Wednesday, November 29, 2023
Jurnalism corect


Ziua 147 a războiului din Ucraina | Federația Rusă plănuiește anexarea unor teritorii ale Ucrainei, pe modelul Crimeea

By Redactia , in Politic Război în Ucraina Stirile zilei , at 20 iulie 2022

Federația Rusă plănuiește anexarea ilegală a mai multor teritorii ale Ucrainei, după scenariul pe care l-a folosit cu peninsula Crimeea în anul 2014, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby, citat de CNN. Confruntat cu temerile liderilor occidentali legate posibila vânzare pe piața neagră a unora dintre armele oferite Ucrainei, Volodimir Zelenski a anunţat înfiinţarea unei comisii speciale pentru controlul acestora. 

Main News a transmis cele mai importante informații din ziua 147 a războiului din Ucraina: 

21:00 – Prima doamnă a Ucrainei a făcut o pledoarie emoționantă la Capitoliu pentru mai multe arme trimise țării, pe care să le folosească în războiul cu Federația Rusă. Într-un discurs susținut fizic în fața membrilor Camerei Reprezentanților și Senatului SUA, Olena Zelenska a cerut legislatorilor să furnizeze Ucrainei mai multe sisteme de apărare antiaeriană pentru a se proteja împotriva rachetelor rusești, potrivit AP.

18:43 – Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a spus miercuri că a insistat pe lângă ONU să obţină un acord care să faciliteze exporturile agricole ale Rusiei, afectate de sancţiunile occidentale, în schimbul trecerii cerealelor ucrainene blocate.

18:22 – Ucraina va cere deținătorilor internaționali de obligațiuni să accepte o amânare de 2 ani a plății datoriilor sale, astfel încât să își poată concentra resursele financiare în scădere pe respingerea Rusiei, se arată într-o rezoluție guvernamentală publicată miercuri.

18:00 – Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat, miercuri că, obiectivele geografice ale ”operaţiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina nu se mai limitează la regiunea estică Donbas, ci includ o serie de alte teritorii, relatează agenţia de presă rusă RIA Novosti, citată de Reuters.

17:46 – De la începutul invaziei Rusiei, în data de 24 februarie, peste 9,5 milioane de oameni au trecut frontiere Ucrainei în țările vecine.

17:32 – Rusia a respins ideea reluării negocierilor de pace cu Ucraina, acuzând-o că nu merită „atenția unor oameni serioși (rușii – n.red.)”. Ministrul de externe Serghei Lavrov a declarat că precedenta întâlnire a demonstrat că Ucraina nu are „dorința de a discuta ceva serios”, potrivit AFP.

Țările au încercat să poarte discuții în urmă cu câteva luni, dar acestea s-au blocat în aprilie, a adăugat el. „Pur și simplu nu vor putea niciodată să articuleze ceva care să merite atenția unor oameni serioși”.

17:17 – Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat miercuri că încă mai speră să găzduiască Rusia și Ucraina pentru discuții în această săptămână cu privire la atenuarea unei crize alimentare globale cauzate de blocajul cerealelor din Marea Neagră.

17:00 – Președintele rus Vladimir Putin a acuzat miercuri Canada că a întârziat returnarea unei turbine pentru gazoductul Nord Stream, afirmând că Ottawa a pus ochii chiar pe piața europeană.

Gazprom, gigantul energetic rus de stat, a redus în ultimele săptămâni cu aproximativ 60% fluxurile către Germania prin Nord Stream 1, acuzând absența unei turbine de gaz Siemens care se afla în reparații în Canada, relatează AFP.

16:30Comisia Europeană (CE) a propus un plan de reducere a cererii de gaze, pentru a pregăti Uniunea Europeană (UE) de reduceri suplimentare de aprovizionare. Noul regulament stabilește ca obiectiv pentru toate statele membre să reducă voluntar cererea de gaze cu 15% între 1 august 2022 și 31 martie 2023.

UE se confruntă cu riscul unor noi reduceri de aprovizionare cu gaze din Federația Rusă, a transmis Executivul comunitar, în timp ce jumătate din statele membre sunt deja afectate.

16:08 – Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat miercuri că obiectivele geografice ale așa-zisei „operaţiuni militare speciale” în Ucraina nu se mai limitează la regiunea estică Donbas, ci includ o serie de alte teritorii, relatează agenţia de presă rusă RIA Novosti, citată de Reuters.

12:29 – Obuzele ucrainene au avariat grav podul cu o importanţă strategică Antonivskii din regiunea Herson, controlată de Rusia, din sudul Ucrainei, au declarat autorităţile regionale instalate de Moscova, relatează Reuters.

11:23 – Siria a anunţat întreruperea relaţiilor diplomatice cu Kievul în conformitate cu principiul „reciprocităţii”, după ce Ucraina a făcut acelaşi pas la sfârşitul lunii iunie, ca urmare a recunoaşterii de către guvernul sirian a independenţei republicilor ucrainene separatiste pro-ruse, relatează AFP.

10:02 – Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov a cerut Occidentului, într-o intervenţie prin videoconferinţă la Atlantic Council, să furnizeze Ucrainei în mod considerabil mai multe sisteme de artilerie de precizie pentru o contra-ofensivă împotriva armatei ruse, relatează AFP.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW