Monday, December 11, 2023
Jurnalism corect


84 de zile de război în Ucraina / Peste 7.000 de civili, victime ale agresiunii militare. Forțele ruse susțin că 900 de soldați ucraineni din Mariupol s-au predat

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 18 mai 2022

Miercuri, 18 mai, se împlinesc 84 de zile de când Vladimir Putin a anunțat invazia Ucrainei. Peste 7.000 de civili au căzut victime războiului, susțin datele publicate de ONU. Luptele continuă în regiunile Mykolaiv și Herson, iar analizele Ministerului britanic al Apărării arată că armata rusă ar avea probleme serioase de logistică. Primul proces al unui soldat rus acuzat de crime de război continuă în Kiev, în timp ce Curtea Penală Internațională a trimis o echipă de 42 de anchetatori pentru a investiga atrocitățile comise în timpul agresiunii militare.

Potrivit datelor ONU, peste 3.752 de civili au fost uciși în timpul războiului, iar cel puțin 4.062 de cetățeni ucraineni au fost răniți.

Main News a transmis LIVE cele mai importante evenimente din a 84-a zi de război în Ucraina:

21:32 – Statele Unite şi-au redeschis, miercuri, Ambasada la Kiev, care era închisă de la jumătatea lunii februarie, în contextul invaziei militare ruse, a anunţat secretarul de Stat american, Antony Blinken.

21:08 – Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, a purtat convorbiri telefonice cu omologii săi din Suedia şi Finlanda, precum şi cu cei din Germania, Statele Unite şi Marea Britanie cu privire la cererile de aderare la NATO, printre alte subiecte, relatează CNN.

20:22 – Forțele armate ucrainene afirmă că au recucerit o altă așezare – Dementiivka – din regiunea Harkov, în timp ce trupele continuă contraatacurile în zonă. De asemenea, acestea au raportat lupte grele în regiunea Luhansk, unde forțele rusești continuă încercările de a distruge apărarea ucraineană.

19:57 – Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a semnalat miercuri că oficialii americani vor pune probabil capăt unei reduceri a sancțiunilor occidentale care a permis Rusiei să continue să facă plăți pentru datoria sa și să evite o incapacitate de plată.

O astfel de măsură ar bloca efectiv Rusia de la plata deținătorilor de obligațiuni din SUA, crescând astfel riscul de incapacitate de plată. Rusia nu a mai intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe de la revoluția bolșevică de acum mai bine de un secol.

19:15 – Dacă Suedia va adera la NATO, această țară va face alianța „mai bună în a ne apăra”, a declarat secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în timpul discursului de deschidere înaintea unei întâlniri bilaterale cu ministrul suedez al apărării, Peter Hultqvist, care a avut loc miercuri la Pentagon.

„Capacitățile dumneavoastră sunt moderne, actuale și semnificative, iar aderarea dumneavoastră la alianță ne va face pe toți să ne apărăm mai bine. Și, bineînțeles, acest lucru este deosebit de important în acest moment crucial. Statele Unite susțin cu tărie cererea Suediei de aderare la NATO”, a spus Austin, în contextul în care războiul din Ucraina continuă.

Austin a mulțumit Suediei pentru ajutorul acordat în susținerea Ucrainei în ultimele două luni și jumătate de război.

18:58 – Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat, miercuri, că invazia Rusiei în Ucraina „a adăugat încă 40 de milioane de oameni la cei care se confruntă cu insecuritatea alimentară”.

„Exista o condiție preexistentă, ca să spunem așa, când vine vorba de insecuritatea alimentară în multe locuri. Aceasta a fost exacerbată în mod dramatic de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, adăugând încă 40 de milioane de persoane celor care se află în risc de foamete/ nesiguranță alimentară”, a declarat Blinken înainte de o întâlnire cu ministrul pakistanez de externe Bhutto Zardari.

18:36 – Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat în fața parlamentarilor partidului său de la Ankara că se așteaptă ca țările membre NATO să „înțeleagă” problemele de securitate ale Turciei în legătură cu cererile Finlandei și Suediei de a adera la alianță.

„Ne așteptăm ca aliații noștri să înțeleagă, să respecte și să ne sprijine. Avem o sensibilitate, trebuie să ne protejăm granițele împotriva terorismului. Niciunul dintre aliații noștri nu a arătat respect față de această sensibilitate, așa cum ne așteptam” a declarat el.

Erdogan a declarat săptămâna trecută că nu vede „pozitiv” cererile de aderare la NATO ale Suediei și Finlandei și că nu le va susține dacă acestea sancționează Turcia.

18:11 – Rusia susţine că este aproape de a introduce în dotarea armatei sale un laser de mare putere pentru a doborî drone şi aparate uşoare de zbor, relatează dpa.

17:30 – Aproximativ 1.288 de cadavre ale civililor au fost găsite în regiunea Kiev de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în luna februarie, a declarat un şef al Poliţiei, citat de BBC.

16:45 – Comisia Europeană a anunțat oficial un nou pachet de asistență pentru Ucraina, în valoare de 9 miliarde de euro, notează publicația Euromaidan.

16:40 – Consilierul președintelui ucrainean Zelenskiy, Mykhailo Podolyak, a comentat dorințele liderilor pro-ruși din Donetsk, potrivit cărora orașul Mariupol ar urma să devină o stațiune turistică.

Zeci de mii (n.r. de civili) uciși. Sute de mii (n.r. de civili) care și-au pierdut casele. Vreți să stați la soare, pe plaja? Serviciile secrete ucrainene vor organiza un tur fierbinte pentru toată lumea”, a scris Podolyak, pe Twitter.

16:24 – Vadim Shishimarin, primul soldat rus judecat pentru crime de război comise în timpul invaziei în Ucraina, a pledat „vinovat” la termenul de miercuri, 18 mai, notează CNN și Reuters.

DETALII AICI.

15:54 – Federația Rusă a anunțat că a expulzat 85 de diplomați italieni, francezi și spanioli, ca răspuns la deciziile similare luate de cele trei țări occidentale, relatează Reuters.

15:17 – Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, continuă să se opună aderării Suediei și Finlandei la NATO, până când cele două țări vor accepta cererile Ankarei de a extrăda „teroriștii” care ar fi adăpostiți de cele două țări nordice, relatează Reuters.

DETALII AICI.

14:58 – Pentru a 8-a zi la rând, numărul persoanelor care s-au întors în Ucraina este mai mare decât al celor care au părăsit țara afectată de război, notează publicația Pravda.

Miercuri, 37.000 de persoane, dintre care 33.000 de ucraineni, au intrat în Ucraina, în timp ce 31.000 de persoane au părăsit țara.

14:30 – Serviciile secrete ucrainene susțin că mai multe unități din brigăzile armatei ruse trimise în Ucraina refuză să lupte și că, în schimb, aceștia ar fi trimiși în cele mai grele zone ale frontului, în loc să se întoarcă în Rusia, notează Kyiv Independent.

13:58 – Pavlo Kirilenko, guvernatorul regiunii Donetsk, a acuzat forțele ruse că au folosit bombe ilegale cu fosfor în atacul asupra unei școli din regiune.

Acesta susține că persoanele care se aflau înăuntru au reușit să scape înainte ca școala să fie arsă din temelii.


12:59 – Finlanda și Suedia au depus miercuri, 18 mai, cererile formale pentru aderarea la Alianța Nord-Atlantică, relatează Reuters. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că este un moment istoric și a menționat că obiecțiile Turciei pot fi depășite.

DETALII AICI.

12:25 – O persoană a murit și trei copii au fost răniți în urma unui atac asupra unei localități din regiunea Donetsk, notează Kyiv Independent.


11:22 – Ministerul rus al Apărării susține că 694 de luptători ucraineni care apărau orașul Mariupol din fabrica Azovstal s-au predat în ultimele 24 de ore, citat de The Guardian. 51 dintre aceștia au fost duși la spital, potrivit autorităților ruse.

Alți 270 de soldați ucraineni au fost uciși în timpul atacurilor din noaptea de marți spre miercuri.

Începând de luni, peste 900 de militari ucraineni s-au predat, potrivit oficialilor ruși.

11:00 – Ministerul rus al Apărării susține că i s-au cerut informații din partea unui comitet de investigații din Federația Rusă în legătură cu „acțiuni ilegale ale forțelor ucrainene legate de folosirea civililor pentru atingerea obiectivelor militare”, susține The Guardian.

10:30 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse pe parcursul invaziei, potrivit datelor furnizate de autoritățile ucrainene:

9:50 – Două depozite de muniție din regiunea Herson, ce aparțineau de forțele ruse, au fost distruse în atacurile Armatei Ucrainei.

9:40 – Curtea Penală Internațională a trimis o echipă de 42 de anchetatori în Ucraina pentru a investiga crimele de război ce ar fi fost comise de Armata Rusiei, notează Kyiv Independent.

9:35 – Organizația Mondială a Sănătății a înregistrat 226 de atacuri asupra infrastructurii de sănătate din Ucraina.

9:30 – Procesul în care Vadim Shishimarin este acuzat de crime de război și crimă cu premeditare continuă miercuri, notează The Guardian.

DETALII AICI.

9:20 – Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a anunțat că în Pokrovsk va fi organizată evacuarea civililor, cu un tren care va duce până în regiunea de Vest, în Lviv.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 
Sursă foto: INQUAM Photos / Florin Cornel

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW