Sunday, December 10, 2023
Jurnalism corect


Ziua 278 de război la graniță / Stoltenberg: Sarcina noastră este să sprijinim Ucraina. Nu putem da înapoi acum

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 28 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

Luni, 28 noiembrie, marchează ziua 278 a războiului din țara vecină. Zelenski avertizează că Federația Rusă plănuiește noi lovituri cu rachete în Ucraina. Totodată, șeful companiei de stat de energie nucleară din țara vecină a sugerat că există semne că forțele ruse s-ar putea pregăti să părăsească Centrala Nucleară Zaporojie. Între timp, atât Kremlinul, cât și autoritățile instalate de Moscova în zonă au negat informațiile. 

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 278 a războiului din Ucraina:

20:09 – Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, susține că 97% dintre țintele Federației Ruse sunt ținte civile. El a mai menționat că în cele 9 luni ale invaziei au fost lansate 16.000 de atacuri cu rachetă, notează Kyiv Independent.

19:30 – Lăcașurile de cult din Ucraina ce aparțin Patriarhiei Moscovei ar fi împărțit materială de propagandă pro-Kremlin, potrivit unei anchete a serviciilor secrete ucrainene, relatează Kyiv Independent.

18:20 – Generalul-maior Steven Edwards, șeful Comandamentului Operaţiuni speciale din Europa (SOCEUR) al Statelor Unite ale Americii, va întreprinde o vizită de două zile în Republica Moldova.

18:11 – Jens Stoltenberg, în cadrul declarației de presă susținută alături de Klaus Iohannis:

Au loc atacuri îngrozitoare asupra orașelor ucrainene, infrastructurii critice și zonelor rezidențiale. Putin încearcă să distrugă sistemul de alimentare cu energie și gaze și serviciile de bază pentru populația Ucrainei. Venind iarna, președintele Putin încearcă să folosească iarna ca pe o armă în războiul împotriva Ucrainei.

Trebuie să fim pregătiți pentru noi atacuri, a fost sporit sprijinul pentru Ucraina, se furnizează asemenea sisteme care pot face față amenințărilor lansate de tot felul de tipuri de drone, rachete. Mă aștept ca mesajul să fie necesitatea de a spori furnizarea de sisteme anti-aeriene, piese de schimb, muniție. Trebuie să ajutăm Ucraina să se apere împotriva acestui tip de atacuri

Războaiele sunt greu de prevăzut, luna trecută am văzut că Putin a făcut o mare greșeală strategică. Putin a subestimat forța poporului ucrainean, a crezut că poate prelua controlul întregii țări în doar câteva zile, după care trupele ruse au fost respinse din Kiev, Harkiv, apoi din Herson.

Sarcina noastră este să sprijinim Ucraina, singura modalitate de a obține un rezultat pozitiv este să întărim capacitatea lor de luptă. La un moment sau altul, războiul se va termina la masa negocierilor, însă rezultatul depinde de situația de pe câmpul de luptă. Știm că ar fi o tragedie pentru poporul ucrainean dacă ar câștiga Putin, dar și UE ar fi un loc mai periculos, pentru că mesajul ar fi că, prin uz de forță, se pot atinge obiective. Nu putem da înapoi acum

17:03 – Consiliul Europei a băgat „violarea măsurilor restrictive” pe lista infracțiunilor din Uniunea Europeană, ceea ce presupune că evitarea sancțiunilor impuse de UE reprezintă o infracțiune și va fi tratată ca atare, notează Kyiv Indpendent.

16:00 – Înainte de a veni la reuniunea NATO de la București, miniștrii de Externe din Estonia, Letonia, Lituania, Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda au vizitat Kievul, în semn de solidaritate cu țara afectată de invazia rusă.

13:51 – Procuratura generală a Ucrainei a declarat că 329 de copii sunt considerați dispăruți în prezent în Ucraina, în timp ce 12.034 au fost deportați în Federația Rusă, notează The Guardian.

12:20Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a negat informațiile potrivit cărora forțele ruse intenționau să părăsească Centrala Nucleară Zaporojie. 

12:15 – Atacurile rusești în Ucraina au distrus aproximativ 32.000 de ținte civile și peste 700 de infrastructuri critice de când a început invazia în februarie, a declarat Yevhenii Yenin, diplomat ucrainean, citat de CNN.

Conform acestuia, doar 3% dintre atacurile înregistrate au avut loc asupra instalațiilor militare.

10:40Obuzele rusești au căzut peste noapte regiunea centrală a Ucrainei Dnipropetrovsk, notează CNN.

Valentyn Reznichenko, șeful administrației militare regionale din Dnipropetrovsk, a declarat că nu au fost victime, dar trei comunități din apropierea orașului Nikopol au fost lovite cu artilerie grea.

„Peste 30 de obuze au aterizat în zone rezidențiale”, a spus Reznichenko, adăugând că atacurile sunt investigate.

Nikopol este situat peste râu de Centrala Nucleară Zaporojie. 

09:38 – Centrala nucleară Zaporojie rămâne sub controlul Federației Ruse, a declarat administrația instalată a orașului ocupat Enerhodar, unde se află instalația.

Anunțul vine după ce șeful companiei de stat din Ucraina de energie nucleară a sugerat că există semne că forțele ruse s-ar putea pregăti să părăsească centrala ocupată.

09:00Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că Federația Rusă va lansa în curând o serie de noi lovituri cu rachete asupra țării sale, avertizându-și forțele de apărare și cetățenii să se pregătească pentru atac.

„Înțelegem că teroriștii pregătesc noi lovituri. Știm asta cu siguranță. Și atâta timp cât au rachete, nu se vor opri”, a transmis Zelenski în discursul său zilnic. 

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Sursa foto: Poliția Ucrainei

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW