Wednesday, November 29, 2023
Jurnalism corect


Ziua 196 a războiului / Ucraina ia în considerare închiderea centralei nucleare Zaporojie

By Diochetanu Andreea , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 7 septembrie 2022 Etichete: , ,

Miercuri, 7 septembrie, ziua 196 de război în Ucraina. Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) raportează că desfășurarea de forțe rusești în sudul Ucrainei ar putea permite contraatacuri ucrainene. Ucraina a afirmat că a distrus un pod strategic cheie folosit de forțele rusești în Kherson (sud).

Forțele armate ucrainene au publicat, marți seara, o serie de imagini din satelit care pretind că arată structura avariată. „Fotografie a podului de pontoane distrus în apropiere de Darivka, în regiunea Kherson. Rușii îl foloseau pentru a traversa râul Ingulets”, au precizat militarii ucraineni.

Daune semnificative au fost înregistrate la podul Daryiv, dar și la o clădire din apropierea râului.

Main News transmite LIVE cele mai importante informații din ziua 196 a războiului din Ucraina:

20:42 – Rusia a reluat bombardamentele în apropierea centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, a declarat miercuri un oficial local, la o zi după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a făcut presiuni ca părţile în conflict să creeze o zonă sigură pentru a preveni o catastrofă, relatează The Associated Press.

19:19 – CNN arată că forțele armate ale Ucrainei plănuiesc să recucerească regiunea Herson până la finalul anului 2022.

19:16 – Denis Smyhal, premierul Ucrainei, susține că țara pe care o reprezintă va avea nevoie de un ajutor financiar de 12 miliarde de euro din partea Uniunii Europene în anul 2023, relatează Ukrinform.

19:02 – Un centru de distribuire a ajutoarelor umanitare din Zaporojie a fost lovit de bombardamentele Federației Ruse, potrivit Ukrinform. 3 persoane au fost ucise.

18:52 – Pentagonul ar lucra, în acest moment, la o analiză detaliată prin care să decidă modul în care SUA va susține Ucraina din punct de vedere militar pe termen mediu și lung, inclusiv în perioada de după finalizarea războiului, potrivit CNN.

18:02 – Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, stat membru NATO, a criticat politica „provocatoare” a Occidentului față de Federația Rusă, relatează Reuters.

DETALII AICI.

17:00 – Armata ucraineană revendică responsabilitatea pentru o serie de lovituri în Crimeea, inclusiv la Saki. Un înalt oficial militar al Ucrainei, Valeriy Zaluzhnyi, a revendicat responsabilitatea pentru o serie de lovituri asupra bazelor aeriene rusești din Crimeea.

Într-un articol publicat de Ukrinform, o agenție de știri de stat, comandantul suprem al armatei ucrainene a declarat că în atacuri au fost folosite rachete și că 10 avioane de război au fost distruse. Printre atacurile pentru care și-a asumat responsabilitatea se numără și atacul devastator din august asupra instalației militare Saki, relatează Reuters.

16:48 – Șeful responsabil cu domeniul nuclear din Ucraina a declarat că va sprijini desfășurarea de forțe de menținere a păcii ale ONU în centrala nucleară Zaporojie (ZNPP).

„Una dintre modalitățile de a crea o zonă de securitate la ZNPP ar putea fi înființarea unui contingent de menținere a păcii acolo și retragerea trupelor rusești”, a explicat Petro Kotyn, șeful agenției nucleare ucrainene Energoatom.

Comentariile lui Kotyn au fost făcute la o zi după ce secretarul general al ONU, António Guterres, a cerut crearea unei zone demilitarizate în jurul centralei nucleare, care să implice retragerea trupelor rusești de ocupație și acordul forțelor ucrainene de a nu se deplasa acolo.

16:20 – Ucraina îndeamnă civilii să evacueze așezările ocupate de ruși din apropierea centralei nucleare din Zaporojie. Vicepremierul Iryna Vereshchuk a făcut apel la ucrainenii rămași în teritoriile ocupate din jurul centralei nucleare să își părăsească locuințele și să se refugieze în zonele controlate de Ucraina, afirmând că forțele rusești „țin ostatici nu doar personalul centralei”, ci și locuitorii din zonă.

16:08 – Fostul secretar britanic al apărării Michael Fallon a declarat că nu înțelege liderii care se opun umilirii lui Putin. „Era necesar ca președintele rus să piardă și să fie umilit”, a declarat Fallon la un eveniment din Polonia.

El a cerut, de asemenea, ca Ucraina să fie dotată cu un sistem de cupolă aeriană pentru a se apăra, adăugând că toate acestea vor fi costisitoare, dar că sacrificiile cerute trebuie să fie explicate mai clar de către liderii occidentali, în condițiile în care războiul ajunge într-o etapă delicată.

16:00 – Președintele Rusiei, Vladimir Putin, se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său chinez Xi Jinping în Uzbekistan, potrivit unui oficial rus. Cei doi intenționează să se întâlnească în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai, care va avea loc în orașul uzbec Samarkand, pe 15 și 16 septembrie, a declarat ambasadorul Rusiei în China, Andrei Denisov, reporterilor.

15:46 – Germania va „supraviețui” iernii, în ciuda turbulențelor de pe piețele energetice, a declarat cancelarul Olaf Scholz.

Scholz a promis că Germania va continua să avanseze „cu mare viteză” pentru a renunța la dependența sa de Rusia pentru energie, într-un discurs în fața parlamentului care a criticat dur politicile energetice ale predecesorului său, cancelarul Angela Merkel.

15:23 – Ministerul ucrainean al Apărării a precizat Ucraina nu intenționează să interzică femeilor să părăsească țara. Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a declarat că înrolarea femeilor este oficial voluntară, în timp ce înrolarea obligatorie pentru unele femei cu profesii relevante este amânată până la 1 octombrie 2023. În conformitate cu legea marțială, bărbaților ucraineni cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, în majoritatea cazurilor, le este interzis să părăsească țara.

15:11 – Ministerul britanic al Apărării a raportat la 7 septembrie că amenințările multiple și simultane ale Ucrainei, care se întind pe o distanță de 500 de kilometri, vor testa capacitatea Rusiei de a coordona proiectarea operațională și de a realoca resursele în cadrul mai multor grupări de forțe. Ministerul a precizat că în ultimele 24 de ore au avut loc lupte grele pe trei fronturi: în nord, în apropiere de Harkov, în Donbas, în est, și în sudul regiunii Kherson.

14:59 – În urma declarației președintelui rus, Vladimir Putin, potrivit căreia Rusia a ales în mod „conștient” să lanseze acțiuni militare împotriva Ucrainei, ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că Putin „a mărturisit public” că a comis „o crimă de agresiune”. „Crima este la vedere. Trebuie să se facă dreptate”, a declarat Kuleba.

14:46 – Rusia folosește din ce în ce mai mult arme sovietice învechite în Ucraina. Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, a declarat că rezervele Rusiei au început să se epuizeze, motiv pentru care forțele sale au recurs la lansarea unor sisteme sovietice S-300 mai puțin precise, precum și a rachetelor Kh-22 și Kh-59.

14:38 – SUA și UE au crescut importurile de aluminiu și nichel din Rusia începând cu 24 februarie. Importurile din SUA și UE ale celor două metale au crescut din martie până în iunie cu 70%, valoarea totală a importurilor fiind de 1,9 miliarde de dolari, a relatat Reuters citând date ale Organizației Națiunilor Unite Comtrade. De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, Occidentul a impus o gamă largă de sancțiuni, dar a cruțat în mare parte sectorul metalelor industriale, se arată în raport.

14:27 – Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus miercuri ca Uniunea Europeană să acorde un ajutor financiar de 5 miliarde de euro destinat Ucrainei pentru a face faţă consecinţelor războiului, transmite AFP.

14:15 – Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat sancțiuni împotriva mai multor lideri militari și personalități europene din domeniul securității, ca răspuns la ceea ce Moscova a descris ca fiind politica „neprietenoasă antirusească” a Occidentului.

Într-o declarație, ministerul a precizat că interzice intrarea în Rusia a unui număr de lideri militari europeni, personalități de rang înalt din domeniul securității și reprezentanți ai companiilor de armament, însă nu a menționat și numele persoanelor respective.

14:07 – Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a anunțat planul propus de executivul european pentru a face față crizei energetice. Printre măsuri se numără plafonarea prețului la gazul rusesc, un prag obligatoriu de reducere a consumului de energie electrică la orele de vârf sau un prag pentru veniturile companiilor care produc electricitate la costuri mici.

Măsurile propuse de Uniunea Europeană au fost criticate de Vladimir Putin.

Mai multe detalii, aici.

13:11 – Ucraina ia în considerare închiderea centralei nucleare Zaporojie, ocupată de ruși, din motive de siguranță și este îngrijorată de rezervele de motorină folosite pentru generatoarele de rezervă, potrivit celui mai mare expert în siguranță nucleară de la Kiev.

„Opțiunea de a opri centrala este în curs de evaluare”, a declarat Oleh Korikov în timpul unui briefing de presă miercuri.

12:54 – Vladimir Putin a declarat că Ucraina a amenințat securitatea nucleară a Europei prin bombardarea centralei nucleare din Zaporizhzhia și că Rusia nu are echipamente militare în instalația respectivă.

12:35 – Unele zone din Enerhodar sunt în pragul unei catastrofe umanitare. Dmytro Orlov, primarul orașului Enerhodar, ocupat de Rusia, din regiunea Zaporojie, a declarat la 7 septembrie că până la două cartiere din oraș au rămas fără electricitate din cauza bombardamentelor rusești. Aceleași cartiere nu mai au nici gaz de câteva luni.

12:29 – Primarul din Kramatorsk, Oleksandr Honcharenko, a raportat pe 7 septembrie că forțele rusești au atacat spitalul de psihiatrie din Kramatorsk, regiunea Donețk. Nu au existat victime în urma atacului cu rachete, dar clădirea a fost grav avariată.

12:17 – Potrivit lui Volodymyr Borysenko, exploziile care s-au auzit în timpul raidului aerian din dimineața zilei de 7 septembrie în Boryspil, regiunea Kiev, au fost cauzate de un incendiu la o întreprindere locală. El nu a precizat ce a provocat incendiul, dar a spus că nu a fost vorba de un atac rusesc. Serviciul de urgență acționează la fața locului.

12:08 – Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat că cel puțin 383 de copii au murit de la începutul războiului, iar peste 742 au fost răniți. Este de așteptat ca cifrele să fie mai mari, deoarece nu includ victimele din teritoriile ocupate de Rusia sau din apropierea liniei frontului.

11:55 – Statele baltice Lituania, Letonia și Estonia au ajuns la un acord de principiu pentru a restricționa intrarea cetățenilor ruși care călătoresc dinspre Rusia și Belarus, a declarat ministrul leton de externe, Edgars Rinkevics.

Mai multe detalii, aici.

11:33 – Statul Major General anunță că Rusia a pierdut 50.610 soldați în Ucraina, începând cu data de 24 februarie. Statul Major General al Ucrainei a raportat la 7 septembrie că Rusia a pierdut, de asemenea, 2.097 de tancuri, 4.520 de vehicule blindate de luptă, 3.320 de vehicule și rezervoare de combustibil, 1.194 de sisteme de artilerie, 300 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 156 de sisteme de apărare aeriană, 208 elicoptere, 237 de avioane, 880 de drone și 15 ambarcațiuni.

11:20 – Trupele rusești au bombardat Sloviansk, în regiunea Donețk. Potrivit lui Vadym Lyakh, șeful administrației militare din Sloviansk, bombardamentul a avariat o școală și o clădire rezidențială, unde este posibil ca oamenii să fi fost prinși sub dărâmături. O operațiune de salvare este în curs de desfășurare, a precizat el.

11:07 – Ucraina va primi din Germania un radar de contra-baterie și 5 tunuri Gepard. Guvernul german a anunțat că a furnizat Ucrainei un radar de contra-baterie COBRA și cinci tunuri antiaeriene autopropulsate Gepard. COBRA este un sistem de recunoaștere a artileriei capabil să detecteze artileria inamică la distanțe extrem de mari.

10:54 – Vladimir Putin, președintele rus, a declarat că sancțiunile impuse de Occident țării sale sunt lipsite de viziune și reprezintă un pericol pentru întreaga lume, care, în opinia sa, se îndreaptă din ce în ce mai mult spre Asia.

Într-un discurs rostit în cadrul Forumului Economic Estic din Vladivostok, Putin a declarat că Occidentul a subminat economia globală printr-o încercare „agresivă” de a-și impune dominația în întreaga lume.

El a adăugat că Rusia a făcut tot ce a putut pentru a se asigura că Ucraina poate exporta cereale, dar că problemele de pe piața mondială a alimentelor se vor intensifica și că se prefigurează o catastrofă umanitară.

Mai multe detalii, aici.

10:41 – Poliţia de Frontieră a anunţat că aproximativ 174.000 de persoane au trecut prin punctele de frontieră marţi, iar dintre acestea 9.675 au fost cetăţeni ucraineni care au intrat în România, în scădere cu aproape 6 la sută faţă de ziua precedentă.

10:28 – Comandamentul operațional Sud al Ucrainei a raportat la 6 septembrie că situația din sudul Ucrainei rămâne tensionată și dinamică. Cu toate acestea, armata ucraineană a distrus cinci tancuri, 12 obuziere Msta-B și Msta-s, trei tunuri tractate Giatsint-B, trei unități de vehicule blindate și ar fi ucis 83 de soldați ruși. Forțele ucrainene au doborât, de asemenea, un avion de vânătoare rusesc Su-25 și o dronă Orlan-10.

10:02 – Mai mulți analiști intervievați de Al Jazeera susțin că există „un nivel ridicat de colaborare între armata ucraineană și partizani”, care au furnizat forțelor ucrainene informații despre trupele rusești și despre situația din teritoriile ocupate. Potrivit experților, rebelii se concentrează în principal pe trei sarcini de bază: distrugerea armelor și a liniilor de aprovizionare ale armatei ruse, transmiterea de informații către armata ucraineană și demoralizarea forțelor de ocupație.

09:31 – Un colonel rus care a ocupat funcția de comandant militar al orașului ucrainean ocupat Berdiansk ar fi fost ucis într-un atentat cu mașină capcană, potrivit presei de stat ruse.

09:22 – Poliția ucraineană a blocat 48 de rute ilegale de trecere a frontierei. Polițiștii ucraineni au identificat persoane implicate în fabricarea de documente de imigrare, trecerea ilegală a frontierei și alte servicii similare pentru care percepeau până la 20.000 de dolari. În ultimele șase luni, 48 de treceri ilegale de frontieră au fost oprite de autoritățile ucrainene, cele mai multe având loc în regiunile Cernăuți, Lviv și Zakarpattia.

09:10 – Primarul orașului Harkov, Ihor Terejov, a declarat la începutul zilei de 7 septembrie că rachetele rusești au lovit orașul, avariind infrastructura din districtul Nemyshliansky. Nu au fost raportate victime.

09:00 – Letonia sprijină introducerea treptată a serviciului militar obligatoriu. În 2007, Letonia a abolit serviciul militar obligatoriu, dar îl va reintroduce în 2023 pentru bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, pe fondul preocupărilor legate de securitate cauzate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

08:00 – Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat apelul agenției nucleare a ONU de a crea o zonă de protecție a securității la centrala nucleară Zaporojia, relatează BBC.

07:00 – Franța susține planul de plafonare a prețurilor pentru aprovizionarea cu gaze rusești propus de Bruxelles. Președintele francez Emmanuel Macron a declarat că, în cazul în care va fi implementată o plafonare a prețurilor la gazele naturale achiziționate din Rusia, Franța ar fi în favoarea măsurii, relatează Politico. UE lucrează la introducerea unor măsuri radicale pentru a reduce prețurile la energie, care vor fi discutate de reprezentanții blocului pe 7 septembrie, înaintea unei reuniuni de urgență a miniștrilor energiei, programată pentru 9 septembrie.

Informații transmise din timpul invaziei ruse în Ucraina: 

Foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW