Sunday, December 3, 2023
Jurnalism corect


192 de zile de război în Ucraina / Oficialii britanici: Contraofensiva ucraineană a reprezentat „o surpriză tactică” pentru Federația Rusă

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 3 septembrie 2022

Contraofensiva ucraineană în Sud a reprezentat „o surpriză tactică” pentru Federația Rusă, iar oficialii ruși încearcă, în aceste momente, să lanseze „narative false” pentru a încerca să „schimbe realitatea din teren”, profitând de dorința Armatei Ucrainene de a nu furniza multe informații pe subiect, se arată în analizele Ministerului britanic al Apărării și a Institute for the Study of War (ISW). Forțele ruse ar fi comis peste 31.500 de crime de război pe parcursul invaziei, arată Parchetul General al Ucrainei. Este a 192-a zi a invaziei ruse în țara vecină.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 192 a războiului din Ucraina:

19:30 – Presa ucraineană susține că, în urma atacurilor aeriene, au fost lovite mai multe vehicule militare ale armatei ruse în regiunea Herson.

18:28 – 5 explozii ar fi fost auzite în apropierea unei piste din Melitopol, potrivit presei ucrainene.

18:00 – Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că este nevoie de o prezență permanentă a Agenției Internaționale pentru Energia Atomică la Centrala Nucleară Zaporojie, potrivit Kyiv Independent.

17:04 – 6 milioane de cetățeni ucraineni au trecut granița cu Polonia de la debutul invaziei ruse în Ucraina, notează Ukrinform.

15:39 – Un copil a fost ucis și alți 2 civili au fost răniți în urma unui atac al Federației Ruse asupra orașului Mykolaiv, potrivit Ukrinform.

15:00 – Forțele aeriene ale Ucrainei au distrus un elicopter și o dronă în regiunea Donetsk, notează Ukrinform.

14:40 – „Federația Rusă va face orice pentru a apăra interesele rusofililor din Republica Moldova”, iar „orice acțiune îndreptată împotriva trupelor ruse din Transnistria va fi un atac direct la adresa Rusiei”, sunt amenințările lansate de șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, pe măsură ce Ucraina „a luat prin surprindere” forțele ruse și a lansat contraofensiva în regiunea Herson.

Main News a stat de vorbă cu fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, generalul în rezervă Virgil Bălăceanu, și cu expertul în securitate Hari Bucur Marcu.

DETALII AICI.

13:07 – Sâmbătă au loc funeraliile ultimului lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov. Autoritățile le-au permis cetățenilor să-l conducă pe ultimul drum pe fostul președinte apreciat de Occident, dar fără să aibă parte de onoruri de stat, notează Reuters.

Deși nici Vladimir Putin și nici alt lider occidental nu vor participa la înmormântarea lui Gorbaciov, singurul oficial european prezent la Moscova va fi premierul Ungariei, Viktor Orban.

DETALII AICI.

12:47 -Șeful armatei ucrainene susține că, între 31 și 2 septembrie, dronele Bayraktar au distrus echipament rusesc în valoare de 26,5 milioane de dolari. Au fost distruse 8 tancuri T-72, un vehicul blindat și mai multe obuziere, potrivit lui Valery Zaluzhnyi, citat de Kyiv Independent.

12:45 – Ministerul britanic al Apărării arată că avansul Ucrainei în Herson a reprezentat „o surpriză tactică” pentru Federația Rusă. Comandanții ruși vor avea de luat o serie de decizii cheie în următoarele zile, ce vor presupune alegerea regiunii în care trebuie să trimită forțe, ținând cont că luptele continuă în Donbas și Harkiv, mai arată oficialii britanici.

12:40 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

12:35 -Regiunea Dnipropetrovs a fost atacată cu rachete și artilierie grea pe parcursul nopții de 3 septembrie, notează Kyiv Independent.

12:30 – Forțele aeriene ale Federației Ruse au dus peste 40 de lupte pe 2 septembrie. Au fost distruse mai multe puncte de control și depozite de muniție ale Federației Ruse, arată Armata Ucraineană.

12:25 – Peste 31.500 de crime de război ar fi fost comise de forțele ruse de la debutul invaziei în Ucraina, arată Parchetul General.

12:10 – Oficialii ruși, propagandiștii și bloggerii lansează „narative false” despre contraofensiva ucraineană în Sud, pe fondul „liniștii” ce vine din partea conducerii militare ucrainene, notează Institute for the Study of War.

Contraofensiva nu va fi rezolvată peste noapte sau în câteva zile”, iar declarațiile rușilor reprezintă o încercare deliberată de a eclipsa realitatea, mai arată ISW.

12:00 – Contraofensiva ucraineană în Sud continuă, după ce în ziua precedentă ar fi fost uciși peste 100 de soldați ruși și au fost distruse mai multe echipamente militare, potrivit forțelor ucrainene.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW