Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


195 de zile de război / Rusia își continuă eforturile pentru a controla total regiunea Donețk

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 6 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

Marți, 6 septembrie, ziua 195 a războiului din Ucraina. Rusia își continuă eforturile pentru a stabili controlul deplin asupra regiunii Donețk. Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat la 6 septembrie că armata ucraineană a respins ofensivele rusești în apropierea a 4 așezări din regiunea Donețk, concret în zonele Soledar, Zaytsevo, Shakhta Butivka și Spartak. Forțele rusești au lansat rachete asupra unor situri civile din orașele Bakhmut și Kostyantynivka din această regiune în cursul nopții de 5 spre 6 septembrie, a raportat, de asemenea, armata.

Main News transmite LIVE cele mai importante informații din ziua 195 a războiului din Ucraina:

19:22 – Un consilier al președintelui Zelenski a transmis că, marți seară, președintele Ucrainei va anunța „o serie de vești bune” în ceea ce privește contraofensiva ucraineană din regiunea Harkiv.

19:15 –  Comisia Europeană a propus oficial suspendarea Acordului ce facilita obținerea vizelor de intrare în Uniunea Europeană pentru cetățenii Federației Ruse și ca statele membre UE să nu recunoască pașapoartele emise de Rusia cetățenilor din teritoriile ocupate de forțele ruse în Ucraina.

DETALII AICI.

18:50 – Condițiile de stres și presiune în care lucrează operatorii ucraineni ai Centralei Nucleare de la Zaporojie pot duce „la erori umane cu implicații asupra securității nucleare”, se arată în raportul publicat marți, 6 septembrie, de experții Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA), citat de Reuters și The Guardian.

MAI MULTE DETALII AICI.

18:15 – Franţa se pregăteşte să reactiveze o conductă dezafectată în departamentul nord-estic Moselle, construită iniţial pentru a transporta fluxurile din estul în vestul ţării, cu scopul de a livra gaze Germaniei în cadrul unui acord energetic dezvăluit de preşedintele Emmanuel Macron, potrivit oficialilor francezi, relatează Reuters.

17:03 – Ucraina i-a îndemnat pe pelerinii evrei hasidici care călătoresc în țara devastată de război să renunțe la pelerinajul anual din acest an în orașul Uman din cauza invaziei rusești.

În fiecare an, zeci de mii de pelerini vin la Uman din întreaga lume pentru a vizita mormântul rabinului Nachman pentru Rosh Hashana – noul an evreiesc, sărbătorit anul acesta între 25 și 27 septembrie, relatează Agenția France-Presse.

16:37 – Trei nave de război ale Marinei Regale au urmărit un grup operativ al Marinei ruse în apele din apropierea Marii Britanii, relatează PA Media.

Fregatele de tip 23 HMS Westminster, HMS Lancaster și HMS Richmond au urmărit crucișătorul din clasa Slava, Marshal Ustinov, nava soră a nefericitului Moskva, care s-a scufundat în Marea Neagră în aprilie.

De asemenea, au supravegheat distrugătorul din clasa Udaloy, Viceamiralul Kulakov și petrolierul Vyazma, în timp ce cele trei nave se îndreptau spre casă din estul Mediteranei, după ce au sprijinit invazia Rusiei în Ucraina din februarie.

16:16 – O rachetă S-300 a lovit o clădire rezidențială din Harkov. Rachetele rusești au lovit o clădire rezidențială din partea centrală a celui de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Serviciul regional pentru situații de urgență a declarat că trei persoane au fost salvate din clădirea parțial distrusă, după ce a izbucnit un incendiu. În cursul zilei de astăzi, primarul Ihor Terejov a declarat că o femeie a fost ucisă în atacul cu rachete din timpul nopții asupra Harkovului.

16:00 – Rezervele internaționale ale Ucrainei au crescut cu 13,6% în august. Potrivit Băncii Naționale, rezervele internaționale ale Ucrainei, la 1 septembrie, sunt de 25,4 miliarde de dolari.

15:43 – Ben Stiller și Sean Penn au primit interdicție de a intra în Rusia ca urmare a sprijinului lor deschis acordat Ucrainei în timpul invaziei.

15:29 – O explozie puternică a lăsat Enerhodar fără curent electric și apă. Primarul din Enerhodar, Dmytro Orlov, a declarat că explozia a fost auzită la ora 12:20, după care orașul a rămas fără electricitate și apă curentă.

15:13 – Ministerul rus de Externe a declarat că SUA sunt responsabile pentru criza de aprovizionare cu gaze naturale din Europa, împingându-i pe liderii europeni să facă pasul „sinucigaș” de a întrerupe cooperarea economică și energetică cu Moscova.

Întrebată ce trebuie să se întâmple pentru ca gazoductul cheie Nord Stream 1 să înceapă să pompeze din nou, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a declarat pentru Reuters: „Îmi puneți întrebări la care până și copiii știu răspunsul. Cei care au început acest lucru trebuie să îl termine”.

Ea a spus că SUA au căutat mult timp să rupă legăturile energetice dintre Rusia și marile puteri europene, cum ar fi Germania.

14:35 – Forțele ucrainene au lovit poziții rusești în regiunea Kherson. Serhii Bratchuk, un purtător de cuvânt al Administrației militare din regiunea Odesa, a declarat că forțele ucrainene au lovit poziții rusești lângă Chornobaivka și Hola Prystan în regiunea Kherson în noaptea de 5 spre 6 septembrie. De asemenea, trupele ucrainene au vizat echipamente rusești în apropiere de Nova Kakhovka și au distrus un depozit de muniții în Tomyna Balka.

14:27 – Ucraina a recuperat trupurile a 25 de soldați ucraineni căzuți la datorie. Potrivit Ministerului Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar, trupurile a 25 de apărători ucraineni căzuți la datorie au fost recuperate în conformitate cu Convenția de la Geneva la 6 septembrie.

14:14 – Principalii aliați occidentali ai Ucrainei nu au semnat încă pentru înființarea unui tribunal care să îl judece pe Vladimir Putin și cercul său apropiat pentru război, dorind să lase spațiu pentru viitoarele relații cu Rusia, potrivit unor înalți oficiali ucraineni.

„Pe de o parte, țările condamnă public agresiunea, dar, pe de altă parte, pun piciorul în ușa de închidere a relațiilor cu Rusia pentru ca aceasta să nu se închidă complet”, a declarat Andriy Smyrnov, adjunctul șefului administrației prezidențiale ucrainene, care conduce efortul țării de a înființa tribunalul internațional.

13:59 – Forțele rusești au atacat centrul orașului Harkov. Primarul orașului Harkov, Ihor Terejov, a raportat că forțele rusești au atacat cartierul Kyivskyi din oraș în dimineața zilei de 6 septembrie. Se pare că atacul a avariat o clădire rezidențială cu mai multe etaje și o clădire administrativă. Încă nu au fost raportate victime.

13:47 – Forțele rusești au rănit 4 civili în regiunea Donețk pe 5 septembrie. Guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko, a raportat că forțele rusești au rănit civili în Khromove, Heorhiivka, Bakhmut și Kostiantynivka.

13:33 – Forțele ucrainene „câștigă puncte de sprijin” în regiunea Luhansk. Guvernatorul Oblastului Luhansk, Serhiy Haidai, a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești și au făcut mici progrese în regiune.

13:21 – Atacurile rusești din regiunea Harkov au ucis 3 persoane în 24 de ore. Guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, a raportat că doi bărbați, în vârstă de 39 și 52 de ani, au fost uciși pe 5 septembrie din cauza bombardamentelor rusești asupra clădirilor rezidențiale din Zolochiv. Anterior, pe 6 septembrie, primarul din Harkov, Ihor Terekhov, a raportat că o femeie în vârstă de 73 de ani a fost ucisă în districtul Industrialnyi din Harkov.

13:12 – Procuratura Generală a Ucrainei a transmis, marți, că, în războiul cu Rusia, cel puțin 382 de copii au murit, iar peste 741 au fost răniți, începând cu data de 24 februarie. Este de așteptat ca cifrele să fie mai mari, deoarece nu includ victimele din teritoriile ocupate de Rusia sau din apropierea liniei frontului.

13:00 – Rusia a pierdut 50.150 de soldați în Ucraina din 24 februarie. Statul Major General al Ucrainei a raportat la 6 septembrie că Rusia a pierdut, de asemenea, 2.077 de tancuri, 4.484 de vehicule blindate de luptă, 3.305 vehicule și rezervoare de combustibil, 1.179 de sisteme de artilerie, 296 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 156 de sisteme de apărare aeriană, 207 elicoptere, 236 de avioane, 876 de drone și 15 ambarcațiuni.

12:45 – Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a pus criza energetică a Europei pe seama sancțiunilor impuse Rusiei din cauza invaziei din Ucraina – o poziție adoptată chiar de Kremlin.

El a declarat că națiunile europene „culeg ceea ce au semănat” prin impunerea de restricții economice asupra Rusiei, relatează Agenția France-Presse.

12:18 – Economia Rusiei ar urma să se contracte cu 2,9% în acest an, înainte de a reveni pe creștere în 2023-2024, potrivit ministrului rus al economiei, Maxim Reshetnikov, citat de agenția de presă TASS.

În scenariul său de bază, Ministerul rus al Economiei a declarat că se așteaptă acum la o contracție de 0,9% a PIB-ului în 2023, față de previziunile de scădere de 2,7% făcute chiar luna trecută, relatează Reuters.

Reșetnikov a spus că economia va reveni la perioade de creștere trimestrială încă de la sfârșitul acestui an.

11:59 – Compania energetică de stat finlandeză Fortum a declarat că a semnat un acord de finanțare cu compania guvernamentală finlandeză de investiții Solidium în valoare de 2,35 miliarde de euro (2,34 miliarde de dolari/ 2,02 miliarde de lire sterline) pentru a acoperi nevoile de garanții pe piața nordică a energiei electrice de bază.

Această decizie vine după ce guvernul finlandez a dezvăluit duminică planurile de a oferi garanții de până la 10 miliarde de euro pentru industria energetică, după ce Gazprom din Rusia a închis gazoductul Nord Stream 1, agravând deficitul de energie din Europa.

11:28 – Cea mai mare conductă de gaze naturale a Rusiei către Europa nu va relua pomparea până când Siemens Energy nu va repara echipamentul defect, a declarat pentru Reuters directorul general adjunct al Gazprom, Vitaly Markelov.

Gazprom a declarat vineri că gazoductul Nord Stream 1 va rămâne închis deoarece o turbină de la o stație de compresoare a avut o scurgere de ulei de motor, ceea ce a dus la creșterea prețurilor en-gros la gaze.

Întrebat când va începe Nord Stream 1 să pompeze din nou gaze, Markelov a spus: „Ar trebui să întrebați Siemens. Ei trebuie să repare mai întâi echipamentele”.

10:49 – Procurorul general al Ucrainei, Andrii Kostin, a estimat luni la peste 46.000 numărul crimelor de război comise de Rusia pe teritoriul Ucrainei de la începutul invaziei în 24 februarie şi a insistat asupra creării unui tribunal internaţional special pentru anchetarea şi tragerea la răspundere a celor responsabili de agresiunea împotriva ţării sale, relatează agenţiile de presă EFE şi Ukrinform.

10:36 – Un consilier prezidențial ucrainean de rang înalt a afirmat că forțele ucrainene desfășoară acțiuni de contraofensivă în estul și sud-estul țării.

„Acțiuni de contraofensivă ale Forțelor Armate ale Ucrainei au loc nu numai în sudul Ucrainei, ci și în estul și sud-estul țării. De la începutul operațiunii de eliberare a sudului Ucrainei, armata noastră a eliberat mai multe așezări de pe malul vestic al Niprului.

Acestea sunt mișcări subtile pe hartă. Dar începerea acțiunilor de contraofensivă pe diferite sectoare ale frontului din partea noastră vorbește despre o schimbare a situației în ansamblu”, a declarat Oleksiy Arestovych pe Telegram.

10:24 – Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, va merge săptămâna aceasta în Germania pentru a discuta despre finanțarea pe termen mai lung pentru Ucraina, potrivit Ministerului Apărării.

10:17 – Valentyn Reznichenko, guvernatorul regiunii Dnipropetrovsk, a raportat că, în noaptea de 5 spre 6 septembrie, forțele ruse au bombardat Nikopol de trei ori cu lansatoare multiple de rachete Grad, în urma cărora două persoane au fost spitalizate. Douăzeci de clădiri înalte și 11 case au fost avariate, iar o casă a fost complet distrusă în urma bombardamentelor. Peste 2.000 de locuitori din oraș au rămas fără electricitate, a declarat Reznichenko.

10:06 – În regiunea Kherson, trupele rusești au amplasat echipamente militare în grădinițele din așezarea Verkhnii Rohachyk, precum și în bisericile din satul Chervonyi Mayak, potrivit Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei. De asemenea, forțele ruse folosesc o biserică drept spital de campanie în satul Mala Komyshuvakha din regiunea Harkov, a raportat Statul Major General.

09:54 – Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că Rusia nu ar trebui să fie desemnată drept stat sponsor al terorismului, o etichetă pentru care Ucraina a făcut presiuni în contextul invaziei continue a Rusiei, în timp ce Moscova a avertizat că aceasta ar duce la ruperea legăturilor dintre SUA și Rusia.

Întrebat dacă Rusia ar trebui să fie desemnată drept stat sponsor al terorismului, Biden a declarat luni reporterilor de la Casa Albă: „Nu”.

09:30 – Rusia a câștigat cel puțin 158 de miliarde de euro din exporturile de energie de la începutul invaziei la scară largă. Potrivit Centrului de cercetare pentru energie și aer curat, Rusia a câștigat 158 de miliarde de euro din exporturile de combustibili fosili în perioada 24 februarie – 24 august. Centrul de cercetare finlandez raportează că UE este cel mai mare importator de combustibili fosili al Rusiei, reprezentând 54% din exporturile rusești, în valoare de aproximativ 85 de miliarde de euro.

09:23 – Oleksandr Vilkul, șeful administrației militare din Kryvyi Rih, a scris pe Telegram că în dimineața zilei de 6 septembrie, devreme, Rusia a lovit cu rachete orașul din regiunea Dnipropetrovsk. Vilkul nu a oferit alte detalii despre atac.

08:19 – Vicepremierul Iryna Vereshchuk a declarat la 5 septembrie că Rusia refuză să ofere un coridor umanitar pentru persoanele care doresc să părăsească zonele din jurul centralei nucleare Zaporojie. Serviciile secrete ucrainene au raportat, de asemenea, că în ultimele zile a crescut numărul locuitorilor care doresc să părăsească Enerhodar, ocupată de Rusia, unde se află centrala, pentru teritoriile aflate sub control ucrainean.

08:00 – Rusia cumpără muniţie de artilerie de la Coreea de Nord, conform serviciilor de informaţii americane, informează New York Times, în contextul relatărilor că armata rusă a început să folosească şi drone de producţie iraniană.

07:33 – Președintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la consumatori să economisească energie pentru a evita raționalizarea forțată în timpul iernii, relatează AP. În timpul unei conferințe de presă din 5 septembrie, Macron a declarat că ar putea fi luată în considerare economisirea forțată a energiei dacă eforturile voluntare nu vor duce la o reducere de 10% a consumului de energie al țării în următoarele săptămâni.

07:00 – Rusia își continuă eforturile pentru a stabili controlul deplin asupra regiunii Donețk. Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat la 6 septembrie că armata ucraineană a respins ofensivele rusești în apropierea a 4 așezări din regiunea Donețk, concret în zonele Soledar, Zaytsevo, Shakhta Butivka și Spartak. Forțele rusești au lansat rachete asupra unor situri civile din orașele Bakhmut și Kostyantynivka din această regiune în cursul nopții de 5 spre 6 septembrie, a raportat, de asemenea, armata.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW