Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


152 de zile de război / Ucraina: Situaţia de pe linia frontului nu a suferit schimbări semnificative

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 25 iulie 2022

Luni, 25 iulie, ziua 152 a războiului din Ucraina. Forţele de ocupaţie ruseşti și-au continuat încercările de a desfăşura operaţiuni de asalt în anumite direcţii, dar situaţia de pe linia frontului nu a suferit schimbări semnificative, se arată în ultimul raport al Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei publicat pe Facebook, relatează Ukrinform.

Potrivit raporului, în direcţiile Volyn, Polissia şi Siverskyi, situaţia nu s-a schimbat semnificativ. Inamicul a bombardat satele Hay din regiunea Cernihiv şi Hudove, Bilopillia şi Stari Vyrky din regiunea Sumy.

Main News transmite cele mai importante informații din ziua 152 a războiului din Ucraina: 

20:48 – Ucraina a anunţat că primele nave cu cereale ar putea părăsi porturile de la Marea Neagră ”în câteva zile”, în baza unui acord de referinţă intermediat de ONU, semnat vineri, relatează BBC.

19:22 – Aproximativ 63 de reprezentanți ai administrației locale din Herson și 300 de activiști ucraineni ar fi fost răpiți de forțele ruse, notează Ukrinform.

19:13 – Președintele Republicii Guatemala, Alejandro Giammattei, s-a întâlnit cu omologul Ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, în Kiev.

18:55 – Grupul rus Gazprom a anunţat luni că va opri, pentru mentenanţă, o altă turbină din cadrul gazoductului Nord Stream 1, ceea ce înseamnă o nouă reducere drastică a livrărilor de gaze ruseşti spre Europa, informează Agerpres.

18:25 – Doi foști miniștri din guvernul condus de Viktor Yanukovich – Oleksandr Larynovych, fost ministru de Justiție, și Kostyantyn Hryshchenko, fost ministru de Externe, au fost acuzați, în lipsă, de trădare, potrivit Kyiv Independent.

17:55 – 37 de jurnaliști sau persoane care lucrează în domeniul mass-media au fost uciși în timpul celor 5 luni de invazie rusă în Ucraina, potrivit datelor Uniunii Naționale a Jurnaliștilor, citate de Ukrinform. 17 dintre aceștia fuseseră mobilizați în Armata Ucrainei.

17:41 – Președintele Republicii Guatemala, Alejandro Giammattei, a vizitat orașele Borodianka, Bucha și Irpin, din regiunea Kiev.

17:30 – Portul Chornomorsk, din regiunea Odessa, va relua exporturile de grâu în următoarele 24 de ore, notează Ukrinform.

17:08 – Federația Rusă a cerut Organizației Națiunilor Unite (ONU) să ridice „restricțiile indirecte” impuse asupra exporturilor de grâu și îngrășăminte și susține că atacul asupra portului din Odessa nu afectează implementarea acordului semnat la Istanbul, potrivit unor declarații ale purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, citate de Interfax.

DETALII AICI.

16:55 – Franța este împotriva stabilirii unor obiective uniforme privind reducerea consumului de gaze în Europa, pe fondul unei crize energetice iminente, au declarat oficiali ai Ministerului francez al Energiei, potrivit Reuters.

DETALII AICI.

16:09 – Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat luni că nu există bariere în calea exportului de cereale din porturile ucrainene, după ce Ucraina și Rusia au semnat săptămâna trecută un acord pentru deblocarea transporturilor de cereale pe Marea Neagră în Turcia.

15:58 – Forțele ucrainene au lovit trei poduri din regiunea Herson, în cadrul campaniei de împiedicare a rușilor de a administra zonele ocupate, anunță un oficial ucrainean, potrivit CNN.

15:30 – Cel mai înalt diplomat rus a recunoscut că obiectivul principal al Moscovei este de a răsturna guvernul președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy, în timp ce loviturile aeriene rusești continuă să lovească orașele din Ucraina, a relatat Associated Press.

DETALII AICI.

14:22 – Eurovision Song Contest va avea loc anul viitor în Marea Britanie, anunţă BBC. Organizatorii concursului au decis că evenimentul nu poate avea loc în ţara câştigătoare, Ucraina, din cauza războiului care continuă după invazia Rusiei.

DETALII AICI.

14:04  – Ministrul Apărării german anunță că Germania începe să trimită Ucrainei tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard. Trei Gepard-uri germane au ajuns în Ucraina, a declarat Oleksii Reznikov, după cum a relatat  Pravda. În prezent, Ucraina se așteaptă să primească 15 Gepard, a adăugat el.

13:26 – O altă școală din Mykolaiv a fost aproape complet distrusă peste noapte, potrivit primarului orașului. Oleksandr Syenkevych a declarat că orașul a fost bombardat din nou la primele ore ale dimineții și că „un depozit privat și teritoriul mai multor întreprinderi private au fost lovite”.

13:01 – Forțele ucrainene au distrus 50 de depozite de muniții rusești cu ajutorul sistemelor de rachete HIMARS furnizate de SUA în războiul cu Rusia, a declarat luni ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov.

„Acest lucru le taie lanțurile logistice [rusești] și le ia capacitatea de a duce lupte active și de a acoperi forțele noastre armate cu bombardamente grele”, a declarat el în comentarii televizate.

Reuters nu a putut verifica în mod independent comentariile lui Reznikov cu privire la utilizarea sistemelor de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS).

12:24 – Serviciul de securitate transmite că ocupanții ruși reiau poliția antirevoltă Berkut în regiunea Kherson, torturează și amenință locuitorii pentru a suprima rezistența ucraineană. „Victimele sunt supuse la presiuni psihologice, violențe și amenințări cu moartea”, a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei luni, 25 iulie.

12:00 – Ministerul britanic al Apărării: Rusia se confruntă cu dilema de a „finanța ofensiva în estul Ucrainei sau de a consolida apărarea în vest”. De asemenea, ministerul a identificat o instalație de recondiționare a vehiculelor militare cu cel puțin 300 de vehicule avariate în regiunea Belgorod din Rusia.

10:57 – Autoproclamata Republică Populară Donețk (RPD), care ocupă o parte din estul Ucrainei, susține că un civil a fost ucis și doi au fost răniți de bombardamentele forțelor ucrainene în ultimele 24 de ore.

RPD, care este recunoscută ca autoritate legitimă doar de trei state membre ale ONU, susține că, cu ajutorul trupelor din Rusia și din Republica Populară Luhansk, autoproclamată în mod similar, a „eliberat” în total 255 de așezări. 14 dintre aceste așezări au fost, spune ea, atacate de forțele armate ucrainene.

10:25 – Unul dintre oficialii impuși de Rusia în regiunea ucraineană ocupată Zaporizhzhia a declarat pentru agenția de presă RIA Novosti că un referendum privind aderarea regiunii la Federația Rusă va avea loc cel mai probabil în septembrie, alături de un referendum similar în regiunea ocupată Kherson.

Agenția îl citează pe Vladimir Rogov, care a declarat că „totul se îndreaptă spre un referendum care va avea loc în prima jumătate a lunii septembrie. „Nu voi numi încă data exactă. Comisiile electorale sunt în curs de formare”.

10:13 – Oleh Synyehubov, guvernatorul din Harkov, a postat astăzi pe Telegram câteva imagini care, potrivit lui, arată pagubele din orașul Chuhuiv după un atac rusesc de peste noapte.

„Casa de cultură, unde oamenii se ascundeau în subsol, a fost de fapt distrusă de ocupanți. Salvatorii au eliberat deja trei persoane din dărâmături, dar mai erau încă oameni în subsol. În plus, au fost avariate clădiri rezidențiale, o instituție de învățământ și au fost lovite zone deschise”.

09:57 – Războiul pe care preşedintele rus Vladimir Putin îl poartă în Ucraina este şi un război împotriva untăţii Uniunii Europene (UE), denunţă preşedintele german Frank-Walter Steinmeier, relatează AFP.

09:34 – Șeful comitetului de anchetă al Rusiei a declarat că Moscova a acuzat 92 de membri ai forțelor armate ucrainene de crime împotriva umanității și a propus un tribunal internațional susținut de țări precum Bolivia, Iran și Siria.

09:27 – Ucraina a avertizat că exporturile de cereale nu vor fi reluate – așa cum se spera după semnarea unui acord istoric menit să atenueze criza alimentară-, dacă atacul aerian rusesc asupra unui port cheie de sâmbătă este un semn al lucrurilor care vor urma.

Atacul de la Odesa, pe care președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, l-a denunțat drept „barbarie” și un semn că nu se poate avea încredere în Moscova pentru a pune în aplicare acordul proaspăt semnat, a atras condamnarea internațională.

09:20 – Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, s-a întâlnit cu reprezentanții permanenți ai țărilor membre ale Ligii Arabe, promițându-le oficialilor începutul unei „noi ere”.

„Ne aflăm la începutul unei noi ere, care ar fi o mișcare către un multilateralism real, nu cel pe care Occidentul încearcă să îl impună”, a declarat Lavrov, citat de Ministerul rus de Externe.

09:11 – Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a pornit într-un turneu de patru zile în mai multe țări din Africa. În prima sa oprire în Egipt, el a încercat să îl asigure pe omologul său Sameh Shoukry că livrările de cereale rusești vor continua și s-a întâlnit cu secretarul general al Ligii Statelor Arabe, Ahmed Aboul Gheit, unde a vorbit despre aprofundarea cooperării dintre Rusia și Liga Arabă.

09:00 – Oficialii militari ucraineni au revendicat un „punct de cotitură” în bătălia pentru recucerirea regiunii sudice Kherson, afirmând că vor folosi arme occidentale pentru a elibera până în septembrie primul oraș important capturat de forțele rusești.

08:30 – Preşedintele Volodimir Zelenski anunţă în mesajul zilnic către popor că începe săptămâna în care vor sărbători pentru prima dată Ziua Statului Ucrainean, pe 28 iulie, pentru prima dată, în timpul unui război atât de brutal, în a şasea lună a acestuia , după opt ani de război în Donbas. Liderul ucrainean mai spune că păstrarea unităţii acum este cea mai importantă sarcină naţională pe care o vor îndeplini cu toţii cu siguranţă.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Kyiv Independent / Twitter

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW