Wednesday, November 29, 2023
Jurnalism corect


Ziua 317 de război | Zelenski respinge propunerea de armistițiu a Federației Ruse. Sirenele anti-aeriene răsună în toată țara

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 6 ianuarie 2023 Etichete: , ,

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins propunerea de armistițiu a Federației Ruse cu ocazia Crăciunului pe rit vechi (6-7 ianuarie). Liderul de la Kiev a spus, în discursul său zilnic, că propunerea de armistițiu venită de la Moscova e un pretext pentru a opri avansurile forțelor ucrainene pe câmpul de luptă. Zelenski a mai subliniat că războiul se va încheia numai când soldații ruși vor părăsi țara. 

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 317 a războiului din Ucraina:

19:52 – Puterea rusă depune eforturi, de câteva săptămâni, să dea o dimensiune religioasă şi sacră ofensivei ruse în Ucraina – de la „operaţiune militară specială” la „război sfânt”, o retorică ce creează disensiuni până în sânul Bisericii Ortodoxe, relatează AFP.

18:24 – Josep Borrell, șeful diplomației europene, a transmis că ordinul dat de Putin pentru încetarea focului în zilele de 6 și 7 ianuarie „nu este credibil” și că ar reprezenta o încercare a Moscovei de a-și regrupa trupele, potrivit unei declarații citate de The Guardian.

18:00 – Premierul ucrainean Denys Smyhal le-a transmis cetățenilor că trebuie să fie pregătiți pentru viitoare pene de curent, în condițiile în care armata rusă pregătește noi atacuri cu rachetă asupra infrastructurii civile a Ucrainei, notează Kyiv Independent.

16:10 – Germania va trimite aproximativ 40 de vehicule blindate Marder în Ucraina înainte de sfârșitul primului trimestru al anului, potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, citat de The Guardian.

14:07 – În ciuda armistițiului propus de forțele ruse, bombardamentele au continuat în mai multe regiuni ucrainene, potrivit presei de la Kiev. Este vorba de Donetsk, Herson sau Chernihiv.

În paralel, presa de stat rusă acuză partea ucraineană că a bombardat Donetsk, iar oficialii ucraineni susțin că armata rusă ar pregăti atacuri asupra bisericilor în care este ținută slujba de Crăciun pe rit vechi.

„Rusia intenționează să lanseze atacuri teroriste în biserici”, a spus viceprim-ministrul Ucrainei, Iryna Vereshchuk, fără a furniza dovezi, îndemnând cetățenii să fie atenți, notează The Guardian

13:45 – Sirenele antiaeriene răsună în toată Ucraina, în ciuda propunerii de armistițiu lansată de Vladimir Putin.

12:47 – Prim-ministrul japonez Fumio Kishida, care tocmai și-a asumat rolul rotativ de ldier al economiilor Grupului celor Șapte (G7), i-a spus președintelui ucrainean Volodomyr Zelenskiy că ia în considerare să viziteze Kievul, potrivit The Guardian.

11:09 – Anunțul lui Putin conform căruia forțele ruse vor înceta focul timp de 36 de ore cu ocazia Crăciunului pe rit vechi, pe 7 ianuarie, este probabil o operațiune de informare menită să afecteze reputația Ucrainei, potrivit Institute for the Study of War (ISW).

09:22 – Forțele ruse au atacat peste noapte Nikopol, conform guvernatorului regiunii, Valentyn Reznichenko.

09:00 – Fondatorul grupului de mercenari Wagner, Yevgeny Prigozhin, este interesat să preia controlul minelor de sare și gips din apropierea orașului ucrainean Bahmut, potrivit unui oficial de la Casa Albă, citat de The Guardian. Wagner a jucat un rol cheie în ofensiva rusă din Bahmut.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Sursa foto: Președinția Ucrainei

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW