Saturday, June 15, 2024
Jurnalism corect


Ziua 238 de război în Ucraina / Rusia anunță că va începe bătălia pentru Herson

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 19 octombrie 2022

Miercuri, 19 octombrie, ziua 238 de război în țara vecină. Așa-zisul guvernator rus al regiunii Herson, Kirill Stremousov, a avertizat că „bătălia pentru Herson va începe în viitorul foarte apropiat”. Mai mulți cetățeni au fost evacuați din regiune în ultimele două săptămâni.

Amintim că Herson, Zaporojie, Doneţk şi Luhansk au fost anexate de Federația Rusă în urma unor referendumuri nerecunoscute la nivel internațional.

Atacurile Federației Ruse cu drone sinucigașe în Ucraina au tăiat aprovizionarea cu energie electrică și apă pentru sute de mii de cetățeni.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că din 10 octombrie, 30% din centralele Ucrainei au fost distruse, provocând pene de curent masive în întreaga țară. Detalii aici

Main News transmite LIVE cele mai importante informații din ziua 238 a războiului din Ucraina

20:40 – Politico susține că Administrația Biden ia măsuri în așa fel încât să evite o întâlnire directă între Vladimir Putin și Joe Biden la Summitul G20 din Indonezia.

19:19 – O rachetă lansată de Federația Rusă a lovit centrala electrică din regiunea Ivano-Frankvisk, notează Kyiv Independent.

18:30 – Autoritățile ucrainene își propun să creeze stații electrice mobile, după ce atacurile aeriene ruse au lovit infrastructura energetică a țării, a declarat Volodîmîr Zelenski.

16:00 – Ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a respins categoric ipoteza potrivit căreia Israelul va trimite armament în Ucraina, pe fondul discuțiilor legate de implicarea Iranului în războiul declanșat de Vladimir Putin. În paralel, un sondaj citat de presa israeliană arată că majoritatea cetățenilor sunt în favoarea livrării de armament.

DETALII AICI.

15:29 – Iranul va fi sancționat de Uniunea Europeană pentru livrarea dronelor kamikaze, folosite de Federația Rusă în atacurile aeriene asupra infrastructurii critice a orașelor ucrainene, potrivit unor diplomați ai Uniunii Europene.

DETALII AICI.

15:22 – Mai multe explozii au fost auzite în Kiev în jurul prânzului. Ambasadorul Marii Britanii în Ucraina, Melinda Simmons, a declarat că exploziile sunt probabil sistemul de apărare antiaeriană ucrainean în acțiune.

15:02Vladimir Putin a anunțat introducerea legii marțiale în regiunile ucrainene anexate de Federația Rusă.

DETALII AICI.

14:27 – Atacurile Federației Ruse asupra infrastructurii energetice critice din Ucraina sunt „acte de teroare pură” care echivalează cu crime de război, a declarat șefa Comisiei Europene.

Atacurile Rusiei împotriva infrastructurii civile, în special a energiei electrice, sunt crime de război.

Debranșarea bărbaților, femeilor, copiilor dela apă, electricitate și încălzire odată cu venirea iernii – acestea sunt acte de teroare pură. Și trebuie să le numim așa”, a scris von der Leyen pe Twitter.

13:38 – Liderul instalat de ruși al regiunii ucrainene ocupate Herson a declarat în această dimineață că autoritățile intenționează să evacueze 50-60.000 de oameni în următoarele șase zile, pe fondul presiunii crescânde din partea unei contraofensive ucrainene, conform The Guardian.

Guvernatorul Vladimir Saldo a declarat că autoritățile mută civili pe malul stâng al râului Nipro pentru a menține oamenii în siguranță și pentru a permite armatei „să acționeze cu hotărâre”.

13:00 – Forțele ucrainene au doborât peste noapte 13 drone „kamikaze” peste Mykolaiv, potrivit guvernatorului regiunii, Vitaliy Kim.

11:55 – Centrala nucleară Zaporojie a fost atacată peste noapte, a transmis guvernatorului regional, Oleksandr Starukh, citat de The Guardian. Nu s-au înregistrat victime.

11:35 – Iranul ar fi trimis formatori în Peninsula ucraineană Crimeea, anexată de Federația Rusă în 2014, cu scopul de a forma militari ruşi în pilotarea dronelor livrate de către Teheran Rusiei, acuză oficiali americani, conform News.ro.

Drone iraniene kamikaze de tip Shahed-136 şi drone iraniene de tip Mohajer-6 au fost folosite în atacuri ruse în Ucraina în ultimele săptămâni. Aceste drone au fost vopsite şi redenumite, arată fragmente de drone recuperate de pe teren, mai scrie sursa citată.

09:00 – Centrala nucleară ucraineană Zaporojie a restabilit conexiunea la ultima linie electrică de 750 kilovolţi care mai funcţiona, după ce aceasta a fost pierdută pentru a treia oară în zece zile, a declarat directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Mariano Grossi. Acesta şi-a exprimat „profunda îngrijorare” cu privire la recentele reţineri a doi membri ai personalului centralei nucleare din Zaporojie, notează News.ro.

Potrivit documentului, „întreruperile repetate arată cât de precară este în continuare situaţia securităţii şi siguranţei nucleare la cea mai mare centrală nucleară din Europa în timpul actualului conflict militar din Ucraina”.

Forțele ruse i-au răpit marți, 18 octombrie, pe Oleh Kostiukov, șeful serviciului IT la Centrala nucleară Zaporojie, și pe Oleh Osheka, director general adjunct, conform The Kyiv Independent. Momentan nu se cunoaște nimic despre locul în care se află sau modul în care sunt tratați.

Informații transmise LIVE din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW