Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


305 de zile de război în Ucraina / Mesajul transmis de Zelenski, de Crăciun: Nu suntem drepți, nu suntem sfinți, dar luptăm pentru bine și pentru lumină

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 25 decembrie 2022 Etichete: , , , ,

Ruptura Bisericii Ortodoxe a Ucrainei și a Bisericii Greco-Catolice de Parohia de la Moscova ar presupune că ucrainenii vor sărbători la rândul lor Crăciunul pe 25 decembrie în viitor, în condițiile în care, până acum, sărbătorile de iarnă erau sărbătorite pe rit vechi, notează presa de la Kiev. Volodîmîr Zelenski a susținut un discurs emoționant adresat comunității de cetățeni ucraineni care sărbătoresc duminică, 25 decembrie, Crăciunul, redat și de Main News. În cele peste 10 luni ale invaziei ruse în Ucraina, aproximativ 7.000 de civili au fost uciși. Se împlinesc 305 zile de când Vladimir Putin a anunțat că Rusia va invada Ucraina. 

„Indiferent unde ne aflăm, astăzi vom fi împreună. Și împreună ne vom uita la cerul serii. Și împreună ne vom aminti de dimineața zilei de 24 februarie. Să ne amintim câte alte dimineți au trecut. Vom aminti „Azovstal”, Irpin, Bucha, Kramatorsk, Zmiiny, Chornobayivka, Izyum, Herson. Ne punem o dorință. Unul pentru toti. Și vom simți bucurie. Unul pentru toti. Și vom înțelege adevărul. Unul pentru toti. Nicio dronă kamikaze nu poate stinge steaua de Crăciun. Îi vom vedea strălucirea chiar și sub pământ, într-un adăpost anti-bombă. Ne vom umple inimile cu căldură și lumină. 

Am trăit multe vești amare și vom primi pe bună dreptate vești bune. Vom cânta colinde – vesele ca întotdeauna – mai tare decât sunetul generatorului. Vom auzi vocile și saluturile rudelor – în inimile noastre, chiar dacă conexiunea și internetul sunt întrerupte. Și chiar și în întuneric total ne vom găsi să ne îmbrățișăm strâns. Și dacă nu este căldură, ne vom îmbrățișa mult timp pentru a ne încălzi”, este un fragment din discursul susținut de Volodîmîr Zelenski în seara de Ajun.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 305 a războiului din Ucraina:

17:17 – 3 rachete lansate de Federația Rusă au lovit orașul Kramatorsk, dar nu au fost raportate victime, relatează Kyiv Independent.

15:28 – Papa Francisc a făcut apel la încetarea războiului din Ucraina, în mesajul transmis de Crăciun.

Domnul să ne inspire în a oferi gesturi concrete de solidaritate pentru a-i ajuta pe cei care suferă și să le lumineze mințile celor care au puterea de a reduce la tăcere tunetul armelor”, a fost apelul făcut de Papa Francisc.

12:47 – Vladimir Putin a transmis într-un interviu pentru televiziunea rusă de stat că Federația Rusă este „gata să negocieze cu toate părțile implicate în războiul din Ucraina” și acuză Occidentul și Administrația de la Kiev că ar refuza eventuale negocieri, relatează The Guardian.

Oficialii SUA au menționat, recent, că Federația Rusă nu a dat niciun semn că și-ar dori încetarea conflictului din Ucraina, iar secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a spus că apelurile lui Putin la negocieri ar fi un pretext folosit de Kremlin pentru a câștiga timpul necesar pentru refacerea Armatei.

12:20 – Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a transmis că țara pe care o reprezintă își va întări „cooperarea strategică și benefică” dintre Federația Rusă și China pe parcursul anului viitor, notează The Guardian.

12:10 – Pierderile suferite de Armata Federației Ruse în Ucraina, potrivit datelor furnizate de oficialii ucraineni:

10:10 – Imagini cu soldați ucraineni care sărbătoresc Crăciunul pe linia frontului:

10:05 – Cel puțin 6.826 de civili au fost uciși în timpul invaziei ruse în Ucraina, potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite. Cel puțin 10.769 de civili au fost răniți, între 24 februarie și 19 decembrie.

10:00 – Ruptura Bisericii Ortodoxe a Ucrainei și a Bisericii Greco-Catolice de Parohia de la Moscova ar presupune că ucrainenii vor sărbători la rândul lor Crăciunul pe 25 decembrie în viitor, în condițiile în care, până acum, sărbătorile de iarnă erau sărbătorite pe rit vechi, notează Kyiv Independent.

9:55 – Redăm discursul susținut de Volodîmîr Zelenski, cu ocazia Crăciunului:

Din păcate, toate sărbătorile au un gust amar pentru noi anul acesta. Și putem simți altfel spiritul tradițional al Crăciunului. Cina la masa familiei nu poate fi atât de gustoasă și caldă. S-ar putea să fie scaune goale lângă brad. Și casele și străzile noastre nu pot fi atât de luminoase. Iar clopotele de Crăciun pot suna prin sirenele de raid aerian sau – și mai rău – prin împușcături și explozii. Și toate acestea împreună pot reprezenta o mare amenințare(…)

Dar nu este asta ceea ce răul și întunericul, care au venit împotriva noastră, vor în esența lor? Ne luptăm cu ei de peste 300 de zile și opt ani. Și le vom permite să realizeze ceea ce își doresc?

În această luptă, avem o altă armă puternică și eficientă. Ciocanul și sabia spiritului și conștiinței noastre. Înțelepciunea lui Dumnezeu. Curaj și curaj. Virtuți care ne înclină să facem binele și să biruim răul. Principalul act al curajului este rezistența și a duce munca până la capăt, în ciuda tuturor. Adevărul ne luminează calea. O cunoaștem. O protejam. Adevărul nostru este o luptă pentru libertate. Libertatea are un preț mare. Dar sclavia este și mai mare.

Credința și răbdarea ne luminează calea. Răbdare și credință. Acestea sunt forțe gemene. După cum s-a spus, „cel care se stăpânește este mai bun decât cuceritorul orașului”. A îndura nu înseamnă a accepta circumstanțele. Răbdarea ne asigură că nu lăsăm nicio îndoială sau teamă să intre în mintea noastră. Aceasta este credința în forțele proprii.

Răul nu are nicio armă mai puternică decât armura dată nouă de Dumnezeu. Răul sparge această armură ca un zid de piatră. Am văzut asta de mai multe ori. Am îndurat la începutul războiului, am îndurat atacuri, amenințări, șantaj nuclear, teroare, lovituri cu rachete. Să înduram iarna asta. Pentru că știm pentru ce luptăm.

Mergem înainte printre spini către stele, știind ce ne așteaptă la capătul drumului. Dumnezeu este un judecător drept care răsplătește binele și pedepsește răul. De ce parte suntem este evident. Cine este cine în această bătălie este evident. Există cel puțin șapte dovezi în acest sens – sunt cunoscute: „… ochii sunt mândri, vorbirea este falsă, mâinile care vărsă sânge nevinovat, creierele care fac planuri rele, picioarele care aleargă repede spre rău, fapte care seamănă discordie, inimi. care sunt pline de ură

Credincioșii, adică cei care cred cu adevărat, trebuie să fie o lumină pentru restul lumii. Timp de peste 300 de zile, ucrainenii se străduiesc pentru acest lucru, demonstrează, servesc ca exemplu pentru alții. Nu suntem drepți, nu suntem sfinți, dar cu siguranță concuram pentru bine și luptăm pentru lumină. Cu credință în profeția biblică: „Fiecare vale să se ridice, fiecare munte și poală să coboare, să devină abruptă pentru o câmpie și lanțuri de munți pentru o vale. Oamenii care umblă în întuneric vor vedea o Lumină mare, iar peste cei care stau la marginea umbrei morții, Lumina va străluci asupra lor! Pentru că un Copil ni s-a născut, Fiul lui Dumnezeu ni s-a dat!(…)

Ne întâlnim astăzi și toate viitoarele sărbători de iarnă în circumstanțe dificile. Cineva va vedea astăzi prima stea de pe cer peste Bakhmut, Rubizhny și Kreminna. De-a lungul a mii de kilometri de linia frontului. Cineva este pe autostradă, pe drumul de la granița ucraineană-poloneză către regiunea Herson sau Zaporizhzhia. Cineva o va vedea prin găurile din acoperișul mutilat de gloanțe al propriei ei case. Cineva va întâlni vacanța în casele altora. În Transcarpatia, Bucovina, regiunea Lviv, regiunea Frankiv și multe alte regiuni. Cineva va auzi „Schedryk” într-o altă limbă – în Varșovia, Berlin, Londra, New York, Toronto și multe alte orașe și țări. Și cineva se va întâlni în acest Crăciun în captivitate, dar să-și amintească că venim și noi pentru acești oameni ai noștri, vom reda libertatea tuturor bărbaților și femeilor ucrainene.

Indiferent unde ne aflăm, astăzi vom fi împreună. Și împreună ne vom uita la cerul serii. Și împreună ne vom aminti de dimineața zilei de 24 februarie. Să ne amintim câte au trecut. Vom aminti „Azovstal”, Irpin, Bucha, Kramatorsk, Zmiiny, Chornobayivka, Izyum, Herson. Ne punem o dorință. Unul pentru toti. Și vom simți bucurie. Unul pentru toti. Și vom înțelege adevărul. Unul pentru toti. Despre faptul că nicio dronă kamikaze nu poate stinge steaua de Crăciun. Îi vom vedea strălucirea chiar și sub pământ, într-un adăpost anti-bombă. Ne vom umple inimile cu căldură și lumină. 

Am trăit multe vești amare și vom primi pe bună dreptate vești bune. Vom cânta colinde – vesele ca întotdeauna – mai tare decât sunetul generatorului. Vom auzi vocile și saluturile rudelor – în inimile noastre, chiar dacă conexiunea și internetul sunt întrerupte. Și chiar și în întuneric total ne vom găsi să ne îmbrățișăm strâns. Și dacă nu este căldură, ne vom îmbrățișa mult timp pentru a ne încălzi

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina:

Sursă foto: Președinția Ucrainei

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW