Monday, March 4, 2024
Jurnalism corect


Ziua 220 de război / Rusia a blocat prin veto o rezoluţie ONU care condamna anexarea Ucrainei

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 1 octombrie 2022

Sâmbătă, 1 octombrie, ziua 220 de război în Ucraina. Federația Rusă a blocat prin veto o rezoluție a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU), introdusă de Statele Unite și Albania, care condamna anexarea proclamată de către Moscova a patru teritorii ucrainene. 

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat cu o zi în urmă anexarea regiunilor ucrainene Herson, Zaporojie, Doneţk şi Luhansk. El a semnat decretul de anexare ilegală la ora 15:00, după care a susținut un discurs în care a afirmat că, astfel, există patru noi regiuni ale Federației Ruse.

China, Franța, Federația Rusă, SUA și Marea Britanie sunt cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 220 a războiului din Ucraina: 

18:00 – Trupele ruse s-au retras din orașul strategic Lyman din estul Ucrainei „din cauza riscului de a fi încercuite” și s-au mutat la „frontiere mai avantajoase”, a declarat Ministerul Apărării al Rusiei, via Telegram.

13:00O patrulă rusă l-a reținut pe directorul general al centralei nucleare Zaporojie, Ilia Muraşov, relatează Reuters

Directorul centralei nucleare a fost reținut în drumul său de la Zaporojie spre orașul Enerhodar, în jurul orei locale 16.00 vineri, 30 septembrie, a transmis printr-un comunicat de presă șeful Energoatom, companie de stat. 

11:09 – Turcia „respinge„ anexarea noilor teritorii ucrainene de către Federația Rusă, aşa cum a refuzat să recunoască şi anexarea Peninsulei Crimeea, a indicat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe, notează AFP.

11:00 – Ucraina a încercuit forțele ruse din jurul unui bastion care este esențial pentru Moscova, în orașul Lyman, într-o operațiune care este încă în desfășurare, conform The Guardian.

Forțele ruse de la Lyman au totalizat aproximativ 5.000 până la 5.500 de soldați, dar numărul trupelor încercuite poate să fi scăzut din cauza victimelor și a unor soldați care încercau să iasă din încercuire, potrivit unui purtător de cuvânt al forțelor estice ale Ucrainei.

09:00Federația Rusă a blocat prin veto o rezoluție a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (ONU), notează Reuters

Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a prezentat rezoluția care a cerut statelor membre să nu recunoască niciun statut modificat al Ucrainei și a obligat Rusia să-și retragă trupele. Oficialul american a argumentat în camera consiliului că încercarea de anexare a teritoriului unei națiuni suverane încalcă principiile fondatoare ale Națiunilor Unite.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, care a ridicat mâna pentru a da singurul vot împotriva rezoluției, a argumentat că regiunile, unde Moscova a ocupat teritoriu, au ales să facă parte din Federația Rusă. Liderii de la Kiev și occidentali au denunțat referendumurile.

08:00 – Adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, a reclamat seara trecută „referendumurile trucate” în urma cărora patru regiuni ale Ucrainei au fost anexate ilegal de către Rusia, el făcând comparaţia dintre referendumurile organizate în cele patru regiuni cu referendumul militar organizat în România în noiembrie 1986. „În acest moment nu avem informaţii care să indice o schimbare a posturii nucleare a Rusiei”, mai anunţă NATO, subliniind că războiul continuă inclusiv prin acţiuni de tip hibrid, notează News.ro.

DETALII AICI.

Informații transmise LIVE din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW