Monday, December 11, 2023
Jurnalism corect


Ziua 236 de război în Ucraina / Rusia a lansat un nou atac în Kiev

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 17 octombrie 2022 Etichete: , , , , , , ,

Cartierul central al Kievului, Shevchenkivskyi, a fost atacat cu drone pentru a doua oară într-o săptămână, la primele ore ale dimineții și la puțin timp după ora locală 08:00, când mulți cetățeni se îndreptau către școală sau serviciu, relatează Reuters. Luni, 17 octombrie, este ziua 236 a războiului din Ucraina. 

Primarul Vitali Klitshchko a spus că mai multe clădiri rezidențiale au fost avariate. În atacurile de săptămâna trecută asupra Kievului, de pe 10 octombrie, 19 persoane au fost ucise și peste 100 au fost rănite. 

Dronele kamikaze au explodat la 1 – 1,5 kilometri distanță de Ambasada României la Kiev, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, citat de News.ro.

„În această dimineaţă am fost în strânsă legătură cu Ambasada României la Kiev, unele dintre lovituri au lovit la o distanţă apropiată de 1 – 1,5 kilometri de sediul ambasadei noastre, dar tot personalul este bine, iar noi urmărim cu mare atenţie evoluţia evenimentelor. Aceste lovituri reprezintă încălcări flagrante ale dreptului internaţional umanitar, care interzice cu desăvârşire orice atac împotriva ţintelor civile şi împotriva civililor”, a afirmat Aurescu.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 236 a războiului din Ucraina

20:35 – Până la 9.000 de soldați ruși și 170 de tancuri vor ajunge în Belarus, potrivit Ministerului bielorus al Apărării.

19:58 – Un avion militar Su-34 s-a prăbușit în regiunea Krasnodar, din Federația Rusă, potrivit unui anunț al Ministerului rus al Apărării, citat de Interfax.

19:30 – Miniștrii de Externe din Uniunea Europeană, reuniți în Luxemburg la Consiliul Afaceri Externe (CAE), au aprobat misiunea prin care statele UE vor antrena soldați ucraineni și au decis să acorde noi ajutoare financiare țării afectată de invazia rusă.

DETALII AICI.

19:20 – Cel puțin 4 persoane au fost ucise în urma atacului aerian de luni asupra Capitalei Kiev, notează Kyiv Independent.

17:30 – „Ținta este distrugerea infrastructurii ucrainene, să lase oamenii să înghețe, fără electricitate. Nu este un război împotriva militarilor, este un război pentru distrugerea ucrainenilor”, a spus Vitali Klitschko, primarul Kievului.

15:37 – În timp ce miniștrii de Externe din Uniunea Europeană caută dovezi prin care să lege Iranul de dronele kamikaze folosite de Federația Rusă în atacurile aeriene asupra orașelor din Ucraina, fostul președinte al Federației Ruse, Dmitry Medvedev, a amenințat că Rusia va rupe legăturile diplomatice cu Israel dacă va furniza echipament militar Kievului.

DETALII AICI.

15:03 – Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a declarat înaintea începerii reuniunii miniştrilor afacerilor externe ai statelor membre ale Uniunii Europene – Consiliul Afaceri Externe (CAE), care se desfăşoară la Luxemburg, că va reitera condamnarea de către România a recentei escaladări de către Rusia a conflictului din Ucraina, în special prin atacurile cu rachete de lunea trecută, dar şi de astăzi, în centrul Kievului, relatează News.ro.

12:15 – Ucraina cere excluderea Federației Ruse din Grupul celor 20 (G20), în urma atacurilor cu drone asupra capitalei Kiev.

„Cei care dau ordine pentru atacarea infrastructurii critice, pentru a-i lăsa pe cetățeni să înghețe şi care organizează mobilizarea generală pentru a acoperi linia frontului cu cadavre nu se pot aşeza la aceeaşi masă cu liderii G20. Rusia trebuie să fie exclusă”, a cerut într-un mesaj postat pe Twitter un consilier al președinției ucrainene, Mihailo Podoliak.

11:35 –  Iranul a declarat că nu a furnizat Federația Ruse drone pe care să le folosească în Ucraina.

„Știrile publicate despre Iranul care furnizează Rusiei drone au ambiții politice și sunt vehiculate de surse occidentale. Nu am furnizat armament niciunei părți a țărilor aflate în război”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Iranului, Nasser Kanaani, în timpul unei conferințe de presă săptămânală, citat de Reuters. 

SUA și Aliații susțin că Iranul va furniza și rachete sol-sol Federației Ruse, pe lângă drone kamikaze, pentru a fi folosite asupra orașelor și trupelor ucrainene.

DETALII AICI.

10:24Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a răspuns printr-un mesaj atacurilor din această dimineață.

„Toată noaptea și toată dimineața, inamicul terorizează populația civilă. Dronele și rachetele Kamikaze atacă toată Ucraina. O clădire rezidențială a fost lovită în Kiev.

Inamicul ne poate ataca orașele, dar nu ne va putea distruge. Ocupanții vor primi doar pedepse corecte și condamnarea generațiilor viitoare. Și vom obține victoria”, a scris Zelenski pe Telegram. 

09:36Serhai Haidai, guvernatorul Ucrainei de Luhansk, a transmis pe Telegram că „rușii șterg așezările eliberate de pe fața pământului cu tancuri, artilerie și foc antiaerien”, conform The Guardian

El a mai spus că „ocupanții plasează cuburi de beton și sapă tranșee în întreaga regiune Luhansk – se pregătesc pentru o apărare lungă”.

Luhansk este una dintre regiunile ocupate ale Ucrainei pe care Rusia a pretins că le-a anexat, în ciuda faptului că nu controlează pe deplin teritoriul de acolo.

09:00 – Atacurile continuă și în Harkov, potrivit guvernatorului regiunii, Oleh Synyehubov, care a transmis pe Telegram că o persoană a murit și două au fost rănite în urma loviturilor din regiune în ultimele 24 de ore.

Informații transmise LIVE din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Inquam Photos / Virgil Simionescu

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW