Sunday, December 3, 2023
Jurnalism corect


174 de zile de război / Explozii la un depozit de muniții din Crimeea

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 16 august 2022

Marți, 16 august, ziua 174 a războiului din Ucraina. Atacurile asupra Crimeei ocupate de Rusia par să se intensifice. Primul a avut loc la un depozit de muniții de lângă Dzhankoi, în nordul țării, avariind o gară și rănind două persoane.

Apoi, au fost raportate informații despre o explozie la aproximativ 93 de kilometri sud, în Simoferopol. Acum, sunt raportate explozii și fum negru la o bază aeriană militară din Gvardeyskoye, aproape de mijlocul regiunii.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 174 a războiului din Ucraina:

21:02 – Compania de stat rusă de gaze Gazprom a declarat marţi că preţurile gazelor europene ar putea creşte în această iarnă cu 60%, până la peste 4.000 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, deoarece exporturile şi producţia proprie ale companiei continuă să scadă, pe fondul sancţiunilor occidentale, transmite Reuters.

19:27 – Potrivit Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, militarii ucraineni ar fi reușit să respingă trupele ruse în direcțiile Bugul de Sud, Slaviansk, Kramatorsk și Bakhmut, notează Ukrinform.

18:51 – Primul transport maritim de cereale ucrainene de la începutul războiului, nava Razoni, sub pavilionul Sierra Leone, a andocat marți în portul Tartous din Siria, potrivit unei surse de transport maritim și a imaginilor din satelit, scrie Reuters. 

Nava a plecat din portul ucrainean Odesa pe 1 august și ar fi trebuit să descarce în Liban, însă comanda a fost refuzată.

18:47 – Parlamentul Ucrainei a votat pentru modificarea legii care îi privește pe cei care se implică în ajustarea și corectarea incendiilor și atacurilor rusești, făcând imposibilă eliberarea lor pe cauțiune, a declarat deputatul Yaroslav Zheleznyak, notează The Kyiv Independent.

18:10Serviciul de securitate ucrainean a identificat încă opt soldați ruși suspectați de crime de război la Bucha, potrivit The Guardian

Acești opt militari, majoritatea din unitatea 6720 a serviciului federal al gărzii naționale a Federației Ruse. sunt acuzați că au jefuit diferite proprietăți și case abandonate.

17:56 – Finlanda urmează să limiteze în mod drastic numărul de vize acordate turiştilor ruşi – la 10% din volumul actual -, începând de la 1 septembrie, din cauza unei nemulţumiri tot mai mari în această ţară faţă de Războiuul rus din Ucraina, anunţă marţi Guvernul finaldez, relatează AFP.

Finlanda soluţionează în prezent aproape 1.000 de cereri de vize pe zi din Rusia, a anunţat ministrul finlandez de Externe Pekka Haavisto la postul public de televiziune YLE.

17:30Estonia a îndepărtat astăzi un memorial al celui de-Al Doilea Război Mondial din Narva, după ce a acuzat Federația Rusă că folosește astfel de monumente pentru a stârni tensiuni, conform The Guardian

„Nimeni nu vrea să-l vadă pe vecinul nostru militant și ostil stimulând tensiuni la noi acasă”, a spus prim-ministrul Kaja Kallas.

Aproape un sfert din populația Estoniei de 1,3 milioane de oameni sunt etnici ruși.

Parte a monumentului era un tanc T-34 din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

17:00 – Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunţat, marţi, că l-a informat pe omologul său din Franţa, Emmanuel Macron, într-o conversaţie telefonică, despre situaţia de pe front şi i-a cerut înăsprirea sancţiunilor împotriva Rusiei.

16:55 – Explozii raportate la o bază aeriană militară din Crimeea ocupată. Mai multe explozii au fost auzite la o bază aeriană militară din satul Hvardiiske, nu departe de Simferopol, pe 16 august, a relatat presa rusă. Armata rusă „verifică în prezent versiunea unui atac cu un mic vehicul aerian fără pilot asupra unui depozit de muniții (la bază)”. În cursul zilei de astăzi au fost raportate explozii și la un alt depozit de muniții rusesc din Crimeea, situat în satul Maiske.

16:42 – Rusia a lovit cu rachete regiunea Zhytomyr. Potrivit guvernatorului regiunii Zhytomyr, Vitaliy Bunechko, s-a confirmat că două explozii în apropiere de Zhytomyr au fost rezultatul unor atacuri cu rachete rusești. Bunechko a declarat că, potrivit informațiilor preliminare, rachetele au fost lansate de pe teritoriul Belarusului.

16:34 – Finlanda limitează vizele pentru ruși. Potrivit ministrului finlandez de externe Pekka Haavisto, Finlanda va reduce numărul de vize eliberate rușilor la 10% din numărul actual începând cu 1 septembrie, potrivit Reuters. Haavisto a declarat că rușii folosesc Finlanda și aeroportul său Helsinki-Vantaa pentru a avea acces la alte destinații de vacanță europene.

16:22 – Un tribunal rus a amendat serviciul de streaming Twitch, cu sediul în SUA, pentru găzduirea unui scurt videoclip care conținea ceea ce instanța a numit informații „false” despre presupuse crime de război în orașul ucrainean Bucha, relatează Reuters.

Twitch a fost obligat să plătească 2 milioane de ruble (33.000 de dolari), potrivit agențiilor de știri rusești, pentru că nu a reușit să elimine un clip de 31 de secunde. Instanța nu a precizat conținutul videoclipului.

16:00 – Serviciul federal rus de securitate afirmă că „sabotorii ucraineni” ar fi aruncat în aer șase turnuri de linii electrice de înaltă tensiune care provin de la centrala nucleară Kursk, perturbând funcționarea acesteia, relatează presa rusă. Acestea tratează aceste atacuri care au avut loc în districtul Kurchatov la începutul acestei luni – pe 4, 9 și 12 august – ca pe atacuri teroriste.

15:23 – Odată cu exploziile din Crimeea ocupată de Rusia – pentru care Ucraina lasă să se înțeleagă că forțele sale armate sunt responsabile, dar nu își asumă încă responsabilitatea – forțele ruse au ripostat, fiind raportate atacuri cu rachete în regiunea nordică Zhytomyr.

15:07 – Forțele aeriene ucrainene au postat pe Twitter o înregistrare video a exploziei de la depozitul de muniții de lângă Dzhankoi, în Crimeea ocupată de Rusia, într-o altă aluzie timidă la faptul că Ucraina a fost în spatele atacului, dar nu își asumă responsabilitatea.

15:00 – Un tribunal rus l-a amendat astăzi pe Iuri Șevciuk, o legendă a rock-ului, după ce l-a găsit vinovat de „discreditarea” armatei ruse atunci când a condamnat invazia militară din Ucraina, relatează Agenția France-Presse.

Solistul trupei rock sovietice DDT din anii 1980 a fost obligat să plătească amenda maximă de 50.000 de ruble (815 dolari), a anunțat serviciul de presă al unui tribunal din orașul Ufa. Potrivit comunicatului, Șevciuk a ținut un discurs în timpul concertului său care conținea „apeluri publice pentru a împiedica utilizarea Forțelor Armate ale Rusiei”.

14:37 – Noi explozii semnalate în Crimeea ocupată. De această dată, sunt raportate explozii și fum negru la o bază aeriană militară din Gvardeyskoye, aproape de mijlocul regiunii.

14:09 – În prezent, sunt raportate explozii în Simferopol, în sudul Crimeei, la aproximativ 93 de kilometri de explozia de la depozitul de muniții care a avariat o linie de cale ferată în nord, lângă Dzhankoi.

14:00 – Rusia afirmă că exploziile de la depozitul de muniții din Crimeea au avut loc „din cauza unui sabotaj”. Ministerul rus al Apărării a afirmat că infrastructura civilă, inclusiv liniile de alimentare cu energie electrică, o centrală electrică, o cale ferată, precum și mai multe clădiri rezidențiale au fost avariate în urma exploziilor de dimineață la un depozit de muniții din satul Maiske, după cum a relatat site-ul de știri RIA Novosti, controlat de statul rus. Anterior, însă, Ministerul rus al Apărării a declarat că muniția a explodat din cauza unui incendiu care a izbucnit la locul respectiv.

13:42 – Presa rusă controlată de stat TASS a relatat că linia de cale ferată dintre stațiile Azovske și Rozizd a fost avariată în urma detonării unor muniții într-un depozit din satul Maiske, din Crimeea ocupată. Serghei Aksyonov, oficial pro-rus din Crimeea ocupată, a declarat că trenurile care merg spre Crimeea dinspre partea continentală a Rusiei vor completa traseul în zona Feodosiya, la stația Vladyslavivka.

13:30 – Preşedintele francez, Emmanuel Macron, va purta o convorbire telefonică în cursul zilei de marţi cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, despre situaţia de la centrala nucleară Zaporojie, aflată sub control rusesc în sudul Ucrainei şi o ţintă recurentă a atacurilor.

13:12 – Ucraina a returnat trupurile a 19 soldați căzuți la datorie. Ministerul pentru Reintegrarea Teritoriilor Ocupate Temporar a anunțat pe 16 august că Ucraina a returnat trupurile a încă 19 apărători căzuți la datorie. Potrivit viceprim-ministrului Iryna Vereshchuk, începând cu 3 iulie, Ucraina a returnat trupurile a peste 400 de apărători căzuți la datorie de la începutul războiului.

12:56 – Vladimir Putin a declarat, marți, că Statele Unite încearcă să „prelungească” conflictul din Ucraina. El a adăugat că vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan la începutul acestei luni a fost „o provocare minuțios planificată”.

Mai multe detalii, aici.

12:30 – Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a menționat că un civil a fost ucis în atacurile rușilor de luni, 15 august, în regiune. Civilul a fost ucis în orașul Kostiantynivka, a declarat guvernatorul, iar alte două persoane au fost rănite.

12:19 – Ministerul britanic al Apărării a declarat la 16 august că navele de suprafață ale Flotei rusești din Marea Neagră continuă să urmărească o „poziție extrem de defensivă”, cu patrule limitate în general la apele aflate la vederea coastei Crimeei, ceea ce contrastează cu „activitatea navală rusă intensificată în alte mări”, tipică pentru această perioadă a anului.

12:08 – Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat marți că Rusia nu are nevoie să folosească arme nucleare în Ucraina.

În timpul unui discurs la conferința internațională de securitate de la Moscova, el a afirmat că operațiunile militare ucrainene sunt planificate de Statele Unite și Marea Britanie și că NATO și-a mărit de „mai multe ori” desfășurarea de trupe în Europa Centrală și de Est, relatează Reuters.

11:56 – Rusia a pierdut 43.900 de soldați în Ucraina începând cu 24 februarie. Statul Major General al Ucrainei a raportat la 16 august că Rusia a pierdut, de asemenea, 1.880 de tancuri, 4.152 de vehicule blindate de luptă, 3.049 de vehicule și rezervoare de combustibil, 989 de sisteme de artilerie, 263 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 136 de sisteme de apărare aeriană, 196 de elicoptere, 233 de avioane, 790 de drone și 15 bărci.

11:42 – Guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, Valentyn Reznichenko, a raportat că forțele ruse au bombardat districtele Nikopolsky și Kryvorizky în noaptea de 15 spre 16 august, rănind două femei civile. Câteva reședințe private, vehicule și un depozit de cereale au fost, de asemenea, avariate în urma atacului.

11:34 – Forțele ruse au instalat puncte de control mobile în centrul orașului Melitopol, ocupat temporar, din regiunea Zaporizhzhia, pentru a încerca să identifice partizanii ucraineni, a declarat primarul din Melitopol, Ivan Fedorov. Potrivit acestuia, forțele rusești fac, de asemenea, presiuni asupra profesorilor locali și amenință că le vor retrage drepturile părintești în cazul în care aceștia nu-și trimit copiii la școală, care va urma probabil un program de învățământ rusesc.

11:20 – Potrivit primarului din Harkov, Ihor Terejov, forțele rusești au deschis focul asupra a cinci dintre cartierele orașului Harkov în jurul orei 2:15 pe 16 august. Terekhov a raportat că au fost afectate districtele Shevchenkivskyi, Kyivskyi, Saltivskyi, Industrialnyi și Kholodnohorskyi din Harkov. Nu au fost raportate victime.

11:09 – Ucraina nu a confirmat sau infirmat în mod oficial responsabilitatea pentru exploziile raportate în Crimeea. Însă consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak a scris pe Twitter, după exploziile de astăzi, că există un „risc fatal pentru invadatori și hoți” în zona ocupată de Rusia.

11:00 – Canada a înghețat active rusești în valoare de peste 300 de milioane de dolari, începând cu 24 februarie. Potrivit Royal Canadian Mounted Police, Canada a confiscat active rusești în valoare de 413 milioane de dolari canadieni (320 de milioane de dolari), în conformitate cu sancțiunile economice, de la începutul războiului.

10:55 – Franța va ajuta la deminarea regiunii Cernihiv. În cadrul unei întâlniri cu Kyrylo Tymoshenko, șeful adjunct al Biroului prezidențial al Ucrainei, Ambasada Franței în Ucraina ar fi discutat despre furnizarea de echipamente și specialiști, precum și despre instruirea personalului ucrainean, pentru a demina regiunea Cernihiv.

10:40 – Banca Națională a Ucrainei a anunțat că a transferat 976 de milioane de grivne (26,48 milioane de dolari) în contul pe care l-a deschis pentru Forțele Armate ale Ucrainei. Din suma donată, 18,33 milioane de dolari au fost alocate Serviciului de Stat pentru Comunicații Speciale și Protecția Informațiilor din Ucraina. În total, BNU a transferat peste 529 milioane de dolari către armată. Fondurile provin de la cetățeni și întreprinderi din Ucraina și din străinătate, în special din SUA, Marea Britanie, Germania, Suedia și Finlanda.

10:28 – Forțele ucrainene au distrus un depozit de muniții rusești în sudul Ucrainei. Comandamentul operațional „Sud” a raportat la 15 august că forțele ucrainene au ucis 23 de soldați ruși și au distrus un tun-howitzer de 152 mm și șapte unități de vehicule blindate și militare. De asemenea, armata ucraineană ar fi efectuat lovituri aeriene asupra a două fortărețe rusești și a unor zone cu echipamente rusești.

10:11 – Guvernatorul regiunii Sumy, Dmytro Zhyvytskyi, a transmis că forțele ruse au atacat luni comunitățile Shalyhyne, Khotin și Znob-Novhorodske. Zhyvytskyi a declarat că au fost înregistrate 50 de explozii, dar atacurile nu s-au soldat cu victime.

10:00 – Oficial: Forțele ruse au refuzat accesul Crucii Roșii la prizonierii de război ucraineni din Olenivka. Oleksandr Vlasenko, un purtător de cuvânt al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (IRCR), a declarat că organizația a vizitat Olenivka, regiunea Donețk, de două ori după ce apărătorii ucraineni au fost aduși în închisoare. Aceste vizite nu au respectat cerințele IRCR – au fost prea scurte, iar angajații Crucii Roșii nu au putut vizita întreaga incintă sau discuta cu prizonierii de război ucraineni fără prezența soldaților ruși.

09:45 – Forțele rusești au bombardat districtul Kiev din Harkov în dimineața zilei de 16 august, a anunțat primarul din Harkov, Ihor Terekhov, pe Telegram. Momentan, n uexistă informații privind victimele.

09:37 – Organizația Națiunilor Unite are capacitatea logistică și de securitate pentru a sprijini o vizită a inspectorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, a declarat un purtător de cuvânt, dar un diplomat rus a impus condiții, spunând că dirijarea oricărei misiuni prin capitala Ucrainei este prea periculoasă.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, a declarat că „în strânsă legătură cu AIEA, secretariatul ONU a apreciat că are în Ucraina capacitatea logistică și de securitate pentru a putea sprijini orice misiune a AIEA la centrala nucleară Zaporojie din Kiev”.

Dar a precizat că atât Rusia, cât și Ucraina trebuie să fie de acord.

09:30 – Un depozit de muniții a luat foc în orașul Mayskoye din Crimeea. Ministerul rus al Apărării a declarat că nu au existat victime grave în urma exploziei, a relatat agenția de presă de stat RIA. Ministerul Apărării care a precizat că un incendiu a izbucnit în zona de depozitare temporară a depozitului de muniții.

09:25 – Primul transport umanitar din Ucraina cu destinația Africa, de la debutul invaziei Federației Ruse, are loc în aceste zile. Nava Brave Commander a părăsit marți portul ucrainean Pivdennyi. Ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, a confirmat informația, spunând că se așteaptă ca nava să ajungă în Etiopia în două săptămâni.

09:11 – Cinci nave, două din portul Iujnîi și trei din Cernomorsk, au plecat din porturile ucrainene încărcate cu porumb și grâu.

În plus, patru nave aflate în drum spre porturile ucrainene vor fi inspectate astăzi de către Centrul Comun de Coordonare, a anunțat ministerul turc al Apărării, marți dimineață.

09:00 – Ucraina a primit încă șase obuziere M109 din Letonia, a anunțat ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov.

08:45 – Zelenskiy i-a demis pe șefii serviciilor de securitate din patru departamente regionale. Potrivit decretelor publicate pe site-ul președintelui, Serhiy Zayats a fost demis din funcția de șef al direcției principale a SBU din regiunea Kiev, iar Iuriy Boreichuk a fost demis din funcția de șef al direcției principale a SBU din regiunea Ternopil.

Artem Bondarenko a fost mutat din funcția de șef al Direcției principale a SBU din regiunea Lviv în cea de șef al Direcției principale a SBU din Kiev și regiunea Kievului.

08:30 – Cinci europeni sunt judecați pentru acuzații de mercenariat în Donețk, Ucraina, controlată de separatiști. Mathias Gustafsson din Suedia, Vjekoslav Prebeg din Croația și britanicii John Harding, Andrew Hill și Dylan Healy au pledat nevinovați la acuzațiile de a fi mercenari și de „a fi fost antrenați pentru a prelua puterea prin forță”, potrivit presei ruse. Aceștia ar putea fi condamnați la pedeapsa cu moartea în conformitate cu legile autoproclamatei și nerecunoscutei Republici Populare Donețk.

08:17 – Administrația desemnată de Moscova în regiunea ucraineană Kherson intenționează să organizeze un referendum pe 11 septembrie, potrivit unor surse de la Kremlin. Referendumuri sunt, de asemenea, planificate în alte trei regiuni ucrainene – Donețk, Luhansk și Zaporojie – unde Moscova intenționează să anexeze teritoriile și să le declare o nouă regiune a Rusiei.

08:00 – Armata britanică instruiește 10.000 de soldați ucraineni în domeniul artileriei și al primului ajutor pe câmpul de luptă.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Kiev Independent / Twitter

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW