Monday, June 17, 2024
Jurnalism corect


Ziua 215 / Rusia a pierdut 57.200 de soldați în Ucraina

By Redactia , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 26 septembrie 2022 Etichete: ,

Luni, 26 septembrie, ziua 215 a războiului. Institutul pentru Studiul Războiului raportează că Vladimir Putin „este puțin probabil să depășească provocările structurale fundamentale” în timp ce Rusia încearcă să mobilizeze un număr mare de oameni de care are nevoie pentru a-și continua invazia în Ucraina. „Forțele armate ruse nu au creat condițiile pentru o mobilizare eficientă pe scară largă cel puțin din 2008 și nu au construit tipul de forță de rezervă necesară pentru o mobilizare rapidă menită să producă efecte imediate pe câmpul de luptă. Nu există soluții rapide la aceste probleme”, se arată în raport.

Main News a transmis LIVE cele mai importante informații din ziua 215 a războiului din Ucraina: 

20:37 – Republica Moldova nu se mai poate baza doar pe statutul său de neutralitate și trebuie să-și intensifice eforturile de dezvoltare militară defensivă, în contextul războiului din Ucraina, a declarat luni, 26 septembrie, Dorin Recean, consilier în materie de securitate al președintelui Maia Sandu, relatează Reuters

DETALII AICI

19:34 – Statele Unite ale Americii au anunţat, luni, un nou pachet de ajutor financiar destinat Ucrainei în valoare de 457,5 milioane de dolari cu scopul de a finanţa forţele de ordine, în special poliţia, poliţiştii de frontieră şi poliţişii care investighează crimele de război, relatează AFP.

19:17 – Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD) a transmis că invazia rusă în Ucraina va avea un impact mai dur asupra economiei mondiale decât se credea inițial, menționând date referitoare la inflație și la stagnarea valorii Produsului Intern Brut global.

19:15 – Marea Britanie a anunțat că a adoptat un nou pachet de sancțiuni împotriva oficialilor și separatiștilor ruși care au ajutat la pregătirea așa-ziselor referendumuri de anexare la Federația Rusă a 4 regiuni din Ucraina (Herson, Zaporojie, Donetsk și Lugansk), potrivit Ukrinform.

92 de persoane și instituții, inclusiv oligarhi cu o avere totală de 6 miliarde de euro, se află pe lista celor sancționați.

19:07 – Primarul orașului Melitopol a acuzat că separatiștii din regiunea Zaporojie îi obligă pe cetățenii din oraș să voteze în locul celor care au plecat în timpul invaziei ruse la așa-zisul referendum de alipire cu Federația Rusă, notează Kyiv Independent.

19:05 – 7 persoane au fost ucise în urma atacului aerian asupra regiunii Harkiv, inclusiv un copil de 15 ani, notează Kyiv Independent, citând autoritățile ucrainene din regiune.

18:40 – SUA va oferi Ucrainei 450 de milioane de dolari pentru a finanța instituțiile de forță, a anunțat șeful diplomației americane, Antony Blinken.

18:09 – Ungaria se opune impunerii oricărei sancţiuni de către Uniunea Europeană care ar afecta cooperarea nucleară cu Moscova, în urma consultărilor desfășurate la Bruxelles, relatează AFP.

17:41 – Ucraina anunţă că anchetează cu privire la o presupusă groapă comună situată în nord-estul ţării, în apropiere de frontiera cu Rusia, la zece zile după ce a descoperit 440 de morminte şi o groapă comună în apropiere de Izium, în aceeaşi regiune, relatează AFP.

17:26Emiratele Arabe Unite au convenit asupra unui acord pentru furnizarea de gaz natural lichefiat (GNL) Germaniei, în timp ce cancelarul Olaf Scholz a vizitat statul din Golf, ca parte a unui turneu regional care urmărește să găsească alternative la energia rusă, relatează Financial Times

DETALII AICI

16:55 –  Patru separatiști ucraineni, împlicați în organizarea referendumurilor din regiunile controlate de ruși, sunt considerați suspecți penali de autoritățile din Ucraina, potrivit CNN.

16:41 – Trupele ruse au lansat un atac cu rachete asupra infrastructurii civile din Pervomaiskyi, ucigând o fată de 15 ani, a anunțat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, la 26 septembrie. Potrivit acestuia, două case au fost complet distruse.

16:29 – Mykhailo Fedorov, ministrul tehnologiei în Ucraina, a postat o imagine cu lucrări de reparare a telecomunicațiilor, care se desfășoară în „teritoriile recent eliberate din regiunea Harkov”.

16:17 -11 birouri de înrolare militară și 6 clădiri administrative au fost incendiate în Rusia, de la începutul mobilizării anunțate de Vladimir Putin pe 21 septembrie. De asemenea, rușii au încercat să dea foc la șase clădiri administrative în ultimele șase zile.

16:08 – Premierul Ungariei, Orban Viktor, spune că sancțiunile UE împotriva Rusiei au avut „efect invers”. „Europa s-a împușcat singură în picior cu sancțiunile”, a declarat el.

DETALII, AICI.

15:20 – Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) s-a declarat luni gata să se deplaseze în Ucraina şi Rusia în această săptămână pentru „a continua consultările” vizând instituirea unei zone de protecţie în jurul centralei nucleare de la Zaporojie, relatează AFP.

14:56 – Kremlinul a recunoscut ‘greşeli’ intervenite în procesul de mobilizare a rezerviştilor care urmează să fie trimişi să lupte în Ucraina şi a subliniat că deocamdată ‘nu există nicio decizie’ în privinţa închiderii frontierelor.

14:32 – Armata ucraineană susține că Rusia economisește bani prin înlocuirea rachetelor de înaltă precizie cu drone iraniene. Rusia lansează mai puține rachete scumpe, deoarece în unele cazuri le poate înlocui acum cu drone iraniene mai ieftine, potrivit purtătorului de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iurii Ihnat. Potrivit acestuia, Iranul ar fi vândut Rusiei „câteva sute” de drone kamikaze.

14:24 – Statul major al forțelor armate ucrainene a afirmat că unii recruți ruși din cadrul mobilizării anunțate de Vladimir Putin de curând sunt trimiși direct pe frontul din Ucraina fără pregătire.

14:00 – Kazahstanul nu va recunoaște pseudo-referendumurile Rusiei din Ucraina, din regiunile Kherson, Luhansk, Donețk și Zaporizhzhia, a anunțat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Kazahstanului.

13:42 – Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că țara sa ar putea revoca cetățenia celor care merg să lupte pentru Rusia în Ucraina.

DETALII, AICI.

13:33 – Orice teritoriu care va fi încorporat oficial în Federația Rusă „va beneficia de protecție deplină”, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de CNN.

13:15 – Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a descoperit o altă cameră de tortură rusă în satul eliberat Lyptsi, unde pro-rușii și militarii Rusiei au ținut captivi locuitorii ucraineni și i-au torturat cu brutalitate. Până în prezent, principalul departament de anchetă al poliției ucrainene a descoperit 18 camere de tortură rusești în regiunea Harkov.

13:02 – Statul Major General al Ucrainei transmite că Rusia a început antrenarea soldaților mobilizați în Crimeea și cheamă oameni în regiunea Luhansk. Forțele instalate de Moscova au început pregătirea militară a personalului nou mobilizat la Sevastopol, în Crimeea, a raportat Statul Major General al Ucrainei la 26 septembrie. De asemenea, aceștia au început să împartă citații locuitorilor din regiunea Luhansk.

12:47 – Serviciile secrete britanice: Trupele mobilizate ale Rusiei vor suferi o „rată mare de uzură” în Ucraina. Primele tranșe de oameni înrolați în cadrul mobilizării Rusiei au început să sosească la bazele militare, dar mulți dintre ei vor ajunge pe front „cu o pregătire minimă relevantă”, a raportat Ministerul britanic al Apărării la 26 septembrie.

12:36 – În ultimele 24 de ore, forțele rusești au ucis trei civili și au rănit 11 în regiunea Donețk, fără a include Mariupol și Volnovakha, a anunțat Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regiunii. De asemenea, trupele ruse au bombardat regiunea Harkov, rănind șase civili și provocând un incendiu la una dintre întreprinderile agricole, a declarat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov.

12:18 – Serghei Tsekov, care este senator în legislativul post-anexare a Crimeei din 2014, a cerut, potrivit agenției de presă RIA Novosti, închiderea frontierei rusești „pentru a interzice tuturor celor care au vârsta militară să călătorească în străinătate”.

Acesta a mai spus că este necesar ca amenda pentru sustragerea de la o citație de a servi în armată să fie majorată de la 3.000 la 50.000 de ruble.

12:01 – Aproape 17.000 de ruşi au trecut frontiera în Finlanda pe parcursul acestui weekend, cu 80% mai mulţi comparativ cu o săptămână mai devreme, au anunţat luni autorităţile finlandeze, în condiţiile în care fluxul de intrări continuă după anunţul de mobilizare generală din Rusia, relatează Reuters.

11:58 – Patriarhul Bisericii Ortodoxe a Rusiei, Kirill, a declarat că ruşii care îşi sacrifică vieţile pe câmpul de luptă în Ucraina ”îşi spală toate păcatele”, transmite luni EFE.

11:34 – Alte două situri de „înmormântare în masă”, unde se află cadavrele a sute de persoane, au fost descoperite în orașul Izium, pe care Kievul l-a recucerit în această lună, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

11:23 – Presa de stat din Belarus relatează că liderul belarus Alexander Lukașenko se va întâlni astăzi cu președintele rus Vladimir Putin.

11:12 – Forțele ucrainene au distrus 5 depozite de muniții în sudul Ucrainei. Comandamentul operațional „Sud” al Ucrainei a raportat că forțele ucrainene au ucis, de asemenea, 43 de soldați ruși și au distrus trei tancuri, un sistem de artilerie autopropulsat și nouă vehicule blindate.

11:00 – Israelul va trata 20 de soldați ucraineni răniți. Ambasadorul israelian în Ucraina, Michael Brodsky, a precizat că Israelul va accepta 20 de militari ucraineni răniți pentru tratament medical. „Tratamentul include proteze și reabilitare”, a spus el.

10:45 – Olha Ștefania, vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană, a declarat că aproximativ 1,5 milioane de cetățeni ucraineni, majoritatea femei și copii, se află în prezent în Rusia fără posibilitatea de a se întoarce acasă, iar rudele lor nu îi pot contacta.

„Astăzi, mai mult ca oricând, este important să folosim toate instrumentele internaționale disponibile pentru a proteja drepturile fundamentale ale omului și să ne dublăm eforturile comune pentru a preveni exploatarea violentă a cetățenilor ucraineni”, a declarat ea în cadrul unui eveniment organizat în marja Adunării Generale a ONU.

10:36 – Statul Major General a transmis, luni, că Rusia a pierdut 57.200 de soldați în Ucraina din 24 februarie încoace. Rusia a pierdut, de asemenea, 2.290 de tancuri, 4.857 de vehicule blindate de luptă, 3.711 vehicule și rezervoare de combustibil, 1.369 de sisteme de artilerie, 330 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 172 de sisteme de apărare aeriană, 260 de avioane, 224 de elicoptere, 970 de drone și 15 ambarcațiuni.

10:28 – Energoatom, întreprinderea nucleară de stat din Ucraina, care administrează centralele nucleare, inclusiv centrala ocupată din Zaporojie, a acuzat forțele pro-ruse din Zaporojie că au înscenat faptul că personalul centralei a votat la referendumul care se desfășoară în regiune.

10:16 – Un rus l-a împușcat pe comandantul militar local dintr-un oraș siberian după ce i-a spus că va refuza să lupte în războiul din Ucraina. Incidentul a avut loc în orașul Ust-Ilimsk, un oraș cu aproximativ 85.000 de locuitori din regiunea Irkutsk din Siberia.

10:00 – Două drone lansate de forțele rusești în regiunea Odesa din Ucraina au lovit obiecte militare, provocând un incendiu și detonarea de muniție, potrivit unui raport al Reuters.

„Ca urmare a unui incendiu pe scară largă și a detonării de muniție, a fost organizată evacuarea populației civile”, a declarat comandamentul de sud al forțelor ucrainene într-un comunicat.

09:39 – Statele Unite au avertizat Rusia, în privat, cu privire la consecințele „catastrofale” în cazul în care Moscova va folosi arme nucleare, au declarat oficiali americani.

„Este foarte important ca Moscova să audă de la noi și să știe de la noi că consecințele ar fi îngrozitoare. Iar noi am făcut acest lucru foarte clar”, a declarat Blinken.

09:17 – Japonia va interzice exporturile de bunuri legate de arme chimice către Rusia și este „profund îngrijorată” de posibila utilizare a armelor nucleare, a declarat luni Hirokazu Matsuno, secretarul-șef al guvernului.

Reuters a relatat că Japonia a adăugat, de asemenea, 21 de organizații rusești, cum ar fi laboratoare științifice, pe lista entităților care fac obiectul interdicțiilor de export.

„Japonia este profund îngrijorată de posibilitatea folosirii armelor nucleare în timpul invaziei Rusiei în Ucraina”, a declarat Matsuno presei

09:00 – Vitaliy Kim, guvernatorul din Mykolaiv, a anunțat că în timpul nopții de duminică spre luni a fost atacată o zonă industrială de la periferia orașului și că peste 15 case și o școală au fost avariate într-un sat. De asemenea, o clădire rezidențială cu două etaje și o întreprindere agricolă din alt sat au fost lovite. Nu au fost înregistrate victime peste noapte.

Informații transmise LIVE din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW