Thursday, May 23, 2024
Jurnalism corect


47 de zile de război | Rușii pregătesc o ofensivă în est. Zelenski dă asigurări că Ucraina este pregătită

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 11 aprilie 2022

A fost a 47-a zi de război în Ucraina. Rusia a continuat să pregătească ofensivă în estul țării. Liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, a anunţat că forţele sale au cucerit în întregime zona portuară a oraşului strategic Mariupol, în sud-estul Ucrainei, asediat de peste o lună. Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, și Vladimir Putin s-au întâlnit la vila președintelui Rusiei, din Novo-Ogaryovo, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Main News a transmis LIVE cele mai importante momente din a 47-a zi de război în Ucraina:

19:17 – Comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean, a anunţat, luni, că cele mai mari 21 de companii aeriene ruseşti, printre care Aeroflot, au primit interdicţie de a intra în spaţiul european. Măsura vine în contextul în care Rusia „a confiscat” 515 avioane închiriate din străinătate în valoare de aproximativ 10 miliarde de dolari.

Mai multe detalii, aici.

19:05 – Liderul separatiştilor proruşi din Doneţk, Denis Puşilin, a anunţat luni că forţele sale au cucerit în întregime zona portuară a oraşului strategic Mariupol, în sud-estul Ucrainei, asediat de peste o lună, notează News.ro.

18:53 – Prim-ministrul Lituaniei, Ingrida Simonyte, a vizitat, luni, Borodyanka, o localitate aflată la 40 de kilometri de Kiev.

18:43 – Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, și Vladimir Putin s-au întâlnit, luni, la vila președintelui Rusiei, din Novo-Ogaryovo, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov.

Nu a fost o vizită prietenoasă(…)Cel mai important mesaj pe care i l-am transmis lui Vladimir Putin(…)a fost că acest război trebuie să ajungă la final, pentru că, într-un război, niciuna dintre părțile implicate nu au de câștigat”, potrivit unui comunicat publicat de Cancelarul Austriei, la finalul vizitei, citat de APA.

Mai multe detalii, aici.

17:43 – Primarul orașului Harkiv, Igor Terekhov, a precizat că atacurile lansate de Federația Rusă în timpul invaziei au distrus peste 1,6 mii de clădiri înalte din oraș.

Totodată, 11 poduri și 800 de kilometri de drumuri au fost distruse în regiunea Harkiv, potrivit Babel.ua.

17:36 – Peste 33 de mii de persoane din Mariupol ar fi fost deportate în Federația Rusă și Donetsk, potrivit datelor furnizate de avocatul ucrainean al poporului, Lyudmila Denisova, citate de Babel.ua.

17:34 – Un purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean al Apărării, Alexander Motuzyanyk, a declarat că Federația Rusă este pe punctul să finalizeze pregătirile pentru lansarea unui atac asupra regiunii Donbas, notează Babel.ua.

17:28 – România cere Curții Penale Internaționale să investigheze imediat crimele de război și cele împotriva umanității, comise în teritoriile ucrainene controlate de Federația Rusă pe durata invaziei, a declarat luni, 11 aprilie, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

Mai multe detalii, aici.

17:01 – Rusia susține că a distrus mai multe sisteme de apărare aeriană în Ucraina în weekend, relatează Associated Press.

16:55 – Întâlnirea dintre cancelarul austriac Karl Nehammer și președintele rus Vladimir Putin este în curs de desfășurare la Moscova, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Nehammer, Etienne Berchtold, pentru CNN.

16:50 – Producătorul german de armament Rheinmetall este gata să trimită tancuri în Ucraina dacă guvernul german aprobă transferul. Rheinmetall poate trimite până la 50 de tancuri vechi Leopard 1 în Ucraina, a precizat directorul general al companiei. Germania folosește modelul Leopard 2, conform Kyiv Independent.

16:43 – Italia a confiscat proprietăți în valoare de aproximativ 105 milioane de euro deținute de fostul pilot rus de Formula 1 Nikita Dmitrievich Mazepin și de tatăl său oligarh, relatează Reuters, citând două surse din poliție.

Operațiunea ar fi vizat o vilă – cunoscută sub numele de Rocky Ram – din nordul Sardiniei. Mazepin – care a fost concediat în martie de echipa de Formula 1 Haas, deținută de SUA – a fost inclus pe o listă de sancțiuni a UE, împreună cu tatăl său, Dmitri, pe care jurnalul oficial al Uniunii Europene l-a descris ca fiind un membru al cercului apropiat al lui Putin.

16:40 -Ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkachenko, a precizat că forțele ruse au distrus aproximativ 166 de situri culturale în timpul invaziei, notează Kyiv Independent.

16:38 – Terminalul feroviar din Kramatorsk a rămas închis, iar evacuările de civili din Slovyansk, oraș din apropiere, continuă, în timp ce curățenia și reparațiile continuă în urma atacului cu rachete rusești de vineri, potrivit primarului orașului, Oleksandr Honcharenko.

„În comparație cu vineri, orașul este destul de calm astăzi. Ieri ni s-a permis să mergem la gară pentru a începe să facem curățenie după teribila tragedie. Din păcate, evacuarea din gara Kramatorsk nu are loc astăzi. Nu există niciun acord cu privire la deschiderea gării, deoarece Ukrzaliznytsia [compania feroviară de stat ucraineană] trebuie să efectueze unele lucrări de reparații”, a menționat edilul ucrainean.

16:25 – Nouă șoferi care lucrau pentru „Help People”, un grup de voluntari ucraineni care transportă alimente și medicamente pentru cei nevoiași și ajută la evacuările civililor, au fost reținuți de armata rusă și sunt în continuare dați dispăruți, a declarat un oficial al grupului pentru CNN.

În total, 10 șoferi de microbuze au condus în regiunea Donbas pentru a ajuta la evacuarea civililor din orașul asediat Mariupol. Soldații ruși i-au oprit și au încercat să îi convingă să conducă autobuzele în Rusia. Când șoferii au refuzat, au fost luați prizonieri, a declarat Alex Voronin, șeful organizației neguvernamentale.

Voronin a precizat că a pierdut contactul cu aproape toți șoferii, cu excepția unuia.

„Toți au făcut evacuări în direcția Mariupol-Zaporizhzhia, au fost trimiși în călătorii la date diferite – 26, 27 și 31 martie. Comunicarea cu ei s-a întrerupt a doua zi după plecare. Potrivit persoanelor pe care au reușit să le evacueze, militarii ruși au luat de la șoferi vehiculele cu oameni din Mariupol, persoanele evacuate au fost duse în satul Nikolske, iar șoferii înșiși au fost luați pentru identificare. Unii dintre ei sunt reținuți în centre de detenție preventivă din Donețk”, a declarat acesta.

16:17 – Forțele ucrainene au transmis, luni, că se pregătesc pentru „ultima bătălie” de apărare a orașului port Mariupol, întrucât soldații nu mai au muniție. Mariupol, oraș situat în sudul Ucrainei, este asediat de la începutul invaziei Federației Ruse.

Într-o postare pe Facebook, brigada 36 de marină a forțelor armate ucrainene a precizat că „astăzi va fi, probabil, ultima bătălie, deoarece muniția noastră se termină”.

După ce a apărat portul timp de 47 de zile și a făcut „tot ce a fost posibil și imposibil” pentru a păstra controlul asupra orașului, pușcașii marini au declarat că sunt încercuiți de armata rusă, adăugând: „Pentru unii dintre noi acest lucru înseamnă moarte, pentru alții captivitate”.

16:05 – Moscova nu își va întrerupe operațiunea militară din Ucraina înainte de următoarea rundă de negocieri pentru pace și încetarea focului, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, luni.

Într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat, Lavrov a declarat că Vladimir Putin a ordonat ca acțiunile militare să fie suspendate doar în timpul primei runde de discuții între negociatorii ruși și ucraineni.

Poziția Moscovei s-a schimbat de atunci, a spus el. Lavrov a adăugat că nu vede niciun motiv pentru a nu continua discuțiile cu Ucraina, dar a insistat că Moscova nu își va opri operațiunea militară atunci când cele două delegații se vor întâlni din nou.

„După ce ne-am convins că ucrainenii nu au de gând să ne acorde reciprocitate, s-a luat decizia ca, în timpul următoarelor runde de negocieri, să nu se facă nicio pauză atât timp cât nu se ajunge la un acord final”, a subliniat Lavrov.

15:40 – Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a anunțat luni că „aproape jumătate din țară” trebuie să fie deminată.

Până la 300.000 de kilometri pătrați trebuie să fie examinați și, eventual, deminați, potrivit lui Oleh Bondar, reprezentant al Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență.

15:12 – Croația a expulzat 24 de angajați ai Ambasadei Federației Ruse, notează Interfax.

15:05 – Kremlinul a avertizat luni că extinderea NATO nu va aduce mai multă stabilitate în Europa, în contextul informațiilor potrivit cărora Finlanda și Suedia și-au schimbat retorica și ar putea cere, în următoarea perioadă, să devină membre NATO.

„Aceasta nu este o alianță care asigură pacea și stabilitatea, iar extinderea în continuare a alianței, desigur, nu va duce la mai multă stabilitate pe continentul european”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de CNN.

14:57 – Ministrul ceh al afacerilor externe, Jan Lipavsky, a declarat luni că liderii trebuie să depună „orice fel de efort care să ducă cel puțin la o oarecare relaxare a situației” din Ucraina.

Vorbind înaintea reuniunii miniștrilor de externe ai UE de la Luxemburg, Lipavsky a declarat că „unele coridoare umanitare” îi vor ajuta pe ucraineni, dar a adăugat că, „pe de altă parte, nu trebuie să fim naivi”. „Putin este autorul acestei crime de război oribile și al acestor atrocități și ar trebui să fie pedepsit pentru asta”.

14:44 – Separatiștii pro-ruși din Tiraspol au respins acuzațiile Kievului, după ce oficialii ucraineni au avertizat că trupele rusești ar putea desfășura „acțiuni de provocare” în Transnistria, potrivit Unimedia.info. DETALII AICI.

14:40 – Un grup de jandarmi francezi a sosit la la Lviv pentru a investiga, alături de polițiștii ucraineni, crimele de război comise în localitățile din regiunea Kiev.

14:35 – Forțele armate germane (Bundeswehr) pregătesc primul zbor de evacuare a civililor ucraineni răniți de la începutul invaziei rusești, a declarat luni un purtător de cuvânt pentru CNN. Un avion special Airbus A310 MedEvac al Forțelor Aeriene a plecat luni de la aerodromul militar din Köln-Wahn spre orașul Rzeszow, în sud-estul Poloniei, la aproximativ 90 km de granița cu Ucraina.

Avionul va aduce copii și adulți în Germania pentru tratament, a confirmat Bundeswehr.

14:28 – Săptămânile de bombardamente rusești neîncetate au făcut „zeci de mii de morți” în orașul portuar Mariupol, a declarat luni președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-un discurs video adresat parlamentului sud-coreean.

„[Mariupol] a fost blocat de trupele rusești de la 1 martie. Era un oraș de jumătate de milion de locuitori. O jumătate de milion de oameni. Ocupanții l-au blocat și nu au permis nici măcar să fie aduse alimente și apă acolo. Au încercat să-l captureze în cel mai brutal mod – pur și simplu să distrugă totul în oraș. Mariupol este distrus. Sunt zeci de mii de morți. Dar chiar și așa, rușii nu opresc ofensiva”, le-a transmis președintele Ucrainei parlamentarilor sud-coreeni.

14:19 – Ministrul irlandez de Externe, Simon Coveney, a declarat, luni, că Uniunea Europeană cheltuie sute de milioane de euro pentru importul de petrol din Rusia, „ceea ce contribuie cu siguranță la finanțarea acestui război”. „Trebuie să tăiem această finanțare. Cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a subliniat acesta, citat de Reuters.

14:07 – Liderul cecen Ramzan Kadîrov a declarat, luni, că va avea loc o ofensivă a forțelor rusești nu doar asupra orașului Mariupol, ci și asupra capitalei Kiev și a altor orașe ucrainene.

13:48 – Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut arme în discursul său susținut în parlamentul din Coreea de Sud, pentru a ajuta la apărarea țării sale împotriva Rusiei. De menționat este că Ministerul Apărării din Coreea de Sud a refuzat anterior această cerere.

„Ucraina are nevoie de sprijin pentru armata sa, inclusiv avioane și tancuri. Coreea de Sud poate ajuta Ucraina. Coreea de Sud are diverse sisteme de apărare care ar putea apăra în fața tancurilor, navelor și rachetelor rusești. Am fi recunoscători dacă Coreea de Sud ne-ar putea ajuta să luptăm împotriva Rusiei. Dacă Ucraina poate avea aceste arme, ele nu numai că vor salva viețile oamenilor obișnuiți, dar vor salva și Ucraina”, a afirmat liderul de la Kiev.

13:39 – Banca Mondială a avertizat că economia Ucrainei va scădea la jumătate în acest an din cauza invaziei rusești. Anna Bjerde, vicepreședinte al Băncii Mondiale pentru regiunea Europa și Asia Centrală, a declarat că „amploarea crizei umanitare declanșate de război este uluitoare. Invazia rusă dă o lovitură masivă economiei ucrainene și a provocat pagube enorme infrastructurii”, citată de CNN.

13:24 – Decizia Federației Ruse de a invada Ucraina poate duce la schimbări în ceea ce privește componența Alianței Nord-Atlantice, întrucât Finlanda și Suedia și-au schimbat retorica și ar putea cere, în următoarea perioadă, să devină membre NATO.

Mai multe detalii, aici.

13:00 – Armata rusă forțează copiii să se întoarcă la școlile din orașul ocupat Volnovakha. Ombudsmanul Lyudmyla Denisova, citat de Kyiv Independent, a declarat că este probabil ca forțele rusești să folosească elevii ca scuturi umane pentru a complica eliberarea acestui oraș din regiunea Donețk.

12:46 – Separatiștii pro-ruși din Donetsk au transmis că vor intensifica ofensiva în Estul Ucrainei.

Operațiunea va fi intensificată. Cu cât întârziem mai mult, cu atât populația civilă are de suferit, fiind ținută ostatică în această situație”, a spus Denis Pishilin, șeful așa-zisei republici independente Donetsk, citat de The Guardian.

12:37 – Agenția de știri Ukrinform anunță că luni a fost deschis un pod care face legătura între suburbii și capitala Ucrainei, Kiev. Podul de 245 de metri care leagă Irpin, Bucha, Hostomel și Vorzel, localități eliberate, de Kiev, va fi folosit pentru a livra ajutoare umanitare și materiale de construcții, potrivit sursei citate.

12:29 – Forțele Armate Ucrainene avertizează că trupele rusești ar putea desfășura „acțiuni de provocare” în Transnistria. DETALII AICI.

12:14 – Uniunea Europeană „discută deja un al șaselea pachet de sancțiuni, în efortul de crește presiunea asupra Rusiei pentru a înceta războiul”, a declarat luni ministrul danez de externe, Jeppe Kofod. „Din partea daneză, vom fi dispuși să mergem cât de departe putem pentru a găsi un consens în privința sancțiunilor, inclusiv în ceea ce privește energia”, a declarat el luni, 11 aprilie, reporterilor la sosirea la o reuniune a miniștrilor de externe din UE la Luxemburg.

11:57 – Volodymyr Zelenskiy a vorbit, luni, în Parlamentul Coreei de Sud, unde a transmis că forțele ruse se regrupează pentru a lansa ofensiva asupra Estului Ucrainei.

Liderul de la Kiev a mai menționat că 300 de spitale au fost distruse în timpul invaziei.

11:55 – Regiunea Harkiv a fost bombardată de 66 de ori în ultimele 24 de ore și 11 persoane au fost ucise, a declarat guvernatorul regiunii Harkiv, Oleh Synehubov.

Potrivit acestuia, forțele ruse au folosit artilerie, mortiere și MLRS pentru a ataca cartiere rezidențiale. 11 persoane au fost ucise, inclusiv un copil, iar alte 14 au fost rănite.

11:52 – Adoptarea unor sancţiuni suplimentare de către Uniunea Europeană împotriva Rusiei este o opţiune, a afirmat luni Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe ai statelor membre, la Luxemburg, transmite Reuters.

11:48 – Forţele armate ruse au distrus sisteme de rachete antiaeriene S-300 care i-au fost livrate Ucrainei de o ţară europeană, a anunţat luni Ministerul Apărării rus, citat de Agerpres. De asemenea, 25 de militari ucraineni au fost ucişi în atac, a mai transmis Ministerul Apărării din Rusia.

În schimb, oficialii din Slovacia și cei ucraineni neagă informațiile lansate de Ministerul Apărării rus.

11:36 – Potrivit celui mai recent raport realizat de serviciile secrete britanice, luptele pentru Mariupol se intensifică. Britanicii avertizează în raport că forțele rusești ar putea folosi muniții cu fosfor în Mariupol, în condițiile în care au fost deja folosite astfel de arme în Donetsk.

CITEȘTE ȘI Kremlinul neagă că folosește bombe cu fosfor în războiul din Ucraina

11:20 – Guvernatorul oblastului Luhansk, Serhiy Haidai, a afirmat, luni, că forțele ucrainene au distrus depozitul de muniții al Rusiei din regiune, situat în apropierea orașului Novoaidar, ocupat de Rusia. Potrivit guvernatorului, instalația a fost în flăcări timp de 2,5 ore.

11:07 – O gară din estul Ucrainei a fost ținta bombardamentelor rusești, a declarat luni președintele companiei feroviare de stat din Ucraina, Oleksandr Kamyshin, fără a oferi însă o locație exactă.

„Noaptea trecută, o altă stație de cale ferată din estul Ucrainei a fost bombardată de trupele rusești. Rușii continuă să lovească, vizând infrastructura feroviară. Nu există victime nici în rândul civililor, nici în rândul lucrătorilor feroviari”, a precizat Oleksandr Kamyshin pe Telegram. Cinci locomotive au fost avariate, precum și mai multe șine și linii electrice.

10:55 – Ofensiva Rusiei în estul regiunii Donbas a început deja, a declarat luni, 11 aprilie, un oficial ucrainean de rang înalt, avertizând că Rusia continuă să acumuleze forțe în zonă.

Vadym Denysenko, consilier al ministrului ucrainean de interne, a declarat că „din punctul meu de vedere, această mare ofensivă (în estul Ucrainei) a început deja”.

Oficiali ucraineni și occidentali au declarat în ultimele zile că au observat mișcări ale trupelor rusești în Donbas, în urma unor eșecuri majore ale Moscovei în încercarea de a cuceri Kievul.

10:42 – Noua Zeelandă va trimite, miercuri, în Europa o echipă care să ajute Ucraina. Este vorba despre 50 de persoane care vor călători cu un avion de transport C-130H Hercules. Echipa se va afla în misiune timp de 2 luni și se va deplasa în toată Europa, transportând echipamente și provizii către centrele de distribuție pentru Ucraina, dar nu va intra în țara în sine, potrivit guvernului.

Prim-ministrul Jacinda Ardern a declarat că Noua Zeelandă „vrea să ajute armata ucraineană să respingă o invazie brutală a Rusiei, deoarece pacea în regiunea Europei este esențială pentru stabilitatea globală”.

Noua Zeelandă contribuie, de asemenea, cu 8,8 milioane de dolari ca sprijin suplimentar pentru a ajuta Ucraina să achiziționeze echipamente pentru armata sa prin intermediul Regatului Unit.

10:19 – 183 de copii au fost uciși în Ucraina, iar peste 342 au fost răniți, a transmis luni, 11 aprilie, procuratura din Ucraina.

10:02 – Șeful Administrației militare regionale din Kiev, Oleksandr Pavliuk, a declarat luni, 11 aprilie, că forțele ruse au lăsat multe „surprize” în urma retragerii, referindu-se la mine care fuseseră amplasate drept capcane, relatează Ukrinform. Aproximativ 11.000 astfel de mine au fost neutralizate în regiunea eliberată a Kievului.

09:50 – 19.500 de soldați ruși au murit de la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina, potrivit unui bilanț transmis de forșele armate ale Ucrainei. Totodată, soldații ucraineni au reușit să distrugă 154 de avioane, 137 de elicoptere și 725 de tancuri, între alte echipamente militare. Situația detaliată:

09:41 – Regruparea forțelor militare rusești va exacerba o situație deja gravă pentru civilii blocați în zonele de luptă din estul Ucrainei, subliniază un deputat ucrainean.

Maria Mezentseva, membră a parlamentului ucrainean, a declarat pentru CNN că prezența rusă în apropiere de Harkiv – aproape de granița cu Rusia – împreună cu dificultățile pe care le întâmpină deja organizațiile umanitare pentru a-i ajuta pe cei care fug din calea războiului – „reprezintă o amenințare umanitară suplimentară pentru orașele mici situate lângă Harkiv, la care nu putem ajunge”.

Accesul către orașele din afara Harkivului este blocat, a spus ea, și a cerut Rusiei să deschidă mai multe coridoare umanitare.

09:28 – Poliția de Frontieră a transmis luni dimineață, 11 aprilie, că în ultimele 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră au intrat în România 85.530 de persoane, dintre care 7.915 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 21 % faţă de ziua precedentă).

„Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.878 cetăţeni ucraineni (în scădere cu 16 %), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.391 cetăţeni ucraineni (scădere cu 43%). De la declanşarea acestei crize, până la data de 10.04.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 677.004 cetăţeni ucraineni”, potrivit sursei citate.

09:12 – Google anunţă că a închis canalul oficial al camerei inferioare a Parlamentului de Moscova, Duma de Stat. Motivul invocat este violarea condiţiilor de utilizare ale serviciului, relatează News.ro.

09:00 – Bilanțul morților în urma atacului de vineri asupra gării din Kramatorsk a crescut la 57.

08:44 – Cancelarul austriac Karl Nehammer se va deplasa astăzi în Rusia pentru a se întâlni cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

08:30 – Personalul de la centrala nucleară de la Cernobîl a lucrat prin rotație pentru prima dată în ultimele trei săptămâni, după cum a anunțat duminică instituția de supraveghere nucleară a ONU, citând autoritățile ucrainene.

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a declarat că este doar a doua oară când personalul este schimbat de la începutul invaziei.

Schimbarea turelor a fost importantă „pentru securitate și funcționarea în siguranță a (centralei de la Cernobîl), care a fost controlată de militarii ruși timp de cinci săptămâni, până când aceștia s-au retras la 31 martie”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi.

08:17 – Miniştrii de externe ai ţărilor din Uniunea Europeană vor analiza luni, 11 aprilie, în Luxemburg, al şaselea pachet de sancţiuni contra Moscovei.

08:00 – În timpul unui discurs susținut duminică seară, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avertizat că Rusia va lansa o ofensivă la scară largă în est, dar a subliniat că Ucraina este pregătită. Totodată, el a acuzat conducerea rusă că minte și încearcă să arunce vina pentru război asupra Kievului.

„Au distrus viețile a milioane de oameni. Au început un război la scară largă și se comportă ca și cum noi am fi de vină pentru asta”, a spus acesta.

Foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW