Sunday, February 25, 2024
Jurnalism corect


11 luni de război în țara vecină / Ucraina așteaptă tancurile Leopard II

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 24 ianuarie 2023 Etichete: , , ,

„Chestiunea livrării de tancuri Leopard II către Ucraina se află în faza finală, mai rămâne de făcut ultima <<jumătate de pas>>”, a declarat ministrul Afacerilor Externe ucrainean, Dmytro Kuleba. Grupul german de apărare Rheinmetall ar putea livra Ucrainei 139 de tancuri de luptă Leopard dacă este necesar, potrivit unui purtător de cuvânt al companiei. Se împlinesc 335 de zile de război în Ucraina.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 335 a războiului din Ucraina: 

20:51 – Cancelarul german Olaf Scholz a decis să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina şi să permită şi altor ţări, precum Polonia, să facă acelaşi lucru, în timp ce SUA ar putea furniza tancuri Abrams, a relatat marţi revista Der Spiegel, citată de Reuters.

DETALII AICI

20:20 – O eroare de pilotaj cauzată de ceața densă a fost cauza accidentului de elicopter în care și-au pierdut viața ministrul ucrainean de interne, Denis Monastirski, prim-adjunctul său și un secretar de stat al instituției, arată concluziile preliminare ale anchetei, citate de Strana.ua.

DETALII AICI

19:07 – Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a participat marți, 24 ianuarie, la a doua reuniune a miniștrilor de Externe din formatul G7+, unde a pledat pentru creșterea ajutorului acordat Ucrainei, potrivit unui comunicat transmis de MAE.

DETALII AICI.

18:41 – 12 țări s-ar fi arătat disponibile să trimită 100 de tancuri Leopard II Ucrainei în momentul în care Germania va aproba acest lucru, a transmis ABC News, citând un oficial ucrainean rămas anonim.

18:27 -Adjunctul șefului Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitry Medvedev, a transmis că Federația Rusă are „suficiente arme, de toate tipurile”, în timpul unei vizite la o fabrică de mitraliere Kalashnikov din Rusia, notează TASS.

17:35 – Administrația Biden ia în calcul să furnizeze Ucrainei tancuri de luptă Abrams, pe fondul indeciziei Germaniei de a livra țării afectate de invazia rusă tancuri Leopard II, iar o decizie în acest sens ar urma să fie luată pe parcursul săptămânii, relatează Wall Street Journal.

În acest caz, ar exista un acord în baza căruia Guvernul de la Berlin ar urma, totuși, să livreze mai puține tancuri Leopard II în Ucraina, dar să și aprobe cererile Poloniei de a ajuta Ucraina cu același tip de tanc fabricat în Germania.

DETALII AICI.

17:02 – Doi influenţi deputaţi de la Moscova reacţionează cu ameninţări la ideea că Republica Moldova ar putea adera la NATO, după ce şi un senator rus a făcut același lucru cu o zi înainte, relatează News.ro.

DETALII AICI

16:43 – Oficialii americani și occidentali îndeamnă Ucraina să-și mute atenția de la lupta pentru orașul Bahmut, care durează de luni de zile, și să acorde prioritate unei potențiale ofensive în sud, folosind un stil diferit de luptă în care să profite de miliardele de dolari din noul echipament militar aprobat recent de aliații occidentali, notează CNN.

15:23 – Berlinul a transmis că va examina și va lua o decizie cu privire la cererea Poloniei de a trimite 14 tancuri Leopard 2 în Ucraina, „cu urgența necesară”.

Între timp, Polonia a anunțat că va cere UE compensații pentru costul tancurilor Leopard 2 pe care dorește să le trimită Ucrainei.

13:15 – Doi miniștri adjuncți au demisionat din Ministerul pentru Dezvoltarea Municipalităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii, pe fondul demiterii ministrului Vasyl Lozinskyi.

Într-o singură zi, consilierul prezidențial Kyrylo Timoșenko și ministrul adjunct al Apărării Vyacheslav Shapovalov și-au dat demisia, iar un adjunct din biroul procurorului general a fost demis. Există rapoarte că cinci guvernatori regionali din Dnipropetrovsk, Zaporizhzhya, Kiev, Sumi și Herson au fost demiși, mai notează The Guardian.

11:58 – Presa ucraineană raportează că există o întrerupere de curent de urgență în regiunea Lviv după depășirea limitelor de consum.

11:48 – Germania a primit marți cererea oficială a Poloniei de a exporta tancurile Leopard de proveniență germană în Ucraina, a declarat ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, citat de The Guardian.

11:33 – Serviciul de stat de urgență al Ucrainei a transmis că de la începutul invaziei ruse a efectuat 78.124 de vizite „pentru a a elimina consecințele bombardamentelor”, în care au fost stinse 13.794 de incendii și au fost salvate 3.880 de persoane.

10:41Ministrul adjunct al Apărării, Shapovalov, a demisionat, invocând „acuzații media” de corupție. 

Postul de știri ucrainean ZN.UA a raportat pe 21 ianuarie că Ministerul Apărării achiziționează alimente pentru militari la suprapreț. 

Conform The Kyiv Independent, articolul se referă la un contract de 13,16 miliarde de grivne (circa 1,6 milioane de lei) semnat pe 23 decembrie pentru livrări de alimente soldaților ucraineni staționați în regiunile Poltava, Sumi, Kiev, Jytomyr, Cernihiv și Cherkasy.

DETALII AICI.

10:34 – Procurorul general adjunct al Ucrainei, Oleksiy Symonenko, a fost revocat din funcție. Conform Reuters, în declarația prin care a anunțat înlăturarea nu a dat niciun motiv pentru decizie, dar a spus că a fost „conform propriei dorințe”.

În urmă cu o zi, președintele Ucrainei a mai spus că pe parcursul acestei săptămâni va anunța o serie de „decizii cheie” prin care să întărească lupta anti-corupție din țară, după ce ministrului pentru Dezvoltarea Municipalităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii a fost arestat pentru că a luat mită peste 400.000 de dolari pentru a achiziționa generatoare de curent.

09:47 – Președintele adjunct al biroului prezidențial al Ucrainei, Kyrylo Timosenko, a declarat că i-a cerut președintelui Volodimir Zelenski în urmă cu o zi să-l elibereze de atribuții. Zelenski a semnat marți demisia, notează The Guardian.

09:43 – Grupul german de apărare Rheinmetall ar putea livra Ucrainei 139 de tancuri de luptă Leopard dacă este necesar, a declarat un purtător de cuvânt al companiei grupului de media RND.

Germania este supusă unei presiuni intense din partea Ucrainei și a NATO pentru a permite trimite Kievului tancurile Leopard 2 de fabricație germană pentru apărarea împotriva invaziei Rusiei.

Rheinmetall ar putea livra 29 de tancuri Leopard 2A4 până în aprilie/mai și alte 22 de același model la sfârșitul lui 2023 sau începutul lui 2024, a spus purtătorul de cuvânt, conform The Guardian.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Sursa foto: Kyiv Independent / Twitter

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW