Sunday, December 10, 2023
Jurnalism corect


Ziua 212 de război / Ucrainenii din zonele ocupate de ruși, forțați să voteze la așa-zisele referendumuri

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 23 septembrie 2022 Etichete: , , , , , ,

Vineri, 23 septembrie, se împlinesc 212 de zile de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Este ziua în care au început așa-zisele referendumuri de alipire la Federația Rusă în Donetsk, Lugansk, Herson și Zaporojie.

Ucrainenii care trăiesc în zonele ocupate de trupele rusești sunt forțați să voteze în cadrul așa-ziselor „referendumuri” organizate de autoritățile pro-Moscova, potrivit oficialilor ucraineni.

Andriy Yusov, un oficial al serviciilor secrete ucrainene de apărare, a declarat pentru CNN că „locuitorii ignoră (referendumurile – n.red.). Unii oameni sunt pur și simplu forțați să voteze. Au fost autobuze cu oameni aduși din Crimeea pentru a vota”.

În același timp, în cursul dimineții, Zelenski susținea că anunțul lui Putin referitor la mobilizarea parțială ar demonstra că Armata Rusă „nu a rezistat și s-a sfărâmat”. Luptele între cele două armate continuă, forțele ucrainene arătând că au distrus sisteme anti-aeriene, drone și elicoptere ce aparțin Rusiei.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 212 a războiului din Ucraina: 

21:00 – Într-o declarație comună, Grupul celor Șapte (G7) a afirmat că nu va recunoaște niciodată referendumurile „false” ale Rusiei.

„Referendumurile organizate în patru zone din Ucraina ocupate de Rusia au fost o încercare a Moscovei de a crea un pretext fals pentru a schimba statutul teritoriului suveran ucrainean”, se arată în declarație.

„Nu vom recunoaște niciodată aceste referendumuri care par a fi un pas spre anexarea rusă și nu vom recunoaște niciodată pretinsa anexare, dacă aceasta va avea loc”, au adăugat aceștia.

20:40 – Ucrainenii care trăiesc în zonele ocupate de trupele rusești sunt forțați să voteze în cadrul așa-ziselor „referendumuri” organizate de autoritățile pro-Moscova, potrivit oficialilor ucraineni.

Andriy Yusov, un oficial al serviciilor secrete ucrainene de apărare, a declarat pentru CNN că „locuitorii ignoră (referendumurile – n.red.). Unii oameni sunt pur și simplu forțați să voteze. Au fost autobuze cu oameni aduși din Crimeea pentru a vota”.

20:03 – Preşedintele Consiliului European Charles Michel a declarat vineri că Rusia ar trebui suspendată din Consiliul de Securitate al ONU, relatează DPA.

„Când un membru permanent al Consiliului de Securitate lansează un război neprovocat şi nejustificabil, un război care este condamnat de Adunarea Generală, suspendarea acelui membru din Consiliul de Securitate, în opinia mea, ar trebui să fie automată”, a spus Michel, referindu-se la războiul Rusiei în Ucraina.

19:35 – Forțele armate ucrainene au declarat că au eliberat o altă așezare în regiunea Donețk și și-au îmbunătățit pozițiile în jurul orașului Bakhmut, situat în estul țării. Satul Yatskivka din regiunea Donețk se află acum în mâinile ucrainenilor, potrivit lui Oleksii Hromov, adjunctul șefului direcției de operațiuni a Statului Major al forțelor armate ucrainene.

Situația mai la sud, în jurul Bakhmut, era „dificilă, dar sub control”, a declarat Hromov într-un briefing la Kiev.

19:01 – Un fost secretar general al NATO l-a criticat pe președintele francez, Emmanuel Macron, pentru eforturile sale diplomatice ca răspuns la războiul din Ucraina.

Comentariile lui Anders Fogh Rasmussen, un fost prim-ministru danez, sunt făcute în contextul în care Macron a păstrat „o linie deschisă” cu Vladimir Putin chiar și după invazia Ucrainei.

În iunie, președintele francez a declarat că Putin a făcut o greșeală „istorică și fundamentală” prin invadarea Ucrainei, dar că „nu trebuie să umilim Rusia”.

Eforturile lui Macron au fost un eșec și „profund dăunătoare” pentru Ucraina, a declarat Anders Fogh Rasmussen într-un interviu acordat revistei franceze Le Point.

„Macron ne-a uimit la începutul crizei cu declarația sa, cel puțin unică și critică, potrivit căreia Putin nu trebuie umilit și i-a oferit o rampă de ieșire. Astfel de declarații au fost dezastruoase și profund dăunătoare”.

18:46 – Un civil a fost ucis vineri, într-un atac rus cu o dronă iraniană, în oraşul portuar Odesa, în sudul Ucrainei, anunţă armata ucraineană, relatează AFP.

18:29 – Guvernul Finlandei a anunţat, vineri, limitarea emiterii de vize pentru cetăţenii ruşi, în contextul creşterii cererilor de acces după ce preşedintele Vladimir Putin a ordonat mobilizarea parţială a rezerviştilor în Rusia, informează cotidianul Le Monde.

18:17 – Clerici musulmani îi îndeamnă pe uzbeci să nu se alăture războiului Rusiei din Ucraina, avertizându-i că acest lucru ar fi împotriva credinței islamice.

17:48 – Toyota Motor Corp a decis să-şi închidă fabrica din Rusia, se arată într-un comunicat al Ministerului rus al Industriei şi Comerţului, transmite Reuters.

17:11 – Ţările membre ale Uniunii Europene au început să prezinte propuneri pentru noi sancţiuni contra Rusiei.

16:53 – Locuitorii unui sat ocupat de Federația Rusă, Snihurivka, au protestat împotriva așa-zisului referendum declanșat în Mykolaiv, potrivit Kyiv Independent.

Snihurivka a aparținut și va aparține Ucrianei. Nu am vrut niciodată și nu o să vrem să intrăm în Rusia”, au spus localnicii.

16:35 – „Nu amenințăm pe nimeni cu arma nucleară. Criteriile de utilizare a armelor nucleare sunt subliniate de doctrina militară a Rusiei. Sperăm că Administrația Biden este conștientă de pericolul unei escaladări necontrolate a conflictului din Ucraina”, a spus Sergei Ryabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, citat de Reuters.

Potrivit doctrinei militare a Rusiei, arma nucleară poate fi folosită dacă există „o amenințare existențială” la adresa Moscovei.

16:31 – Banca Centrală a Federației Ruse a salutat un anunț al Ministerului Apărării, care a transmis că lucrătorii cheie din domeniul financiar, IT și din comunicații nu vor fi mobilizați, notează The Guardian.

Angajații care lucrează în domeniile critice vor rămâne în pozițiile lor, pentru ca sistemul financiar să continue să lucreze pentru ca cetățenii să își primească salariile, pensiile și beneficiile sociale la timp”, se arată în comunicatul Băncii Centrale a Rusiei.

16:11 – Forțele ucrainene au recucerit localitatea Yatskivka, din regiunea Donetsk, notează Kyiv Independent.

16:09 – Procedura de încorporare a teritoriilor ucrainene Lugansk, Doneţk, Herson şi Zaporojie în componenţa Rusiei, în cazul unui sprijin popular la referendumurile respective, va fi efectuată „rapid”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

El a avertizat că în cazul în care Ucraina va încerca să recupereze aceste teritorii după aderarea lor la Rusia, încercările sale vor fi considerate atacuri împotriva Federaţiei Ruse.

DETALII AICI.

15:30 – Ministerul britanic al Apărării susține că forțele ucrainene au atacat orașul Lyman, un punct cheie în zona Donbas, și că ucrainenii dețin controlul malului stâng al râului Oskil.

14:47 – Președintele Comisiei independente de anchetă privind războiul din Ucraina, Erik Møse, a declarat că a ajuns la concluzia că au fost comise crime de război în Ucraina în urma investigațiilor efectuate în patru regiuni ale țării, relatează Reuters.

DETALII AICI.

14:40 – Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat că nu plănuiește o mobilizare după ce aliatul său apropiat, Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, a anunțat mobilizarea a sute de mii de rezerviști pentru războiul din Ucraina, scrie Reuters.

DETALII AICI. 

14:25 – A fost lansată Fundația Olena Zelenska, ce își propune ca „fiecare cetățean din Ucraina să se simtă sănătos fizic și psihic, protejat, capabil să își exercite drepturile la educație, muncă și construirea unui viitor în țara natală”.

Este nevoie de mai mulți bani. De aceea creez Fundația. Va face posibilă mărirea semnificativă a asistenței acordate oamenilor și oferirea de educație și tratament decent tuturor celor care au nevoie de ea”, a spus Olena Zelenska.

13:30 – Cel puțin 5 centre de recrutare din Federația Rusă au fost incendiate, pe fondul nemulțumirii cetățenilor ruși că au fost mobilizați, notează publicația Meduza.io.

13:07 – Kazahstanul a înregistrat o creştere a numărului sosirilor din Rusia, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat miercuri înrolarea rezerviştilor pentru a lupta în Ucraina, anunţă vineri autorităţile kazahe, citate de Reuters.

13:00 – SUA a lansat mai multe avertismente Rusiei în ultimele luni, prin care avertizează Moscova să nu folosească arma nucleară, dar fără să menționeze precis „consecințele grave” care ar urma în acest caz, notează Washington Post.

12:00 – 450 de „secții de votare” au fost organizate în Donetsk, 461 în Lugansk, 394 în Zaporojie și 198 în Herson, notează TASS.

De menționat este că separatiștii și oficialii de la Kremlin au organizat „secții de votare” și în Rusia, pentru cetățenii ucraineni deportați din acele regiuni, pentru a vota la așa-zisele referendumuri de alipire la Federația Rusă.

10:55 – Mulţi dintre ucrainenii predaţi de către Moscova Kievului într-un important schimb de prizonieri de război au fost „torturaţi în mod brutal” în captivitate, acuză un oficial ucrainean de rang înalt, Kirilo Budanov, relatează News.ro.

10:12 – Premierul Estoniei, Kaja Kallas, a transmis că există posibilitatea ca țara pe care o reprezintă să se confrunte cu pene de curent, dacă Federația Rusă va deconecta statele baltice de la rețeaua de energie electrică, relatează Reuters.

10:10 – „Astăzi, nu există nicio acțiune legală numită referendum în teritoriile ocupate. Este doar – 1. Un spectacol de propagandă (…) 2. Teritoriul ucrianean care trebuie să fie eliberat imediat”, a spus Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui Zelenski.

9:41 – 6 sisteme anti-aeriene, un elicopter MI-8 și 9 drone ce aparțin forțelor ruse au fost atacate de forțele aeriene ale Ucrainei pe 23 septembrie, relatează Kyiv Independent.

9:40 – Institute for the Study of War arată că o parte din propagandiștii Kremlinului au pus la îndoială decizia de a intra într-un schimb de aproximativ 215 prizonieri, iar bloggerii de extremă dreapta îl întreabă retoric pe Putin dacă a renunțat la așa-zisa „de-nazificare” a Ucrainei.

9:30 – Așa-zisele referendumuri de alipire la Federația Rusă în Donetsk, Lugansk, Herson și Zaporojie ar urma să înceapă vineri.

9:25 – Forțele ruse au lansat, în ziua precedentă, 4 atacuri cu rachetă, 27 atacuri aeriene și au lansat mai multe lovituri de artilerie asupra obiectivelor civile și militare din Ucraina, potrivit Ukrinform.

9:20 – „Datorită forței ucrainenilor, conducerea Rusiei a reacționat și a schimbat tactica, încercând să implice mai mulți cetățeni ruși și resurse în război. Decizia Rusiei de a lansa mobilizarea este o recunoaștere clară că armata, deși pregătită de decenii să invadeze o țară străină, nu a rezistat și s-a sfărâmat”, a transmis președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, în mesajul transmis ucrainenilor de vineri.

Zelenski a mai punctat că „războiul a intrat în casa fiecărui cetățean rus” și s-a referit la protestele care au avut loc în Federația Rusă.

Deja sunteți complici în toate crimele, omorurile și tortura ucrainenilor. Pentru că ați tăcut. Acum e vremea să alegeți. Pentru bărbații ruși, este o alegere între a muri sau a trăi, a deveni invalid sau a fi sănătos. Pentru femeile din Rusia, este o alegere între a-și pierde copiii, soții, nepoții, pentru totdeauna sau a-i proteja în fața morții, în fața războiului, în fața unei singure persoane”, a adăugat președintele Ucrainei.

Informații transmise LIVE din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursă foto: UNIAN

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW