Monday, December 11, 2023
Jurnalism corect


Ziua 149 a războiului din Ucraina | Federația Rusă ar fi folosit 55-60% din armele sale de înaltă precizie – Serviciul de Informații al Armatei Ucrainei

By Vîrban Robert , in Republica Moldova Stirile zilei , at 22 iulie 2022

Forțele armate ale Federației Ruse își continuă ofensiva terestră, însă ritmul nu este cu mult diferit față de cel din timpul pauzei operaționale, remarcă analiștii Institute for the Study of War. Totodată, potrivit Serviciul de Informații al Armatei Ucrainei (GUR), Armata rusă ar fi utilizat deja 55-60% dintre rachetele sale de înaltă precizie, cum sunt sistemele Kh-101, Kh-555, Iskander și Kalibr.

Main News a transmis cele mai importante informații din ziua 149 a războiului din Ucraina:

21:49 – Statele Unite au anunţat vineri o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 270 milioane de dolari, inclusiv patru noi sisteme de artilerie de precizie Himars, informează France Presse.

21:00 – Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a declarat că o încetare a focului cu Rusia fără revendicarea terenurilor pierdute nu ar face decât să prelungească războiul.

20:32 – Criza cerealelor rezultată în urma unei blocade de durată a exporturilor din porturile ucrainene ar trebui să acționeze ca un „semnal de alarmă” pentru ca Africa să devină autonomă în producția de cereale și îngrășăminte, a declarat vineri președintele sud-african Cyril Ramaphosa.

19:50 – Josep Borrell, responsabilul UE pentru afaceri externe și politica de securitate, și-a exprimat speranța că acordul privind cerealele – semnat astăzi de Ucraina și Rusia, fiind susținut de ONU – va fi pus în aplicare rapid.

19:31 – Boris Johnson a vorbit vineri cu Volodymyr Zelenskiy, președintele Ucrainei, și i-a dat asigurări că sprijinul MArii Britanii față de țara invadată de Rusia nu va înceta, indiferent cine va fi noul premier britanic.

19:05 – Ministrul britanic de externe și candidat la postul de prim-ministru, Liz Truss, a lăudat acordul care deblochează exporturile de cereale din Marea Neagră dintre Ucraina și Rusia ca fiind „un pas pozitiv pentru securitatea alimentară globală”.

18:23 – Rusia a furat oțel în valoare de 600 de milioane de dolari din uzinele și porturile din Ucraina, potrivit șefului celei mai mari companii siderurgice din Ucraina, Metinvest, citat de BBC.

18:11 – Banca centrală a Rusiei va extinde restricțiile privind retragerile de numerar în valută pentru rușii care au în total aproximativ 85 de miliarde de dolari în conturile lor bancare, a declarat vineri guvernatorul Elvira Nabiullina.

17:48 – Ucraina și Rusia au semnat un acord susținut de ONU pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate din Marea Neagră, evitând astfel amenințarea unei crize alimentare globale catastrofale, relatează The Guardian.

DETALII, AICI.

17:10 – Guvernul de la Varşovia a criticat dur atitudinea Germaniei, acuzând Berlinul că şi-a încălcat angajamentul de a furniza rapid vehicule militare Poloniei în schimbul tancurilor poloneze oferite Ucrainei, în timp ce Guvernul german invocă ameninţările Rusiei cu oprirea gazelor.

16:52 – Consilierul prezidenţial ucrainean, Mihailo Podoliak, a declarat, vineri, că Ucraina nu va semna niciun document cu Rusia ca parte a acordului privind exportul de cereale, însă Kievul şi Moscova vor semna în schimb acorduri paralele privind exporturile de cereale cu ONU, relatează The Guardian.

15:29 – Italia va continua să trimită armament Ucrainei şi să sprijine Kievul în războiul său împotriva Rusiei dacă blocul conservator va câştiga viitoarele alegeri naţionale, a declarat Giorgia Meloni, şefa celui mai popular partid din alianţă, Fraţii Italiei (”Brothers of Italy”), relatează Reuters.

14:20 – Federația Rusă a extins lista de „state străine neprietenoase”, adăugând Grecia, Danemarca, Slovenia, Croaţia şi Slovacia, se arată într-un decret semnat de premierul Mihail Mişustin şi publicat pe site-ul oficial, relatează CNN.

13:48 – Consiliul UE a impus măsuri restrictive care vizează 54 de persoane şi 10 entităţi, inclusiv banca Sberbank, ca răspuns la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, relatează CNN.

DETALII AICI

12:56 – Google urmează să fie interzis în regiunea separatistă Doneţk din Ucraina pentru că a promovat „terorismul şi violenţa împotriva tuturor ruşilor şi, în special, a populaţiei din Donbas”, a declarat liderul separatist Denis Puşilin, relatează The Guardian.

10:11 – Poliţia de Frontieră anunţă că 11.511 cetăţeni ucraineni au intrat joi în România, în scădere cu 4,5% faţă de ziua precedentă.

Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 21.07.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 1.647.690 cetăţeni ucraineni.

10:02 – Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, într-un nou discurs, că primul rezultat real al vizitei soţiei sale Olena în SUA este reprezentat de un proiect de rezoluţie prezentat de câţiva senatori americani cu privire la recunoaşterea ca genocid a acţiunilor Rusiei în Ucraina.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursa foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW