Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


338 de zile de război în Ucraina / Zelenski cere noi sancțiuni și mai multe arme

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 27 ianuarie 2023

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut, în discursul său de noapte din urma celui mai nou atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, ca aliații să furnizeze țării sale mai multe arme și să aplice noi sancțiuni Federației Ruse.

„Această agresiune rusă poate și ar trebui oprită doar cu arme adecvate. Statul terorist nu va înțelege altceva. Arme pe câmpul de luptă. Arme care să ne protejeze cerul”, a spus liderul de la Kiev, citat de The Guardian

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 338 a războiului din Ucraina:

20:26 – Ungaria se va opune şi îşi va exercita dreptul de veto în cazul oricăror sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei ce ar afecta energia nucleară, a declarat vineri premierul Viktor Orban la postul public de radio, relatează Reuters.

DETALII AICI

19:55 – Două dintre cele 70 de rachete lansate joi de Rusia spre Ucraina au fost rachete hipersonice de tip Kinjal, au declarat Forţele Aeriene ucrainene, care cer Occidentului să le furnizeze sisteme avansate de apărare aeriană capabile să le doboare, relatează CNN.

18:43 – Serviciul de informații al Estoniei estimează că Federația Rusă ar mai fi capabilă să lanseze atacuri masive asupra Ucrainei timp de 9 luni, având în depozite aproximativ 1.250 de rachete de înaltă precizie produse înainte de 24 februarie, notează Kyiv Independent.

18:00 – Uniunea Europeană a prelungit sancțiunile economice impuse Federației Ruse cu încă 6 luni.

17:00 – Belgia, prin vocea prim-ministrului Alexander De Croo, a anunțat că va trimite Ucrainei cel mai mare pachet de asistență militară acordat vreodată de statul belgian unei alte țări, în valoare de 93 de milioane de euro, potrivit unei declarații citate de The Guardian.

Pachetul va include rachete sol-aer, armament anti-tanc, grenade și muniție.

16:30 – Armata Ucrainei susține că a ucis 109 de soldați ruși și a rănit alți 188 într-o singură zi, în timpul unor lupte care s-au desfășurat în zona satului Vuhledar din regiunea Donetsk, potrivit unor informații citate de The Guardian.

15:40 – Polonia a anunțat că va trimite alte 60 de tancuri Ucrainei, pe lângă cele 14 tancuri Leopard II pe care le-a promis deja.

13:46 – Vineri, de Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, Volodîmîr Zelenski și Vladimir Putin au transmis în paralel două mesaje.

Zelenski a transmis că „indiferența și ura sunt singurele două capabile să creeze răul” și că națiunile trebuie să învingă „indiferența pentru a fi mai puțin spațiu pentru ură în lume”.

Putin, în schimb, a continuat să acuze ucrainenii că ar fi „neo-naziști” și că soldații ruși luptă „într-un mod curajos” împotriva „răului”.

13:38 – În regiunile ucrainene anexate ilegal și parțial de Federația Rusă, Donetsk, Lugansk, Zaporojie și Herson, apropiații Kremlinului ar urma să ordone ca fusul orar să fie sincronizat cu cel de la Moscova, în loc de Kiev, relatează Tass.

Concret, cele patru regiuni funcționau după fusul orar UTC +2 (ca cel al Bucureștiului), în timp ce Moscova funcționează după fusul orar UTC+1.

13:35 – Șeful agenției ONU pentru refugiați, Filippo Grandi, susține că Federația Rusă „violează principiile fundamentale ale protecției copilului” în timpul invaziei ruse în Ucraina, prin acordarea pașapoartelor rusești pentru copii ucraineni din regiunile ocupate de trupele ruse și punerea lor spre adopție, potrivit unui interviu acordat Reuters.

13:12 – Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care a vizitat Ucraina săptămâna trecută, a declarat că monitorii AIEA au raportat joi explozii puternice în apropierea Centralei Nucleare Zaporojie, și au reînnoit apelurile pentru o zonă de securitate în jurul centralei.

11:07 – Pierderile suferite de armata Federației ruse de la începutul invaziei din Ucraina, potrivit părții ucrainene:

10:55 – Japonia a anunțat sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, interzicând exportul de bunuri strategice cheie și înghețând activele a zeci de persoane, notează CNN.

10:48 – Numărul ucrainenilor care au intrat în România începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict) a trecut de 3,4 milioane, conform datelor Poliţiei de Frontieră.

09:50 – Rusia trimite mai multe întăriri pentru a bloca avansurile ucrainene, spune Oleskandr Musiyenko, șeful Centrului de Cercetare Militară și Strategică al Ucrainei.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Sursa foto: Președinția Ucrainei

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW