor preliminare, două clădiri rezidenţiale au fost lovite în cartierul Pecersk. Mai multe rachete au fost doborâte de apărarea aeriană deasupra Kievului. Medicii şi salvatorii sunt la locul loviturilor”, a scris pe reţelele sociale primarul Kievului, Vitali Klitciko, conform News.ro.

15:35 – Rușii au anunțat retragerea din oraşul Nova Kahovka, situat pe malul stâng al fluviului Nipru, în apropiere de Herson, relatează AFP.

15:32 – Regionala Cluj a CFR Infrastructură a redeschis marți, 15 noiembrie, punctul feroviar de frontieră Câmpulung la Tisa, pentru reluarea circulației feroviare la granița cu Ucraina, pe relația Teresva – Câmpulung la Tisa.

DETALII AICI

14:31 – Preşedintele FIFA, Gianni Infantino, a cerut, marţi. să se respecte un armistiţiu de o lună în Ucraina, atunci când va avea loc Cupa Mondială, asigurând că sportul ar putea juca un rol unificator.

„Apelul meu către voi toţi este să luaţi în considerare o încetare temporară a focului de o lună pe durata Cupei Mondiale”, a spus el la un dineu pentru liderii G20 reuniţi pe insula indoneziană Bali, anunţă AFP.

12:51 – Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov denunţă marţi, în marja summitului G20, în Indonezia, drept ”nerealiste” condiţiile ucrainene în vederea unei deschideri a unor negocieri de pace, care să pună capăt Războiului rus în Ucraina, şi îndepărtează, pentru moment, ideea de a negocia cu Kievul, relatează AFP.

11:20 – Operatorul naţional ucrainean Ukrenergo acuză Rusia de distrugerea unei centrale electrice-cheie, la Herson, înainte de retragerea trupelor ruse din oraş şi de pe malul drept al Niprului, săptămâna trecută, relatează AFP.

10:51 – Marile economii din cadrul G20, inclusiv Rusia, constată repercusiunile negative ale războiului din Ucraina purtat de Federația Rusă, într-un proiect al unui „Comunicat comun” final, consultat marţi de AFP.

În acest „comunicat comun” se arată că „majoritatea membrilor” „condamnă ferm” acest conflict armat.

În cazul în care acest document este adoptat de către şefii de stat şi de guverne din G20, el oficializează cuvântul „război” – respins pentru moment de către Moscova, care vorbeşte despre o „operaţiune militară specială”.

În acest text, recurgerea sau ameninţarea cu recurgerea la arma nucleară este denunţată drept „inadmisibilă”.

Şefii de stat şi de guverne din cadrul G20 îndeannă în acest proiect al „comuncatului comun” la o prelungire a Acordului de la Istanbul privind exportul cerealelor ucrainene, care expiră vineri.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW