Thursday, February 22, 2024
Jurnalism corect


Ziua 79 a războiului din Ucraina | Forțele ucrainene susțin că războiul a intrat într-o nouă etapă

By Redactia , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 13 mai 2022

Mii de ucraineni ar fi fost trimişi cu forţa în Federația Rusă, de la începutul războiului, adesea în lagăre de filtrare, unde sunt supuşi unui tratament brutal, a acuzat ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Michael Carpenter, potrivit CNN. Potrivit UNICEF, cel puțin 100 de copii au fost uciși în Ucraina doar în luna aprilie, însă cifrele reale ar putea fi mult mai mari. Potrivit ISW, forțele ruse își întăresc poziția pe Insula Șerpilor, situată la 45 kilometri de România, într-un efort de a bloca comunicațiile și capacitățile maritime ucrainene din nord-vestul Mării Negre, în apropierea Odesei.

Main News a transmis LIVE cele mai importante evenimente din a 79-a zi de război în Ucraina:

20:45 – Guvernatorul regiunii Zaporizhzhia, Oleksandr Staarukh, susține că 271 de cetățeni au fost răpiți de forțele ruse. Peste 100 dintre aceștia încă se află în captivitate și ar fi forțați să sape tranșee, notează Kyiv Independent.

20:20 – Președintele SUA a avut o convorbire telefonică cu președintele Finlandei, Sauli Ninisto, și cu Magdalena Andersson, premierul Suediei.

Au fost discutați „următorii pași în ceea ce privește aderarea țărilor la NATO”, potrivit unei postări pe Twitter a premierului finlandez.

20:10 – Rusia urmează să-şi suspende livrările de electricitate către Finlanda – începând de sâmnbătă -, anunţă vineri furnizorul RAO Nordic Oy, deţinut în întregime de întreprinderea rusă InterRAO, notează News.ro.

DETALII AICI.

19:54 – Vineri, 13 mai, a avut loc prima discuție telefonică între șeful Pentagonului, Lloyd J. Austin III și ministrul Apărării din Federația Rusă, Serghei Șoigu, au informat Departamentul Apărării din SUA și Interfax.

DETALII AICI.

19:30Ucraina trebuie să mute 20 de milioane de tone de cereale în mai puțin de trei luni pentru a evita blocajele și a preveni o criză alimentară globală.

Țara noastră, care și-a pus la dispoziție infrastructura rutieră, feroviară și portuară pentru a facilita exporturile ucrainene, se află acum într-o cursă contra cronometru pentru a livra cerealele din Ucraina pe pieţele mondiale, relatează Reuters

DETALII AICI.

18:42 – Statele G7 ar urma să aloce 30 de miliarde de euro pentru Ucraina, notează publicația germană Der Spiegel, citată de Kyiv Independent.

Ajutorul financiar ar urma să fie acordat sub forma unor granturi și împrumuturi.

18:30 – Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă etapă, în care forțele ucrainene trebuie să se concentreze pe defensivă, a transmis Ministerul ucrainean al Apărării.

18:20 – Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, și cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, au purtat o discuție telefonică, relatează CNN și The Guardian.

DETALII AICI.

18:10 – Prezent la reuniunea miniștrilor de Externe G7 din Germania, ministrul finlandez Pekka Haavisto a comentat declarațiile președintelui Recep Tayyip Erdogan, potrivit Reuters.

Șeful diplomației de la Helsinki a precizat că procesul de aderare la NATO necesită răbdare și trebuie luat pas cu pas.

Sâmbătă, va avea o întâlnire cu ministrul turc de Externe.

DETALII AICI

17:58 – După ce a semnat două pacturi de apărare reciprocă cu Finlanda și Suedia, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a semnat un alt document pentru întărirea cooperării militare între țara pe care o reprezintă și Norvegia.

17:50 – Primul proces în care un soldat rus este judecat pentru o crimă comisă în timpul invaziei din Ucraina se va relua miercuri, notează The Guardian.

Avocatul lui Vadim Shishimarin a spus că acesta a recunoscut fapta, dar încă nu a decis dacă va pleda vinovat în fața instanței.

DETALII AICI

17:30 – Federația Rusă lansează zilnic între 10 și 14 rachete de croazieră în Ucraina, a spus un comandant al Armatei ucrainene, Valerii Zaluzhnyi, citat de Kyiv Independent.

17:23 – Forțe din Transnistria încearcă să destabilizeze regiunea controlată de separatiștii pro-ruși, a acuzat vineri, 13 mai, ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, într-un interviu acordat Reuters.

DETALII AICI.

17:00 – Ministrul ucrainean de Externe a cerut noi lansatoare de rachetă și echipamente ce ar urma să ajute forțele aeriene, în cadrul întâlnirii cu miniștrii de Externe ai G7, potrivit European Pravda.

16:40 – Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat vineri, 13 mai, că țara pe care o conduce nu este în favoarea aderării Finlandei și Suediei la NATO, notează presa de la Ankara.

Declarațiile făcute vineri de președintele Erdogan pot complica procesul de aderare al Finlandei, care și-a anunțat oficial intenția, și al Suediei, care ar urma să o anunțe zilele viitoare, la Alianța Nord-Atlantică, a precizat, pentru Main News, Valentin Naumescu.

DETALII AICI

14:46 – Zece angajați ai Ambasadei României la Moscova au fost expulzați din Federația Rusă, a anunțat vineri, 13 mai, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un comunicat de presă.

DETALII AICI

14:26 – Primul proces pentru crime de război comise de soldații ruși în timpul invaziei în Ucraina a început vineri, 13 mai, în Kiev, relatează The Guardian și Reuters. Comandantul unui regiment de tancuri, în vârstă de 21 de ani, este acuzat că a ucis un civil în vârstă de 62 de ani, în timp ce forțele ruse încercau să ocupe regiunea de nord-est a țării.

DETALII AICI

12:12 – Șeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell, a declarat vineri, 13 mai, că blocul comunitar va oferi Ucrainei un sprijin militar suplimentar în valoare de 500 de milioane de euro. De asemenea, înaltul diplomat european și-a exprimat încrederea că în zilele următoare se va ajunge la un acord privind un embargo asupra petrolului rusesc, relatează Reuters.

DETALII AICI

11:23 – Două noi incidente s-au înregistrat, noaptea trecută, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, ocupată de Federația Rusă, anunță propaganda locală.

DETALII AICI

10:21 – Poliţia de Frontieră anunţă că 8.266 cetăţeni ucraineni au intrat joi în România, în creştere cu 4,4% faţă de ziua precedentă. De la declanşarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 12.05.2022, ora 24.00, la nivel naţional, au intrat în România 920.356 cetăţeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în ţara noastră 954.885 ucraineni.

9:59: Comisia Europeană intenţionează să prezinte un plan de 195 de miliarde de euro pentru a opri importurile de combustibili fosili din Rusia până în 2027, combinând o lansare mai rapidă a energiei regenerabile şi economiile de energie cu trecerea la aprovizionarea cu gaze din surse alternative, arată proiectele de documente, citate de Reuters.

DETALII AICI

9:55 – Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) are în vedere sprijinul financiar pentru companiile de transport şi logistică din Ucraina, pentru a le ajuta să-şi continue exporturile, a declarat joi un înalt oficial al băncii, transmite Reuters.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Sursa foto: Marienko Andrii / UNIAN

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW